Autor Wątek: Wysyłka - zwrot pieniążków  (Przeczytany 10996 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Wysyłka - zwrot pieniążków
« dnia: 18.01.2016, 21:17 »
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest jeśli np. robię zakupu przez neta , przesyłka do mnie dociera ale okazuje się że to nie jest to czego się spodziewałem, zwracam towar i płacę z własnej kieszeni za "odsyłkę" i proszę o zwrot pieniążków.

Czy sprzedawca również zwraca mi koszty wysyłki ( które poniosłem za pierwszym razem ) czy tylko kwotę zakupu danego towaru ?
Z poważaniem Marcin

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wysyłka - zwrot pieniążków
« Odpowiedź #1 dnia: 18.01.2016, 21:20 »
Jeśli dostałeś nie to co zamówiłeś to dostajesz zwrot kosztów wysyłki, ale jeśli rezygnujesz z zakupu czyli zwrot bez podania przyczyny to tylko zwrot za towar.
Janusz

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 18.01.2016, 21:31 »
Już rozumiem , dzięki. W sumie dostałem to co chciałem , ale troszkę wymiary się nie zgadzały i zwróciłem.
Z poważaniem Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #3 dnia: 18.01.2016, 21:34 »
Jeśli rozmiary się nie zgadzaly i zrobiłeś zwrot to musisz dostać od sprzedającego zwrot za wysyłki bo dostałeś inny towar niż zamawiales
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Robert 57

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 18.01.2016, 21:40 »
Witaj.
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,39,1129,6,1,zwrot-zakupionego-towaru.html
Jeżeli towar jest niezgodny z umową to sprzedawca ma obowiązek zwrócić koszt wysyłki,
w innym przypadku nie.

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 18.01.2016, 21:43 »
Kurcze nie wiem jak to rozgryść . Zamówiłem sobie torbę wędkarską . W ogłoszeniu było podane tylko szerokość 50 cm, w rezultacie było 55 cm. Jeśli chodzi o wysokość i głębokość wymiaru nie było podane. Ale w innym sklepie znalazłem taką samą , gdzie już wymiary były wszystkie .
Wysokość 40 cm , głębokość 20 cm, i tym się kierowałem. Dostałem torbę a tam, wysokość 55 cm ??? z głębokością się zgadzało. Odesłałem torbę bo było ciut za duża , dostałem kasę ale już bez kosztów wysyłki.
Z poważaniem Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #6 dnia: 18.01.2016, 21:45 »
Kasa za transport należy Ci się bezwzględnie!!!
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #7 dnia: 18.01.2016, 21:49 »
W takim wypadku jak najbardziej i to w obie strony! A jak sprzedawcy cos nie pasuje to do federacji konsumentów się zgłoś, w ostateczności do sadu to go nauczy rozumu.
Janusz

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 18.01.2016, 21:54 »
Tak od razu nie chcę się z nikim sądzić . Ale napiszę e-miala , może to coś pomoże .
Z poważaniem Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 18.01.2016, 22:36 »
E-mial poszedł, teraz czekam na odzew. Tak to jest jak się coś zamawia przez internet. Ale o dziwo wymiary z katalogu nie zgadzają się z tymi w rzeczywistości.
Z poważaniem Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 19.01.2016, 00:35 »
Pozwoliłem sobie przenieść wątek z działu NAD WODĄ » Tematy mniej lub bardziej związane z wędkarstwem do działu SPRZĘT i AKCESORIA » Zakupy
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #11 dnia: 19.01.2016, 08:56 »
Dobry temat,chętnie tu coś napiszę,bo mam dość przykre doświadczenia i trochę wiedzy w związku z tym.

W każdym wypadku masz prawo do zwrotu,bez względu na to,czy zakupiłeś sprzęt nowy,używany czy to od osoby fizycznej czy od firmy.
Jeśli opis zawierał kluczową dla Ciebie informację - w tym wypadku wymiar torby,i na tej podstawie dokonałeś zakupu,a okazało się,że wymiar ów się nie zgadza jest to bezsprzecznie traktowane jako towar niezgodny z opisem.
Można poinformować mailem sprzedawcę o problemie,jeśli zakup był przez internet. Brak odpowiedzi oznacza niejako "cichą zgodę."
W przypadku oporu sprzedawcy drogi są 2:
- możesz towar odesłać(raczej tylko w przypadkach gdy sprzedawca to przedsiębiorca) załączając informację o zwrocie i towarze niezgodnym z opisem,co upoważnia Cię do zwrotu także kosztów wysyłki (ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej)-w tym wypadku sprzedawca ma "problem",bo zatrzymał pieniądze a Ty nie masz towaru ;
- jeśli sprzedawca (obojętnie czy firma czy osoba fizyczna) sprzedaje towar niezgodny z opisem również przysługuje Ci prawo do zwrotu pieniędzy,towaru nie musisz odsyłać dopóki nie otrzymasz pieniędzy(z uwagi na utratę zaufania do strony umowy). Należy sprzedawcę poinformować o problemie,nie trzeba listownie.Brak jego odzewu traktowany jest jako akceptacja.
Droga nr 2 jest nieco lepsza,bo zachowujesz towar,który jest przedmiotem sporu ,i może być dowodem w sprawie. Jeśli sprzedawca nie zamierza nic z problemem zrobić wówczas mamy wykroczenie - wg Kodeksu Cywilnego ,art 535-602(chyba).
W związku z powyższym trzeba udać się na Policję (w swoim miejscu zamieszkania) i złożyć wniosek o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (oszustwa) - czy jakoś tak się to prawidłowo nazywa.Podobno można taki wniosek pobrać i przesłać pocztą,ale nie praktykowałem tego.Oczywiście najlepiej wziąć ze sobą przedmiot,wszelkie dane (jakie masz)obydwu stron,potwierdzenie zapłaty,wydruki opisu towaru,korespondencji(najlepiej od razu w 2 egzemplarzach).
 Uwaga jednak na gliniarzy! Te huncwoty zbywają petentów i nie chcą przyjmować takich wniosków!Mają papierki do roboty,a zostanie to zazwyczaj umorzone. W każdym razie gdy coś kombinują ,"nie przyjmę bo coś tam" - to powiedz ,że chcesz to na papierze,wówczas przełamują się do działania ;)
Po pewnym czasie otrzymasz informację z nadanym nr sprawy. A po jeszcze dłuższym czasie o wszczęciu dochodzenia (gdy to już jakiś notowany cwaniak) lub jego umorzeniu.
Mając nr sprawy umorzonej czy nieumorzonej możesz udać się do sądu,następnie do komornika itd.

"Mądrala" ze mnie,bo kilka razy z żoną żeśmy to przerabiali - niestety. Na szczęście kończyło się to "dobrze".

Zazwyczaj problem można rozwiązać informując sprzedawcę i przy okazji powołując się na ustawę bądź kodeks cywilny.

Jak do tej pory(w moim wypadku) złożenie wniosku na Policji "zmiękczało" każdego kombinatora. Przesłanie skanu zgłoszenia popełnienia przestępstwa,z podpisami i pieczątkami Policji jest jak najbardziej na miejscu. A gdy Policja zjawia się pod domem sprzedawcy ,wówczas skuteczność jest 100%.

Jeśli zakup miał miejsce przez Allegro jest ciut "łatwiej". Wystarczy poszukać na Allegro informacji o programie ochrony kupujących i postępować zgodnie z wytycznymi - zaczyna się od otwarcia sporu.

Czesiek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #12 dnia: 19.01.2016, 09:22 »
Gdzie kupiłeś tą torbę? Można prosić link?
Grzegorz

Offline teamdragon

• Sklep TeamDragon.pl
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #13 dnia: 19.01.2016, 10:32 »
Koledzy sam prowadzę sklep wędkarski internetowy . Jeśli była pomyłka z mojej strony ,błędne opisy na sklepie itp; nie ma oczym dyskutować zwrot całości z kosztami wysyłki . Akurat mam taką sytuacje wysłałem kołowrotek w komplecie tylko jedna szpula ( a opis na sklepie miałem że jest zapasowa stary opis) Moja wina i koniec wysyłam szpulkę zapasową na swój koszt oczywiście wędkarz mógł zwrócić kołowrotek bez żadnych konsekwencji ( zwrot całej kasy i pokrycie kosztów dostawy do mnie )
Jeśli to wędkarz się pomylił , rozmyślił uważam tylko zwrot za towar bez kosztów wysyłki .

Pozdrawiam

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 19.01.2016, 10:43 »
Gdzie kupiłeś tą torbę? Można prosić link?

Proszę tutaj zakupiłem ów torbę :

- http://sklep-wedkarski.net/product.php?id_product=7091

Tutaj tylko minusem są złe wymiary. Ale nawet w katalogu jest napisane 50x40x20  , a na żywo 55x55x20 :(

Wysyłka mnie wyniosła 2 x 13 zł = 26 zł ::) (wysyłka + zwrot)

Z torby się nie rozmyśliłem , zwrot tak jak pisałem był wyłącznie z winny nie prawidłowych wymiarów . Nie wiem czy tutaj producent się nie  pomylił , pisząc takie wymiary w katalogu .
Z poważaniem Marcin