Autor Wątek: Shimano Malezja vs Japan - obalmy mit  (Przeczytany 7435 razy)

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Odp: Shimano Malezja vs Japan - obalmy mit
« Odpowiedź #15 dnia: 30.01.2016, 18:34 »
Panowie, może nowy dział tuning? z dokładnym opisem i częściami jakie trzeba kupić?

Moim zdaniem świetny pomysł :thumbup:
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 30.01.2016, 18:36 »
Tuning można by umieścić w dziale podrzędnym Sprzęt, co na to Panowie moderatorzy?
Janusz

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 30.01.2016, 18:51 »
N3su powiem Ci tak może jestem zboczony ale ja po zrobieniu unboxingu od razu otwieram kołowrotek bo wiem, że niektóre luzy mogą go zabić.
I wiem, że redukcja luzów przez serwis też nie będzie taka jakiej bym oczekiwał.
To nie wędka, kołowrotek musi chodzić idealnie inaczej napęd się szybciej eksploatuje.
Często widzę jak ludziom nad wodą kolowrotki umierają się zacierają a chcą wysłać dopiero jak zdechnie.

Wiadomo pracę serwisowe shimano trwają miesiąc. Dłużej z Japońcami bo odsyłasz dla przykładu do "mefisto" i oni kombinują potem.

I nazywanie kolowrotka za 1000 zł kolowrotkiem z górnej półki to lekka przesada. Ja za Ultegre Malezyjską jak wychodziła dałem 1 200 zł a nie nazwę jej produktem z górnej półki ( nie pytaj ile kosztowały japonskie)
Moim zdaniem kupując malezje dostajemy pakiet podstawowy.
I jak się da możemy tanim kosztem podciągnąć ja do pełnej wersji.

Ja wiem ile się zarabia w Polsce bo sam pamiętam jak zaczynałem pracę od 1140zł do ręki ale wątpię by takie shimano się przejmowało ile zarabia polak.

Już wystarczy, że klepią masówke to moim zdaniem wielki ukłon w naszą stronę.
Sam używam budżetowych modeli takich jak Shimano baitrunner ST 4000 FA i po dofinansowaniu daje radę.

I przykładowo mówimy o gwarancji ja nawet nie zwracam uwagi ile jej dają. Bo nie wyobrażam sobie nie przesmarować kolowrotka na koniec sezonu. Moim zdaniem jest to niedopuszczalne ale jak pisałem, może jestem zboczony 8)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 30.01.2016, 19:24 »
Tuning można by umieścić w dziale podrzędnym Sprzęt, co na to Panowie moderatorzy?
Co do tej opcji to myślę, że jakbyśmy z Wonskim usiedli mogłoby coś z tego wyjść.

Tylko co na to moderatorzy :)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 30.01.2016, 19:28 »
Robiłem taki tuning Shimano Alivio.Pewnie powiecie,że totalny szmelc.Ok,szału nie ma.Ale wersja z podwójną korbką i dodatkową szpulą jest całkiem całkiem,zwłaszcza po dołożeniu 3 łożysk i 2-3 podkładek regulacyjnych. Wyszło coś lepszego niż Catana(bo na dodatek przełożenie mniejsze!),a niektórzy piszą ,że Catana jest całkiem całkiem ;)
Czesiek. Może uchyl rąbka tajemnicy. Przydał by mi się komplet micro podkładek do regulacji w uniwersalnym wydaniu. Jest coś takiego?
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 30.01.2016, 19:30 »
Co do tej opcji to myślę, że jakbyśmy z Wonskim usiedli mogłoby coś z tego wyjść.

Tylko co na to moderatorzy :)
I dorzucił bym to jakodział zamknięty. Tylko dla zalogowanych? :)
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 30.01.2016, 19:33 »
....może jestem zboczony 8)

eee tam, nie jesteś . Ja też tak robię, więc można wysnuć wniosek,że to zupełnie normalne :P

Poza tym jak mi ktoś udowodni,jak zdiagnozuje,czy ja otwierałem kołowrotek czy nie? Plomb tam przecież nie ma.

Bardzo to przykre,że koncerny poprzez swoje oszczędności doprowadziły do takiej sytuacji,że nawet kupując drogi sprzęt nie można spać spokojnie (w zasadzie to łowić).
Stąd podkreślam,że rozumiem ludzi,którzy nie znają się na budowie kołowrotków i mechanizmach.Płacą,dostają produkt i gwarancję,a tu czasem klops,sprzęt nawala. Ja tak miałem parę razy ze sprzętami elektronicznymi (zwłaszcza laptop). Poirytowanie,nerwy,brak sprzętu w domu - bo na naprawie gwarancyjnej,a naprawa była taka "żeby tylko przetrwał do końca gwarancji". Normalnie oszustwo.
Dobra już nie marudzę.

Dawne cudowne Shimano już nie wróci,trzeba brać co dają. Rozwiązania techniczne są nadal dość dobre,niektóre modele są przeciętne w danej kategorii cenowej,niektóre całkiem dobre. Made in Malezja - trudno, i tak to nieraz lepsza sprawa, niż niektóre made in China (3 dni i ni ma) .
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 30.01.2016, 19:37 »
Robiłem taki tuning Shimano Alivio.Pewnie powiecie,że totalny szmelc.Ok,szału nie ma.Ale wersja z podwójną korbką i dodatkową szpulą jest całkiem całkiem,zwłaszcza po dołożeniu 3 łożysk i 2-3 podkładek regulacyjnych. Wyszło coś lepszego niż Catana(bo na dodatek przełożenie mniejsze!),a niektórzy piszą ,że Catana jest całkiem całkiem ;)
Czesiek. Może uchyl rąbka tajemnicy. Przydał by mi się komplet micro podkładek do regulacji w uniwersalnym wydaniu. Jest coś takiego?
Uniwersalnych - nie wiem do końca co masz na myśli.Chodzi o to tylko,że średnica musi pasować na przekładnię ,którą chcesz podregulować, potem to już dowolność ,podkładki dystansowe/regulacyjne są w rozmiarach (chodzi o grubość) od 0,1mm, i grubość ich rośnie co 0,1mm (czyli 0,2 , 0,3 itd).
Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 30.01.2016, 19:39 »
No i o tym myślę. Tylko nigdy nie kupowałem i nie bardzo wiem od czego zacząć. Bo przecież nikt nie kupuje po jednej.
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 30.01.2016, 19:43 »
Warto zaszaleć i kupić "hurtem" . Specjalnie drogie to to nie jest. W każdym razie 2, max 3 średnice - najlepiej adekwatne do posiadanych kołowrotków, i różne grubości ,ale tak do 0,5mm ,przy czym najwięcej zużywa się sztuk z grubości 0,1 i 0,2.
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 30.01.2016, 19:50 »
Dopiero zmywałem stos naczyń i tak zmywając pomyślałem, że podczas zlotu z Wonskim  (i innymi chętnymi może Mateo?)
Moglibyśmy zrobić małe warsztaty techniczne mogłoby powstać też parę recenzji wtedy, bo wiadomo nie mamy dostępu do wszystkich młynków.

Moglibyście też przynieść trupy można by coś wskrzesić.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 30.01.2016, 19:54 »
Cholera. Nie mam żadnego trupa. I choć nigdy nie miałem nawijaka nawet ze średniej półki? Żaden mi nigdy nie padł. Chyba jestem farciarzem!
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 30.01.2016, 19:57 »
Rewelacja Panowie... Kamil - bomba! Teraz oczekuję, że pomożesz mi upgrade'ować moje DLe... :D

A warsztaty na zlocie jak najbardziej!
Lucjan

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 30.01.2016, 20:00 »
Liczba łożysk nie świadczy o klasie kolowrotka. Tuleje często są lepszym rozwiązaniem. Dowodem na to niech będą kolowrotki Abu,Mitchella czy stare Daiwy.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #29 dnia: 30.01.2016, 20:01 »
Dopiero zmywałem stos naczyń i tak zmywając pomyślałem, że podczas zlotu z Wonskim  (i innymi chętnymi może Mateo?)
Moglibyśmy zrobić małe warsztaty techniczne mogłoby powstać też parę recenzji wtedy, bo wiadomo nie mamy dostępu do wszystkich młynków.

Moglibyście też przynieść trupy można by coś wskrzesić.

Wszystko ładnie pięknie ale zabierać się do ulubionych kołowrotków w warunkach polowych na zlocie? :o :o :o

Żartowałem. Fajny pomysł. Ja chętnie bym przesmarował młynki tylko napiszcie jakiego smaru potrzeba to zakupię.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek