Autor Wątek: Początek przygody z wędkarstwem gruntowym  (Przeczytany 14962 razy)

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
Początek przygody z wędkarstwem gruntowym
« dnia: 22.02.2016, 17:14 »
Witam,
Jako, że sezon wędkarski zbliża się coraz bardziej (niektórzy już zaczęli), postanowiłem w tym roku spróbować wędkarstwa gruntowego. Do tej pory byłem zapalonym "batmanem" i na metodę spławikową zazwyczaj łowię.
Zamówiłem już wędkę Mikado Black Draft Picker 270 c.w. 40g oraz kołowrotek Dragon - Express Pro Baitfeeder FR730i, planuję nawinąć żyłkę DRAGON MAXIMA CARP & FEEDER 0,18 i co dalej??
Jaki zestaw polecilibyście mi na początek? zestawy z koszyczkiem, czy może metodę? Coś z czym początkujący wędkarz gruntowy będzie miał najmniej problemów?
Będę głównie łowił na łowiskach specjalnych mojego koła wędkarskiego jedno dość płytkie (do 2,5m średnio 1,5m) porośnięte grążelami, drugie głębsze (do 5m), ryby tam występujące to każda możliwa, od małych płotek, leszczyków, po ładne liny, amury i karpie nawet do 10 kg  (na te się na razie nie nastawiam). To mój pierwszy post na tym forum, także proszę o zrozumienie.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Początek przygody z wędkarstwem gruntowym
« Odpowiedź #1 dnia: 22.02.2016, 17:25 »
Witaj na forum.
Zbyszek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 22.02.2016, 17:38 »
Witaj.

Płytsze łowisko nadaje się do method feeder z racji tej głębokości do 2,5 m. Jeżeli występują tam grążele, które są świetnym miejscem połowu, musisz zastosować mocniejszy zestaw.

To drugie, głębsze łowisko już bardziej pod koszyk lub pellet feeder.

Poczytaj o tych metodach na forum.

Ciężko odpowiedzieć z czym będziesz miał mniej problemów bo to rzecz mocno indywidualna. Musisz spróbować jednej jak i drugiej metody łowienia.

Tak jak z piwem i kobietami :)
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22.02.2016, 18:24 »
Witam,
Jako, że sezon wędkarski zbliża się coraz bardziej (niektórzy już zaczęli), postanowiłem w tym roku spróbować wędkarstwa gruntowego. Do tej pory byłem zapalonym "batmanem" i na metodę spławikową zazwyczaj łowię.
Zamówiłem już wędkę Mikado Black Draft Picker 270 c.w. 40g oraz kołowrotek Dragon - Express Pro Baitfeeder FR720i, planuję nawinąć żyłkę DRAGON MAXIMA CARP & FEEDER 0,18 i co dalej??
Jaki zestaw polecilibyście mi na początek? zestawy z koszyczkiem, czy może metodę? Coś z czym początkujący wędkarz gruntowy będzie miał najmniej problemów?
Będę głównie łowił na łowiskach specjalnych mojego koła wędkarskiego jedno dość płytkie (do 2,5m średnio 1,5m) porośnięte grążelami, drugie głębsze (do 5m), ryby tam występujące to każda możliwa, od małych płotek, leszczyków, po ładne liny, amury i karpie nawet do 10 kg  (na te się na razie nie nastawiam). To mój pierwszy post na tym forum, także proszę o zrozumienie.

Witaj ! :)
Na początek trochę grubsza żyłka 0,22-0,26. Sam używam Maximy i uważam że to dobra żyłka. Do metody mogą Ci podejść właśnie te większe ryby i szkoda było by je stracić. Pewnie będziesz też używał gotowych przyponów które wiązane są w większości przypadków na grubszych linkach. Wędkę też bym brał troszkę dłuższą 3-3,3m - lekkiego feederka, pozwoli Ci dalej rzucać i wpasujesz się w ciężar wyrzutowy z koszykami. Zrezygnowałbym też z wolnego biegu w tej klasie kołowrotków.

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 22.02.2016, 20:56 »
Może troche przesadziłem z tymi grążelami, całkowicie zarośnięty nie jest, ale są takie miejsca gdzie jest ich dość sporo i właśnie w te okolice 1/2m od nich chciałbym rzucać.
Sprzęt jest już zamówiony, przeglądając wcześniej pozostałe tematy, wędka ta była często polecana, nastawiałem się na raczej lekki zestaw, bo do takich przyzwyczaiłem się na spławiku, ale może rzeczywiście grubsze byłyby bezpieczniejsze. Poczekam na więcej opinii i zobaczymy, do pierwszego mojego wypadu myśle, że jeszcze troche minie więc mam czas, ale doczekać się już nie mogę.
Przeglądając różne zestawy metoda wydaje się najprostsza i najmniej problematyczna, ale czy tak jest w rzeczywistości?

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #5 dnia: 22.02.2016, 21:06 »
Na początek to chyba najlepiej próbować zwykłym koszykiem łowić. Co do method feeder to możesz mieć problemy w ulepieniu dobrego miksu, takiego aby się nie rozpadał za szybko i takiego aby nie zalegał na dnie a ty będziesz czekał na branie x czasu. Podaje linki do lektury jaką napisał Luk.
Łowienie Feederem  na wodach stojących : http://splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-91.html
ABC Feedera - zestaw helikopterowy : http://splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-51.html
Abc Feedera - Method Feeder :          : http://splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-79.html
Krzysztof

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 22.02.2016, 21:06 »
Witaj jedno mogę ci powiedzieć metoda to nie złoty środek :) wiele wypadów przed tobą zanim się wstrzelisz :beg:.
Porady ode mnie :celne żuty ,kombinowanie z przynętami ,porządny mix,i trochę szczęścia :D

Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 22.02.2016, 21:15 »
Na początek zdecydowałbym się na Metodę, co jak co jest to skuteczna technika i daje zazwyczaj sporo satysfakcji ;) Jak chłopaki piszą, powinieneś zwiększyć średnicę żyłki. Przy spławiku 0.18 to sporo, ale nie przy feederze, a zwłaszcza Metodzie. Żyłka nie odgrywa tutaj roli 'maskującej', leży na dnie - więc lepiej mieć zapas mocy. Jeżeli przy grążelach będziesz miał lina lub karpia, te ryby od razu w niego zanurkują. Przy żyłce 0.18 nie masz szans stawić im czoła.

Na głębokie łowisko polecam zestaw z koszykiem, ale owiń go taśmą, aby nie zostawiać żadnych dziurek, wtedy zestaw dociera do dna bez wysypanej zanęty. Miks też trochę namocz bardziej, bo do koszyka powinien być 'eksplodujący' (półsuchy), ale przy mniejszej głębokości - tutaj jednak lepiej aby był taki jak do Metody. Polecam prosty zestaw samozacinający - czyli stoper, koralik z agrafką, abyś mógł zmieniać koszyki, łącznik do szybkiej wymiany przyponów. Przypon od 40-50 cm, z hakiem włosowym. Jeżeli użyjesz klipa, to wtedy zarzuty będą takie same, co istotne wędka naciąga zestaw (opada on po łuku), i przypon jest naciągnięty. Ryba podnosząc przynętę zacina się, dając mocne wskazania. Jeżeli dodatkowo zainwestujesz w siatkę PVA i będziesz dodawał małą torebkę, zakładaną na sam hak (w środku np. kukurydza, pellety, pokruszone dumbellsy czy kulki) - masz jeszcze większe szanse na brania.
Na głębszą wodę możesz tez zastosować podajnik do Metody, z miksem albo klejącycm, lub też włóż nabity podajnik do siatki PVA. Bardzo dobrze pokazał to Pyza w tym wątku (odpowiedź nr 10): http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3610.0
Lucjan

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #8 dnia: 22.02.2016, 21:19 »
Dzidek dostałeś cenne wskazówki od "ojca założyciela". :) Teraz tylko czekać na lepszą pogodę. :sun:
Zbyszek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #9 dnia: 22.02.2016, 21:22 »
Dzidek dostałeś cenne wskazówki od "ojca założyciela". :) Teraz tylko czekać na lepszą pogodę. :sun:
Dokładnie a mogę tylko dodać że woda wodzie nie równa i pewne wnioski i techniki sam wypracujesz jak będziesz tam  łowił powiem im częściej nad wodą tym dla ciebie lepiej :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 23.02.2016, 19:18 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi, samego założyciela się tutaj nie spodziewałem :)

Wracając do tematu, mam pytanie odnoście łączników żyłka główna/przypon w Metodzie. W linku poniżej podajniki mają w zestawie łącznik, pytanie jest takie, czy ten łącznik służy do zestawu samo zacinającego czy przelotowego? Widziałem kiedyś na jakimś filmiku 2 rodzaje tych łączników, ale szczerze powiem, że na razie ich nie rozróżniam.

http://allegro.pl/zestaw-drennan-in-line-method-feeders-tanio-i5098694190.html

Dość drogawe te podajniki

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23.02.2016, 19:56 »
20 zł za zestaw to tanio :)

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 23.02.2016, 20:01 »
Już znalazłem ze powodem tej ceny jest foremka. 10 zł to już nie tragedia :)
Czeka mnie jeszcze parę zakupów, także liczę grosz.

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23.02.2016, 20:12 »
To popatrz na ofertę Mikado. Już test na forum był i wyglądają zachęcająco i jakościowo i cenowo :)

http://allegro.pl/zestaw-koszykow-method-feeder-mikado-l-20g-forma-i5983861416.html

Offline cezarym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 23.02.2016, 20:31 »
pytanie jest takie, czy ten łącznik służy do zestawu samo zacinającego czy przelotowego?

Ten łącznik jest do samo zacinającego zestawu.
Pozdrawiam
Czarek