Autor Wątek: Karma dla kota jako zanęta  (Przeczytany 16093 razy)

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Karma dla kota jako zanęta
« dnia: 11.02.2016, 22:26 »
Chodząc między regałami w hipermarkecie rzuciła mi się w oczy sucha karma  dla kota i wpadł  mi do głowy pomysł-zmiele karmę i dodam do zanęty. Ale pomyślałem szybko że przecież mądrzejsi o de mnie wpadli już na to o wiele wcześniej. Szukałem na forum takiego wątku ale nie znalazłem. Pomyślałem że może odkryłem coś nowatorskiego? Co myślicie o tym pomyślę?

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
Odp: Karma dla kota jako zanęta
« Odpowiedź #1 dnia: 11.02.2016, 22:32 »
Wystarczy czasami użyć  wyszukiwarki forumowej i wpisać wyraz karma. Wyskoczą różne "karmy". Kocie chrupki też  tam będą.  :)

Chub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11.02.2016, 22:35 »
Karmy to temat starszy jak to forum :)
Pamiętaj tylko o ich składnikach choćby soli przy proporcjach ...

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 11.02.2016, 22:51 »
Witam
w tamtym sezonie próbowałem peletów a raczej karmy dla kota i psów, dodawałem to do miksu z peletami z wędkarskimi i do podajnika. Tylko trzeba pamiętać, że nie które psie czy kocie karmy, pływają, tak jak powiedziałem - nie które. Więc trzeba je potraktować, tak jak pelety expander - czyli pompka, odessać powietrze - tak jak to pokazywał to nasz kolega Luk na swoich filmach :)

Pozdrawiam :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 12.02.2016, 06:42 »
Kocia karma jak najbardziej po zmieleniu nadaje się do użycia jako dodatek zanętowy, skład zbliżony jest do pelletów. Na wielu łowiskach jest zakaz używania jej, ponieważ ma 'dodatki', jakby nie było nie jest przeznaczona stricte dla ryb.

Co do ceny, to jest zbliżona do ceny pelletów.

Myślałbym o tej karmie głównie jako o dodatku do zanęt, nie jest ona przeznaczona do użycia w wodzie i szybko się rozpada, zazwyczaj pływa. Dlatego karpiarze często używają jej do łowienia z powierzchni.
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 12.02.2016, 07:07 »
Ja stosowałem do nęcenia wstępnego, zalewałem na kilka minut ciepłą wodą i mamy coś na wzór pasty; fajnie pracującej idealne do koszyka, sprężyny   
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 12.02.2016, 07:56 »
Według mojego doświadczenia, karma dla kotów rybna z łososiem, jest wdzięcznym polem do eksperymentów. Choćby ja mieszam ją z karmą/pelletem dla kur. Zalewam gorącą wodą, traktuję jak wędkarski pellet. Wychodzi super pasta o zapachu ryby. To od wędkarza zależy, jak tą pastę spożytkuje.
Inne pellety jak psie, mogą zastąpić z powodzeniem chlebek fluo (te kolorowe pasze dla psów).
Ostatnio kupiłem świetną karmę w kształcie tabletek, czyli 6 mm pastylki. Można wiercić, namaczać, mielić, moczyć.
Karma w większości namaka 25 minut i tworzy się rodzaj galaretki ze stałymi dodatkami. Po wsypaniu do pojemnika, zalaniu wodą i wypompowaniu powietrza, przetrzymaniu aż opadnie na dno, następnie odcedzeniu, włożeniu do torebki foliowej, wyciśnięciu powietrza i pozostawieniu w lodówce na noc, tworzy się świetna przynęta i do pickera i na spławik tam, gdzie godzinami nie musimy czekać na branie.
Z tego pelletu wychodzą świetne ciasta. Trzeba tylko pokombinować ze składem. Moim zdaniem podstawą tych ciast jest kasza manna i mąka tortowa. Kolor taki sraczkowaty, ale…
Każdy pellet dla zwierząt musi być opisany, czyli nazwa, jeśli jest to możliwe to skład i własne wrażenia. Później się to bardzo przydaje.
Przestrzegam przed stosowaniem pelletów tzw. leczniczych, czyli tych, które są przepisywane zwierzętom przez lekarza weterynarii. Mają w swym składzie leki, więc odpadają.
I jeszcze jedno:
Lucjan zauważył – „Na wielu łowiskach jest zakaz używania jej, ponieważ ma 'dodatki', jakby nie było nie jest przeznaczona stricte dla ryb”.
Myślę, że chodzi tutaj o tańszą konkurencję, bo zanęty/przynęty kupowane u właściciela danego zbiornika wodnego najprawdopodobniej są droższe niż ich zamienniki. Oczywiście nie wiem, tylko się domyślam bo nie łowiłem na wyspach, więc „prawdę” tylko może przybliżyć sam Lucjan, bo oczywiście mogę być w błędzie… 
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 12.02.2016, 08:16 »
Kiedyś dodawałem dużo psiej karmy do rzecznej zanęty na brzany i leszcze . W tym roku znowu do tego wrócę :)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 12.02.2016, 09:36 »
Mirmag

Ja swego czasu stosowałem sporo paszy dla kur zielona nóżka czy coś podobnego.. nie pamiętam w workach 25 kg na targowisku kupowałem.

Możesz napisać na czym ty jedziesz ?

Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 12.02.2016, 10:00 »
Łowiska komercyjne mają populacje ryb które muszą 'pracować' na właścicieli, więc się o nie dba - odpowiednią dietą chociażby. Dlatego zabrania się walenia do wody wszystkiego co popadnie, połowa łowisk dopuszcza tylko 'swój' pellet, ma ograniczenia (czasami nie wolno używać zanęt itp). Trzeba pamiętać, że wiele rzeczy zanieczyszcza wodę, nadmiar biogenów jest szkodliwy. Dlatego bazuje się na rzeczach łatwo rozpadających się, nie zalegających na dnie. W UK wbrew wszystkiemu tez jest wielu fanów nęcenia grubego, dać im wolna rękę - a wiadra 'wszystkiego' lądowałyby w wodzie... :)
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 12.02.2016, 10:09 »
Lucjan , ale powiedz tak z ręką na sercu , widziałeś u siebie aby ktoś zasypywał wodę wiadrami ?

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #11 dnia: 12.02.2016, 10:17 »
Znam ekipę dobrych karpiarzy (mają wyniki, widziałem ich też na żywo w akcji) co produkują swoje kulki.
Część kulek kruszą i jako główny składnik zanęty wywożą łódką elektroniczną (wypasioną).
Jeden z rodzajów robią na bazie psiej karmy (z tego co pamiętam - wołowina), która kupują za grosze.
Parę sztuk mi dali, na oko (i nos) nie różnią się od kupowanych w sklepach.
;)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 12.02.2016, 10:21 »
Znam ekipę dobrych karpiarzy (mają wyniki, widziałem ich też na żywo w akcji) co produkują swoje kulki.
Część kulek kruszą i jako główny składnik zanęty wywożą łódką elektroniczną (wypasioną).
Jeden z rodzajów robią na bazie psiej karmy (z tego co pamiętam - wołowina), która kupują za grosze.
Parę sztuk mi dali, na oko (i nos) nie różnią się od kupowanych w sklepach.

Już kiedyś o tym wspominałem , ja kiedyś karmiłem psa karmą , która pachniała identycznie jak zanęta Bait Techa . Jak ją znajdę to zmielę i przetestuję .

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 12.02.2016, 10:29 »
W drugą stronę też działa kot mi raz się dobrał do pelletów :)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #14 dnia: 12.02.2016, 10:38 »
A wiecie co ja robię?

Ostatnio kupiłem różne dumbellsy, część miałem z zeszłego roku, otwieram pojemniczki, daję do powąchania psu od rodziców (swojego nie mam).
Potem wyciągam po jednym dumbellsie i kładę w rządku na ziemi.

Na jakieś 15 różnych rodzajów (producenci, smaki) pies zawsze wybiera tylko jednego!

Sonubaits Band'Um 8 mm - Krill :D

Już wiem co będzie killerem w tym roku ;) :P

Sluchajcie, to jest na fakcie. Zrobiłem to bardziej dla jaj ale coś w tym musi być. Są tam różne smaki, rybne, halibuty, mięsne, jakieś truskawki, ananasy.
Pies zawsze wybiera Sonubaits Band'Um - Krill ;D
Grzegorz