Autor Wątek: Wycinaki Guru  (Przeczytany 25851 razy)

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wycinaki Guru
« Odpowiedź #45 dnia: 18.02.2016, 22:30 »
A jakby na strzykawkę nałożyć/nakleić kawałek naostrzonej rurki stalowej dopasowanej średnicą to nie byłoby to bardzo podobne do tych wykrojników?
Takie małe zadanie dla naszych forumowych majsterkowiczów?? Trzy cztery start ... ;)
Artur

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 18.02.2016, 22:49 »
A ja Mam inny plan jutro zaopatrzę się w rurki miedziane ( mają średnicę od 6 mm,8, 10, 12, 15, 18, 22 itd ) i przetestuję powinny być git :)
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 19.02.2016, 07:10 »
Rurka miedziana to dobry trop. Ja zajmuję się remontami i co nieco tam potrafię - i teraz właśnie pomyślałem o tym, że jeżeli przetnie się rurkę obcinakiem (w UK używa się do wody rur które w Polsce stosuje się do gazu, tutaj nie ma rurek 15 mm o ściankach 1 mm) - to ma ona ostre krawędzie dość. Teraz tylko zrobić tłok i już mam wycinak 15 mm :D

Jean72 - dzięki za 'pomysła'! :thumbup:
Lucjan

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #48 dnia: 19.02.2016, 07:16 »
Rurę którą stosuje się  do wody w Pl nazywa się Alupex (średnicę 15 mm w górę, tnie się ja nożycami)jest  to plastik z aluminium w środku. W UK tez tego używacie Luk ?
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 19.02.2016, 07:28 »
Rury typu 'barrier' oczywiście tez się używa, ale jest tutaj wiele systemów, ja używam osobiście miedzi, lubię się bawić nią bo to ogień, często robienie fajnych 'instalacji artystycznych', stosuję też  australijski system Butline. Rura jest z grubego, specjalnego tworzywa, kształtki się zaciska, nie ma .... we wsi aby coś można było rozerwać. Ma ten plus ten system, że instalacja jest miękka, można ją szarpać, w miedzi wiadomo - wszystko jest sztywne. I tę rurkę też wypróbuję, bo tnie się ja nożem specjalnym, i krawędzie też są 'ostrawe'. :D

Na brzany używa sie dużych porcji mielonki, zauważyłem, że żaden Angol nie robi dumbellsów 15-18 mm, wycinaki kupne to średnice do komercyjnych karpi, kończy się wszystko na 12 mm. Czuję, że takie spore wałki będą się sprawdzać na brzanowych połowach :)
Lucjan

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #50 dnia: 19.02.2016, 09:57 »
A może gotowe wycinaki do skóry by się wam sprawdziły można je kupować na sztuki w rozmiarze od 2 mm do 20 mm
http://www.narzedziak.pl/drel-wycinaki-do-otworow-w-skorze-2-20-mm.html
Krzysztof

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 19.02.2016, 10:45 »
Rury typu 'barrier' oczywiście tez się używa, ale jest tutaj wiele systemów, ja używam osobiście miedzi, lubię się bawić nią bo to ogień, często robienie fajnych 'instalacji artystycznych', stosuję też  australijski system Butline. Rura jest z grubego, specjalnego tworzywa, kształtki się zaciska, nie ma .... we wsi aby coś można było rozerwać. Ma ten plus ten system, że instalacja jest miękka, można ją szarpać, w miedzi wiadomo - wszystko jest sztywne. I tę rurkę też wypróbuję, bo tnie się ja nożem specjalnym, i krawędzie też są 'ostrawe'. :D

Na brzany używa sie dużych porcji mielonki, zauważyłem, że żaden Angol nie robi dumbellsów 15-18 mm, wycinaki kupne to średnice do komercyjnych karpi, kończy się wszystko na 12 mm. Czuję, że takie spore wałki będą się sprawdzać na brzanowych połowach :)
Co do łączenia miedzi, to też są kształtki  na zacisk. Odnośnie tego alupeksu o ktorym pisałem to fajnie sie tym pracuje bo jest na tle elastyczny, że możemy w różnych trudnych miejscach podgiąć go sobie tak aby dopasować się do miejsca podłączenia rury itp.

Taki dumbells z mielonki z rury fi 15,18 mm byłby nie złym kąskiem dla np Brzan
Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 19.02.2016, 11:14 »
Mam tylko nadzieję, że te rurki mają cienkie ścianki, żeby za dożo towaru  nie marnować  :-\
Robert

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 19.02.2016, 11:20 »
A może gotowe wycinaki do skory by się wam sprawdziły można je kupować na sztuki w rozmiarze od 2 mm do 20 mm
http://www.narzedziak.pl/drel-wycinaki-do-otworow-w-skorze-2-20-mm.html

To jest naprawde dobre tylko być może był by problem z wyciągnięciem wykrojonego kawałka chleba lub mielonki

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 19.02.2016, 11:24 »
Można naciąć w tym wycinaku pasek tak aby była możliwość chwycić za chleb/mielonke. Ale to troche roboty było by przy tym
Krzysztof

Offline aro

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 19.02.2016, 14:00 »
Ja jeszcze spróbuje pokombinować z kotwą http://www.hexagon.biz.pl/oferta/images/TECHNIKI_ZAMOCOWAN/TSF.jpg wydaje mi się że też może się to sprawdzić i w zasadzie po małej przeróbce uzyskam też tłok. Ta przedstawiona na zdjęciu ma akurat grubą ściankę, ale jest wiele rodzajów tych "dybli" także może uda się coś dopasować .

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #56 dnia: 19.02.2016, 14:30 »
Panowie ja pracuję w sklepie budowlanym i mam wszystko zaczynając od pex kończąc na miedzi i kotwach metalowych jak trzeba zrobić test to pisać :D
Piotr

Offline aro

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 19.02.2016, 14:36 »
Jak możesz to sprawdź czy można by takie kotwy zastosować, interesowało by mnie jeszcze w jakich średnicach występują :beer:

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #58 dnia: 19.02.2016, 14:45 »
Mówisz masz
Piotr

Offline aro

• Użytkownik
  • **