Podoba mi się feeder dragon express 3,90m 20-60 g ale jest o akcji szczytowej i nie wiem czy będzie dobry? Mam odległościówki dragona z tej serii express i jestem z nich zadowolony lecz nie wiem czy będe z feedera. Czytałem ze akcja kija powinna być paraboliczna ponieważ jest krótki przypon i podajnik obciążony i na akcji szczytowej będą spinki ryb.
Wędzisko 3,90m do methody ?? Radziłbym Ci zejść z tych metrów , przeważnie nie używa się aż takich długi kijaszków ( co nie wyklucza że znajdą się takie osoby ) ale uwierz mi akurat ten metraż jest za długi. Jeśli Ci się podoba to wędzisko i ta seria to sprawdź sobie 3,60 o takim samym c.w.
Jeśli chodzi o akcje to przy wyborze kijka aż tak bardzo nie zwracałem na to uwagi, ale ważne żeby wędka nie była sztywna i tak zwana "pała" . Ja przede wszystkim brałem uwagę, na wagę wędziska , bo wiedziałem że jak będą brania to i nawet co 5 - 10 min będę musiał operować nią i bawić się podczas holu ,a to ważne dla mnie jest żeby zbytnio nie zmęczyć siebie i ręki

A po drugie chciałem poczuć każdą rybę i jej walkę . Z uwagi na to że przyzwyczaiłem się do wędziska 3,60 ( cw. 90g) to i teraz takim operuję .
Tak długi kij bo łowie pod wyspom 25m od brzegu i zdarza się ze karp po brani idzie w moja stronę i dłuższym kijem lepiej mi się taka rybę kontroluje ogległościówke mam cw. 2-15g i boje się o jej uszkodzenie. chodzi mi poprostu o to czy akcja kija ma znaczenie czy na akcji szczytowej faktycznie ryby mogą się wypinać?
To że będziesz łowił pod wyspą 25 m od brzegu to nie znaczy że potrzebujesz kijaszka 3,90

Spokojnie możesz rozglądać się za pickerem . Na pewno dorzucisz tam

a hol rybki będzie o wiele lepszy niż tą 3,90 .
Jak Ci wcześniej pisałem, posiadam kijaszek 3,60 i uwierz mi że w tych granicach też łowiłem, a czasami nawet 7m w prawo a 2 m od brzegu

( bo wiedziałem że tam są ryby ) i w takiej odległości przez cały sezon może miałem ze 2 spinki . Więcej spinek przy takim wędzisku miałem jak zarzucałem ( dla zabawy ) 3 m w prawo a 2 m od brzegu

. Ale często te 3,60 w moim przypadku było po prostu za dużo. Teraz wybierając kijaszek do methody to raczej poszedłbym w rozmiar 3 metrowy