Autor Wątek: Kołowrotek do feedera 3,3 m (metoda, cena do 300 zł)  (Przeczytany 25730 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek do feedera 3,3 m (metoda, cena do 300 zł)
« Odpowiedź #30 dnia: 04.01.2016, 21:22 »
No nie wiem czy każdy ogarnia , jeśli ktoś w tym trochę "siedzi" to wie, ale jeśli ktoś wchodzi w temat od podstaw to zapewne ma dużo pytań nie tylko o kręciołek.
Z poważaniem Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 04.01.2016, 21:24 »
:thumbup: Swięta racja Mart! Nie uwzględniłem tego w opinii. Mea Maxima Culpa! :beg:
Arek

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #32 dnia: 04.01.2016, 21:24 »
Generalnie kołowrotki do method feeder są mniejsze bo łowi się.na krótkich i średnich dystansach typowe kołowrotki feederowe są większe i do long distance jeszcze większe ponieważ łowienie nieraz jest na dystansach przekraczających 100 m

Dzięki za uzasadnienie ale w tym względzie zgadzam się z kolegą Martinus-em. Chyba trochę "naginanie" rzeczywistości. Co do odległości na których się łowi to przecież podajnik ESP chyba służy do łowienia na większych odległościach a to też chyba method feeder?

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 04.01.2016, 21:33 »
Mimo że większość osób poleca rozmiar 4000, ja zostałem przy 3000, nie wiem dlaczego rozmiar 4000 ma być lepszy od 3000.

Tak idąc troszkę w bok, używam wędziska 3,60/90g i kręciołka 3000, łowię na methodę , koszyczki od 25 do 35 g i łowię na odległości od 2,5 m do 50 m.

Nie mogę się zgodzić z tym że kręciołki do methody są mniejsze , jak ktoś chce to i założy rozmiar 5500 i też będzie grało, wszystko to zależy tylko i wyłącznie od nas.
Z poważaniem Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #34 dnia: 04.01.2016, 21:37 »
Korpus identyczny ,a szpula ciut większa. Mniejsze skręcanie żyłki i szybszy nawój!
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #35 dnia: 04.01.2016, 21:39 »
Dokładnie a powiedzmy że metoda to killer na zawodach a tam czas to punkty.

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 04.01.2016, 21:44 »
O ile jeśli ktoś na zawody jeździ ;) trzeba dać rybie szanse , ona walczy i my walczymy :narybki:
Z poważaniem Marcin

Offline essemm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #37 dnia: 05.01.2016, 15:21 »
Dyskusja się trochę rozwinęła i cieszy mnie to bo im więcej informacji tym lepiej :) Dobrze jest mieć w czym wybierać ... Szczerze powiem że chyba co do rozmiaru to zdecyduję się na 3000 ale co do producenta i modelu to czekam jeszcze na Wasze propozycje... Na razie najbliżej mi do Ryobi Arctica ;D

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 05.01.2016, 15:32 »
Jeśli chcesz Arctice , to musisz sobie wybrać jeszcze z jakiej dystrybucji chcesz , Konger, Dragon czy WFT.
Z poważaniem Marcin

Offline essemm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #39 dnia: 05.01.2016, 15:44 »
Jeśli chcesz Arctice , to musisz sobie wybrać jeszcze z jakiej dystrybucji chcesz , Konger, Dragon czy WFT.

A z jakiej polecasz?

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 05.01.2016, 16:04 »
Jak masz max 300 zł to Ci zostaje Konger albo Dragon , z WFT troszkę więcej kosztuje kręciołek, ja jakbym wybierał teraz to wybrałbym z WFT. A tobie radzę z Dragona i to z dobrego sklepu.
Z poważaniem Marcin

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #41 dnia: 05.01.2016, 16:26 »
Jak masz max 300 zł to Ci zostaje Konger albo Dragon , z WFT troszkę więcej kosztuje kręciołek, ja jakbym wybierał teraz to wybrałbym z WFT. A tobie radzę z Dragona i to z dobrego sklepu.

A jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi dystrybucjami? (oprócz korbki)

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 05.01.2016, 17:40 »
Jeśli chodzi o Kongera czy Dragona, ów kręciołki są puszcza na rynek wschodzi i w tym na Polskę . Takie kręciołki cieszą się dużą popularnością , bo są tańsze , aleee.

Ów takie kręciołki nie są zbyt dobrze dopasowane/spasowane, możliwe że nawet posiadają mniej łożysk , a jeśli posiadają taka samą ilość (od WFT) to materiałową są gorsze , I jeszcze najważniejsza rzecz (być może i nie) posiadają rolkę prowadzącą która po prostu szumi .

Chociaż posiadają 5-letnią gwarancję ;) ale czy to plus ??

Kręciołki z WFT czyli z dystrybucji niemieckiej , są o wiele bardziej dopasowane pod każdym względem , i w takich kręciołkach nie ma mowy o szumie w rolce. Tak dobrze zrobione kręciołki nie muszą wcale posiadać 5-letniej gwarancji , no bo niby po co ? Posiadają , tak jak w większości dobrych kołowrotków 2-letnią gwarancję ( czy shimano albo daiwa posiada 5 -letnią gwarancję ?)

No ale tak dobry produkt też musi troszkę więcej kosztować , tak jest i w tym przypadku. I nie chodzi tu wcale o "zarobek" sprzedającego , ale głównie o jakość wykonania.
Z poważaniem Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #43 dnia: 05.01.2016, 18:01 »
Wybierając miedzy Kongerem a Dragonem , stawiałbym na firmę Dragon, nigdy nie było problemów z ichnymi kołowrotkami. Co do Kongera to nie mam miłych wspomnień, ale może teraz wychodzi lepszy sprzęt z ich fabryk.
Krzysztof

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #44 dnia: 05.01.2016, 18:32 »

Kręciołki z WFT czyli z dystrybucji niemieckiej , są o wiele bardziej dopasowane pod każdym względem , i w takich kręciołkach nie ma mowy o szumie w rolce. Tak dobrze zrobione kręciołki nie muszą wcale posiadać 5-letniej gwarancji , no bo niby po co ? Posiadają , tak jak w większości dobrych kołowrotków 2-letnią gwarancję ( czy shimano albo daiwa posiada 5 -letnią gwarancję ?)

No ale tak dobry produkt też musi troszkę więcej kosztować , tak jest i w tym przypadku. I nie chodzi tu wcale o "zarobek" sprzedającego , ale głównie o jakość wykonania.

Miałem kołowrotek firmy WFT NO Mono 50, nawet nie nawijałem na niego żyłki, totalny szajs, sprzedałem go. Spasowanie miał jak bazarówka. :P Miałem też plecionki tej firmy, totalny szajs. Osobiście nie chce nic z tej firmy.