Autor Wątek: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)  (Przeczytany 117722 razy)

Offline Tomerr

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
Odp: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)
« Odpowiedź #150 dnia: 26.03.2015, 20:49 »
No Mateo faktycznie na stronie głównej da się zauważyć  twoje zdjęcia z małymi karpiami :bravo: :bravo:

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #151 dnia: 26.03.2015, 21:55 »
No Mateo faktycznie na stronie głównej da się zauważyć  twoje zdjęcia z małymi karpiami :bravo: :bravo:
;D
Szkoda gadać.. Jakie wielkie podbieraki się stosuje przy karpiowaniu. Przy łowieniu z brzegu stosowałem podbieraki sztycowe o rozpiętości 50 cali! Do łowienia z wywózki, szczególnie w takich warunkach, że często trzeba było rybę podbierać z pontonu, takie wielkie materiałowe podbieraki się nie sprawdzały. Walcząc samemu na pontonie z rybą, nie dało się takim ciężkim, nasączonym wodą podbierakiem operować. Ponadto do podbierania dużych ryb ze środka pływającego, szczególnie kiedy nie jesteśmy na kotwicy, tylko pływamy z rybą, lepiej sprawdza się podbierak okrągły. Nie jest on zbyt popularny wśród karpiarzy, choć niektórzy specjaliści doceniają jego kształt. Okrągłym podbierakiem jest znacznie łatwiej podebrać rybę, bo można to zrobić w różnym ułożeniu i z wielu podejść, czego nie da nam podbierak trójkątny. Dlatego potem zacząłem używać dużego (bardzo dużego :) ) okrągłego kosza spinningowego. Lekkiego z gumowaną siatką, żeby nie nasiąkała wodą. Taki kosz zaadoptowałem do karpiowej sztycy. Minusem jest oczywiście brak możliwości złożenia takiego kosza. Ale przy karpiowaniu nie ma to większego znaczenia, bo i tak sprzęt wieziemy nad wodę przyczepką ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline KrzyObr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 09.05.2015, 21:19 »
Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat gdyż stoję przed wyborem zakupu sztycy do podbieraka. Kosz mam już zakupiony. Przejrzałem już chyba wszystkie fora, sklepy, czytałem ten artykuł kilka razy, ale nie mogę dojść do końcowych wniosków i się zdecydować. Mam do Was pytanie czy do matcha wybrać sztycę 3m, 3.5 czy może 4m? Bo sam już nie wiem, w jednym miejscu mówią, że długa dobra, ale z kolei zastanawiam się czy 4m to nie przesada. Drugie pytanie to czy teleskop czy nasadowa? Słyszałem, że nasadowa lepsza bo zawsze można skrócić. Już prawie zdecydowałem się na trabucco precisson net 4m ale podobno nie warto bo jest słaba. Na początek nie chce wydać dużo pieniędzy ze względu na to, że chciałbym się zapoznać z tego typu podbieraniem i nie drżeć za każdym razem o sztycę za 400 czy 500 zł. Ja chciałbym przeznaczyć oczywiście jak najmniej ale max to 150zł. Myślałem o milo tycoon ale niestety to już za duży wydatek. Pod rozwagę brałem traper competition 4m nasadową lub 3.5 teleskop. Może Wy, Koledzy potraficie coś doradzić i naprowadzić mnie na dobrą ścieżkę? Z góry dzięki za pomoc i pzdr.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #153 dnia: 09.05.2015, 21:28 »
Witam! Wiesz sztyca to zawsze indywidualny temat! Ale długość to ja bym zawsze dobrał do maksymalnych wymagań łowiska! Jeśli nie łowisz z jakiś extra wysokich brzegów to 3ka jest max! A lak dostęp do łowiska jest  wygodny to nie przekraczał bym 2.5m. Co do wyboru to nasadowe są uniwersalne! Kupisz 4kę i możesz zawsze skrócić i się dopasować do łowiska! Jak masz rozsądny wybór wagowo-cenowy i aż takie dylematy! To nasadówka 4ro metrowa rozwiąże wszystkie potrzeby!
Arek

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #154 dnia: 09.05.2015, 21:33 »
Miałem dwie drogie sztyce i połamałem kup sobie zwykłą sztyce szklaną 3,20 a wytrzyma podniesienie każdej ryby i zapłacisz max 50 zł  jeżeli nie jesteś wyczynowcem to nie używasz jej 200 razy podczas sesji żeby waga miała znaczenie
Krzysztof

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #155 dnia: 09.05.2015, 21:52 »
Od lat stosuję 3 m szklaka,na zawodach i prywatnie to uniwersalny wybór popieram
Staś
Klasyczny Feeder

Offline KrzyObr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 09.05.2015, 21:58 »
Ok, dzięki za wszystkie podpowiedzi. Więc będę się kierował na 3m szklaka. Chyba padnie na sensas crotale 3m nasadowy.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #157 dnia: 09.05.2015, 22:05 »
Ok, dzięki za wszystkie podpowiedzi. Więc będę się kierował na 3m szklaka. Chyba padnie na sensas crotale 3m nasadowy.
Ostrożnie podchodź do tematu! Szklak jest niezniszczalny owszem ,ale ma swoją wagę! na wodzie stojącej nie odczujesz tego zbytnio! Ale w Nurcie i + źle dobrany kosz urwie ci rękę!!
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #158 dnia: 09.05.2015, 22:08 »
W nurcie z każdym jest problem,trzeba się odpowiednio ustawić i problem prawie znika
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #159 dnia: 09.05.2015, 22:09 »
Prawda!
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #160 dnia: 09.05.2015, 22:19 »
Panowie w pelni się z wami zgadzam co do szklanej ja użytkuje jaxona szkło 2,3 z koszem z siatki i sobie chwale stuknę puknę rzucę i nic się nie dzieje
Maciek

Offline KrzyObr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 09.05.2015, 22:27 »
Wiem, że niestety szklak do lekkich nie należy więc trzeba będzie się trochę namęczyć, ale właśnie dobre jest to że jest niezniszczalna. Z tego względu obawiam się węglowej.

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #162 dnia: 09.05.2015, 22:42 »
Niema tragedii z tym ciężarem,ale jest moc ;D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline KrzyObr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 09.05.2015, 22:45 »
Stas1 jeśli można się spytać Ty jakiej sztycy używasz, chodzi mi o firmę? Czy może jeśli taka sztyca szklana to nie ważne jaka firma?

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #164 dnia: 09.05.2015, 22:53 »
Mam sztycę black arrow  firmy initi,ale specjalnie przy szklaczku bym się nie przejmował firmą,ogólnie nie mam parcia na firmówki ma mi leżeć sprzęt w ręku i proponuje się tego trzymać
Staś
Klasyczny Feeder