Autor Wątek: Kukurydza smakowa wielokrotnego użytku  (Przeczytany 16631 razy)

Offline Max_NO

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Kukurydza smakowa wielokrotnego użytku
« dnia: 06.02.2016, 10:47 »
Witam Kolegów,
chciałbym przedstawić sposób przygotowania kukurydzy na haczyk lub włos, w sposób szybki prosty, a co najważniejsze pozwalający używać jej wielokrotnie bez obawy o pleśń, zgnicie itp itd.
Możemy zastosować kukurydzę z puszki, gotowaną, małą, dużą np ''koński ząb'' jaka tylko chcemy ważne aby nie było to ziarno suszone.
Po dokonaniu selekcji kukurydzy pod względem kalibru oraz wyglądu przesypujemy ją do słoiczka,bądź innego pojemnika szczelnie zamykanego a następnie zalewamy wódką typu Żołądkowa Gorzka bądź Soplica Wiśniowa, może być też wódka czysta. Następnie do tak przygotowanej kukurydzy możemy dodać jakikolwiek atraktor ,cukier wanilinowy lub np. atraktor truskawkowy w proszku który ładnie zabarwi nam kukurydzę na czerwono, u mnie najlepiej sprawdza się świeży zmiksowany czosnek ze skórką w młynku do kawy, daje tak silny aromat, iż ziarno kukurydzy wyjęte z wody po 30 minutach dalej znakomicie "jedzie" ;) czosnkiem. Zaleta tej metody jest to że tak przygotowana kukurydza może być wykorzystywana przez długi okres czasu bez obawy o zepsucie ( ja jeszcze mam w piwnicy zapas z poprzedniego roku), natomiast alkohol jest bardzo dobrym nośnikiem smaku i w wodzie bardzo dobrze roznosi aromat. Bonusem po zakończonym procesie produkcji takiej kukurydzy jest pozostały alkohol w butelce, który należy moim zdaniem jak najszybciej  spożytkować..... ;)
Pozdrawiam

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Kukurydza smakowa wielokrotnego użytku
« Odpowiedź #1 dnia: 06.02.2016, 10:51 »
Czego to ludzie nie wymyślą :D
Za patent :thumbup:

Offline fabikks

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #2 dnia: 06.02.2016, 11:03 »
:thumbup:
Fabian

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 06.02.2016, 11:12 »
Witam Kolegów,
chciałbym przedstawić sposób przygotowania kukurydzy na haczyk lub włos, w sposób szybki prosty, a co najważniejsze pozwalający używać jej wielokrotnie bez obawy o pleśń, zgnicie itp itd.
Możemy zastosować kukurydzę z puszki, gotowaną, małą, dużą np ''koński ząb'' jaka tylko chcemy ważne aby nie było to ziarno suszone.
Po dokonaniu selekcji kukurydzy pod względem kalibru oraz wyglądu przesypujemy ją do słoiczka,bądź innego pojemnika szczelnie zamykanego a następnie zalewamy wódką typu Żołądkowa Gorzka bądź Soplica Wiśniowa, może być też wódka czysta. Następnie do tak przygotowanej kukurydzy możemy dodać jakikolwiek atraktor ,cukier wanilinowy lub np. atraktor truskawkowy w proszku który ładnie zabarwi nam kukurydzę na czerwono, u mnie najlepiej sprawdza się świeży zmiksowany czosnek ze skórką w młynku do kawy, daje tak silny aromat, iż ziarno kukurydzy wyjęte z wody po 30 minutach dalej znakomicie "jedzie" ;) czosnkiem. Zaleta tej metody jest to że tak przygotowana kukurydza może być wykorzystywana przez długi okres czasu bez obawy o zepsucie ( ja jeszcze mam w piwnicy zapas z poprzedniego roku), natomiast alkohol jest bardzo dobrym nośnikiem smaku i w wodzie bardzo dobrze roznosi aromat. Bonusem po zakończonym procesie produkcji takiej kukurydzy jest pozostały alkohol w butelce, który należy moim zdaniem jak najszybciej  spożytkować..... ;)
Pozdrawiam

Max, mam pytanie techniczne: jeśli bardzo będzie się komuś spieszyło z tym "spożytkowaniem", to koniecznie trzeba dodawać kukurydzę do wódki?
Jacek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 06.02.2016, 11:14 »
Trzeba bedzie przetestować w sezonie, bo tak to faktycznie co wypad na ryby to puszka kukurydzy idzie do wywalenia po zużyciu kilkunastu ziaren
Krzysztof

Offline sekra

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #5 dnia: 06.02.2016, 11:16 »
Dobre .
Może nie będę zalewał alkoholem  kukurydzy ,żeby leżała latami ,ale dodać do smaku- czemu nie :)
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Max_NO

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 06.02.2016, 11:25 »
Koledzy nie czytają że zrozumieniem, pijemy tylko to co POZOSTAŁO w butelce po przygotowaniu kukurydzy, reszta przeznaczona dla ryb ;) no chyba że ktoś chce pożytkować w samotności ;) ale moim zdaniem rybom też się należy trochę %

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 06.02.2016, 11:29 »
Nie filcują się tobie ziarna puszkowanej kuku w alkoholu?
Arek

Offline Max_NO

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 06.02.2016, 11:31 »
Nie ziarna są tak jak były pierwotnie mięsiste i zwarte, ale na początku dokonuję ostrej ich selekcji.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #9 dnia: 06.02.2016, 11:33 »
Jak dlugo moczymy kukurydze w alkoholu i np.z dodatkiem czosnku.

Offline sekra

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #10 dnia: 06.02.2016, 11:36 »
Tylko czy ryby po takiej kukurydzy z alkoholem ,nie będą same wychodziły na brzeg :D
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Max_NO

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 06.02.2016, 11:39 »
ad mirek
Ja trzymam tak cały czas zmielony czosnek na papkę nie ciemnieje i cały czas utrzymuje silny aromat, aby wyjąc ziarno ze słoiczka używam pęsety gdyż później ręce wonią cały dzień :)

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #12 dnia: 06.02.2016, 11:39 »
Trzeba bedzie przetestować w sezonie, bo tak to faktycznie co wypad na ryby to puszka kukurydzy idzie do wywalenia po zużyciu kilkunastu ziaren

Ja jak mi zostaje to nie wywalam tylko mrożę . Dodaję później do zanęty lub strzelam z procy .

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #13 dnia: 06.02.2016, 11:53 »
ad mirek
Ja trzymam tak cały czas zmielony czosnek na papkę nie ciemnieje i cały czas utrzymuje silny aromat, aby wyjąc ziarno ze słoiczka używam pęsety gdyż później ręce wonią cały dzień :)

Kukurydzę zalewasz alkoholem,dodajesz czosnek w postaci papki.Kukurydze cały czas przechowujesz w tej zalewie.Ile dajesz ząbków czosnku na puszkę kukurydzy.

Offline Max_NO

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 06.02.2016, 11:59 »
4-5 ząbków na słoiczek ok 100 ml im więcej tym silniejszy aromat.