Autor Wątek: Żyłki i plecionki do method feeder  (Przeczytany 14261 razy)

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Żyłki i plecionki do method feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 21.01.2016, 14:34 »
Kilka razy z kolegą testowaliśmy przypony przy metodzie i za każdym razem żyłka była lepsza i to znacznie. Te same haki ta sama przynęta żuty obok siebie i zawsze przypon żyłkowy dawał dużo więcej brań.
Piotr

Offline kubik63466

• Reputacja: 36
« Odpowiedź #16 dnia: 21.01.2016, 15:26 »
W takim razie kupiłbym tą żyłkę Daiwa Hyper Sensor 0.26 mm do 4.5 kg i Fluocarbon Drennan 2.9 kg 0.22 mm co wy na to?

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 21.01.2016, 15:29 »
Według mnie lepiej wymieniać częściej żyłkę tańszą, niż trzymać długo dobrą.

Święte słowa. Tez jestem tego zdania, taniej a częściej
Ja popieram wpisy kolegów. To nie spławik i delikatne zestawy że potrzeba super skalibrowanych i o najwyższych parametrach żyłek. Szpulka 2300 m. I można wymieniać na świeżą co kilka wypraw.
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 21.01.2016, 15:29 »
W takim razie kupiłbym tą żyłkę Daiwa Hyper Sensor 0.26 mm do 4.5 kg i Fluocarbon Drennan 2.9 kg 0.22 mm co wy na to?
Dobry, prosty plan.
Arek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 21.01.2016, 15:34 »

Moim zdaniem jeśli nie nastawiasz się na jakieś okazy 10+ kg to żyłka w granicach 0.22 - 0.23 byłaby lepsza. Tym bardziej, jeśli wytrzymałość tego fluorocarbonu jest taka jak piszesz, a podejrzewam, że jest trochę niższa. Cieńsza żyłka to dalsze zarzuty, łatwiejsze zatapianie, więcej żyłki na szpuli. No i kupując tą daiwę im żyłka cieńsza, tym dłuższy odcinek. Nie ma sensu budować takiej różnicy w wytrzymałości między żyłką główną a przyponem. Może być nawet żyłka o tej samej grubości i wytrzymałości, a i tak pęknie przypon jakby co, bo żyłka główna na długim odcinku się rozciąga i amortyzuje, a przypon jest krótki.
Dawid

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #20 dnia: 21.01.2016, 18:35 »
Karpiarze w UK powoli odchodzą od powlekanych plecionek, ze względyu na mniejszą ilość brań. Podobno karp kanalia się uczy i rozpoznaje pułapkę... ;)

Same przypony możesz wiązać na fluorocarbonie spokojnie lub na żyłce po prostu. Jeżeli zawiążesz przypon z 0.24-0.26 mm to musisz się nieźle namęczyć aby stracić rybę. Na taki zestaw konia można wyciągnąć.

To co mnie zastanawia przy tej żyłce Trabucco to parametry. Angielskie żyłki maja o połowę mniejszą wytrzymałość przy tej grubości :) Nie wiem ile będziesz łowił, ale ja bym się nastawiał na dość częstą wymianę żyłki, więc warto mieć coś w większych szpulach. Im więcej holowania ryb, tym więcej żyłka dostaje, często z czasem też wytrzymałość  siada. Daiwa Sensor lub Hyper Sensor na dużej szpuli i sporo oszczędzasz. Jadę na tych żyłkach od kilku lat, ryb się trafia sporo na sesji, na rzekach również, i odpowiada mi jej moc i cena. Podstawa to 8 lb - i na wody stojące i na płynące, 10 lb i 12 lb juz na silniejsze ryby, jak brzany.

Według mnie lepiej wymieniać częściej żyłkę tańszą, niż trzymać długo dobrą.

Lucjan , bo na angielskich żyłkach widocznie są podawane prawdziwe parametry. Jak dobrze pamiętam kiedyś mierzyłem żyłki Trabucco mikrometrem i słyną z dużego prze grubienia. To co napisane na szpuli to jedno a rzeczywistość to drugie. Jak znajdę notatki z pomiarów podam przykład.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #21 dnia: 21.01.2016, 18:40 »
Sądzę że Drennan podaje wytrzymałość żyłki na węźle a Trabucco na zerwanie. Stąd te różnice.  Dużo japońskich żyłek ma tak podawaną wytrzymałość. Inna metodologia.
Znów jestem

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 21.01.2016, 18:54 »
Sądzę że Drennan podaje wytrzymałość żyłki na węźle a Trabucco na zerwanie. Stąd te różnice.  Dużo japońskich żyłek ma tak podawaną wytrzymałość. Inna metodologia.
To też robi sporą różnicę, ale faktem jest że wiele żyłek jest przegrubionych. Wspomniane przez Grześka trabucco, stroft, Preston (podobno). Różne żyłki tej samej firmy będą miały różne wytrzymałości na węzłach i to jeszcze w zależności od węzła, tego czy jest wiązany na sucho czy na mokro. Dlatego chyba podawanie wytrzymałości na zerwanie jest bardziej obiektywne niż wytrzymałość na węźle, najlepiej jeśli podane byłyby oba parametry.

Cześć producentów (tych z najniższej półki, ale też trzeba o nich wspomnieć) podaje nie wytrzymałość żyłki na zerwanie, a masę ryby, jaką można tą żyłką wyholować. Jest to co najmniej śmieszne, bo wiadomo, że dochodzi tu praca kija, hamulec kołowrotka, warunki na łowisku i oczywiście umiejętności wędkarza.
Wydaje się to nam najczęściej oczywistą kpiną, jednak zdziwili by się koledzy ilu już 'niedzielnych' wędkarzy wmawiało mi, że za 12 zl kupili żyłkę 0.22 o wytrzymałości 11 kg.
Dawid

Offline Piotr T

• Reputacja: 51
« Odpowiedź #23 dnia: 21.01.2016, 21:17 »
 Jest to co najmniej śmieszne, bo wiadomo, że dochodzi tu praca kija, hamulec kołowrotka, warunki na łowisku i oczywiście umiejętności wędkarza.

I na każdym łowisku ryba ma inną siłę :) Na jednym łowisku karpia 5 kg wyciągasz jak leszcza a na innym ciągniesz 15 min. :-)
Piotr

Offline kubik63466

« Odpowiedź #24 dnia: 21.01.2016, 22:26 »
Przykładem żyłki 0.22 do 11 kg jest żyłka York Mega shock kiedyś ją kupiłem, powiem tak, wytrzymalszy jest mój stary fluocarbon gamakatsu do 1.5 kg

Offline kubik63466

« Odpowiedź #25 dnia: 21.01.2016, 22:35 »
A o żyłce crocodile jaxon to już szkoda pisać (miałem za 4 zł tanią żyłke przyponową i jaxona crocodile o tej samej cenie i parametrach, różnica była taka że tamtej żyłki nie mogłem przerwać a krokodylka jaxona rwałem w palcach, może do nitkowania zębów się nada :)

Ps. O wytrzymałości krokodylka na węzłach już nie wspomne nie da sie dobrze zacisnąć węzla bo zaraz pęka

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #26 dnia: 22.01.2016, 08:07 »
11 kg to nie ma Shimano Technium 0.40 8) :P

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 22.01.2016, 10:18 »
Co do żyłek - to nie chodzi mi o Drennana wcale, ale o producentów na rynku UK. Normalnie Anglicy używają oznaczeń w funtach (lb), i tutaj zazwyczaj wszystko jest jasne, setne milimetrów są potrzebne przy mniejszych średnicach.

Mi nawet nie chodzi o to, że firmy przegrubiają żylki (lub podają zaniżone średnice). Bardziej miałem na myśłi to, że tutaj nie ma czarodziejskich właściwości, a klient szybko weryfikuje oszustwa. Ja sam nabrałem się w Polsce na żyłki ze sklepów wędkarskich, najlepsza była jedna, która po złowieniu lina na kanale 3 lata temu, tak sie rozciągnęła, że musiałem ją zmienić na miejscu. Magiczne właściwości zakończyły się po pierwszej rybie 2 kilo.

Dlatego warto mieć na uwadze, że żyłka to żyłka. Trabucco tutaj zastosowało jakiś inny pomiar, i albo coś ukryło, albo wytrzymałość osiągnięto kosztem innych parametrów. Dlatego warto polegać na sprawdzonych. Ogólnie żyłka do feedera ma wytrzymałość dwa razy większą niz średnica w uproszczeniu, czyli 0,23 mm to około 4.5 kilograma. Mało jest producentów, co robią żyłki 'super'. Bo jeżeli na komercji będziemy chcieli skrócić hol karpia 5 kilo do minimalnego czasu, żyłka tego dobrze może nie przyjąć. Dlatego lepsze wg mnie sa 'normalne ' parametry na opakowaniu, bo sugerują, że wszystko inne jest też normalne. A na samą żyłkę o.23 mm mozna złowić rybę co ma 15 kilo.

Jeżeli weźmiemy Prestona i jego Reflo Power - to tutaj wytrzymałość tej żyłki jest większa - ale właśnie kosztem innych parametrów. Bardziej się skręca  i zużywa przy holach ryb. Mi to wystarcza do wagglera, ale do odległościówki czy feedera już bym jej nie brał. Coś za coś.

Dlatego tutaj powinno być jak z wyborem samochodu. Czy szukamy takiego, który ma 'najwięcej na liczniku"? Czy może liczy się trwałość, niezawodność, serwis, koszty utrzymania?  Podawanie jakiegoś jednego parametru to naciąganie klienta, jeżeli firmy stosują taki manewr, warto na nie uważać... Dlatego taki Angol mając na feederze żyłkę 8 lb - ma własnie coś co ma  parametry żyłki feederowej o tej wytrzymałości umownej, i wiadomo co tym można zrobić. Przeliczając wytrzymałość tej Trabucco, mielibyśmy żyłkę 0.45 mm jako odpowiednik w UK. Śmieszne, co?
Lucjan

Offline Greg

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #28 dnia: 22.01.2016, 10:47 »
W takim razie kupiłbym tą żyłke daiwa hyper sensor 0.26 mm do 4.5 kg i fluocarbon drennan 2.9 kg 0.22 mm co wy na to ?
Nie wiem jak 0.22, ale 0.25 fluorocarbon Drennan Supplex jest piekielnie mocny. Gołymi rękami nie da się go urwać. Po zawiązaniu pętelek na obydwu końcach i przełożeniu ołówków, potrzeba naprawdę dużej siły, aby go zerwać. W sumie jestem pozytywnie zaskoczony, gdyż do tej pory używałem przyponów żyłkowych, bo uważałem fluo za  materiał słaby. Wczoraj kupiłem na próbę i jestem w szoku :o
Tak właśnie będę łowił na rzece: Daiwa hyper sensor 0.26 i przypon Supplex 0,25.
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline kubik63466

« Odpowiedź #29 dnia: 23.01.2016, 11:55 »
Z moich spostrzeżeń wynika, że to właśnie fluocarbon jest mocniejszy od żyłki :) .