Autor Wątek: Podbierak karpiowy Lorpio  (Przeczytany 8904 razy)

Offline marcin_zim

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Podbierak karpiowy Lorpio
« dnia: 07.01.2016, 12:30 »
Witam.
Używa może ktoś z Was podbieraka Lorpio, jakie są wasze opinie na temat tego podbieraka?
http://allegro.pl/nowosc-podbierak-lorpio-super-team-carp-280x100x-i5534564671.html.
Jakich podbieraków używacie? Ja myślę o takim a do tej sztycy zawsze można jakiś okrągły dokupić.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Podbierak karpiowy Lorpio
« Odpowiedź #1 dnia: 07.01.2016, 19:30 »
Czołem!

A masz zamiar się nastawiać typowo na te największe karpie?
Będziesz czasem podbierał je ze środka pływającego?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
    • rybkiroberta
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 07.01.2016, 20:48 »
Ja również przyłączam się do pytania marcin_zim. Interesują mnie Wasze opinie na temat tego podbieraka. W moim przypadku podbieranie ryb będzie wyłącznie z brzegu.
Amur 75 cm, Karp 80 cm, Jesiotr 118 cm, Leszcz 57 cm, Karaś srebrzysty 41 cm, Lin 42 cm, Sandacz 72 cm, Szczupak 90 cm, okoń 41 cm, Boleń 64 cm, Sum 85 cm, Tołpyga 100 cm.
https://www.facebook.com/rybkiroberta/

Offline marcin_zim

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07.01.2016, 21:04 »
Będę pobierał tylko z brzegu,  łowie na metode, tych największych ryb się nie spodziewam w ubiegłym sezonie miałem karpie do 7 kg a podbieralem starym Jaxonem za 30 zł. Chce podbierak karpiowy bo niektóre łowiska komercyjne tego wymagają a do tej sztycy dokopię jakiś okrągły kosz. Mam na uwadze podbierak firmy Minstral w podobnej cenie.

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.01.2016, 21:20 »
No niestety mam średnie wspomnienia co do takiego podbieraka.
Miałem prawie identyczny Mistralla. To był jakis kompozyt z włóknem węglowym .Nic nowatorskiego w nim nie było.
Sztyca teleskopowa bardzo cieżka. W dodatku ze trzy razy mi pękała na łowisku  przy tym metalowym zamku.
Piłowałem końcówkę ostrym nożem wierciłem dziurkę wiertełkiem do kulek i  wkrecałem metalowy wkręcik.
I znów jakoś  się wszystko kupy trzymało. Może teraz jest to inaczej zrobione.
Z teleskopów definitywnie zrezygnowałem.
Znów jestem

Offline marcin_zim

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07.01.2016, 22:00 »
Jakie podbieraki karpiowe posiadacie?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 07.01.2016, 22:41 »
Ja wcześniej używałem Fox Warrior 50". Z brzegu (szczególnie, jeśli był ktoś do pomocy) można było go używać. Jednak walka z tym podbierakiem z pontonu to już była gehenna. Dlatego dość szybko zrezygnowałem z dużych podbieraków karpiowych z koszem z materiału i przerzuciłem się na duży okrągły z gumową siatką, do którego kolega dorobił mi mocną sztycę. Operowanie takim podbierakiem okazało się nieporównywalnie bardziej komfortowe.

Myślę, że koledzy, którzy łowią na komercjach i znają wymogi stawiane przez właścicieli będą lepszymi doradcami.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #7 dnia: 07.01.2016, 23:03 »
ja później  dokupiłem sztyce Mivardi Premium - nasadowa , składana 180cm i byla duzo lzejsza i sztywniejsza.
http://carpshop.pl/mivardi-sztyca-do-podbieraka-premium-skladana-180cm-p-6712.html
Potem miałem ( i mam do dzisiaj) Cormoran Carp Force CS
http://bialaryba.pl/podbierak-karpiowy-cormoran-carp-force-cs-p-6495.html.
Super podbierak karpiowy i mega sztywna sztyca ale potrzebowałem na zawody (strome brzegi) dłuższej.
Teraz mam  sztyce MVDE 4M
http://lowisko.net/sztyca-do-podbieraka-4m-marcel-van-den-eynde.html
i kosz Korum Folding Spoon Net 26"
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/kosze-do-podbierakow/12197-kosz-podbieraka-korum-folding-spoon-net-26.html
Znów jestem

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 07.01.2016, 23:13 »
Ja wcześniej używałem Fox Warrior 50...
Znam ten ból aktualnie mam ten podbierak... sztyca się gnie i piszczy pod samą mokrą siatką.
Nie myślałem że może być aż tak słaby.. powinniśmy to wrzucić jako numer1 w kategorii buble do kwadratu.

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
    • rybkiroberta
« Odpowiedź #9 dnia: 07.01.2016, 23:39 »
Gdybyście mogli doradzić na co szczególnie zwrócić uwagę i co lepiej wybrać?
1. Sztyca teleskopowa czy składana ?
2. Łącznik kosza metalowy czy tworzywo sztuczne ?
3. Ramiona kosza włókno szklane czy węglowe ?
Wstępnie zwracałem uwagę na wielkość kosza oraz cenę, lecz widzę że te parametry to za mało, a nie chciałbym kolejnego dziadostwa do łapania motyli :) . A i jeszcze najważniejsze pytanko czy wszystkie sztyce mają ten sam uniwersalny gwint np. czy do podbieraka cormoran można dołożyć sztycę daiwa lub innej firmy ?
Amur 75 cm, Karp 80 cm, Jesiotr 118 cm, Leszcz 57 cm, Karaś srebrzysty 41 cm, Lin 42 cm, Sandacz 72 cm, Szczupak 90 cm, okoń 41 cm, Boleń 64 cm, Sum 85 cm, Tołpyga 100 cm.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #10 dnia: 08.01.2016, 00:00 »
1. Zdania są podzielone. Ludzie chwalą nasadowe sztyce bo można używać różnych długości, ja mam teleskop i jest ok.
2. Szedł bym raczej w metal.
3. Różnie, nie mam porównania. Szklane cięższe ale nie wiem czy nie bardziej elastyczne.

Gwint raczej jest standaryzowany, ale zdarza się że firma X robi inny, żeby kupić komplet od nich.

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline marcin_zim

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08.01.2016, 22:07 »
Znalazłem coś takiego myślę, że to powinien być dobry wybór https://www.raven-fishing.pl/podbierak-x2-carp/pl/product/2177/

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 10.01.2016, 00:34 »
Ja wcześniej używałem Fox Warrior 50...
Znam ten ból aktualnie mam ten podbierak... sztyca się gnie i piszczy pod samą mokrą siatką.
Nie myślałem że może być aż tak słaby.. powinniśmy to wrzucić jako numer1 w kategorii buble do kwadratu.
Fox Warrior? Może chodzi o wojowanie z emocjami? :D  Faktycznie, Twój podbierak to lipa...

Gdybyście mogli doradzić na co szczególnie zwrócić uwagę i co lepiej wybrać?
1. Sztyca teleskopowa czy składana ?
2. Łącznik kosza metalowy czy tworzywo sztuczne ?
3. Ramiona kosza włókno szklane czy węglowe ?
Wstępnie zwracałem uwagę na wielkość kosza oraz cenę, lecz widzę że te parametry to za mało, a nie chciałbym kolejnego dziadostwa do łapania motyli :) . A i jeszcze najważniejsze pytanko czy wszystkie sztyce mają ten sam uniwersalny gwint np. czy do podbieraka cormoran można dołożyć sztycę daiwa lub innej firmy ?

Miałem różne sztyce, od momentu kiedy kupiłem Drennana 7, zniknęły wszelkie problemy. Nie namawiam Cię do kupna takiej, ale bardziej do zainwestowanie w coś mocnego. Bo sztyca jest rzeczą która powinna służyć lata, dłuuugie lata. Siatki natomiast są różne, i tych można mieć kilka, można tu przyoszczędzić. Najlepiej mieć sztycę dwuczęściową, pokrywa ona większość łowienia, od feedera i spławika po karpiowanie czy łowienie brzan i leszczy na rzece. Składa się do 1.20 - 1.30 metra i wchodzi bez problemu do wędkarskich pokrowców. Sztyca jest najlepsza jeżeli jest sztywna i co ważne - nie jest zbyt gruba. Wtedy się ja świetnie trzyma. Nie polecam podbieraków karpiowych, ich sztyce nie są przeznaczone do wyciągania w nich ryb, są miękkie i słabe często.

Lucjan

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #13 dnia: 10.01.2016, 10:14 »
Witam.
Używa może ktoś z Was podbieraka Lorpio, jakie są wasze opinie na temat tego podbieraka?
http://allegro.pl/nowosc-podbierak-lorpio-super-team-carp-280x100x-i5534564671.html.
Jakich podbieraków używacie? Ja myślę o takim a do tej sztycy zawsze można jakiś okrągły dokupić.

Jeśli chodzi o firmę Lorpio, na początku sezonu 2015 zakupiłem sobie podbierak Super Team Metal Clip Rubber z uwagi na siatkę z tworzywa pokrytego gumą  ( która niby nie nasiąka wodą i jest przyjazna dla ryb) ale to była totalna porażka !!

W w/w podbieraku guma w połączeniu z wodą + do tego ryba to jakieś nie porozumienie . Niby podbierak nie nasiąka wodą , ale woda+podbierak (niby z tej gumy) to już się ma obciążenie do tego dochodzi ryba ( w moim przypadku to były 3+,4+) i powiedziałem sobie koniec !! Nigdy więcej takich wynalazków !!

Trzeba być naprawdę krzepki żeby cały dzień , albo i nawet cały sezon wyciągać to coś z wody (podbierak) ;) A po drugie plastik którym rozkręca/zakręca się podbierak połamał się w ciągu tygodnia. Podbierak kosztował ok 65 zł , ale nie był wart nawet 20 zł, poszedł do ludzi po tyg. zakupu za 30 zł ;)

Jeśli chodzi o podbieraki z Lorpio to od tego czasu wybiłem sobie je z głowy :-[

Ty pytasz się o podbierak Super Team Carp ( o numerze 75-207-282 ) z tego co zauważyłem ów taki podbierak posiada TELESKOPOWĄ sztycę !! ramiona 100X100 cm i chcesz go używać do methody ??? Czy dobrze rozumiem do methody-methody czy methody karpiowej??

Coś tam pisałeś że na komercjach wymagają takiego podbieraka, a spytałeś się konkretnie jakiego podbieraka?? Bo jeśli chcesz go używać do methody , to absolutnie Ci go odradzam . W zasadzie zastanawiam się po co Ci potrzebny taki kolos (omijając komercję) .

Przy typowej methodzie nie używa się takich podbieraków (100x100) :P

Ja poszedłbym raczej w osobne rzeczy tj. kosz+sztyca. I jak już tu zostało wspomniane , taki zestaw kupujesz na lata !! Nie jest to zakup na sezon czy dwa , bo ceny też nie są małe . O ile dobry markowy kosz można kupić za ok.80-90 zł , to sztyca to już inna bajka.
Tutaj musisz się nastawić na koszt od 250 do 350 zł, ale zwróć uwagę że piszę tutaj o porządnej sztycy NASADOWEJ która wytrzyma obciążenie dużych ryb (karpi)

Absolutnie Ci odradzam sztyce teleskopowe !! jest to po prostu porażka.

Ja jakbym kupował do zwróciłbym uwagę na firmę Drennan. Zwłaszcza mają bardzo fajne kosze :

http://www.sklep.egrubaryba.pl/kosz-drennan-speedex-2051cm-p-307.html

jeśli chodzi o sztycę :

http://www.sklep.egrubaryba.pl/sztyca-drennan-series-7-ex-strong-carp-match-3-3m-p-16.html

lub :

http://www.sklep.egrubaryba.pl/szyca-drennan-rigidex-26m-landing-net-handle-p-15.html

Ale w każdym przypadku to indywidualna sprawa ;)

Z poważaniem Marcin

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
    • rybkiroberta
« Odpowiedź #14 dnia: 10.01.2016, 12:39 »
W moim przypadku owego podbieraka chciałbym używać do "methody-methody". Łowię dużo w Grębowie na komercji więc przeważnie karpie 60 cm + z tymi akurat problemu nie miałem, lecz kilka razy trafiły się większe i bardzo frustrujące jest gdy rybka nie chce za nic się zmieścić do podbieraka o ramionach 60cm. W tym sezonie chcę łowić na duże podajniki esp z nadzieją że brań dużych ryb będzie więcej, dlatego potrzebuje podbieraka o duuużym koszu. Co do wyjmowania w nim ryb już przerobiłem pogięte i złamane rączki w podbierakach, więc sądzę że tych błędów już nie powtórzę. Dziękuję za opinię o siatce z tworzywa pokrytego gumą, podczas przeglądania ofert różnych sklepów zwróciłem na nią uwagę zastanawiając się czy przypadkiem to nie jest fajne rozwiązanie i teraz wiem że to byłby błąd. Zastanawia mnie jaką wielkość oczek w siatce wybrać aby nie było to przegięcie, a z drugiej strony podbierak nie stawiał zbyt dużych oporów w wodzi. Dziękuję i czekam na kolejne opinie i sugestie.