Autor Wątek: Niezdrowa konkurencja  (Przeczytany 29511 razy)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Niezdrowa konkurencja
« dnia: 29.02.2016, 12:27 »
Czyżby chodziło o kanał GO CARP i Fikado Fish

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Niezdrowa konkurencja
« Odpowiedź #1 dnia: 29.02.2016, 13:07 »
Widzę, że rynek pelletów i kulek staje się w Polsce coraz bardziej 'drapieżny' :o
Lucjan

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 29.02.2016, 13:10 »
Także Lucjan uważaj co mówisz, bo możesz podzielić losy kolegi po kiju a to była by wielka szkoda :) zobaczymy jak sprawa się rozwinie..
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 29.02.2016, 13:17 »
Jeżeli jakaś firma żąda usunięcia filmów na drodze roszczenia sobie praw do pewnych rzeczy w nim pokazanych, to myślę, że to nie jest dobra droga. Rekin ma jednak sporą oglądalność i takie działania mogą się obrócić przeciwko pozywającym. Mam nadzieję, że sam YT zmieni się choć trochę, będzie rozpatrywał rzeczy używając ludzi a nie komputerów, i nie będziemy już świadkami takich rzeczy jak zamknięcie WT czy Marfisha.

A sam rynek kulek i pelletów w Polsce już chyba jest zapełniony po brzegi. Jeżeli 90% firm tym handlowało na targach karpiowych, to jest 'grubo' ;)
Lucjan

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 29.02.2016, 13:27 »
No i właśnie Rekin wsadził kij w mrowisko i obnażył całą prawdę o takich targach :) Jedziesz po nowinki sprzętowe a tych tam jak na lekarstwo, bo 90% stoisk to kulki i pellety... Przykry widok :( Co do samego kanału (o ile dobrze podejrzewam że to ten ) to mam mieszane uczucia... Neguje się w tych filmach marketing innych producentów jednocześnie reklamując "swój". Z częścią prawdy objawionej na tym kanale można się zgodzić, ale nie brzmi to fajnie jak słyszysz, że nie musisz wrzucać kilogramów zanęt innych producentów, bo nasz jest tak sam "g" warty, ale za to tańszy...
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 29.02.2016, 15:24 »
Ciekawe rzeczy się dzieją.Teraz jak wypłynie nazwa producenta to odbije się to dla niego dużą czkawką.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 29.02.2016, 15:38 »
Myślę że część z Was może odpowiedzieć sobie sama :) GO CARP o ile dobrze się orientuje pochodzi z mazowieckiego, więc tam zapewne znajduje się winowajca :P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #7 dnia: 29.02.2016, 15:49 »
Panowie, trzeba rozróżnić uczciwą konkurencję, od antyreklamy. Z tego co się orientuję polskie prawo dopuszcza antyreklamę, ale trzeba to umieć udowodnić, bo w przeciwnym razie można się spodziewać pozwu i żądania odszkodowania za poniesione straty. Zazwyczaj firmy, które decydują się na taką antyreklamę, albo robią to bardzo subtelnie, czyli sugerując o jaki produkt konkurencji chodzi, lub też mają wyniki badań niezależnego laboratorium, na które się powołują, wraz z podanie metody jaką użyto przy wykonywaniu testów.
Robert

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 29.02.2016, 15:59 »
Czyli sprawa rozchodzi się o to,że na kanale YT były porównania produktów firmy A i firmy B??
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #9 dnia: 29.02.2016, 16:26 »
Czyli sprawa rozchodzi się o to,że na kanale YT były porównania produktów firmy A i firmy B??

A w jakim odcinku , możesz wrzucić linka ?

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 29.02.2016, 16:32 »
Ja też pytałem.Taki wniosek nasunął mi się po wypowiedzi Gilala.Jeśli taki film był to zniknął wraz z kanałem.

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 29.02.2016, 17:04 »
To był film z piwnicznych prac nad zanętą o ile dobrze pamiętam :) padła tam jakaś refleksja autora, że używał zanęt firmowych i po zmianie na "swoja" brania są lepsze. Tam chodziło o ten marketing, że pokazuje sie na filmach, że potrzeba jest wrzucić duża ilość zanęty by zwabić ryby co autor uznał za nieprawdę. Uznał że jest to marketing i wcale tej zanęty tak dużo być nie musi a jego jest "tańsza":) Lecę z głowy i tego co odebrałem na swój własny rozum :P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29.02.2016, 17:40 »
"Tam chodziło o ten marketing, że pokazuje sie na filmach, że potrzeba jest wrzucić duża ilość zanęty by zwabić ryby co autor uznał za nieprawdę. Uznał że jest to marketing i wcale tej zanęty tak dużo być nie musi "

Bardzo dużo w tym prawdy.
Nie jestem bóg wie jakim fachowcem od karpiowania, ale trochę to przerabiałem.
Wiem, że jeżeli wpasujemy się z kulką w łowisko ryby szybko na nią reagują. Nie ma potrzeby "wielodniowego przyzwyczajania". To zasypywanie łowiska, to właśnie głównie biznes, marketing.

Ubiegłej jesieni zrobiłem mały powrót do karpiowania. W tzw. sklepie karpiowym Pan będąc przekonanym że ma do czynienia z zupełnym nowicjuszem, mocno akcentował konieczność długiego i obfitego nęcenia...Przy cenie kulek około 50zł/kg miesięcznie chyba trzeba by wrzucić do wody połowę średniej krajowej ;)

Swoją drogą, cena najdroższych kulek to 50-100zł/kg...Z czego one są robione?? Z wysuszonego kawioru i szafranu? :D
A pop up potrafią kosztować nawet 50zł za słoiczek. To naprawdę lekka przesada.
A te metod mixy do karpiowania? Ehh...

Nikt nikomu nie każe tego kupować, ale i tak mam trochę mieszane uczucia...

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 29.02.2016, 17:46 »
Producenci zobaczyli, że ludzie są w stanie tyle za to płacić więc takie ceny sie utrzymują.
Pozdrawiam
Marcin

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 29.02.2016, 17:51 »
Obejżałem i poraz kolejny namawiam kolegów nic tylko kamery kupowac nagrywac i chwalic sie na you tube. W sumie you tuberzy wiele wiecej od kolegow nie umieja -ale za to jakie profity doją to wyrobach soba firmowanych kasa idzie w miliony :-X :P
No coz przeciez kazdy wedkarz jak bedzie mogl to se kupi nowosc bo widzial ze you tuber na filmie lowi ale pytanie czy faktycznie lowi na to co sprzedaje :P
Ja osobiscie nie ogladam produkcji naszych krajowych gwiazd mam do tego dystans.
Natomiast jak juz cos lyknac z reklamy swiadomej, podanej w filmach wole profesjonalne produkcje
nasha , baitecha , ze sprzetu kordy , foxa - poczytam sobie na, forach zagranicznych opinie ludzi z europy i wiem ze mi szitu nie cisna rodzime gwiazdy ....
Maciek