Autor Wątek: Niezdrowa konkurencja  (Przeczytany 29551 razy)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Niezdrowa konkurencja
« Odpowiedź #15 dnia: 29.02.2016, 17:54 »
Obejżałem i poraz kolejny namawiam kolegów nic tylko kamery kupowac nagrywac i chwalic sie na you tube. W sumie you tuberzy wiele wiecej od kolegow nie umieja -ale za to jakie profity doją to wyrobach soba firmowanych kasa idzie w miliony :-X :P

:thumbup:

I po każdej sesji należało by zrobić podsumowanie na co brało i na co nie brało.

W takim przypadku chyba antyreklamy by nie było?
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 29.02.2016, 17:59 »
Producenci zobaczyli, że ludzie są w stanie tyle za to płacić więc takie ceny sie utrzymują.
nie ! mylisz się ! Marketing działa tak że wmawia ci że musisz tyle zapłacić bo inaczej nie będziesz miał efektów na tańszych rzeczach !
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29.02.2016, 18:00 »
"No coz przeciez kazdy wedkarz jak bedzie mogl to se kupi nowosc bo widzial ze you tuber na filmie lowi ale pytanie czy faktycznie lowi na to co sprzedaje :P"

W ubiegłym roku, po około 15 letniej przerwie postanowiłem nieco odrobić karpiowe zaległości...
Tak Maćku, masz rację...Pytanie czy łowią na to co reklamują...Może czasem i tak.
Ale jeżeli mnie mój nos nie myli to znaczna część tych karpiowych gwiazd ma "awaryjnie" kulki pewnej bardzo starej, lecz mało znanej angielskiej firmy :D Nie są kosmicznie drogie. Reklamował nie będę ;)

A przepakowywanie lub podrabianie kulek to z pewnością stosowana praktyka.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #18 dnia: 29.02.2016, 18:15 »
Sądzę ,że coś jest na rzeczy,a rynek kulek czy pelletów ,to nie jedyny,gdzie do takich sytuacji dochodzi.
Całkiem możliwe,że wszystkie te produkty są robione w jednej fabryce ,a pakowane w opakowania wielu firm.

Pamiętacie takiego Youtube'ra ,który przeprowadzał testy laboratoryjne różnych produktów spożywczych i skończyło się pozwem ze strony firmy Sokołów?Człowiek wykrył ,że w ich parówkach "93% mięsa z szynki" nie ma ani szynki,ani mięsa.

Znacie taką sporą firmę Kronopol? Robią między innymi płyty meblowe.Mam bliską znajomą ,która pracuje tam już sporo lat i jest na wyższym stanowisku.Linię produkcyjną to oni już dawno rozmontowali,bo chińczycy zaproponowali im te same laminaty po niższych cenach z transportem morskim niż koszty produkcji.Wygląda to teraz tak,że Kronopol wozi znad morza ,tirami, płyty o ogromnych gabarytach (rzędu 5,5x14m) ,i "produkują",tnąc to na standardowe 2x2,7m .

Dość przykre.Ale całkiem możliwe,że do takich sytuacji dochodzi też na rynku wędkarskim. W końcu duże firmy to normalnie korporacje. Jak ktoś coś zwęszy, czy podważy wiarygodność to... to prawników oni mają dobrych :-\
Czesiek

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 29.02.2016, 18:22 »
to się w Polsce re branding nazywa bodajże :) Firma polska silentium PC kupuje od chinoli ich obudowy komputerów no name i naklej własne nalepki sprzedając jako polski twór.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 29.02.2016, 18:27 »
W Niemczech też tak to wygląda.Porządna kontrola jakości i naklejka Made in Germany.
To jest "produkcja" wg Unii Europejskiej.
Wszystko wskazuje na to,że nadejdzie 3 fala kryzysu,może w końcu rypnie ten durny system? :P
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 29.02.2016, 19:22 »
Mnie martwi pewna tendencja którą zauważam - wiele osób chyba chce pójść w ilość, sypiąc dużo a nawet bardzo dużo. Polskie wody mają problem z dużą zawartością biogenów, wartoby więc namawiać do racjonalnego korzystania z zanęt, pelletów i kulek.

Co by nie mówić o Angolach, nikt tutaj nie namawia przy firmach zanętowych, do mocnego walenia zanęt czy pelletów do wody raczej. Jest rozsądek. Ja sam nie widuję w ogóle aby ktoś mieszał zanęty w wiadrze, nęci się tylko mocniej tam, gdzie są spore ilości karpi i leszczy. Obawiam się, że w Polsce niektórzy będą wmawiać, ze aby połowić trzeba mocno podnęcić, a wiadomo, jak ryby jest mniej (czyli tego nie zje),to będzie to niekorzystnie wpływało na jakość wody. Rzeki się natleniają poprzez ruch wody, co przyspiesza samooczyszczanie się ich, gorzej jednak z wodami stojącymi.

Lucjan

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 29.02.2016, 19:29 »
Tak właśnie jest - a im więcej pokarmu tym większa eutrofizacja.
Jest takie łowisko, gdzie codziennie sypie się tyle zanęty, że ja tam łowię bez zanęcania.
Bo jest zanęcone całodobowo!

Częsciowo wyciąganie ryb zmniejsza eutrofizację, jak gdzies czytałem.
Tomek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 29.02.2016, 19:40 »
Lucek masz racje - tylko wiesz jak koledzy nasluchaja sie ze aby zlowic miska trzeba pol tony wpuscic kuku do wody i na szczycie tej urgi posadzic kule .... a pod ta informacja jest mnostwo postow w stylu karpie to swinie i tak zerzra....... mi az, sie krew gotuje , trzeba reagowac i sprostowac takie informacje ...
pomyslcie jak na akwenie kilku hektarowym kazio , czesio i ziutek zaczna siac towar worami to po kilku dniach zrobi sie na dnie bagno gnijacego towaru....
Ogladajacych fachowcow na you tube idzie silny przekaz - prosty wedkarz koduje musze sypac duzo bo oni sypali i lapali -tylko ja pytam kto wie co oni lowia na prawde i na co .... ludzie troche zdrowego rozsadku . Siedza goscie i mowia po 4 dniach mielismy pierwsze branie i zlowilismy jednego karpia a do wody leci dziennie wiadro 20 litrow towaru dostepnego u nas w sklepie i jest super..... zawodowcy rece zacieraja kasa leci chlopki sie nakrecaja kupuja i sie biznes kreci.....
Pajowie zdrowy rozsadek umiar w dzialaniu po kilkunastu latach karpiowania nie ukrywam tez sypalem stozki otrzasnolem sie nie w ilosci droga do sukcesu!
Maciek

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 29.02.2016, 19:56 »
Wyszperałem w archiwum wycinków prasowych z wędkarskich magazynów ciekawe wnioski z naukowych badań na temat wpływu zanęcania na zbiorniki wodne w Polsce.
Mogę Wam to przedstawić, tylko mam pytanie czy ze względów prawnych mogę zrobić zdjęcie i zamieścić tutaj z podaniem źródła czy mam przeklepac?
Tomek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 29.02.2016, 19:58 »
Jak podasz źródło, nie powinno być problemów. Ale zdjęcia gazet i z gazet to już może hyc problem.
Prościej i bezpieczniej jest machnąć artykuł samemu powołując się na źródła.
Tylko roboty więcej
Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 29.02.2016, 20:11 »
Też widziałem na zbiornikach z wodą stojącą jak 2 pacjentów sypało wiadrami towar do wody.A ryb tam tyle...że szkoda gadać,nie wiem czy to do dziś nie gnije.
Tu bym też winił różnych "gwiazdorów" z filmów i czasopism,którzy mieszają po 10kg towaru na sesję i walą do wody przed zarzuceniem 90% tego,a potem "widać wyniki", więc niejednokrotnie znajdują się naśladowcy i robią podobnie by mieć "wyniki".
Ja na jednym z łowisk szybko zauważyłem ,że w trakcie wędkowania,dorzucenie chociażby małej porcyjki zanęty,powoduje brak brań przez ok 30min.Nie wiem czy się ryba płoszy,czy wyjada towar,ale fakt jest faktem. Szybko zareagowałem i zacząłem strzelać dosłownie 5 ziarenek kuku lub "naparsteczek" robaków i większych przerw w braniach nie było widać.
Czesiek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 29.02.2016, 20:16 »
Wyszperałem w archiwum wycinków prasowych z wędkarskich magazynów ciekawe wnioski z naukowych badań na temat wpływu zanęcania na zbiorniki wodne w Polsce.
Mogę Wam to przedstawić, tylko mam pytanie czy ze względów prawnych mogę zrobić zdjęcie i zamieścić tutaj z podaniem źródła czy mam przeklepac?

Jestem ciekaw tych opracowań.
Maciek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #28 dnia: 29.02.2016, 20:42 »

Tak najprościej, choć materia to delikatna i to nie z uwagi na merytorykę przytaczanych materiałów, ale "chciejstwo" autorów bądź wydawców, czyt. producentów. Kupiłeś czasopismo? Kupiłeś. Zapłaciłeś? Zapłaciłeś. Jesteś właścicielem tego czasopisma? Jesteś. Czy możesz je komuś pożyczyć? Możesz. Czy możesz dyskutować o materiałach zawartych w czasopiśmie, przedstawiając cytaty? Możesz.

Czy to forum służy wymianie poglądów? Służy. Czy ma charakter komercyjny? Nie. Czy ktoś wykorzystuje cudzą pracę do wykonania własnej? Mogłoby tak być to postrzegane, gdybyś na bazie cudzej pracy stworzył własne opracowanie.

Najbezpieczniej jest albo zeskanować cały artykuł, albo go dosłownie przepisać, ale koniecznie podając zarówno źródło i autora (są tzw. "małe" i "duże" prawa autorskie, a nie wiadomo, jakie relacje łączą producenta z autorem). I tu nie bałbym się jakichkolwiek zarzutów, choć orzecznictwo bywa różne, co już samo w sobie jest kuriozalne i świadczy o prawnej kondycji naszego kraju.  Takie postępowanie jest jednak do obrony, moim zdaniem.

A najlepiej jest, oczywiście, uzyskać zgodę i jednego i drugiego. Przy czym należy rozróżnić pewien niuans - o ile pisząc autorsko o czapli siwej i zamieszczając cudze zdjęcie bez wymaganej zgody mogę być pociągnięty do odpowiedzialności, o tyle posługując się w dyskusji przykładem wraz z podaniem źródła - już nie.

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 29.02.2016, 21:06 »
Zamiast wrzucać zdjęcia, opisz swoimi słowami konkluzje z tych badań i ogólnikowo nam przedstaw, to co jest napisane a kto będzie żywo zainteresowany dostanie szczegóły na priwa :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43