Autor Wątek: Niezdrowa konkurencja  (Przeczytany 29587 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Niezdrowa konkurencja
« Odpowiedź #75 dnia: 03.03.2016, 09:35 »

Nieprzypadkowo wklejam ten film w tym temacie -

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #76 dnia: 03.03.2016, 09:49 »
Panowie, powiem Wam, że w Polsce jeszcze kilka miesięcy temu ktoś mówił mi, że ryby krajowe pelletów nie znają. Po Rybomanii 2016 i relacjach forumowiczów, jestem pewien, że na pewno poznają! Tyle tego trafi do wody, że aż strach się bać :)

Trochę mnie ten rynek kulek i pelletów przeraża, bo widzę, że robi się mała (albo i duża) 'wojna'. Moją reakcją jest cofnięcie się, wolę nie mieć z tym nic wspólnego, każdy producent kulek ma 'swoje' racje :o Niestety, jest kasa, jest jakiś rynek, jest rywalizacja, szkoda, że trochę niezdrowa...
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 03.03.2016, 10:08 »
-" WB jest producentem " :D ;D ta czego ?! Lubie chłopaków robią fajne filmiki nad wodą ale porównywanie siebie do Coca-Coli (  od kiedy to Coca cola korzysta z firm zewnętrznych? Mają zakłady które do nich należą a to raczej co innego )
Prawda jest taka że rynek kulek się przesycił a wędkarze wiedzą i widzą coraz więcej oraz potrafią liczyć, szkoda że jeszcze nie powiedzieli że to oni wymyślili zapach " donald " gotowy produkt do kupienia w każdej hurtowni cukierniczej.
 Tak na prawdę Polski producent kulek to np. Tandem Baits , ALfa ( Szewc ) i paru innych a reszta składa zamówienie, dostaje towar w big bakach i przepakowuję albo dostaje produkt gotowy zapakowany. To samo dotyczy się pelletu .
Jak widać walka o klienta jest bardzo mocna a prawda jest taka że ci co bardzo dużo łowią sami kręcą kulasy :)
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #78 dnia: 03.03.2016, 10:09 »
Panowie, powiem Wam, że w Polsce jeszcze kilka miesięcy temu ktoś mówił mi, że ryby krajowe pelletów nie znają.

To prawda - przynajmniej tam gdzie łowię.
Kukurydza rządzi!

Na wiele ziaren założonych na wielki hak łowiłem nawet szczupaki. Przypominało to wielką larwę.
Tomek

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 03.03.2016, 10:14 »
A u mnie na łowisku sekcyjnym mamy od kilku lat zakaz nęcenia i łowienia na kulki i pellet. A po obejrzeniu filmiku ( jędrula zapodał ) o hodowli ryb i produkcji pelletów jestem jak najbardziej za, a na małych łowiskach powinien zakaz obowiązywać wszędzie 

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 03.03.2016, 10:25 »
Z moich obserwacji, wszystkie te niuanse związane z handlem sa związane z nasza mentalnością, czyli typowo polskie. Handel w każdym wydaniu wykonywany przez Polaków niesie ze sobą szereg niedociągnięć  - oczywiście z korzyścią dla sprzedającego. Podobne przykłady, takie jak podajecie z pomysłami na szybkie pieniądze, są np. w handlu samochodomami - najprościej porównać kulasy i pellet do samochodów z ciąganych z zagranicy polakierują podkręcą licznik - ładnie opakują  i klient jak widzi to się cieszy....
A tak na poważnie, kto komu zabroni. Liczy się pomysł, kilkukrotnie pisałem już, kupować kamery kręcić filmy po zdobyciu publiki zacząć sprzedawać kulasy , pellet - przecież ścieżki są wydeptane rynki sprzedażowe znane - nic tylko szukać klientów i sprzedać.... Mi osobiście nie podoba się jedno zauważyliście jakie nazwy są tych zmyślnych towarów im droższy tym bardziej ma niezrozumiała nazwę ( dla wędkarze przynajmniej dla mnie ważny jest skład opis zapachu smaku rzadko na polskich towarach sprzedawanych przez yutuberów można to znaleźć.
Nie wspomnę o badaniach wpływów na środowisko, ryby tych cud miód przynęt.
 Światowe firmy nie pozwalają sobie na szit, bo by ich na rynku wdeptali w ziemię, a u nas po czasie wyjdzie jaki wpływ te cuda mają na środowisko..
Ja podkreślę, Panowie, zdrowy rozsądek przy zakupach. Wiem sam po sobie - wiele razy uległem reklamie i kicha była, kasa poszła, wyników brak - nie wszystko działa, bo nie ma cud miód przynęty - za dużo jest zmiennych w naszym hobby, by łowiło się, jak na niektórych filmach.
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #81 dnia: 03.03.2016, 10:27 »
Jean, nie przesadzaj. Wszystko zależy od ilości jakie trafiają do wody. Pellety tak naprawdę są przekształconą forma pokarmu dla ryb, nie rozumiem dlaczego miałyby być tak szkodliwe? Jeżeli jakiś artysta dowali do wody ziaren, które źle przygotowuje, to może to nawet zabić rybę. Ziarna wcale nie są dużo lepsze, nie są też niczym naturalnym w wodzie, to nie jest codzienny pokarm ryb. Też gniją czy też kiśnieją na dnie i użyźniają wodę.

Jedynymi przynętami, więc bezpiecznymi, są robaki - dendrobena, pinka czy też białe - ale nie jest łatwo kupić ich większą ilość wcale...
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 03.03.2016, 10:31 »
Luk, to nie ja jestem producentem pelletu czy mączek rybnych, ale po obejrzeniu filmu, który opiera się na badaniach mądrzejszych ode mnie, tak twierdzę.

Offline Koczownik

« Odpowiedź #83 dnia: 03.03.2016, 10:36 »
Porównując rybę do sarny, a wędkarza do myśliwego to...
Jeśli myśliwy usypie górkę rozmaitego pożywienia, aby zwabić zwierzynę, a później siądzie obok na ambonie i walnie z dwururki, to większość z nas się tym oburzy. Ale przecież my wędkarze robimy dokładnie to samo zanęcaniem. Oczywiście z tą różnica, że nie musimy naszego celu ukatrupić.
Jak namiot rozbijemy to i ambonę też mamy ;-)

Jeśliby chcieć powrócić do korzeni wędkarstwa sportowego, to niestety trzeba by przesiąść się na muchę i spinning, ewentualnie metody z przynętami naturalnymi, ale bez zanęt. Kto wie, czy takie łowiska nie powstaną kiedyś.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #84 dnia: 03.03.2016, 10:45 »
Koczownik, nie porównuj wędkarstwa do myślistwa, porównać można to do łowiectwa podwodnego raczej. Wędkarstwo polega na zastawieniu pułapki, w którą wpada ryba, to całkiem coś innego :D
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 03.03.2016, 10:46 »
A ja znam taką historię, gdzie na łowisku nie mogli sobie poradzić z dużym sumem, i co wymyślili - zbudowali ambonę, poprosili znajomego myśliwego, który siedział, siedział i ustrzelił :-X

Offline Koczownik

« Odpowiedź #86 dnia: 03.03.2016, 10:53 »
Wędkarstwo polega na zastawieniu pułapki w którą wpada ryba, to całkiem coś innego :D

Aaa to należy porównać do wnyków?

Haha :D
żartowałem oczywiście.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #87 dnia: 03.03.2016, 11:38 »
Wędkarstwo polega na zastawieniu pułapki w którą wpada ryba, to całkiem coś innego :D

żartowałem oczywiście.

No właśnie nie, wnyki to nic innego, jak używanie sieci czy jakichś innych pułapek. Wędkarstwo to jest działanie w taki sposób, aby być chytrzejszym od ryby, na tym polega piękno tego sportu :)
Lucjan

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #88 dnia: 03.03.2016, 11:41 »
Z moich obserwacji wszystkie te niuanse związane z handlem sa związane z nasza mentalnością czyli typowo Polskie. Handel w każdym wydaniu wykonywany przez Polaków niesie ze sobą szereg niedociągnięć  - oczywiście z korzyścią dla sprzedającego. Podobne przykłady takie jak podajecie z pomysłami na szybkie pieniądze są np. w handlu samochodomami - najprościej porównać kulasy i pellet do samochodów z ciąganych z zagranicy polakierują podkrecą licznik - ładnie opakują  i klient jak widzi to się cieszy....
A tak na poważnie kto komu zabroni liczy się pomysł kilkukrotnie pisałem już kupować kamery kręcić filmy po zdobyciu publiki zacząć sprzedawać kulasy , pellet - przecież ścieżki są wydeptane rynki sprzedażowe znane - nic tylko szukać klientów i sprzedać.... Mi osobiście nie podoba się jedno zauważyliście jakie nazwy są tych zmyślnych towarów im droższy tym bardziej ma niezrozumiała nazwę ( dla wędkarze przynajmniej dla mnie ważny jest skład opis zapachu smaku rzadko na polskich towarach sprzedawanych przez yutuberów można to znaleźć.
Nie wspomnę o badaniach wpływów na środowisko , ryby tych cud miód przynęt.
 Światowe firmy nie pozwalają sobie na szit bo by ich na rynku wdeptali w ziemie a u nas po czasie wyjdzie jaki wpływ te cuda mają na środowisko..
Ja podkreśle Panowie zdrowy rozsądek przy zakupach wiem sam po sobie wiele razy uległem reklamie i kicha była kasa poszła wyników brak - nie wszystko działa niema cud miód przynęty - za dużo jest zmiennych w naszym hobby by łowiło się jak na niektórych filmach.

No I ja się z tym zgadzam! Nasza polska mentalność nakazuje nam kombinować ile się da. A później się będziemy martwić... Nie mówię, że jest tak z każdym producentem, ale zawsze pozostaje nam zakupić roler i toczyć swoją kulę gów... :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #89 dnia: 05.03.2016, 07:44 »

żartowałem oczywiście.

No właśnie nie, wnyki to nic innego, jak używanie sieci czy jakichś innych pułapek. Wędkarstwo to jest działanie w taki sposób, aby być chytrzejszym od ryby, na tym polega piękno tego sportu :)

Ja to widzę tak:
Na dnie zbiornika leży koszyk do metody z ukrytym ostrym czymś wbijającym się w pysk ryby
Czy można to porównać do sideł w lesie? Oczywiście, że można.
Jak by się uprzeć to takich podobieństw byłoby sporo.
Uważam, że wędkarstwo to pewien rodzaj (odmiana) łowiectwa.
Nic w tym strasznego.

Artur