Autor Wątek: Siatka wyczynowa  (Przeczytany 16169 razy)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Siatka wyczynowa
« dnia: 22.12.2014, 20:05 »
Co polecacie?
Jaka chcielibyscie posiadac? :)
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Siatka wyczynowa
« Odpowiedź #1 dnia: 22.12.2014, 22:25 »
Ja obecnie użytkuję 8ft Carp/Silverfish. Do siatki nie mogę się doczepić. Choć ogólnie jest to nielubiany przeze mnie element wędkarskiego osprzętu. Głównie dlatego, że trzeba ją potem mokrą i śmierdzącą doprowadzać do porządku.
WW. siatka jest lekka, b. dobrze wykonana, z dociążonymi obręczami u dołu i wzmocnieniem w dolnej części.

A jaką chciałbym posiadać?
Może taką tanią jednorazową, którą bym wyrzucał po zakończonym łowieniu :) Albo taką, która sama się czyści :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 22.12.2014, 22:55 »
Z powodu że moja siatka zakończyła swój żywot ! Więc teraz wybór padł na  http://skleptrabucco.pl/siatka-lorpio-super-team-pro-35x45cm-200cm-nowosc/ Nie wymagam cudów! Po prostu ma spełniać swoje zadanie!! Mam ten przywilej że jeśli została już użyta to po powrocie zawiesza na podwórzu na drzewie ,traktuje szlauchem i jak wyschnie to do garażu!! ;D ;D Po za tym mam jeszcze 3m Sangera na ciężko dostępne i płytkie łowiska!!
Arek

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 22.12.2014, 22:59 »
Ja uzytkuje Colmixa Real Squared Carp 4m http://tiny.pl/qb2pv 
Najwytrzymalsza siatka jaka do tej pory mialem, troche ciezka bo obrecze obszyte ma cordura ale jest mega pancerna, nie lapie zapachow i szybko schnie.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 22.12.2014, 23:40 »
Ja uzytkuje Colmixa Real Squared Carp 4m http://tiny.pl/qb2pv 
Najwytrzymalsza siatka jaka do tej pory mialem, troche ciezka bo obrecze obszyte ma cordura ale jest mega pancerna, nie lapie zapachow i szybko schnie.
No, to już prawdziwa siata zawodnicza.
Ja już w zawodach nie uczestniczę, stąd wybieram mniejsze modele. Mam torbę z Drennana z kieszenią na siatkę i też musi tam pasować. Ponoć w UK nie można stosować siatek krótszych niż 2,5 metra.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 22.12.2014, 23:42 »
kupilem ja za 170zl z wysylka wiec mniej bolalo ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 23.12.2014, 10:30 »
Mam dwie siatki - jedna tańszą z Prestona https://www.prestoninnovations.com/Products/Nets-Brollies/Keep-Nets/FKNET-3m-blue-keepnet i jakąś kupioną w Polsce - chyba Colmic albo Milo...

Po złowieniu z 20-30 kilo  karasi uświadomiłem sobie jak wiele śluzu zostaje na siatkach i jak one śmierdzą. Wyleczyłem się z ich używania, tylko na zawody można je mieć, a tak to szkoda zachodu.
Na pewno siatki krótsze niż 2,5 metra sprawiają kłopot i odradzałbym kupowanie takowych. Wiele podejść do wody  jest utrudnionych i długa siata to po prostu wygoda. Same ryby też mają komfort. Co do zapachu - to niestety jest to największy minus. O ile mozna suszyć siatkę w słońcu - to na sesji wiosennej lub jesiennej mamy nie lada kłopot. Bo siatka śmierdzi niczym siedziba GR Śniardwy - a suszenie jej sprawia wiele problemów. Mokra może przenosić wiele pasożytów, wirusów i bakterii  jeżeli sie jej używa na różnych łowiskach... Nie ma nieśmierdzących siatek - ryby zostawiaja na nich swój śluz który szybko zaczyna śmierdzieć, sa takie co szybciej może schną. ale pamietajmy, że po namoczeniu znowu śmierdzą straszliwie...

Na pewno ma sens kupowanie tych ciut droższych - bo maja cieńszy materiał, mniej chłonący wodę i szybciej schnący. 3 metry to dobry balans - bo 2,5 metra może być zbyt krótka a 3,5 zbyt długa i bardziej śmierdząca. Koniecznie kupcie sobie do siatki, specjalny pokrowiec, tzw. stinky bag, z materiału a la guma. Bez tego smród w samochodzie moze być tak duży, że można stracić przytomność. Wiem coś o tym! To jak smród siatki i maty razy 10... ;)

Dla wypuszczających ryby proponuje zgrabny aparat - przetrzymuje ryby na karcie pamięci, bez smrodu i z pożytkiem dla nich samych... ;) A historie o okoniach czy innych rybach co wypuszczane odstraszają inne ryby należy włożyć między bajki ;)
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #7 dnia: 23.12.2014, 12:30 »
Dla wypuszczających ryby proponuje zgrabny aparat - przetrzymuje ryby na karcie pamięci, bez smrodu i z pożytkiem dla nich samych... ;) A historie o okoniach czy innych rybach co wypuszczane odstraszają inne ryby należy włożyć między bajki ;)
No właśnie. Ja mam zawsze siatkę przy sobie, ale rzadko po nią sięgam. Czasem przy dobrym połowie fajnie jest na końcu zrobić sobie zdjęcie zbiorcze. Ale takie fajne połowy, to już u nas rzadkość.
Może niebawem siatki w ogóle nie będą potrzebne, bo nie będzie czego do nich wkładać.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 20.08.2015, 18:03 »
Witam
Ja używam takiej siatki - długość 3,5m. Zakupiłem ją w szczególności na zawody wędkarskie, na które jeżdżę czasami. Ma bardzo drobne oczka, taka akurat była mi potrzebna, ze względu, że na zawodach łowie nie raz drobne ryby i nie kiedy na tyczke a raczej na uklejówkę tzn rybami uklejkami można zrobić bardzo dobry wynik na zawodach. A miałem już nauczę, po 1 turze byłem już w czołówce, zaś w 2 turze większość uklejek, bez jaj jak palec były, uciekło mi przez oczka siatki. Więc nie stanąłem wtedy na pudle przez nieodpowiednią siatkę. Więc zakupiłem tą co pokazuje na zdjęciach:

Zrobiłem na końcu takie zawieszenie z ciężarków, tak aby siatka ładnie leżała w wodzie, wtedy ryby się nie kaleczą i swobodnie sobie w niej pływają.

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #9 dnia: 22.08.2015, 19:36 »
Rozglądam się za siatką 3m. Priorytetem jest dla mnie to, żeby szybko schła. Ta, której obecnie używam, schnie wolno i przez to strasznie śmierdzi. Możecie polecić jakąś siatkę?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 22.08.2015, 19:38 »
Zobacz siatki Lorpio! Mam taką w prostokącie 2,5m. W porównaniu z poprzednimi na słońcu schnie migiem!
http://skleptrabucco.pl/siatka-lorpio-super-team-pro-35x45cm-250cm-nowosc/ 
Arek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 22.08.2015, 20:02 »
Też polecam Lorpio
Mam taką:
http://skleptrabucco.pl/siatka-lorpio-super-team-competition-40x50cm-400cm-nowosc/
Schnie z 30 minut na słońcu jak nie szybciej
Marcin

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 22.08.2015, 21:47 »
Ja ostatnio zakupiłem komplet Daiwy, 2 siatki, torba i mały kosz. Cały komplet kosztował 290 zł i jutro będzie pierwszy test ich na zawodach organizowanych przez Kolegę "  Zwir73  " .

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #13 dnia: 23.08.2015, 12:43 »
Zrobiłem na końcu takie zawieszenie z ciężarków, tak aby siatka ładnie leżała w wodzie, wtedy ryby się nie kaleczą i swobodnie sobie w niej pływają.
Ciekawe rozwiązanie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #14 dnia: 14.09.2015, 21:18 »
Zobacz siatki Lorpio! Mam taką w prostokącie 2,5m. W porównaniu z poprzednimi na słońcu schnie migiem!
http://skleptrabucco.pl/siatka-lorpio-super-team-pro-35x45cm-250cm-nowosc/

Kupiłem taką, tylko 3m. Potwierdzam, że schnie ładnie. Na pewno lepiej, niż moja poprzednia siatka.