W ramach założonego wątku "Stare, coś jeszcze warte, a dla niektórych bezcenne" chciałbym wam zaprezentować stary kołowrotek, który posiadam DAM Quick Finessa. Kołowrotek dostałem od mojego dziadka około 1992 roku jako zestaw sprzętu gruntowego razem z wędziskiem spiningowo-gruntowym marki Germina. Dziadek dostał ten kołowrotek kilka lat wcześniej od Austriaczki, której ojciec na niego wędkował, po jego śmierci oddała go dziadkowi. Zgodnie z informacjami umieszczonymi w internecie na stronie
Forum Kolekcjonerów Zabytkowych Kołowrotków Wędkarskich, kołowrotek ten produkowany był w latach: 1964-1966. Sprzęt jest sprawny i w dobrej kondycji, mój dziadek dbał o niego i go konserwował, ja również. Po wyłączeniu terkotki szumi podobnie jak Lucjana Drennan Red Range. Czy to efekt zużycia, holu setek ryb, czy jego uroku osobistego od nowości tego nie wiem ale szumi.
Ogólnie nie lubię antyków i staroci ale mam do nich szacunek, na pewno nie wyrzuciłbym go pomimo iż stracił walory użytkowe w nowoczesnym wędkowaniu.
Dane techniczne (z w/w forum kolekcjonerów):
Nazwa kołowrotka: Quick Finessa 285
Producent: D.A.M. Deutsche Angelgeräte Manufaktur Hellmuth Kuntze GmbH & Co. KG, Berlin (West)
Kraj produkcji: Niemcy (West Germany)
Produkowany w latach: 1964-66
Ówczesna cena: 57 DM
Typ: stałoszpulowy
Materiał - korpus i rotor: metal, szpula: plastik
Waga: 350g
Przełożenie: 1:3,5
Pojemność szpuli: 150m żyłki 0,35mm; 100m 0,45mm
Dodatkowy opis: Korbka składana po odkręceniu śruby blokującej, szpula zdejmowana po wciśnięciu przycisku blokady.