Witam Kolegów,
chciałbym przedstawić sposób przygotowania kukurydzy na haczyk lub włos, w sposób szybki prosty, a co najważniejsze pozwalający używać jej wielokrotnie bez obawy o pleśń, zgnicie itp itd.
Możemy zastosować kukurydzę z puszki, gotowaną, małą, dużą np ''koński ząb'' jaka tylko chcemy ważne aby nie było to ziarno suszone.
Po dokonaniu selekcji kukurydzy pod względem kalibru oraz wyglądu przesypujemy ją do słoiczka,bądź innego pojemnika szczelnie zamykanego a następnie zalewamy wódką typu Żołądkowa Gorzka bądź Soplica Wiśniowa, może być też wódka czysta. Następnie do tak przygotowanej kukurydzy możemy dodać jakikolwiek atraktor ,cukier wanilinowy lub np. atraktor truskawkowy w proszku który ładnie zabarwi nam kukurydzę na czerwono, u mnie najlepiej sprawdza się świeży zmiksowany czosnek ze skórką w młynku do kawy, daje tak silny aromat, iż ziarno kukurydzy wyjęte z wody po 30 minutach dalej znakomicie "jedzie"

czosnkiem. Zaleta tej metody jest to że tak przygotowana kukurydza może być wykorzystywana przez długi okres czasu bez obawy o zepsucie ( ja jeszcze mam w piwnicy zapas z poprzedniego roku), natomiast alkohol jest bardzo dobrym nośnikiem smaku i w wodzie bardzo dobrze roznosi aromat. Bonusem po zakończonym procesie produkcji takiej kukurydzy jest pozostały alkohol w butelce, który należy moim zdaniem jak najszybciej spożytkować.....

Pozdrawiam