Autor Wątek: Podpórki do feedera. Jakich używacie?  (Przeczytany 100711 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Podpórki do feedera. Jakich używacie?
« Odpowiedź #210 dnia: 08.10.2020, 20:55 »
I to jest słuszna koncepcja. Ramię niepotrzebne. Do tego dobra torba i leci :thumbup: :P
jak będę zmuszony łowić z pomostu.

I to wtedy właśnie jest potrzebne ramię.
Może tak a może nie. Chciałbym uniknąć montowania feeder arma na nogę fotela.
Inne rozwiązania to użycie tripoda, użyteczny też na betonowym nabrzeżu. Widziałem też podpórki montowane do pomostu wkrętami, na krótkim pomoście można na nie założyć feeder arma, no i w końcu takie typu ścisk stolarski. Takie sobie wiele lat temu zmajstrowałem do łowienia z pomostu ale na wprost, nie wiem jak wytrzyma przeciążenia w bok.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #211 dnia: 08.10.2020, 20:57 »
Ja przez 2 lata w moim F5r używałem podpórkę pod dolnik zrobioną z kawałka rurki i otuliny na rury.
Na leszczyki to nawet wystarczało :P
Ale przenosiło drgania na szczytówki, co mnie trochę wkurzało. Takie rozwiązanie trochę ograniczało miejsce na nogi(wędki trochę przeszkadzały ;)). Na przód zazwyczaj stosowałem trójnóg z samorobioną podpórką, akurat na tym zdjęciu trochę inne rozwiązanie.

Ale po przesiadce na metodę, to się nie sprawdzało, bo nawet trochę większy leszczyk ściągał wędkę do wody z podpórek ???
Długo myślałem nad feeder armem, ale zrezygnowałem.
Kupiłem rod poda, skróciłem trochę buzz bary do ok 40cm. Do tego podpórki V (cormoran) i na przód L(chyba lorpio). Teraz na miękki grunt mogę wykorzystać nogi rod poda z samymi uchwytami, a na kamieniach, twardym gruncie rozkładam stojak.
Na plus nic się nie buja ;)

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #212 dnia: 08.11.2020, 19:41 »
Czy Wasze fajki Daiwy też mają luz na trzpieniu i dodatkowo na jego mocowaniu? Oba luzy powodują, że na końcu fajki powstaje wychylenie ok 1cm.

Chciałbym zwrócić uwagę na pewien błąd przy składaniu tej fajki, który może skutkować dużymi luzami i to dużo większymi niż 1 cm. To jest adresowane głownie to ludzi takich jak ja, którym już wzrok z biegiem lat zaczyna szwankować ale okularów za Chiny nie założą :-[

Posłużę się zdjęciami ze świetnej prezentacji Maćka http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=12121.0

Trzpień, na który nakłada się fajkę ma wzdłużny rowek.

Odpowiednio wewnętrzna część fajki ma garb, który powinien wejść w rowek, żeby zapobiec osiowym ruchom fajki na trzpieniu.

Po ślepaku, da się to złożyć "do góry nogami" i mocno docisnąć. Przez pewien czas wszystko jest ok i sztywne ale potem fajka zaczyna się obracać przy mocnych pociągnięciach ryb. Ostatnio obróciła się niemal o 90o, więc postanowiłem w domu sprawdzić, co jest nie tak, i czy coś się nie wyrobiło.
Wtedy zauważyłem, że kiedyś złożyłem ją na odwrót, nic się nie wyrobiło, jednak po założeniu w prawidłowej pozycji fajka wysuwała się lekko z trzpienia.
Mocny plastik fajki po dociśnięciu na siłę nie pękł ale zdeformował nieco kształt trzpienia. Wystarczyło ścisnąć go po bokach, żeby wrócił do pierwotnego kształtu. Teraz fajka siedzi już mocno na trzpieniu i nie obraca się ;D
Pozdrawiam,
Tomek

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 212
« Odpowiedź #213 dnia: 01.01.2021, 13:10 »
Dzisiaj pierwszy raz użytkowałem powyższą fajkę Daiwy podpiętą pod fotel cuzo f3. Rozczarowałem się nią dosyć, bo każdy ruch na fotelu przenosił drgania na szczytówki wędek. To jest normalny "urok" podpiętych fajek do fotela, czy ja coś zmaściłem źle ją mocując ?

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #214 dnia: 01.01.2021, 13:42 »
Podobno to standard że fotele z fajkami przenoszą drgania. Ostatnio oglądając film Przemka Solskiego byłem w szoku jak to mu się buja mimo że Przemek siedział spokojnie. Ja też próbowałem i się poddałem, bo nie mogę znieść bujania. W tym sezonie będę testować feeder arma na solidnej podpórce wbitej w ziemię, jak utrzyma to będzie git :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #215 dnia: 01.01.2021, 14:14 »
Przenoszenie drgań z fotela na wędki przez fajkę podpiętą do fotela to norma. Mi to nie przeszkadza, nauczyłem się rozróżniać ugięcia fotela od brania ryb. Zresztą łowię tylko na komercji, gdzie brania są na ogół bardzo widoczne.
Ale przenoszenie drgań przez feeder arma podpiętego do fotela to już prawdziwa tragedia. Najlepiej podpiąć do nogi podestu albo do oddzielnej podpórki wbitej w ziemię.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #216 dnia: 01.01.2021, 14:50 »
To jest normalna sprawa. Tylko wbicie w ziemię niweluje takie problemy. Druga sprawa, że po czasie bez problemu rozpoznasz branie od drgań spowodowanych Twoim ruchem. Także są dwie opcje, albo się do tego przyzwyczaisz albo idziesz w podpórki. Jest opcja porządny kosz ale to już sporo kosztuje.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 212
« Odpowiedź #217 dnia: 01.01.2021, 15:20 »
Nie no. Odróżnić te drgania od brań to nie będzie problem. Kwestia, że to przy dzisiejszym, pierwszym użytkowaniu fajki bardzo mnie denerwowało. Sam jestem ciekaw czy się przyzwyczaję czy wrócę do podpórek, bo ogólnie to raczej wolę jak szczytówki milczą, aż do czasu brania.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #218 dnia: 01.01.2021, 16:40 »
Ja łowię z fotela z podnóżkiem i skompletowałem zestaw zakładany na nogi. Powód jest jeden, nie zawsze mogę wbić podpórki w grunt. Do tego się przyzwyczaiłem i nawet jeżeli mam grunt do wbicia to łowię używając fajki i arma. Kwestia gustu ;)

Offline Alien

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #219 dnia: 10.10.2021, 12:24 »
Można do adaptera [Adapter AD1 M-Elektrostatyk][ który mocuje się fotela elektrostatyka, zmienić rurkę pionową na dłuższa, ta o średnicy 25mm, tak żeby dotykała podłoża i to powinno ustabilizować zestaw.

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #220 dnia: 10.10.2021, 13:45 »
U mnie taki zestaw jak łowię bez podnóżka.

Offline Adam M

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #221 dnia: 10.10.2021, 15:39 »
Mnie tak denerwowały drgania że pozbyłem się feeder arm,jednak wolę wbić podpórki w ziemię,lubię jak jest stabilnie i drga szczytówka tylko jak jest kontakt z rybą a nie gdy się ruszę na fotelu
Pb: sum 205 cm, 70 kilo. Karp 94 cm, 21 kilo. Lin 54 cm, 3,5 kilo. Leszcz 70 cm, 5,5 kilo. Amur 8 kilo.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
« Odpowiedź #222 dnia: 10.10.2021, 17:54 »
Arm jest potrzebny, gdy nie można wbić podpórki. Zupełnie nie rozumiem kombinacji, jak u Kolegi powyżej. Dolnik mam na fajce przy fotelu, bo ciężko by mi było na siłę gdzieś między fotel a półkę podpórkę wciskać. Drgania są niewielkie, gdy góra leży na podpórce. W zasadzie to nie drgania, tylko lekki ruch całego wędziska.

Ramię montuję do podnóżka. Wtedy drgań praktycznie nie ma. A samego podnóżka używam na stromych brzegach, gdzie często kombinacje z wbijaniem podpórki kończyłby się pływaniem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #223 dnia: 10.10.2021, 18:00 »
Arm jest potrzebny, gdy nie można wbić podpórki. Zupełnie nie rozumiem kombinacji, jak u Kolegi powyżej. Dolnik mam na fajce przy fotelu, bo ciężko by mi było na siłę gdzieś między fotel a półkę podpórkę wciskać. Drgania są niewielkie, gdy góra leży na podpórce. W zasadzie to nie drgania, tylko lekki ruch całego wędziska.

Ramię montuję do podnóżka. Wtedy drgań praktycznie nie ma. A samego podnóżka używam na stromych brzegach, gdzie często kombinacje z wbijaniem podpórki kończyłby się pływaniem.

Jeśli to niezrozumienie w moim kierunku to znaczy, że nigdy nie korzystałeś z takiego rozwiązania. Zapewniam Cię, że bez podnóżka (oczywiście w miejscach gdzie się da) wbicie jednej podpórki w ziemię i zamocowanie na niej całej reszty powoduje 100% stabilność konstrukcji, wygodę i zero drgań. Rozstawienie takiego zestawu trwa minutę.

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #224 dnia: 10.10.2021, 18:04 »
Witam.
Ja od tygodnia testuję...