Autor Wątek: Kupno maty do odhaczania ryb  (Przeczytany 12644 razy)

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kupno maty do odhaczania ryb
« Odpowiedź #30 dnia: 29.01.2016, 19:29 »
Ja będę ją zamawiał.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 29.01.2016, 20:08 »
Póki co mam w głowie tą Daiwe Widow. A jak w miedzy czasie znajde coś lepszego to będe rozkminiał :D
Krzysztof

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 01.02.2016, 17:16 »
http://skleptrabucco.pl/konger-mata-karpiowa-nr.1/
Ktoś posiada taką matę? Zapewni odpowiednią ochronę dla ryb? Nie rozpadnie się po pierwszym wypadzie? :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 01.02.2016, 17:17 »
To zwijana ta mata ? jakoś wygląda na mało sztywną :P
Krzysztof

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #34 dnia: 01.02.2016, 17:18 »
Ja mam mate do sprzedania H-GUN CARP MAT MAX jakby co pisać na priv nowa ani razu nad wodą
Sebastian
Catch & Release - Złów i wypuść

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 01.02.2016, 17:29 »

No przecież składana na 4. W środku pewnie jakaś  gąbka. To nie worek karpiowy Czego wymagać wiecej ?
Znów jestem

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 01.02.2016, 17:40 »

No przeciez składana na 4. W środku pewnie jakaś  gąbka. To nie worek karpiowy Czego wymagać więcej?

Tutaj jest rolowana mata.
https://www.tamaj.pl/maty-worki/5625-york-mata-rolowana.html

Ta co pokazał Filip też jest niby na 4 składana ale można ją zrolować , tak mi się wydaje.
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #37 dnia: 01.02.2016, 17:58 »
A ja kupiłem matę Mikado za 26 zł
Pozdrawiam
Marcin

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #38 dnia: 22.02.2016, 12:29 »
Można i tak zakombinować Robert! Jednak będzie często ryba zjeżdżać z takiego posłania. Mata jest zazwyczaj miękka (od ceny zależy jak...).

Ryby na jakie się nastawiamy to poważny problem przy wyborze maty, zwłaszcza jak łowimy coś większego. Małe maty nie sprawdzają się do większych karpi na przykład. Te do dużych ryb mają specjalną konstrukcję, zapobiegającą zsuwaniu się ryby. Koniec końców ja mam dwie - dużą i małą. Aczkolwiek do feedera potrzebujemy tej małej, ewentualny duży przyłów jakoś da radę.

Z mat ja mam dwie:

Daiwa Black Widow

Co ważne - zapina się je gumami do transportu, mają też ucha które pozwalają na zaczepienie jej do plecaka. Dodatkowo można wbić patyk jak śledzia przy namiocie, i przyszpilić ją do ziemi. Bo jak wieje wiatr, mata 'odlatuje'. Koszt 12-15 funtów

Nash

Najtańsza z opcji tej firmy, tutaj mamy również gumy ściągające, ale producent oferuje jeszcze kawałek brezentu, co pomaga, jest też pokrowiec. Cana też 12-15 funtów.

Te maty są mocne i grube, bezpieczne dla ryb. Co istotne, jaużywam do ich transportu worka na śmieci budowlane, tam tez daję siatkę. Dzięki temu mam ograniczone zapachy, które w samochodzie mogłyby zabić ;) Te maty wytrzymają Wam wiele lat, do feedera są jak znalazł.

Znajomi spinningowcy używają często cienkich i tanich mat,  takich jak ta:

Cena - 7 funtów. Są o wiele gorsze przy cięższych rybach, mniej dla nich bezpieczne (karpie powyżej 3 kilo na przykład). Ale tez dają radę. Towar z Chin, zapewne takie ma Jaxon w ofercie.

Z karpiowych mat, idealna opcją dla grunciarza jest beannie mat, tania i skuteczna:

Kosztuje od 20 funtów wzwyż, ma boki uniemożliwiające rybie zsuwanie się, dobra opcja dla kogoś, kto stale nie łowi wielkich karpi (bo wtedy lepsze są kołyski i takie tam - cenowo dochodzące do 150 funtów :o ) Niestety ma spore rozmiary, ale nie ma jak tego uniknąć, duże ryby - duża mata :D

Łowiąc z krzesła, tak organizuję stanowisko, że matę trzymam pod nogami, i na niej odhaczam ryby i od razy wypuszczam (na komercji). Taki więc mały  rozmiar  jest idealny.
Ja preferuję te bardziej miękkie maty (10-15 funtów) - i używam ich zawsze. Są niczym kołowrotek lub wędka, zawsze mam je nad wodą. Jeżeli będziecie kłaść ryby na macie - lepiej mieć taką droższą właśnie niż te cienizny. Bo na kamienistym podłożu ryba się będzie obijać... Nawet łowiąc z kosza mamy matę, bo albo mam rybę którą chcę zmierzyć (jest na czym) lub taką, co nie daje się odhaczyć na kolanach ze względu na swój rozmiar.

Luk a czy tę matę beannie to masz na myśli jakiegoś konkretnego producenta?
Myślałem o Korum ale troszkę mała bo 40x80cm...
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #39 dnia: 22.02.2016, 13:49 »
Już używam maty do dezynfekcji. Z jednej strony pod siatka jest gąbka, ale po drugiej jest śliski plastik. Co prawda nie jest składana. Ma 120x60x4cm. Miękka. A co najważniejsze nie ściąga śluzu i mycie polega na przepłukaniu wodą. I nie śmierdzi.
Marcin

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #40 dnia: 22.02.2016, 16:14 »
Już używam maty do dezynfekcji. Z jednej strony pod siatka jest gąbka, ale po drugiej jest śliski plastik. Co prawda nie jest składana. Ma 120x60x4cm. Miękka. A co najważniejsze nie ściąga śluzu i mycie polega na przepłukaniu wodą. I nie śmierdzi.

Co to za mata?
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #41 dnia: 22.02.2016, 23:36 »
Mata do dezynfekcji. Wujek google: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=mata%20do%20zeynfekcji
Oryginalnie ma gąbkę na którą wylewasz środek dezynfekujący i możesz po niej przejść, sterylizując obuwie. Druga strona jest stworzona dla odhaczania.
Tanie nie są, bo ceny zaczynają się od 50 zł, ale są firmy, które robią takie na zamówienie. i w cenie sklepowej maty wyższej jakości możesz mieć coś stworzonego na własne potrzeby.
Nie pamiętam gdzie kupiona, nawet za ile. Kupiłem w 5 paku, korzystam z 4. Ta jedna przydała się.
Marcin

Offline Baranowski Tomasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 23.02.2016, 05:41 »
Dla łowienia komercyjnego polecam matę firmy Korum, dł. 100 cm, szer.50 cm. Ma dodatkowo burty uniemożliwiające rybie zsunięcie się.
Dla mnie istotną  rzeczą jest możliwość zrolowania maty i zapięcie na rzepy, aby zminimalizować jej wielkość w trakcie transportu na stanowisko. Nie kosztuje może 50 zł a 105 zł,ale uważam ,że warto tyle dać ,bo tak naprawdę taką mate kupuję się raz.
http://www.korum.co.uk/Item_KMLUG-48#.VsvhhECneAU

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 23.02.2016, 09:14 »
Mata do dezynfekcji. Wujek google: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=mata%20do%20zeynfekcji
Oryginalnie ma gąbkę na którą wylewasz środek dezynfekujący i możesz po niej przejść, sterylizując obuwie. Druga strona jest stworzona dla odhaczania.
Tanie nie są, bo ceny zaczynają się od 50 zł, ale są firmy, które robią takie na zamówienie. i w cenie sklepowej maty wyższej jakości możesz mieć coś stworzonego na własne potrzeby.
Nie pamiętam gdzie kupiona, nawet za ile. Kupiłem w 5 paku, korzystam z 4. Ta jedna przydała się.

Ta mata to może być fajna sprawa, chce w tym sezonie kupić nową i nad taką się na pewno zastanowię. Dzięki :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #44 dnia: 23.02.2016, 12:41 »
Dla łowienia komercyjnego polecam matę firmy Korum, dł.100 cm, szer.50cm. Ma dodatkowo burty uniemożliwiające rybie zsunięcie się.
Dla mnie istotną  rzeczą jest możliwość zrolowania maty i zapięcie na rzepy, aby zminimalizować jej wielkość w trakcie transportu na stanowisko. Nie kosztuje może 50 zł a 105 zł,ale uważam ,że warto tyle dać ,bo tak naprawdę taką mate kupuję się raz.
http://www.korum.co.uk/Item_KMLUG-48#.VsvhhECneAU

Tomek namówiłeś mnie ;) Miałem brać czarną wdowę ale w sklepie w którym zamawiałem akurat jej nie mieli a mieli tego Korum'a to wciągnąłem Korum'a ;) Jak się nie sprawdzi to będzie na Ciebie ;) Dzięki za podpowiedź (btw) :)

Edycja administratora: Brak odstępów między tekstem i emotikonami.
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/