Co do żyłek - to nie chodzi mi o Drennana wcale, ale o producentów na rynku UK. Normalnie Anglicy używają oznaczeń w funtach (lb), i tutaj zazwyczaj wszystko jest jasne, setne milimetrów są potrzebne przy mniejszych średnicach.
Mi nawet nie chodzi o to, że firmy przegrubiają żylki (lub podają zaniżone średnice). Bardziej miałem na myśłi to, że tutaj nie ma czarodziejskich właściwości, a klient szybko weryfikuje oszustwa. Ja sam nabrałem się w Polsce na żyłki ze sklepów wędkarskich, najlepsza była jedna, która po złowieniu lina na kanale 3 lata temu, tak sie rozciągnęła, że musiałem ją zmienić na miejscu. Magiczne właściwości zakończyły się po pierwszej rybie 2 kilo.
Dlatego warto mieć na uwadze, że żyłka to żyłka. Trabucco tutaj zastosowało jakiś inny pomiar, i albo coś ukryło, albo wytrzymałość osiągnięto kosztem innych parametrów. Dlatego warto polegać na sprawdzonych. Ogólnie żyłka do feedera ma wytrzymałość dwa razy większą niz średnica w uproszczeniu, czyli 0,23 mm to około 4.5 kilograma. Mało jest producentów, co robią żyłki 'super'. Bo jeżeli na komercji będziemy chcieli skrócić hol karpia 5 kilo do minimalnego czasu, żyłka tego dobrze może nie przyjąć. Dlatego lepsze wg mnie sa 'normalne ' parametry na opakowaniu, bo sugerują, że wszystko inne jest też normalne. A na samą żyłkę o.23 mm mozna złowić rybę co ma 15 kilo.
Jeżeli weźmiemy Prestona i jego Reflo Power - to tutaj wytrzymałość tej żyłki jest większa - ale właśnie kosztem innych parametrów. Bardziej się skręca i zużywa przy holach ryb. Mi to wystarcza do wagglera, ale do odległościówki czy feedera już bym jej nie brał. Coś za coś.
Dlatego tutaj powinno być jak z wyborem samochodu. Czy szukamy takiego, który ma 'najwięcej na liczniku"? Czy może liczy się trwałość, niezawodność, serwis, koszty utrzymania? Podawanie jakiegoś jednego parametru to naciąganie klienta, jeżeli firmy stosują taki manewr, warto na nie uważać... Dlatego taki Angol mając na feederze żyłkę 8 lb - ma własnie coś co ma parametry żyłki feederowej o tej wytrzymałości umownej, i wiadomo co tym można zrobić. Przeliczając wytrzymałość tej Trabucco, mielibyśmy żyłkę 0.45 mm jako odpowiednik w UK. Śmieszne, co?