Autor Wątek: Etyka wędkarska a myślistwo  (Przeczytany 11880 razy)

Offline Hortak

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Etyka wędkarska a myślistwo
« dnia: 30.01.2016, 20:26 »
Oglądając różnorakie filmy wędkarskie zauważyłem wyraźna tendencję w kierunku samego łowienia ryb , czyli łowimy i wypuszczamy.
Ten "sposób" łowienia szczególnie jest popularny w "zachodnim stylu" i to od lat (Europa i USA).
Nie jest więc to żadna nowość.
ALE.
Co to ma wspólnego z myślistwem , gdzie wyruszamy na łowy aby pozyskać de facto mięso ?
Będąc jednocześnie i wędkarzem i myśliwym mam takie wrażenie że w wędkarstwie ludzie BAWIĄ się czymś żywym dla własnej satysfakcji złowienia.
Odnosząc to do myślistwa to tak jakbym miał możliwość wskrzeszania , a bawiło mnie WYŁĄCZNIE samo strzelanie i podchody.
Gdzie tu etyka łowiectwa? Gdzie się podział spirit de corps ?
Może ktoś mi to wytłumaczy w racjonalny sposób na czym polega satysfakcja w bawieniu się czymś żywym ?

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Etyka wędkarska a myślistwo
« Odpowiedź #1 dnia: 30.01.2016, 20:36 »
Cyt. "Może ktoś mi to wytłumaczy w racjonalny sposób na czym polega satysfakcja w bawieniu się czymś żywym ?"
Hm jak sadze jesteś zdrowym facetem pomysł ...... mysle ze bawienie sie tym interesem sprawia ci przyjemność...... :-X
 A tak na poważnie na takie teorie- wywody myślowe w ten sobotni wieczór po prostu brak mi argumentów.

Maciek

Offline beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.01.2016, 20:38 »
Porownanie Wędkarstwa do Łowiectwa jest calkowicie nie na miejscu...slyszaleś kiedyś o Liczbie Jelenia? Wiesz jaką część lasów w Polsce stanowią lasy naturalne? Wiesz że większość odstrzelonej zwierzyny myśliwi pozostawiają w skupie, za symboliszny zwrot kosztów(paliwo, nabój)?...wiesz wogóle cokolwiek o gospodarce lowieckiej?...
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.01.2016, 20:41 »
Grubo Kolego zaczynasz nas witać . Widzę , że niesiesz ze sobą jakieś głębsze przesłanie . Chcesz powiedzieć , że wszyscy wędkarze NK znęcają się nad rybami ? Temat wielokrotnie na tym forum przerobiony . Raczej wiele nie zmienił , jak wypuszczam ryby , tak wypuszczam . Mało tego , wielu Kolegów czyni podobnie .

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 30.01.2016, 20:45 »
Grubo Kolego zaczynasz nas witać . Widzę , że niesiesz ze sobą jakieś głębsze przesłanie . Chcesz powiedzieć , że wszyscy wędkarze NK znęcają się nad rybami ? Temat wielokrotnie na tym forum przerobiony . Raczej wiele nie zmienił , jak wypuszczam ryby , tak wypuszczam . Mało tego , wielu Kolegów czyni podobnie .

Jędruś :thumbup: :bravo:
Od razu widzę po co Kol. się tu zalogował...osobiście nie wierzę  aby miał co kolwiek wspólnego z łowiectwem, prędzej z kill & grill ;D. Temat wielokrotnie poruszany a wątek ma na celu jedynie wywołać burzę na forum :-X ::)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 30.01.2016, 20:52 »
Hortak, ja uważam, że wcale nie musisz nas rozumieć. Ja nie potrafiłbym chyba zabić zwierzęcia, mięso jest w sklepie, ja nie muszę tego robić. Ryba jest kręgowcem niższym niż ssaki, nie odczuwa bólu w ten sam sposób co jeleń, zając, sarna, dzik... Mam koty i wiem jak mogą odczuwać ból, jak cierpią. Ty pewnie strzelasz do takich zwierząt, myśłiwi muszą...

Ja więc nie rozumiem Ciebie...  Remis?  :D
Lucjan

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 30.01.2016, 20:58 »
Hortak, kurcze, jest problem tego typu, że prowokować to też trzeba umieć. Dużo się jeszcze musisz uczyć :thumbdown:
Przepraszam za bezpośredniość, ale jesteś myśliwym jak ja uznanym baletmistrzem.
Muszę jednak zapytać: jak kończą Ci się jelenie w lodówce, to idziesz po nowe?

Jacek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 30.01.2016, 21:04 »
Oglądając różnorakie filmy wędkarskie zauważyłem wyraźna tendencję w kierunku samego łowienia ryb , czyli łowimy i wypuszczamy.
Ten "sposób" łowienia szczególnie jest popularny w "zachodnim stylu" i to od lat (Europa i USA).
Nie jest więc to żadna nowość.
ALE.
Co to ma wspólnego z myślistwem , gdzie wyruszamy na łowy aby pozyskać de facto mięso ?
Będąc jednocześnie i wędkarzem i myśliwym mam takie wrażenie że w wędkarstwie ludzie BAWIĄ się czymś żywym dla własnej satysfakcji złowienia.
Odnosząc to do myślistwa to tak jakbym miał możliwość wskrzeszania , a bawiło mnie WYŁĄCZNIE samo strzelanie i podchody.
Gdzie tu etyka łowiectwa? Gdzie się podział spirit de corps ?
Może ktoś mi to wytłumaczy w racjonalny sposób na czym polega satysfakcja w bawieniu się czymś żywym ?
Skoro masz juz takie dylematy? Na pewno słuszne w wielu wątkach! To chyba trzeba pomyśleć nad odejściem od tego typu rozrywek. I to nie jest żadna ironia z mojej strony. Sam bym nigdy nie chciał mieć takich myśli. Wędkowanie sprawia mi radość. Wolę bawić się swoim wędkarskim sadyzmem i się nad tym nie zastanawiać. A tak po za tym? Czemu nam to robisz?
Arek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 30.01.2016, 21:07 »
A może by tak na początek się przywitać i napisać kilka słów o sobie ?
Poza tym kolego - nikt cię nie zmusza by stosować NK tak jak większość z nas a tym bardziej do uczestnictwa w forum które promuje taki sposób postępowania
Powiem tylko tyle - gdyby każdy wędkarz zabierał w tym kraju wszystko co złowi to ryby można by było sobie pooglądać w książkach ! Jezioro czy rzeka to nie las gdzie da się planować a myśliwi mają o wiele surowsze przepisy niż my wędkarze - no chyba że jesteś kłusownikiem myśliwsko-wędkarskim :)
Pozdrawiam - Gienek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 30.01.2016, 21:09 »

Kolego Hortak, w odpowiedzi na twoje pytanie powiem tak:
Nic to nie ma wspólnego z myślistwem, bo nic absolutnie nie musi mieć i nie ma prawa mieć. Idąc na polowanie nie masz fizycznej możliwości stosować naszego "złow i wypuść". Twój wybór czy chcesz zabijać czy uprawiać hobby nie pozbawiające życia niczego oprócz robaków.
Jeśli już na siłę mam porównać te dwie dziedziny to popatrz na to tak:
Chciałbyś mieć hak w ustach czy dostać od razu kulkę w łeb? Bo ja osobiście wolę hak :)

Poza tym, jak już Lucek wspomniał, nie cierpisz głodu abyś musiał iść do lasu polować i walczyć o życie, wszystko jest w sklepach, uwierz mi wiem coś na temat hodowli zwierząt rzeźnych i ubój nie polega na strzelaniu do nich, jest niemal bezbolesny. Robisz to co robisz z własnej nie przymuszonej woli i czerpiesz z tego przyjemność, dla niektórych chorą.
Tyle w temacie. Pozdrawiam. :)
Dawid

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #10 dnia: 30.01.2016, 21:41 »
Hortak, ja Ci wytłumaczę na czym polega ta etyka wypuszczania.
Więc polega na tym że ludzie stosujący No kill, mają nadzieję, że po nich coś jeszcze w tej wodzie będzie pływać.
Dajcie zezwolenia na broń myśliwską takiej ilości myśliwych jak jest wędkarzy a gwarantuje Ci, że wszystko co na drzewo nie zdoła uciec zostanie wybite do nogi i nie pomogą tu żadne przepisy.
Po za tym jaka jest idea bycia myśliwym? Zabijanie dla: przyjemności? mięsa? trofeum? zabawy?
No proszę wytłumacz mi bo ja tego nie rozumiem.
Janusz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #11 dnia: 30.01.2016, 21:44 »
...wyruszamy na łowy aby pozyskać de facto mięso...

Motywacja konkretna, nie przeczę. Czy jednak opłaca się godzinami łazić z flintą po krzakach w poszukiwaniu zwierzęcego białka/tłuszczu zamiast wygodnie "pozyskać mięso" na stoisku mięsnym? Świeżutkiego lisa ani borsuka raczej tam nie dostaniemy, ale za to jaka oszczędność czasu i fatygi!

Gdzie się podział spirit de corps?

"Spirit" jest podobno w myśliwskich piersiówkach - jeżeli natomiast chodzi o esprit de corps, Panu Hortakowi najwyraźniej myli się społeczność wędkarska ze społecznością rybacką lub kłusowniczą, w których nieodmiennie chodzi o to, aby "pozyskać mięso".

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #12 dnia: 30.01.2016, 21:45 »
Hortak, ja Ci wytłumaczę na czym polega ta etyka wypuszczania.
Więc polega na tym że ludzie stosujący No kill, mają nadzieję, że po nich coś jeszcze w tej wodzie będzie pływać.
Dajcie zezwolenia na broń myśliwską takiej ilości myśliwych jak jest wędkarzy a gwarantuje Ci, że wszystko co na drzewo nie zdoła uciec zostanie wybite do nogi i nie pomogą tu żadne przepisy.
Po za tym jaka jest idea bycia myśliwym? Zabijanie dla: przyjemności? mięsa? trofeum? zabawy?
No proszę wytłumacz mi bo ja tego nie rozumiem.

:thumbup:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 30.01.2016, 22:08 »
Ja sugeruję uciąć wątek zanim sie nakręci. Nie rozumiem zamysłu autora. Ale skoro nie czeka na odpowiedzi? To co ma na tym do zyskania? Lubię G.. ale w kupkach. Osobiście promuję rozwiązania kól łowieckich co do dostępności oraz członkostwa w kołach. Ale To??
Arek

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #14 dnia: 30.01.2016, 22:11 »
Ja sugeruję uciąć wątek zanim sie nakręci. Nie rozumiem zamysłu autora. Ale skoro nie czeka na odpowiedzi? To co ma na tym do zyskania? Lubię G.. ale w kupkach. Osobiście promuję rozwiązania kól łowieckich co do dostępności oraz członkostwa w kołach. Ale To??

Długo się zastanawiałem czy w ogóle tu odpisać.. Więc może lepiej poprę kolegę wyżej... Dla dobra ogółu lepiej zakończmy tą rozmowę ;)