Autor Wątek: Co możemy spotkać nad wodą?  (Przeczytany 24361 razy)

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Co możemy spotkać nad wodą?
« Odpowiedź #60 dnia: 10.02.2016, 06:08 »

Może Gienek by mógł napisać coś więcej o tych lisach. Wątpię jednak, żeby każdy, który podchodzi tak blisko miał wściekliznę.

Lis lisowi nierówny - teraz wiele lisów z lasu przeniosło się na obrzeża miast i buszują czesto w śmietnikach, nawet wśrod wieżowców. Te lisy juz zdążyły się oswoić w widokiem człowieka a nawet nabrać przekonania że człowiek nie jest grożny - ale czesto wystarczy by miało się kij w ręku i wieją , widocznie kojarzą to jako strzelbę. Zupelnie dziki leśny lis w zasadzie jest nie do podejścia na odległość mniejszą niż 50m
Wypada opisać jak odróznić lisa wsciekłego od półoswojonego
Wbrew pozorom wściekły lis nie musi się ślinić jak to często ludzie uważają. Częściej widać że cierpi na jakieś problemy natury neurologicznej - kręci sie w kółko, kuleje na rózne łapy. Bardzo ważnym i pewnym objawem jest zez- jeśli jesteśmy na tyle blisko by to zauważyć - zezowaty lis to pewna wścieklizna ! Wściekły lis nie boi sie ludzi ani innych zwierząt ale niekoniecznie będzie w stosunku do nich agresywny . W czasie jedzenia ( gdybyśmy mu coś rzucili) można zauważyć kłopoty z przełykaniem pokarmu , wtedy właśnie może sie też ślinić
Lis półoswojony reaguje ucieczką  na gwałtowny ruch i hałas - wściekły gdy choroba jest zaawansowana już  nie
Wściekłe lisy często są ofiarami potrąceń przez samochody - zdrowe o wiele rzadziej, piszę to dlatego że bywa że ktoś kto widzi zdarzenie chce udzielić pomocy potrąconemu zwierzęciu - można to zrobić ale bardzo ostrożnie bez dotykania zwierzaka , najlepiej czymś zepchnąć go na pobocze - nigdy nie lapać rękami !

Dzięki Gienek. Byłem tym lisem zdziwiony bo była to pierwsza taka sytuacja.
Właściwie moja miejscówka jest w środku lasu ale z drugiej strony tylko 4 km od miasta.
Pozdrawiam i :thumbup: dla Ciebie
Artur

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #61 dnia: 10.02.2016, 17:48 »
U nas we Wrocławiu często norki grasują po krzakach :) kiedys wielka ropuchę pare razy wyrzuciłem w krzaki i wracała :D tez natarczywe sa psy jak ludzie puszczają i samopas ganiają czasem tez sa agresywne juz raz od labradorka nogawkę zszywałem ;)
Mam podobne wrażenia co do psów we Wrocławiu,  a właściwie ich właścicieli. Może wynika to z faktu, że czasem łowię w okolicach "spacerowych". Już nie raz miałem sytuacje,  w których pies do mnie dobiegał,  szczekał, niekiedy agresywnie,  a właściciel nie reagował... Albo tylko krzyknął z daleka: "on nie gryzie". Właśnie taki, który nie gryzie, kiedyś mnie na rybach pogryzł.
Pomijam już fakt, że bardzo rzadko nad wodą widzę psy na smyczy i w kagańcu (czyli wyprowadzane zgodnie z prawem),  bo jednak większość jest spokojna albo słucha się właścicieli i takie mi kompletnie nie przeszkadzają.

Z innych zagrożeń, to na pewno dziki. Są rejony we Wrocławiu, gdzie nocna wizyta watahy jest niemal pewna. I to bardzo blisko osiedli ludzkich.

Offline Robson;)

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #62 dnia: 15.02.2016, 14:11 »
Z psami to problem jest często właściciela nie ma albo wali Bronka i sie nie pucuje do psa.Kiedys pies sie wytarzal w błocie i do wody koło bego stanowiska i sie wytrzepal obok mnie cały urabiany byłem a właścicielka zmartwiona ze piesek brudny i na symyczke zdziwiona ze stoję uje...y w błocie i krzywo patrzę :D dziki grasują nawet po działkach na osobowicach ;)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 15.02.2016, 16:00 »

Może Gienek by mógł napisać coś więcej o tych lisach. Wątpię jednak, żeby każdy, który podchodzi tak blisko miał wściekliznę.

Lis lisowi nierówny - teraz wiele lisów z lasu przeniosło się na obrzeża miast i buszują czesto w śmietnikach, nawet wśrod wieżowców. Te lisy juz zdążyły się oswoić w widokiem człowieka a nawet nabrać przekonania że człowiek nie jest grożny - ale czesto wystarczy by miało się kij w ręku i wieją , widocznie kojarzą to jako strzelbę.

Lisek spotkany na Canary Wharf, w małym parku miedzy najwyższymi wieżowcami w Londynie, który chodził w odległości max 1metra od nas.

Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #64 dnia: 15.02.2016, 16:08 »
Masters, Ty mieszkasz w Londynie w okolicach CW ?

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #65 dnia: 15.02.2016, 17:00 »
Bomba lotnicza w granicznym Bugu :]

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #66 dnia: 15.02.2016, 17:31 »
Masters Ty mieszkasz w Londynie w okolicach CW ?

Swego czasu mieszkałem w Londynie kilka lat, własnie w okolicy CW, teraz juz PL a w porywach Francja ;)
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline kismet75

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #67 dnia: 15.02.2016, 17:34 »
Bomba lotnicza w granicznym Bugu :]

To fakt, no trochę tam tego jest. Sam nie raz widziałem, lepiej tego nie dotykać .
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #69 dnia: 06.03.2016, 22:01 »
Ponoć w czasach PRL państwo przyznawało nagrody za zabicie wilka i dlatego ich populacja tak mocno została zdziesiątkowana.
Pozdrawiam
Mateusz

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 24.04.2016, 18:44 »
Podczas szlajania się po krzaczorach nad starorzeczem natrafiłem na gniazdo kaczki krzyżówki. Szybkie dwie fotki i w nogi żeby nie płoszyć wysiadującej jajka kaczki.

Offline Bombel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #71 dnia: 24.04.2016, 19:03 »
Witam, oto co złapałem wczoraj na Dumbellsa Tutti-Frutti. Chyba był wymiarowy, bo miał ponad 20 cm ;D  Dodam, że woda PZW

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 24.04.2016, 19:04 »
Szkodnik!! Nie wolno wypuszczać. To żółw czerwonolicy!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #73 dnia: 25.04.2016, 07:54 »
Bombel, gratuluje połowu :D Ta bestia chyba gryzie, co?
Lucjan

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #74 dnia: 25.04.2016, 07:57 »
O skur... Jak go odhaczyłeś ?
Krzysztof