Autor Wątek: Nocne włamanie - przestroga na przyszłość...  (Przeczytany 14742 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Nocne włamanie - przestroga na przyszłość...
« dnia: 11.01.2016, 12:15 »
Właśnie zobaczyłem po przyjściu do domu, że w nocy miałem włamanie. Nie weszli do domu, tylko do ogrodu przez ogród sąsiada. Próbowali na siłę sforsować drzwi, wyrwali zamek skrzydła mocujący je do podłogi ale nie weszli.
A moja szopa, pełna rzeczy wędkarskich... Nieruszona, choć drzwi otwarte i lekko przetrzepane. Kiedyś mój znajomy powiedział mi o tym, że nie okradli jego szopy, bo miał tam bałagan i śmierdziało siatką na ryby. Przyznam się bez bicia, że tak też robię, nie mam jakiegoś syfu, ale tez nie mam porządku. Chyba to mnie uratowało, bo nie zabrali nic, z tego co widzę. Nawet namiot się ostał. Teraz chyba przestanę suszyć matę i podbierak, aby zapach odstraszał non stop.
A było blisko...  Nawet nie chcę myśleć, co by było gdyby weszli do środka, ku...e syny. Połamali płot i ukradli 'tylko' jeden rower.

Trzeba się pilnować cały czas, nigdy nie wiadomo kiedy wlezą... Przeglądam właśnie ubezpieczenia sprzętu wędkarskiego >:(
Lucjan

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Nocne włamanie - przestroga na przyszłość...
« Odpowiedź #1 dnia: 11.01.2016, 12:20 »
Uuu no to nie ciekawie... dobrze, że nie okradli domu czy bodajże szopki.. bo jak by mi wsio ukradki ( co prawda zawiele tego nie jest ) to nie szybko bym się z tego podniósł :/  no niestety tacy ludzie istnieja.. nawet dla głupiego roweru czy tam telewizora potrafia sie włamać. Po co iść do pracy i uczciwie zarobić na coś jak można komuś ukraść. I niejedno krotnie jest to dorobek całego życia.. normalnie gotuję się jak tylko o tym pisze...

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #2 dnia: 11.01.2016, 12:25 »
W sumie nowy sprzęt miałbyś :) bo łowić trzeba :P a po sezonie taniej :P

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.01.2016, 12:27 »
Co za  sku#### je#### !! Całe szczęście, że do domu nie weszli. No i, że kompletnie nie znali się na sprzęcie wędkarskim!! Luk pogadaj może z sąsiadami, żeby zwiększyć czujność. Z doświadczenia wiem, że to pomaga. U moich teściów była podobna sytuacja i teraz każdy każdego pilnuje.

Teraz chyba przestanę suszyć matę i podbierak, aby zapach odstraszał non stop.

Rozsyp dookoła jeszcze zanętę Bait Tech'a Big Carp Krill & Tuna jako dodatkowe zabezpieczenie! :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #4 dnia: 11.01.2016, 12:29 »
Pewnie na ryby nie chodzą to nie interesowali się wędkami. W Polsce niektóre szajki złodziei na przykład w ogóle nie interesują się takimi przedmiotami ale też nie zabierają telewizorów, laptopów, aparatów, innego sprzętu elektronicznego. Do znajomego się włamali, miał dwa laptopy na biurku, aparat cyfrowy na łóżku i nie zabrali ich. Szukali jedynie złota, biżuterii, pieniędzy.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 11.01.2016, 12:29 »

Rozsyp dookoła jeszcze zanętę Bait Tech'a Big Carp Krill & Tuna jako dodatkowe zabezpieczenie! :)

Dobry pomysł, nie wejdą nawet do ogrodu... ;)
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #6 dnia: 11.01.2016, 12:37 »
Eh ten Londyn,badziewia pełno łazi.  Lucek lepiej nic nie mów kobiecie,bo nocki będziesz miał z głowy :-X

Offline piotr82

• Reputacja: 25
« Odpowiedź #7 dnia: 11.01.2016, 12:40 »
Kawałek wieprzowiny może być świński ryj na haku a pod nim misa..... żadnych pelletów rozsypywania zanęt....Odór przy produkcji robaków odstrasza wszystko.....

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 11.01.2016, 12:40 »
Takie rzeczy Panowie zdarzają się codziennie . Należy zabezpieczyć dom aby nie dać szans zlodziejowi . Alarm to podstawa . Kamery to druga rzecz , nawet straszaki robią robotę . Żaluzje antywłamaniowe to świetny dodatek do tego przepisu , może nie chronią jakoś nadzwyczajnie ale aby przez nie przejść , trzeba narobić straszne larum . No i wisienka na torcie , to duży i głośny pies , dobrze wyszkolony , który do mordy nie weźmie nic od obcego.

Offline Greg

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #9 dnia: 11.01.2016, 12:48 »
Zamontuj sobie alarm  na czujnik ruchu. Wyreguluj tak , żeby żadne zwierzę nie uruchamiało.
Ja miałem próbę włamania ok.1,5 roku temu. Wcześniej zamontowałem na ogrodzie zwykły halogen z czujnikiem ruchu. Była ciepła, letnia noc. Okna mieliśmy pootwierane, ale byliśmy w domu. Siedziałem przy kompie, nagle światło się zapaliło, usłyszałem po polsku: "spier...my" :(  zakotłowało się i nastała cisza
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 11.01.2016, 12:49 »
Skur**synstwo wszędzie podobne. Całe szczęście nic się nie stało.

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline sekra

• Reputacja: 35
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 11.01.2016, 13:04 »
Mnie 2 lata temu w bezczelny sposób w biały dzień ukradziono rower .Mieszkam we własnym ,ogrodzonym domu.Musiałem wyciągnąć  na moment z garażu  rower.Dosłownie po pięciu minutach  ,chcę go wstawić z powrotem ,a tu rower wyparował >:O.Okazało się ,że  suk..syn musiał przechodzić w tym czasie koło mojego domu ,zobaczył rower ,nacisnął na klamkę furtki,i odjechał.
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 11.01.2016, 13:14 »
Współczuję i ostrzegam na przyszłość. Może monitoring jakiś?
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 11.01.2016, 13:40 »
Problem w tym, że lampa na czujnik ruchu jest. Alarm odpada, Londyn to masa lisów (łażą po drzewach, płotach jak koty), są wiewiórki i koty sąsiadów, sam mam dwa. Najlepiej jakby potrafiły alarmować i walczyć :D

Coś spłoszyło złodziejaszków, jeszcze nie wiem co. Zawinęli jeden z trzech rowerów tylko, myślę, że mogło być gorzej. Faktycznie trzeba zgadać się z sąsiadami i wspólnie czuwać.

Co do kamer to nie mam w nie wiary. Moja kobieta miała okradzione przedszkole w którym pracuje kilka razy, policja nawet nie zgrała sobie materiału z kamery, chcieli aby im donieść, później gdzieś to zaginęło... A na filmie widać jak bezczelny był złodziej i jak sobie nic nie robił ze świateł, kamer. Bezczelnie... Ludzie tylko bardziej się bali po tym filmie, w niczym nie pomógł, a wręcz zaszkodził... :o
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #14 dnia: 11.01.2016, 14:09 »
:(
Dobrze, że nic nie ukradli ze sprzętu i innych wartościowych rzeczy. Ale włamania to czyste chamstwo...

Na mojej ulicy było przez 15 lat 5 włamań. 4 - niestety skuteczne.
W jednym domu był alarm i się załączył i uciekli, nic nie zrabowali.
Ja mam na wszelki wypadek alarm (na dom i garaż) i 2 psy w ogrodzie.

;)