Autor Wątek: Feeder do method feeder (woda stojąca, karpie do 3,5 kg)  (Przeczytany 11416 razy)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Feeder do method feeder (woda stojąca, karpie do 3,5 kg)
« Odpowiedź #15 dnia: 12.01.2016, 22:03 »
Jeśli nie masz tam dużo zarośli to wędka przykładowo 3 m rybę holuje się pewniej i szybciej ja męczy. Na korzyść krótszej wedki przemawia też opisana przez ciebie sytuacja, jakoby karp po zacięciu płynął w twoim kierunku.

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #16 dnia: 12.01.2016, 22:07 »
Kilkanaście razy użyłem do metody lekkiej matchowki, lowilem karpie,  wyjąłem bez problemu dwa niezłe jesiotry. Kup najtańszy feeder jeśli nie wiesz czy ci się to spodoba,  mnie się spodobało i juz myślę nad trzecim kijkiem :)

To mi się zdarzyło kilkukrotnie użyć bolonki do methody zresztą z powodzeniem. Muszę przyznać że dzięki tak długiej wędce odległości rzutowe były imponujące, a akurat na tym zbiorniku na którym łowiłem króluje zasada im dalej tym lepiej.(tor regatowy w Bydgoszczy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 12.01.2016, 22:12 »
Podoba mi się feeder dragon express 3,90m 20-60 g ale jest o akcji szczytowej i nie wiem czy będzie dobry? Mam odległościówki dragona z tej serii express i jestem z nich zadowolony lecz nie wiem czy będe z feedera. Czytałem ze akcja kija powinna być paraboliczna ponieważ jest  krótki przypon i podajnik obciążony i na akcji szczytowej będą spinki ryb.

Wędzisko 3,90m do methody ?? Radziłbym Ci zejść z tych metrów , przeważnie nie używa się aż takich długi kijaszków ( co nie wyklucza że znajdą się takie osoby ) ale uwierz mi akurat ten metraż jest za długi. Jeśli Ci się podoba to wędzisko i ta seria to sprawdź sobie 3,60 o takim samym c.w.

Jeśli chodzi o akcje to przy wyborze kijka aż tak bardzo nie zwracałem na to uwagi, ale ważne żeby wędka nie była sztywna i tak zwana "pała" . Ja przede wszystkim brałem uwagę, na wagę wędziska , bo wiedziałem że jak będą brania to i nawet co 5 - 10 min będę musiał operować nią i bawić się podczas holu ,a to ważne dla mnie jest żeby zbytnio nie zmęczyć siebie i ręki ;) A po drugie chciałem poczuć każdą rybę i jej walkę . Z uwagi na to że przyzwyczaiłem się do wędziska 3,60 ( cw. 90g) to i teraz takim operuję .

Tak długi kij bo łowie pod wyspom 25m od brzegu i zdarza się ze karp po brani idzie w moja stronę i dłuższym kijem lepiej mi się taka rybę kontroluje ogległościówke mam cw. 2-15g i boje się o jej uszkodzenie. chodzi mi poprostu o to czy akcja kija ma znaczenie czy na akcji szczytowej faktycznie ryby mogą się wypinać?

To że będziesz łowił pod wyspą 25 m od brzegu to nie znaczy że potrzebujesz kijaszka 3,90 ;D Spokojnie możesz rozglądać się za pickerem . Na pewno dorzucisz tam :narybki: a hol rybki będzie o wiele lepszy niż tą 3,90 .

Jak Ci wcześniej pisałem, posiadam kijaszek 3,60 i uwierz mi że w tych granicach też łowiłem, a czasami nawet 7m w prawo a 2 m od brzegu ;D ( bo wiedziałem że tam są ryby ) i w takiej odległości przez cały sezon może miałem ze 2 spinki . Więcej spinek przy takim wędzisku miałem jak zarzucałem ( dla zabawy ) 3 m w prawo a 2 m od brzegu ;D . Ale często te 3,60 w moim przypadku było po prostu za dużo. Teraz wybierając kijaszek do methody to raczej poszedłbym w rozmiar 3 metrowy :narybki:
Z poważaniem Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 12.01.2016, 22:16 »
Na wędzisku do 300 cm będziesz fajnie czuł rybkę holując ją a na dłuższym wędzisku już tak nie będzie, chyba że kupisz feedera full parabole, ale to i tak nie to samo co na Pickerku 2,70 cm :D uwierz co pisze :P
Krzysztof

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #19 dnia: 12.01.2016, 22:44 »
Ja używam obecnie trzy feedery przy metodzie:
3.40 m. do 100 gr.w.
3.60 m. do 100 gr.w.
3.90 m. do 120 gr.w.
Takie kije posiadam i łowi mi się nimi przyjemnie. Kwestia długości wędki rodzi wiele sporów, według mnie jest to sprawa indywidualna.
Mi pomagają w dalszych rzutach i holu ryby, łatwiejsza kontrola :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 12.01.2016, 23:09 »
Ja odradzam kije o takiej długości. To są wędki do dalekich zarzutów, dlatego są o akcji szczytowej. Jeżeli ktoś ma własne upodobania, to może nimi łowić, ale przy warunkach jakie opisujesz, to taki kij się właśnie nadaje najmniej.
Jeżeli masz większe łowisko, to kij 3.60 jest dobry. Ale jak łowisz na 25 metrach to 3.60 metra to za dużo. Łowiąc z klipem kij posyła koszyk o wiele dalej. Podajnik do Metody może się rozwalać, bo szarpnięcie jest o wiele większe.
Chłopaki dobrze radzą, picker będzie tutaj najlepszy. Myślę, ze jak spróbujesz takiego krótszego kija, to szybko zrozumiesz o co w tym wszystkim biega i nie będziesz chciał go zamienić...

A co do holu, długi kij jest o wiele gorszy, nie czujesz ryby prawie w ogóle, wcale nie masz nad nią większej kontroli. Przy kijach o akcji szczytowej masz o wiele większe ryzyko spinek, zwłaszcza przy Metodzie!
Lucjan

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 12.01.2016, 23:24 »
Jak wyżej, myślę, że to jednak kwestia indywidualnych upodobań ;) Szanuję Wasze zdanie i opinie, jednak ja wolę dłuższe patyki. Mam pickerka 3 metry do 30 g.w. Używam go do średnich rybek jak płoć, leszcz. Te, ryby holuje mi się na nim w miarę komfortowo, jednak karpiki już nie. Miałem na jednej zasiadce z kol. Jędrulą przyłów na nim w postaci karpa ok. 3,5 kg. To była gehenna dla mnie, strasznie panikowałem, że nie dam rady ryby wyciągnąć bo robiła ze mną co chciała ;D ;) Finalnie się udało ale to nie to. Nie wiem na jakich zbiornikach Kolega będzie łowił, ale u mnie w większości przypadków, łowiska w strefie przybrzeżnej są bardzo mocno zarośnięte przez różnego rodzaju roślinność podwodną. Długą wędką znacznie lepiej mi się w takich warunkach kontroluję rybę pod nogami ;D Jeszcze raz powtarzam, nie mam zamiaru stwarzać konfliktów typu moja prawda jest "naj mojsza". Rozumiem zwolenników krótszych kijów jednak ja nim nie jestem ;)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 12.01.2016, 23:25 »
Długi kij (3,9m) zwłaszcza o akcji szczytowej pozwoli Ci dobrze zaciąć rybę ale późniejszy hol to udręka i pokaz umiejętności operowania hamulcem kolowrotka, wędzisko o akcji parabolicznej wybacza więcej błędów :thumbup:

Do warunków opisanych przez Ciebie kij 3m powinien pokryć twoje potrzeby.
Myślę że jeżeli posiadasz w łowisku karpiki około 3,50 kg to kij o akcji parabolicznej będzie idealny, szczytowych bym unikał.

Co do problemu że karp idzie do brzegu w twoja stronę i robi Ci się luz na żyłce radzę kupić kołowrotek z większym nawojem żyłki na szpule :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 12.01.2016, 23:42 »
Jak wyżej, myślę, że to jednak kwestia indywidualnych upodobań ;) Szanuję Wasze zdanie i opinie, jednak ja wolę dłuższe patyki. Mam pickerka 3 metry do 30 g.w. Używam go do średnich rybek jak płoć, leszcz. Te, ryby holuje mi się na nim w miarę komfortowo, jednak karpiki już nie. Miałem na jednej zasiadce z kol. Jędrulą przyłów na nim w postaci karpa ok. 3,5 kg. To była gehenna dla mnie, strasznie panikowałem, że nie dam rady ryby wyciągnąć bo robiła ze mną co chciała ;D ;) Finalnie się udało ale to nie to. Nie wiem na jakich zbiornikach Kolega będzie łowił, ale u mnie w większości przypadków, łowiska w strefie przybrzeżnej są bardzo mocno zarośnięte przez różnego rodzaju roślinność podwodną. Długą wędką znacznie lepiej mi się w takich warunkach kontroluję rybę pod nogami ;D Jeszcze raz powtarzam, nie mam zamiaru stwarzać konfliktów typu moja prawda jest "naj mojsza". Rozumiem zwolenników krótszych kijów jednak ja nim nie jestem ;)

Myślę, że powoli odchodzimy o d prawd mojszych i twojszych :D  Szanuję zdanie innych, przedstawiam też swoje... Myśłę, że każdy powinien tutaj rozumieć, że przedstawiamy swoje opinie.   
Wynika z tego, świńskim targiem, że najlepiej mieć kija 3.30 metra wtedy :)
Kucuś, jednak nie zgodzę się z Tobą , że na 25 metrów dobrze się zarzuca takim kijem. Ja mam problemy przy zarzutach kijem 3.60 na taką odległość. Zwłaszcza jeżeli zarzuca się pod wyspę.
A co do tego pickera którym się źle holowało karpia, co to za marka? Może jest za słaby?
Lucjan

Offline mariusz88_0

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 12.01.2016, 23:54 »
Luk a pickery 3 m o akcji szczytowej czy parabolicznej byś wybrał by celnie zarzucać i rybę bez spinki wyholować? Łowisko na którym łowie nie ma zarośniętych  brzegów .

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 13.01.2016, 00:09 »
Pickery nie mogą być sztywne, są miekie, aby amortyzować zrywy ryby na krótszych dystansach. Kije  o jakich pisałeś amortyzują odejścia żyłką, która się rozciaga. Na krótszej odległości będziesz usiał bardzo uważać aby ryby nie zerwać ich.  Pickery, jako, że łowi się nimi na krótszych odległościach, muszą dawać radę 'same'. Co istotne dopracowali je Angole, aby łowić na mniejszych komercjach karpie do 5-6 kilogramów. Szybciej i skuteczniej. Gdyby więc kije długie sprawdzały się lepiej, to na takie by łowili...

Oczywiście długim kijem też połowisz. Ale uważaj na te 3.90 metra. To nie odległościówka... Naprawdę moze być niewygodnie!Do Metody szukaj pickerów ze szczytówkami 1 i 2 oz. Z tańszych możesz pomyśleć o Korumach http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/14788-korum-cs-series-11ft-feeder.html jest tez Drennan http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/14640-drennan-red-range-9ft-6in-mini-carp-feeder.html

Możesz zobaczyć kije o podobnych parametrach u innych producentów. Polacy tez maja tego sporo
Lucjan

Offline mariusz88_0

• Nowy użytkownik
  • *

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 13.01.2016, 00:18 »
To Trabucco bardzo fajne, wszedłbym jak w dym... Z dopałką w tej cenie to dobra opcja! Jak by mieli 3 - 3.30 metra to też by było ciekawie :)
Lucjan

Offline mariusz88_0

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 13.01.2016, 00:29 »
Nie widziałem już z Trabucco nic krótszego myślę ze po prostu nie produkują pickery albo nie ma ich na naszym rynku jeszcze.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 13.01.2016, 00:41 »
Ten kij 3.30 - 3.60 to dobra opcja, mi się przynajmniej podoba i chętnie bym takiego u siebie widział. Możesz używac go tez na rzekach... Fajna uniwersalna wędka :)
Lucjan