Autor Wątek: Pellet do metody - podsumowanie sezonu 2015  (Przeczytany 29264 razy)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Pellet do metody - podsumowanie sezonu 2015
« Odpowiedź #60 dnia: 06.01.2016, 10:17 »
Właśnie chłopaki, czy zamiast trudno dostępnego Horlicksa czy uporczywego kleju zanętowego nie można by użyć, jak wspomniał Grzesiek, zwykłego mleka w proszku?  :-)
Dawid

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 06.01.2016, 10:22 »
Stasiu, doskonale pamiętam i ja do dzisiaj łowię często na ciasto w ciepłe dni. Ba, i zimą zdarza mi się założyć gulałę wielkości orzecha włoskiego ciasta na hak kiedy nie ma lodu. Blisko 1 m od brzegu, pod krzaczek z dołkiem, spławik leży a tu… oj się rozczuliłem…. Stasiu, lechole nie zapomniały ciasta uwież mi.

Dzięki Lucianie. Pomyśl o tym.

Krzysiu, mówisz, że na wodach PZW pellety nie zdają egzaminu. To może ze mną nie jest tak źle? Aleś mnie podbudował…
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 06.01.2016, 10:22 »
Pokombinować nie zaszkodzi na pewno, trzeba się samemu przekonać :)
Krzysztof

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 06.01.2016, 10:23 »
Właśnie chłopaki, czy zamiast trudno dostępnego Horlicksa czy uporczywego kleju zanętowego nie można by użyć, jak wspomniał Grzesiek, zwykłego mleka w proszku?  :-)
Mleko króluje, nawet mam opanowane dawki, stosunek pelletów do mleka, wszystko pokażę, bo trudno to przełożyć na tekst. Ten Horlicks można używać, jak się sprawdza w kraju Robin Hooda, ale u nas spokojnie mleko w proszku się sprawdza ;).

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 06.01.2016, 10:24 »
Krzysiu, mówisz, że na wodach PZW pellety nie zdają egzaminu. To może ze mną nie jest tak źle? Aleś mnie podbudował…

Napisałem że kulki nie zdają egzaminu, a pellety dają rade jako tako :). Ale jak to mówią każda woda ma swoje zasady co do przynęt jakimi się łowi.
Krzysztof

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #65 dnia: 06.01.2016, 10:25 »
Mleko króluje, nawet mam opanowane dawki, stosunek pelletów do mleka, wszystko pokażę, bo trudno to przełożyć na tekst. Ten Horlicks można używać, jak się sprawdza w kraju Robin Hooda, ale u nas spokojnie mleko w proszku się sprawdza ;).
No to czekam na ten film ;)

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 06.01.2016, 11:37 »
A u mnie i pellet i kuleczki dobrze się sprawdzają , nie mogę narzekać że na coś nie bierze. Łowiłem na kilku łowiskach pzw i zawsze miałem efekty.

Troszeczkę również to zależy od miejscówki i dnia w którym wybieramy się na "łowy", ale również od zanęty i przynęty w jaki sposób jest ona podawana i "pokazana" . Dobrym sposobem jest również obserwacja łowiska oraz samych wędkarzy , można bardzo dużo we wnioskować z samej obserwacji i dużo się nauczyć .

Nie od dziś wiadomo że ryby mają bardzo dobry węch i tak jak "faceci" :) wzrok , tak więc walory smakowe i kolorystyczne jak najbardziej się sprawdzają :thumbup:

Ale i tak to wszystko zależy od ilości ryb i od intensywności żerowania .
Z poważaniem Marcin

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #67 dnia: 06.01.2016, 18:15 »
Dzięki Luk za wyjaśnienie tej sprawy z pelletami ;) Pellet lorpio Method basic na pewno będzie pierwszym wyborem, ale na pewno wytestuje ten z dynamita i może bait techa :)

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
Tomek

Offline Pushstop

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
  • Z wędkarskimi pozdrowieniami
« Odpowiedź #69 dnia: 06.01.2016, 21:24 »

No właśnie, polecam też mleko dla niemowlaków. Jak to dobrze mieć małe dzieci :) np takie Bebiko jest niczego sobie, delikatny, łatwo rozpuszczalny proszek. Poza właściwościami klejącymi jest bogate w różne składniki. Więc jak coś, polecam. Przy każdej łyżeczce mleka, które sypię do butelki, zamykam oczy i przenoszę się nad wodę :)) taka mała dygresja o tym jak umilić sobie zimową wędkarską pustynię..
Adam

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #70 dnia: 09.01.2016, 22:21 »
Przeprowadziłem test o jakim mówiłem w tym wątku a mianowicie w doklejeniu pelletu  zmielonymi płatkami owsianymi. Test jak wiadomo ze względów pogodowych o tej porze roku przeprowadziłem  w warunkach domowych.  Zastosowałem Pellet 2 mm Sensas Match  125 ml , zmielone płatki owsiane, woda w akwarium o temp 12°C. Pellet przygotowałem standardowo czyli: całość zalana wodą na czas 2min po czym zawartość wody odlana. Pellet odstawiłem i co 10min sprawdzałem jego kleistość. Po 25min pierwsza próba. Pellet  kleił się i uformowany podajnik trafił do akwarium ,czas rozmywania około 5 min. Po tym zabiegu czas na próbę z dodatkiem płatków. Do całej zawartości pelletu stopniowo dodawałem płatków i dodatkowo delikatnie zraszałem wodą. Przeprowadziłem tak 3 testy w których za każdym razem zwiększałem ilość płatków.Czas rozmywania za każdym razem się wydłużał. Ostatnią próbę nagrałem ,jest to czas w granicach 10 min. Wnioski moje są takie : jak widać można płatkami poprawić  kleistość jednocześnie zwiększyć czas rozmywania , dodatkowo zyskujemy efekt chmurotwórczy wywołany drobinami płatków, co może dodatkowo wabić ryby. Na filmie specjalnie na koniec użyłem słomki i rozwalałem pellet na podajniku ( bardzo szybko i łatwo co świadczy o tym że foremka nie była zaciskana bardzo mocno). Oczywiście na innych pelletach ( producentów) testy takie mogą wypaść zupełnie inaczej. Proszę tego testu nie traktować jako jakoś super profesjonalnie ,jest to tylko moja prywatna zabawa.Poniżej link do filmu:

https://picasaweb.google.com/115821392251549701874/9Stycznia2016?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJSAlfOF15C07QE&feat=directlink
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #71 dnia: 09.01.2016, 22:30 »
Grzesiu dziękuje, że podzieliłeś się na forum swoimi testami :thumbup: Dla mnie bomba, na pewno to wykorzystam jak sezon się rozkręci :)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #72 dnia: 09.01.2016, 22:35 »
Dziękuję Grzegorz  :thumbup: :beer:

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #73 dnia: 09.01.2016, 22:36 »
Świetna robota Grzegorz! Dzięki za podzielenie się wiedzą i obserwacjami :thumbup:
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #74 dnia: 09.01.2016, 23:29 »
Dobra robota i ciekawe obserwacje! :thumbup: Teraz trzeba sprawdzić to w boju! :)
Lucjan