Autor Wątek: Oczyszczanie robactwa/produkcja castera  (Przeczytany 17096 razy)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Oczyszczanie robactwa/produkcja castera
« Odpowiedź #15 dnia: 06.01.2016, 21:09 »
Ja jakiś czas temu zaprzestałem mycia jak miałem pare przykrych incydentów. Żona nie była zadowolona jak się możecie domyślić. Tęż próbowałem z papierowymi ręcznikami i chyba to był najlepszy sposób do tej pory. Muszę jeszcze sprawdzić  tą opcję z pończochą. Dzięki Panowie :beer:
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 06.01.2016, 22:16 »
Pamiętacie że robaki nie mogą mieć za długiego kontaktu z wodą bo nabierają powietrza i stają się pop-up
Mam alternatywny sposób na oczyszczanie robaków który mi się sprawdza i ma ogromny plus bo nie muszę zabierać robaków do domu. Kupuje robaki dzień przed wyjazdem wsypuję je do specjalnego pudełka na robaki dosypuję taniej zanęty (w piwnicy)
Następnego dnia nad wodą odsiewam zanętę na sicie i mam super robaki  pinkę i białe   

Krzysztof

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #17 dnia: 07.01.2016, 00:11 »
Do tej pory płukałem na sitku, ale teraz zaczną stosować rajstopy. Dobry patent :thumbup:

A castera robię tak przesiewam usuwam martwe robaki przesypuje do miski oprószam mąką kukurydziana która pochłania wilgoć z robaków. Przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłym miejscu. Czekam jak zaczynają  pojawiać się pierwsze castery przepuszczam przez sito castery do słoika z wodą i do lodówki. Średnio przepuszczam dwa razy dziennie.  Odrzucam martwe , które również się pojawiają. Pływaki zostawiam potrafią zatonąć, a jak jest ich kilka sztuk to mi nie przeszkadza zawsze mogę wywalić przed łowieniem . Ja trzymam do trzech czterech dni w wodzie wodę zmieniam raz lub dwa  razy dziennie. Później odcedzam na sitku wsypuje do woreczka i do zamrażarki. W tym  roku będę chciał je osuszać przed mrożeniem, żeby były szybsze w użyciu.  Cały proces trwa około tygodnia chociaż wszystko zależy od samych robaków. 

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #18 dnia: 07.01.2016, 07:26 »
Do tej pory płukałem na sitku, ale teraz zaczną stosować rajstopy. Dobry patent :thumbup:

Z góry radzę kupić w sklepie z dwie pary takich podkolanówek (tzw. zabijacze namiętności), a nie podbierać żonie. Chodzi o to, żeby nie miały żadnej dziurki, bo takiej pinki nie ogarniesz, jak zacznie się wydostawać z rajstopki, bo oczko puściło :)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07.01.2016, 07:40 »
Zanim jednak zaczniecie je płukać to należy je przesiać na sicie. Oddzielić żywe od martwych i zepsutych. Można to też zrobić po umyciu,ale już osuszone, żeby ich nie łapać.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #20 dnia: 07.01.2016, 09:49 »
A ja już dawno zaprzestałem się w to bawić po prostu nie ma sensu. Kupione pinki , czy białe idą na sito odrzucam zanieczyszczenia i martwe robaki. Dobry towar wędruję na dobę do mąki kukurydzianej. Rano odsiewam i są piękne robaczki, czyste i bez zapachu.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #21 dnia: 07.01.2016, 12:39 »
A ja już dawno zaprzestałem się w to bawić po prostu nie ma sensu. Kupione pinki , czy białe idą na sito odrzucam zanieczyszczenia i martwe robaki. Dobry towar wędruję na dobę do mąki kukurydzianej. Rano odsiewam i są piękne robaczki, czyste i bez zapachu.

Też tak robie, ale rano dalej czuć amoniakiem. Mycie trochę pomaga, jednak nigdy zapachu nie usuniemy do "zera". Dodam, że nie ma bardzo dużej różnicy (u mnie) między skutecznością umytych i nieumytych (oba warianty w mączce kuku przez noc). Ryba przecież powinna czuć robaki w wodzie.
Dawid

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #22 dnia: 07.01.2016, 19:32 »
No właśnie. Może warto też podyskutować na ten temat - czy zawsze warto płukać białe robaki?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 07.01.2016, 20:24 »
Ja odsiewam cały śmietnik, robaki mieszam bez płukania z liquidem halibutowym (kilka kropel) i zasypuję zanętą której będę używał lub kurkumą (ściągnięte z Luka). I sam nie wiem czy to eliminuje zapach. Niby pachną lepiej bo zanętą.
Pozdrawiam

Marek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #24 dnia: 07.01.2016, 20:31 »
Ja też używam kurkumy, ale robię tylko małą część na hak. Pinkę dostaję u siebie bez żadnych trocin czy czegoś tam, to wystarczy odsiać martwe, choć tego nawet czasem nie robię jak widzę, że jest ich mało. Zasypuję mączką kuku na noc. Białe jeśli kupuję, a rzadko to robię bo drogo wychodzą małe paczki, a dostępne są tylko paczkowane u mnie, nie da się kupić na objętości >:O . W tym wypadku odsiewam trociny i zasypuje mączką. Czasem jak mam spontaniczny wypad i kupuję robaki po drodze to zakładam prosto z paczki na hak i też nie odnotowuje gorszych sesji, ale żeby porównać trzeba by równolegle łowić na zasypane mączką kuku i bez zasypki.

Nie przyszło mi do mojego pustego łba, że można zasypać je zanętą  :-X
Albo przyszło, a nie robię tak z obawy, że jeśli dany zapach rybom nie podejdzie tego dnia to cała sesja, jak to mawiał Siara - "w pi**u"  8)
Dawid

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 07.01.2016, 20:44 »
W sumie, to robaki można wykąpać w zanęcie, tak robię jak nie mam ręczników i sita :)

Nie wiem jak Wy, ale mi takie robaki  kąpane w zanęcie jednak trochę zalatują amoniakiem. Po przemyciu i włożeniu do zanęty są po prostu mega ;D
Lucjan

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 07.01.2016, 20:45 »
 Albo przyszło, a nie robię tak z obawy, że jeśli dany zapach rybom nie podejdzie tego dnia to cała sesja, jak to mawiał Siara - "w pi**u"  8)

No widzisz DvD a mnie nie przyszło do głowy to co napisałeś w  ostatnim zdaniu. Muszę zmienić nieco swoje podejście. :)
Pozdrawiam

Marek

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 07.01.2016, 20:49 »
Moim zdaniem dobre pytanie mateo?
czy nie lepiej jak pachną zgnilizną jak prawdziwe robaki?
co o tym myślicie?
Marek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 07.01.2016, 20:59 »
Amoniak, jego zapach odpycha rybę która to czuje, ale ile w tym prawdy ? :)
Krzysztof

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #29 dnia: 07.01.2016, 21:06 »
Jedynie testy nad wodą, z użyciem kamerki dałyby odpowiedz czy śmierdziuchy odpowiadają rybom.