Autor Wątek: Wycinaki Guru  (Przeczytany 25839 razy)

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Wycinaki Guru
« Odpowiedź #16 dnia: 18.02.2016, 09:49 »
Abo ciś se po ćmoku pod lazaret znojdz hasiok posznupaj i mosz naszporowane :D :P

No, na wykrojnikach na pewno. Ale po drodze coś złapiesz i wybulisz na leczenie i lekarzy :D
Grzegorz

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 18.02.2016, 09:55 »
Ale panowie , czy u nas w Polsce byłby takie lokalizacje z "takimi" rybami jak pokazane w filmiku ?? Marne szanse , tydzień i wszystkie ryby wyłapane :narybki: Tak więc mnie to nie dziwi że Luk wyciąga rybę za rybę , bo tam są ryby a u nas ?? Jakby w naszym środowisku można było by powyciągać piękne "karpinosze" to tych filmów w necie było by od groma :P

Kolego - przecież Luk był na komercji...
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 18.02.2016, 10:07 »

Lucjan, z całym szacunkiem- nożyczkami , nożem czy strzykawką można zdziałać wiele.Może krążki nie są idealne , ale rybą to nie powinno przeszkadzać (zresztą ja przygotowuję to w domu) .Polskie realia i poziom zarobków wielu wedkującym na taki wydatek nie pozwala. Osobiście zakup wykrojników nie uważam za zakup  pierwszej potrzeby ani niezbędny. Wolałbym  np zainwestować w dobry podbierak ,  fotel,dołożyć do wedziska...Jak mam wszystko - to ok . A chleb mielonkę trzymam w pudełku i jest dobrze.

Rococo, nie ma problemu, ja pokazuję możliwości tylko, nikogo nie popycham do tego zakupu :D

Ja przeszedłem kilka etapów wykrawania i tworzenia przynęt, z chlebem kombinuję już jakiś czas, nie używam go latem na przykład, bo pada mi zbyt szybko. Tutaj trzeba mieć świeży towar, zwłaszcza jeżeli chodzi o lekko unoszoną przynętę. Przy mielonce zaś kostka nie będzie lepsza od dumbellsa,  ale to szczegół. Jakby co to pokazuje opcję jaką można mieć. Dla mnie Guru to zwieńczenie ewolucji w robieniu przynęt, wycinanie chleba tostowego jest trudne, kto to robił ten wie (nie da się wyciąć krążka strzykawką na przykład).

Zamiast kombinować lepiej zaopatrzyć się w coś takiego:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/pozostale-akcesoria-do-method-feeder/12193-wycinak-korum-bait-punch-set.html

Jak pisałem, punchbox z Guru to najlepszy z produktów w swojej klasie - dla kogoś kto szuka czegoś tańszego - jak najbardziej Korum czy Stonfo zrobią podobną robotę.
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #20 dnia: 18.02.2016, 10:19 »
Luk, odnośnie mielonki masz bardzo dużo racji i słusznie o tym piszesz, zwracasz uwagę. Zdecydowanie przynęta o ostrych krawędziach, kostka, jest mniej łowna. Testowałem mielonkę w zeszłym roku na komercji i taka krojona w kostkę była w miarę łowna, ale ewidetnie rybom coś nie leżało. Jak obcinałem ostre krawędzie i formowałem mielonkę do kształtu zbliżonego do wałka, kulki to zdecydowanie brania były pewniejsze, ryby jakby podchodziły do przynęty mniej ostrożnie.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 18.02.2016, 10:26 »
Ja chcę potestować kształt przynęt i ich wpływ na ryby. Komercje to świetne miejsce na doświadczenia, bo ryby są ostrożne... Ostatnio próbowałem zgnieść dumbellsa z mielonki w podajniku - i wytrzymywał o wiele lepiej niż sama kostka... Tak więc może on mieć kilka walorów których nie posiadają inne kształty.

Ciekawe czy też ryby nie mają zakodowanego kształtu i unikają niektórych, kojarząc go z niebezpieczeństwem... Może dumbellsy są rzadziej używane i dlatego ryby są przy nich mniej podejrzliwe?
Lucjan

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #22 dnia: 18.02.2016, 10:40 »

Lucjan, z całym szacunkiem- nożyczkami , nożem czy strzykawką można zdziałać wiele.Może krążki nie są idealne , ale rybą to nie powinno przeszkadzać (zresztą ja przygotowuję to w domu) .Polskie realia i poziom zarobków wielu wedkującym na taki wydatek nie pozwala. Osobiście zakup wykrojników nie uważam za zakup  pierwszej potrzeby ani niezbędny. Wolałbym  np zainwestować w dobry podbierak ,  fotel,dołożyć do wedziska...Jak mam wszystko - to ok . A chleb mielonkę trzymam w pudełku i jest dobrze.

Rococo, nie ma problemu, ja pokazuję możliwości tylko, nikogo nie popycham do tego zakupu :D

Ja przeszedłem kilka etapów wykrawania i tworzenia przynęt, z chlebem kombinuję już jakiś czas, nie używam go latem na przykład, bo pada mi zbyt szybko. Tutaj trzeba mieć świeży towar, zwłaszcza jeżeli chodzi o lekko unoszoną przynętę. Przy mielonce zaś kostka nie będzie lepsza od dumbellsa,  ale to szczegół. Jakby co to pokazuje opcję jaką można mieć. Dla mnie Guru to zwieńczenie ewolucji w robieniu przynęt, wycinanie chleba tostowego jest trudne, kto to robił ten wie (nie da się wyciąć krążka strzykawką na przykład).

Zamiast kombinować lepiej zaopatrzyć się w coś takiego:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/pozostale-akcesoria-do-method-feeder/12193-wycinak-korum-bait-punch-set.html

Jak pisałem, punchbox z Guru to najlepszy z produktów w swojej klasie - dla kogoś kto szuka czegoś tańszego - jak najbardziej Korum czy Stonfo zrobią podobną robotę.
Chodzi mi o to że młodych , czy niedoświadczonych wędkarzy warto trochę stopować.Sam kiedyś popełniałem błędy i kupowałem  nowości ,jakieś bzdety które leżą nieużywane do dziś , a można zastąpić czymś prostym, tanim.Ile kasy na to poszło....a mogłem tą kasę spożytkować  zupełnie inaczej i kupić to co mi niezbędne (lub lepszej jakości) :'(

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: 18.02.2016, 10:45 »
Luk, odnośnie mielonki masz bardzo dużo racji i słusznie o tym piszesz, zwracasz uwagę. Zdecydowanie przynęta o ostrych krawędziach, kostka, jest mniej łowna. Testowałem mielonkę w zeszłym roku na komercji i taka krojona w kostkę była w miarę łowna, ale ewidetnie rybom coś nie leżało. Jak obcinałem ostre krawędzie i formowałem mielonkę do kształtu zbliżonego do wałka, kulki to zdecydowanie brania były pewniejsze, ryby jakby podchodziły do przynęty mniej ostrożnie.
Ale da się ? I za mniej niż stówę? Może warto pobawić się w domu i pojechać nad wodę z małym zestawem? ???

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #24 dnia: 18.02.2016, 10:48 »

Panowie - tutaj ważna rzecz jeżeli chodzi o mielonkę. Dumbells z jakiegoś powodu jest kształtem idealnym. Po kilku latach łowienia zauważam, że kostka jest najsłabsza, kulka jest dużo lepsza, najlepszy jednak jest dumbells. Z kilku powodów (możliwość zakładania wzdłuż i wszerz, ryby go lubią bardziej). Co istotne - przy mielonce o wiele lepiej trzyma się ona zestawu.
W przyrodzie nie występuje jedzenie w kształcie kwadratu. Owalne, czy nieregularne papu wzbudza mniej podejrzeń.

Marcin

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: 18.02.2016, 10:54 »
Ja chcę potestować kształt przynęt i ich wpływ na ryby. Komercje to świetne miejsce na doświadczenia, bo ryby są ostrożne... Ostatnio próbowałem zgnieść dumbellsa z mielonki w podajniku - i wytrzymywał o wiele lepiej niż sama kostka... Tak więc może on mieć kilka walorów których nie posiadają inne kształty.

Ciekawe czy też ryby nie mają zakodowanego kształtu i unikają niektórych, kojarząc go z niebezpieczeństwem... Może dumbellsy są rzadziej używane i dlatego ryby są przy nich mniej podejrzliwe?
Ostre ,proste kształty nie występują powszechnie w naturze.Wszelkie obłości są bardziej naturalne i podejrzewam - naturalniejsze dla ryb.Aczkolwiek są wyjątki , karpiarze stwierdzili że kulka ,,ociosana '' czasem jest częściej pobierana przez ryby w łowisku o dużej presji.

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 18.02.2016, 11:39 »
Dużo lepszej jakości (mosiężna) wycinarka jest z włoskiej firmy Stonfo tylko jest opisana jako wykrojnik do kulek ale nie nadaje się do kulek twardych tylko wszystko co miękkie jak chleb,mielonka,ser itd..

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
Janusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 18.02.2016, 12:29 »
Co do nowości i cen - fajnie jakbyśmy rozumieli, że pokazywanie czegoś nie równa się żądaniu aby ktoś to kupił. Faktycznie, ja mam pewne 'skrzywienie' jeżeli chodzi o testy i poszukiwania, czasami nie zauważam, że ktoś może to tak odbierać. Staram się jednak pokazać opcje. Czy ktoś skorzysta z nich to już indywidualna sprawa. Myślę więc, że nie musimy się tutaj ścierać, każdy ma swoje priorytety, jeden ma kije za prawie  1000 PLN a drugi za 300, każdy łowi...
Wykrojniki z Koruma już były na tapecie jakby co, rok temu, dlatego to Guru to kolejny krok :)

Co do kształtów, to faktycznie ostre powierzchnie są podejrzane dla ryb. Jednak 'ciosanie' kulek ma sens, bo często usuwa się skorupkę i uwalnia aromat. Same karpie też mogą być tu podejrzliwe. Dlatego zrobienie z kulki miękkiej dumbellsa ma sens - inny kształt, więcej atrakcji.
Lucjan

Offline maciej1970

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #29 dnia: 18.02.2016, 14:33 »
Ja osobiście jestem pod dużym wrażeniem.Lucek świetnie zademonstrował je na filmie :bravo:I ten box wygląda jak Ferrari.Jasne cena może trochę odstraszać,ale myślę,że warto coś takiego mieć.Koledzy a teraz napiszę coś co spowoduje że takim sposobem można odłożyć otóż odpuszczamy 2 :beer: dziennie razy 30 dni i za 31-pierwszym zamawiamy piękną Punch BOX firmy Guru ;D Pozdrawiam