Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat gdyż stoję przed wyborem zakupu sztycy do podbieraka. Kosz mam już zakupiony. Przejrzałem już chyba wszystkie fora, sklepy, czytałem ten artykuł kilka razy, ale nie mogę dojść do końcowych wniosków i się zdecydować. Mam do Was pytanie czy do matcha wybrać sztycę 3m, 3.5 czy może 4m? Bo sam już nie wiem, w jednym miejscu mówią, że długa dobra, ale z kolei zastanawiam się czy 4m to nie przesada. Drugie pytanie to czy teleskop czy nasadowa? Słyszałem, że nasadowa lepsza bo zawsze można skrócić. Już prawie zdecydowałem się na trabucco precisson net 4m ale podobno nie warto bo jest słaba. Na początek nie chce wydać dużo pieniędzy ze względu na to, że chciałbym się zapoznać z tego typu podbieraniem i nie drżeć za każdym razem o sztycę za 400 czy 500 zł. Ja chciałbym przeznaczyć oczywiście jak najmniej ale max to 150zł. Myślałem o milo tycoon ale niestety to już za duży wydatek. Pod rozwagę brałem traper competition 4m nasadową lub 3.5 teleskop. Może Wy, Koledzy potraficie coś doradzić i naprowadzić mnie na dobrą ścieżkę? Z góry dzięki za pomoc i pzdr.