Autor Wątek: Jaki parasol i wagę polecacie?  (Przeczytany 32458 razy)

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaki parasol i wagę polecacie?
« Odpowiedź #75 dnia: 25.01.2016, 08:35 »
327 zł w Drapieżniku.

Dzięki :)
Pozdrawiam

Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #76 dnia: 25.01.2016, 09:03 »
Jeśli ktoś jest zainteresowany parasolem Prestona to tu pare informacji znalazłem http://www.leszcz.pl/relacja.php?id=348

Wstępy do ich artykułów mnie denerwują...
Deszcz jest stałym elementem angielskiego klimatu, gdyż ze względu na charakterystyczne położenie, a co za tym idzie ogromny wpływ mas powietrza znad Atlantyku, pada tam niezwykle często. Z tego właśnie powodu Anglicy nauczyli się doskonale zabezpieczać przed wilgocią i są prawdziwymi ekspertami w dziedzinie strojów nieprzemakalnych i parasoli.

Tu nie chodzi o żadne bycie ekspertem, tylko o robienie parasola który jest dobrej jakości i służy do łowienia taką tyczką. Łowienie na zawodach odbywa się wg terminarza, i trzeba dawać radę, jaka pogoda jest, taka jest, trzeba łowić. W Polsce tez pada deszcz, to nie Sahara. Tu chodzi o jakość a nie o bycie ekspertem bo 'dużo pada'. Preston, Drennan, Daiwa nie robią parasoli dobrej jakości bo wymusza na nich to położenie i masy powietrza znad Atlantyku - to po prostu normalna rzecz którą wędkarz musi mieć w swoim asortymencie. Jak coś musi mieć to powinno być to dobre właśnie. Może się okazać, że w Polsce nie ma dobrych parasoli, bo nie ma mas powietrza znad Atlantyku :) Właśnie w Polsce są  częste burze (rzadkość w UK) i mocne podmuchy - i bardziej w Polsce powinny być one dobrej jakości, bo to wiatr jest tutaj czynnikiem uszkadzającym parasol, nie sam deszcz.
Połowa Anglii ma ilość opadów taką jak Europa, najwięcej deszczu na kontynencie i tak pada w Holandii i Belgii (bodajże). Jakości i pomysłowości więc nie usprawiedliwiałbym więc pogodą, bo to brzmi jak wymówka, że polskie firmy takich nie robią. Badziewia nie ma co usprawiedliwiać.

Co do opisu z 'leszcza' - to konia z rzędem temu, kto ustawi tak parasol jak na zdjęciu i nie zmoknie :) Być może jak ma 1.60 metra wzrostu, przy koszu i takim ustawieniu parasola moja głowa znajduje się na krawędzi czaszy :D  Patent się nie sprawdza dobrze, w zdecydowanej większości przypadków deszcz to też i wiatr i zacina z boku. Na zawodach takie rozwiązanie to większy problem niż korzyść, ale daje radę przy niższych krzesłach karpiowych i na przykład nocnych zasiadkach. Mocna konstrukcja jest zwłaszcza ważna jak mocujemy go do ziemi, trzeba uważać, bo wiatr może go wyrwać, nawet jak dołączymy go do kosza czy fotela! Istotne są więc mocowania i węglowe szprychy, dające radę przy ostrym wyginaniu. Mój parasol Z Prestona (ten co u katmaya na zdjęciach) ma trzy lata, i sporo przeżył. Jak na razie popruł się pokrowiec - reszta hula bez zarzutu.
Lucjan

Offline Matysekmm

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #77 dnia: 25.01.2016, 09:52 »
Luk, rozumiem że polecasz Prestona w takim razie? Co by nie mówił myślę że taki parasol jak Preston ze ściętym tyłem sprawdzi się lepiej niż nasz polski zwykły grzybek. W Prestonie mamy osłonę również z tyłu, a jak zacina to żaden parasol nie da stuprocentowej osłony. Więc stawiam na takie właśnie rozwiązanie :) jakie oferuje Preston.
Pozdrawiam

Marek

Offline Matysekmm

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #78 dnia: 25.01.2016, 09:54 »
Tu jest jeszcze parę fotek innego parasola ze stajni Prestona http://www.leszcz.pl/relacja.php?id=466
Pozdrawiam

Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #79 dnia: 25.01.2016, 10:33 »
Polecam to co dobre, wcale nie tylko Preston takie robi. Bardziej chodziło mi o pokazanie, że to nie warunki atmosferyczne wymuszają na firmach robienie danych produktów, po prostu jeżeli robią coś wysokiej jakości, to robią.

Daiwa, Drennan, Preston, Matrix - oni i inni też zapewne robią dobre parasole. Są też takie, które są 'podobne' ale kosztuja połowę tej ceny. Ale wiadomo - jest już ryzyko. Przyjmując, że w ciagu trzech lat miałem około 200 sesji wędkarskich, to na 150 był ze mną parasol, zawsze praktycznie jest w pokrowcu. Ktoś może więc narzekać na cenę - ale czy tańszy produkt przetrwa tyle? Parasol to jedna z rzeczy - gdzie wg mnie nie warto oszczędzać. Mój Preston największy sprawdzian przeżył w Polsce, w Lubniewicach. Przed burzą rozpętała się wichura, a ja ne zdążyłem się spakować. Parasol przeżył masakryczne podmuchy wiatru, z rzęsistym deszczem i ze mną pod nim.

Warto zainwestować- właśnie w wersję 'flat back' - która pozwala na zapinanie parasola do gruntu. Na małym krześle karpiowym, lub na obniżonych nóżkach, mieścimy się idealnie, razem z całym majdanem. Ostatnio odkryłem, że o wiele lepszą opcją jest ten parasol niż namiot. Nie muszę suszyć, składać i rozkładać, no i nosić. Parasol w zupełności wystarcza :) Ciekawą kolekcję ma też Daiwa, oni tez zrobili wiele wersji, Preston tez sporo zaproponował opcji.
Lucjan

Offline Matysekmm

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #80 dnia: 25.01.2016, 10:38 »
Dzięki Lucjan za wyczerpującą odpowiedź, bardzo skłaniam się właśnie do flat back Prestona. Namiot, brolly odpada w moim przypadku. :thumbup: dla Ciebie.
Pozdrawiam

Marek

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 08.02.2016, 11:35 »
Koledzy proszę o pomoc - który z parasoli byście polecili
Daiwa Infinity Flat back
Preston Space Maker
Mam prawie 190 cm wzrostu i i używam fotela Daiwa Infinity Specjalist - chciałbym zmieścić się pod takim parasolem z całym majdanem :D
O ile o Prestonie mam jako takie wyobrażenie tak o Daiwie nie znalazłem prawie nic (jaka waga itp)
Pozdrawiam

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #82 dnia: 08.02.2016, 11:49 »
zapytaj się bezpośrednio kolegi z forum który taki parasol posiada  http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1583.msg39120#msg39120
Krzysztof

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 08.02.2016, 11:57 »
Jestem w kontakcie z Kol. Ścigaczem, który bardzo szybko zaoferował pomoc :beer: :beer:
Gdyby któryś z Kolegów chciał wypowiedzieć się  na temat tych parasoli to byłbym wdzięczny za każdą radę.

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #84 dnia: 09.02.2016, 17:28 »
Przepraszam, że sam siebie zacytowałem, ale chciałem pokazać jaki parasol kupiłem - Radical :) polecam!!

Podpórka wkręcana pod parasol firmy Jakson, polecana przez wielu wędkarzy do parasola

No i wreszcie parasol, już nie musiał moknąć na deszczu pod starym parasolem. według mnie jest po prostu niesamowity, średnica 3m. kolor odpowiedni, bo zielony.

Można go wkręcić w ten sposób jak pokazałem na swoim zdjęciu. wtedy będziemy uchronieni od wiatru i słońca. można do niego jeszcze wbić śledzie, z przodu przykręcić podpórki i wyjdzie nam Brolly na podstawie parasola :) jeszcze raz powtarzam - niesamowite! już jestem zadowolony z tego zakupu i to za rozsądną cenę. polecam!!

Wstawiłem swój fotel i stolik i jest dużo pod nim miejsca oraz swoboda ruchu podczas wędkowania.

Nawet dołączyłem podstawkę do fotela i wyszło łóżko jak na zdjęciu i też jest dużo miejsca pod parasolem. można spokojnie zabierać na nocne wyprawy.

PS. zastanawiałem się nad wyborem parasola między tym Radical a Prestona. wybrałem w końcu Radical, przemawiało za nim cena, jakość, kolor no i średnica parasola. polecam wszystkim.

Pozdrawiam Sylwek  :D
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #85 dnia: 09.02.2016, 17:53 »
Pyza a ile on waży i ile kosztuje?

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #86 dnia: 09.02.2016, 17:58 »
To i ja się dorzucę z pytaniem i gdzie go kupiłeś? :)
Wojtek

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 09.02.2016, 18:01 »
Zdecydowałem się na Daiwa Infinity Flatback - jak tylko wpadnie w moje ręce to zdam relację   :)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
« Odpowiedź #88 dnia: 09.02.2016, 18:20 »
Pyza a ile on waży i ile kosztuje?

Waży sporo - 4,5 kg. Kosztował mnie 260 zł. Teraz też możesz znaleźć na internecie w podobnej cenie - lub ciutkę drożej...
Kamil, ten parasol jest zachwalany  przez karpiarzy, jest solidnie wykonany, średnica 3 m, możesz przykręcić z przodu podpórki, przymocować do podłoża śledziami. No to za tą cenę, polecam :) wrzucę film o tym sprzęcie, no i najważniejsze - kolor ciemny zielony, nie rzuca się w oczy na łowisku.

Kamil, ja nie mam samochodu i go muszę targać w pokrowcu. Ale jak jestem nad wodą i pada / wieje, to jestem zadowolony, że mam taki parasol :)

Kupiłem go w wędkarnia.pl, nie wiem czy tam jeszcze jest, ale podam link do innego sklepu:
http://takaryba.com/3310,quantum-radical-parasol-mega-brolly-3m.html

Pozdrawiam :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline bohdan321

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #89 dnia: 09.02.2016, 18:26 »
Również posiadam ten parasol i szczerze go polecam :thumbup: Jego waga świadczy o jego solidności :rain:

Pozdrawiam Bohdan