Autor Wątek: Kupno maty do odhaczania ryb  (Przeczytany 12430 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Kupno maty do odhaczania ryb
« dnia: 29.01.2016, 06:55 »
Nie znalazłem tematu o matach więc zakładam. Planuje zakup maty która posłuży mi szczególnie na komercji, co możecie mi polecić koledzy?, nie szukam czegos z górnej półki, cos przeciętnie dobrego w przestępnej cenie. Proszę o propozycje z waszej strony.
Krzysztof

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kupno maty do odhaczania ryb
« Odpowiedź #1 dnia: 29.01.2016, 07:06 »
Podstawowa mata z Daiwy Black Widow to koszt około 50 zł, jest dość duża i w moim odczuciu wystarczająca :). Sam taką posiadam od roku i jestem z niej zadowolony.

Offline Tomek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 29.01.2016, 07:19 »
Nie znalazłem tematu o matach więc zakładam. Planuje zakup maty która posłuży mi szczególnie na komercji, co możecie mi polecić koledzy?, nie szukam czegos z górnej półki, cos przeciętnie dobrego w przestępnej cenie. Proszę o propozycje z waszej strony.

Było, słabo szukałeś, padło tam kilka propozycji. Wątek: Mata Karpiowa, Mata na ryby - http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1014.0,
Pozdrawiam
Tomek

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #3 dnia: 29.01.2016, 07:28 »
Ja kupiłem na początek Mikado za 35 dyszki i daje rade

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 29.01.2016, 07:32 »
Ja kupiłem tak  jak Nathaniel Mikado 80/48 cm i robi robotę . Wszystko zależy ile PLN chcesz przeznaczyć i jak duża Cię interesuje . Mi taka mała w zupełności wystarcza :)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 29.01.2016, 07:39 »

Było, słabo szukałeś, padło tam kilka propozycji. Wątek: Mata Karpiowa, Mata na ryby - http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1014.0,

Szukałem, ale na Tel siedzę i tak na szybko i może przeoczyłem. Chce wydać tak do 5 dyszek  ;)
Krzysztof

Offline Ostry

• Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 29.01.2016, 07:45 »
Jak tam samo jak poprzednicy kupiłem z zeszłym sezonie matę MIKADIO tylko ta większą, nie mam jej nic do zarzucenia  :thumbup:
Marcin

Offline Tomek

• Reputacja: 31
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 29.01.2016, 07:51 »
W tamtym wątku Mateo do wybory maty przyjął praktyczne założenia jakie powinna spełniać:

Ja w zeszłym sezonie kupiłem nową. Chciałem, żeby była składana oraz w miarę cienka i lekka.
Po naradach ze sprzedawcą wybrałem małą wersję maty Rona Thompsona
https://www.tackleuk.co.uk/Shop/CarpFishingUnhookingMats/13716.htm

Ona jest u nas również do kupienia np na Allegro. Wydaje mi się, że przy zakupie można pod uwagą również wziąć inne kryteria jak cena.
Pozdrawiam
Tomek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 29.01.2016, 08:04 »
Moim zdaniem ważne w macie jest to czy jest rolowana, składana mata to udręka zajmuje sporo miejsca i jest nieporeczna w transporcie.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 29.01.2016, 08:06 »
Racja, rolowana będzie najlepszym wyborem. Zalezy mi na minimalizowaniu rozmiarów tobołów  ;)
Krzysztof

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #10 dnia: 29.01.2016, 08:13 »
Teraz masz ogromny wybór mat w przystępnej cenie (nawet do 60 zł). Myślę, że długość minimalna 90 cm (a nawet jak będzie okazja 1 m), przydaje się na większe amury, jesiotry no i oczywiście czasami karpie.
Niestety jak ja kupowałem 4 lata temu trzeba było dać ok. 100 zł (okazyjnie) za dość duży tobół i teraz muszę go dźwigać :(
;)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 29.01.2016, 08:21 »
Zadziwiające ile jeszcze muszą zrobić w kierunku dobrych mat obecnie moja mata zajmuje więcej miejsca niż dwa zimowe śpiwory.... :P

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 29.01.2016, 08:47 »
Moja mata kosztowała 20 zł w promocji. Produkt z firmy J...

Ale zastanawiałam się nad karimatą i workami na śmierci jako wymienne poszycie.
Po sesji worek wyrzucamy i po problemie z praniem maty. ;)
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 29.01.2016, 09:53 »
Można i tak zakombinować Robert! Jednak będzie często ryba zjeżdżać z takiego posłania. Mata jest zazwyczaj miękka (od ceny zależy jak...).

Ryby na jakie się nastawiamy to poważny problem przy wyborze maty, zwłaszcza jak łowimy coś większego. Małe maty nie sprawdzają się do większych karpi na przykład. Te do dużych ryb mają specjalną konstrukcję, zapobiegającą zsuwaniu się ryby. Koniec końców ja mam dwie - dużą i małą. Aczkolwiek do feedera potrzebujemy tej małej, ewentualny duży przyłów jakoś da radę.

Z mat ja mam dwie:

Daiwa Black Widow

Co ważne - zapina się je gumami do transportu, mają też ucha które pozwalają na zaczepienie jej do plecaka. Dodatkowo można wbić patyk jak śledzia przy namiocie, i przyszpilić ją do ziemi. Bo jak wieje wiatr, mata 'odlatuje'. Koszt 12-15 funtów

Nash

Najtańsza z opcji tej firmy, tutaj mamy również gumy ściągające, ale producent oferuje jeszcze kawałek brezentu, co pomaga, jest też pokrowiec. Cana też 12-15 funtów.

Te maty są mocne i grube, bezpieczne dla ryb. Co istotne, jaużywam do ich transportu worka na śmieci budowlane, tam tez daję siatkę. Dzięki temu mam ograniczone zapachy, które w samochodzie mogłyby zabić ;) Te maty wytrzymają Wam wiele lat, do feedera są jak znalazł.

Znajomi spinningowcy używają często cienkich i tanich mat,  takich jak ta:

Cena - 7 funtów. Są o wiele gorsze przy cięższych rybach, mniej dla nich bezpieczne (karpie powyżej 3 kilo na przykład). Ale tez dają radę. Towar z Chin, zapewne takie ma Jaxon w ofercie.

Z karpiowych mat, idealna opcją dla grunciarza jest beannie mat, tania i skuteczna:

Kosztuje od 20 funtów wzwyż, ma boki uniemożliwiające rybie zsuwanie się, dobra opcja dla kogoś, kto stale nie łowi wielkich karpi (bo wtedy lepsze są kołyski i takie tam - cenowo dochodzące do 150 funtów :o ) Niestety ma spore rozmiary, ale nie ma jak tego uniknąć, duże ryby - duża mata :D

Łowiąc z krzesła, tak organizuję stanowisko, że matę trzymam pod nogami, i na niej odhaczam ryby i od razy wypuszczam (na komercji). Taki więc mały  rozmiar  jest idealny.
Ja preferuję te bardziej miękkie maty (10-15 funtów) - i używam ich zawsze. Są niczym kołowrotek lub wędka, zawsze mam je nad wodą. Jeżeli będziecie kłaść ryby na macie - lepiej mieć taką droższą właśnie niż te cienizny. Bo na kamienistym podłożu ryba się będzie obijać... Nawet łowiąc z kosza mamy matę, bo albo mam rybę którą chcę zmierzyć (jest na czym) lub taką, co nie daje się odhaczyć na kolanach ze względu na swój rozmiar.
Lucjan

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 29.01.2016, 10:50 »
Ja używam worek karpiowy i coś takiego :
http://allegro.pl/mata-karpiowa-extreme-nowosc-gumowana-wys-boki-hit-i5453741068.html

Po bokach jest siateczka która umożliwia odpływ  wody.

Znów jestem