Autor Wątek: Wędka Mikado Ultraviolet Feeder, c.w. do 90 g  (Przeczytany 25575 razy)

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka Mikado Ultraviolet Feeder, c.w. do 90 g
« Odpowiedź #15 dnia: 25.01.2017, 18:41 »
Czy ktoś mógłby napisać jaka jest średnica zewnętrzna pierwszej przelotki oraz jej oddalenie od stopki kołowrotka? Proszę napisać jakiej długości i c.w. wędziska się to tyczy.
Z góry dziękuję.

Średnica pierwszej przelotki 1 cm, a odległość jej do stopki to około 50 cm.

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 25.01.2017, 18:44 »
A ja Mikado UV mam matchówke ze splotami kewlaru i karpie po 10 kg nie miały z nią szans. Mikado UV to dobry wyrób.

Offline grzegorz07

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 25.01.2017, 18:51 »
Czy ktoś mógłby napisać jaka jest średnica zewnętrzna pierwszej przelotki oraz jej oddalenie od stopki kołowrotka? Proszę napisać jakiej długości i c.w. wędziska się to tyczy.
Z góry dziękuję.

Średnica pierwszej przelotki 1 cm, a odległość jej do stopki to około 50 cm.

Zapomniałem dopisać: 3,60 m, 90 g.

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 25.01.2017, 19:14 »
Grzegorz07, dziękuje za info i powiedz mi jeszcze czy te 10 mm to średnica zewnętrzna czy wewnętrzna? Ogólnie to bardzo mała ta przelotka :-\

Offline grzegorz07

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 25.01.2017, 19:35 »
Niestety, ale wewnętrzna.   

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 25.01.2017, 20:17 »
Miałem okazję pomachać tym feederem (360 cm, 90 g), łowi nim mój znajomy. W związku z tym mam pewną refleksję. Zastanawia mnie "dziwny" sposób zbrojenia kijków typu picker i feeder przez firmę Mikado. Odnoszę wrażenie, że niedługo zaczną montować pierwszą przelotkę w miejsce zaczepu na haczyk. Dodatkowo, co trochę dziwi, przelotka ta jest zawsze raczej mała. Przy zastosowaniu kołowrotka wielkości 4000 (na przykład Ryobi Zauber 4000, Spro Red Arc 4000, Shimano Technium 4000 - czyli standardy tego rozmiaru), kąt załamania żyłki na pierwszej przelotce jest duży (delikatne określenie). Zawsze odstraszało mnie to w przypadku feederów Mikado. Mają koledzy podobne odczucia? Wiem, wiem - działa. Ale mogłoby być jeszcze lepiej.

Mam UV w wariancie twin 3,3-3,9 i do listy grzechów głównych dodałbym jeszcze nadmierne zagęszczenie przelotek i ich tyci, tyci światło. Wydaje mi się, że skośnooki miał nadmiar przelotek jednostopkowych  i przez brak koncepcji w kwestii spacingu postanowił w ten sposób wzmocnić blank. Jednak mi osobiście najbardziej przeszkadza średnica przelotek na tipach, podczas łowienia na rzece. 
Pozdrawiam
Olo

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #21 dnia: 25.01.2017, 21:29 »
Miałem okazję pomachać tym feederem (360 cm, 90 g), łowi nim mój znajomy. W związku z tym mam pewną refleksję. Zastanawia mnie "dziwny" sposób zbrojenia kijków typu picker i feeder przez firmę Mikado. Odnoszę wrażenie, że niedługo zaczną montować pierwszą przelotkę w miejsce zaczepu na haczyk. Dodatkowo, co trochę dziwi, przelotka ta jest zawsze raczej mała. Przy zastosowaniu kołowrotka wielkości 4000 (na przykład Ryobi Zauber 4000, Spro Red Arc 4000, Shimano Technium 4000 - czyli standardy tego rozmiaru), kąt załamania żyłki na pierwszej przelotce jest duży (delikatne określenie). Zawsze odstraszało mnie to w przypadku feederów Mikado. Mają koledzy podobne odczucia? Wiem, wiem - działa. Ale mogłoby być jeszcze lepiej.

Mam UV w wariancie twin 3,3-3,9 i do listy grzechów głównych dodałbym jeszcze nadmierne zagęszczenie przelotek i ich tyci, tyci światło. Wydaje mi się, że skośnooki miał nadmiar przelotek jednostopkowych  i przez brak koncepcji w kwestii spacingu postanowił w ten sposób wzmocnić blank. Jednak mi osobiście najbardziej przeszkadza średnica przelotek na tipach, podczas łowienia na rzece.
Że przelotki drobne to fakt, ale że przeszkadza większa ilość przelotek - hm?
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #22 dnia: 25.01.2017, 22:47 »

Że przelotki drobne to fakt, ale że przeszkadza większa ilość przelotek - hm?

Przeszkadza to za dużo powiedziane, to dla mnie kolejny nieprzemyślany element całości - choćby z powodu podbijania masy kija. Nie ukrywajmy - kij ma przelotki i spacing z czapy (za małe i za delikatne do tego blanku - piszę o twinie). Takie zagęszczenie owszem dodaje kijowi mocy - ale w połączeniu z małą średnicą przelotek (zwłaszcza wlotowych) i ich kiepskim rozmieszczeniu, odbija się drastycznie na zasięgu rzutu. Szkoda, bo blank ma wg mnie potencjał (dł 3.30).

Pozdrawiam
Olo

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #23 dnia: 28.01.2017, 20:49 »
Zastanawiam się nad zakupem 2 sztuk tych kijków o długości 3.90 cm / 90 gram.
Celem będą karpie 2-5 kg. Czy kołowrotek o masie 500 gram nie będzie przesadą ? W rozmiarze 60.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 28.01.2017, 20:55 »
Napiszę bez ogródek: taki ciążki kołowrotek do rzeczonego kija będzie przesadą. Tak uważam.
Te kije nie są stworzone do dalekich rzutów, więc tak duży kołowrotek to zbytek, wręcz nieporozumienie. Jednak nikomu tego nie zabraniam, bynajmniej.
Jacek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #25 dnia: 28.01.2017, 22:36 »
Panowie w tym przedziale cenowym żaden producent nie ma sobie równych koniec i kropka.
PS..
Moja rekordowa ryba amur z Odry 16 kg - hol: 2 godz 40 min.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #26 dnia: 29.01.2017, 17:09 »
A lepiej kupić te same długości wędek, np. 2x 390 cm czy jednak jedna krótsza typu 1x 390 + 1x 360?

Online Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 29.01.2017, 17:42 »
Ciekawi mnie co ma na celu, wypuszczenie do sprzedaży tego samego wędziska o długości 3,6 i 3,5 m?

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 29.01.2017, 17:49 »
A lepiej kupić te same długości wędek, np. 2x 390 cm czy jednak jedna krótsza typu 1x 390 + 1x 360?
Jeżeli typowa rzeka to 390, jeżeli czasem kanały to można by się zastanowić nad 360.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline RafałWwa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 29.01.2017, 17:54 »
Ciekawi mnie co ma na celu, wypuszczenie do sprzedaży tego samego wędziska o długości 3,6 i 3,5 m ?

3,50 to jest wersja Method Feeder a 3,60 to to wersje heavy/light.
Feeder Klub Mazowsze