Autor Wątek: Elektrostatyk - fotel Cuzo + podnóżek  (Przeczytany 72085 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Elektrostatyk - fotel Cuzo + podnóżek
« Odpowiedź #75 dnia: 04.03.2016, 00:20 »
Nie oglądałem testu Luka, by się niczym nie sugerować, ale pewien jestem, że on podszedł do tego lepiej niż ja.

Ja nad wodą skupiłem się przede wszystkim na ustawianiu i nawet nie nasiedziałem się za bardzo. Ale tą czynność wykonałem już wcześniej w domu :D

A jeśli chodzi o producenta, to nie spotkałem jeszcze takiego, który tak uważnie by słuchał, tak bardzo chciałby dopasować co się do Naszych potrzeb.
Nie wszystko jednak jest możliwe.
Pamiętać należy choćby o tym, że zbyt wiele zmian może mieć odbicie w cenie. A chyba lepiej, żeby nasz krajowy Elektrostatyk dalej był produkcją na każdą kieszeń.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 04.03.2016, 00:37 »
Dzięki za wysiłek i poświęcony czas. Fajnie się czyta :thumbup:

Jestem ciekaw, jak będzie wyglądać wersja finalna, która trafi do sprzedaży.
Tomek

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #77 dnia: 04.03.2016, 00:40 »
Dzięki za wysiłek i poświęcony czas. Fajnie się czyta :thumbup:

Jestem ciekaw, jak będzie wyglądać wersja finalna, która trafi do sprzedaży.
Będzie jeszcze lepsza.
A już niedługo będzie wiadomo ;)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #78 dnia: 04.03.2016, 02:12 »
Dokładnie ... wszystko fajne w tych opisach ale jednego nie rozumiem po co elektrostatyk wymyśla własny standard łączenia fotela z półkami podpórkami itd.
Zrobili już nogę o średnicy 25 to przecież nie ma potrzeby już dokładać tych kwadratowych profili przykręcanych na śrubkę w dodatku do przyspawanej do nogi dziury. Przykręcanie ich na stałej wysokości nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.
nie wystarczy do nogi podłączyć się przedłużką taką np. jak ta  ?

i potem dołozyć nogę pod tackę, półkę, podpórkę wkręcaną?

Zamiast dźwigać reklamówkę tego żelastwa wystarczą dwa uchwyty do parasola albo ze dwie fajki przykręcone do nogi.

Albo jeszcze inaczej ,,, do nogi od cuzo tacka z decathlona za 14zł  potem do niej na drugim końcu pionowa noga a na nią karuzele, stoliki , podpórki co kto woli.
Ja tak zrobiłem w f5r i te wszystkie łączniki są zbędne. Jedynie co musiałem zrobić to imitację pionowej nogi która juz jest w cuzo .

Jakub, przedłużki to nie to samo. To co pokazałeś na zdjęciu niczego nie rozwiązuje. Mówisz o dżwiganiu ramion nad wodę - ale co za różnica co dźwigasz - ramiona czy przedłużki?

Przede wszystkim możesz sobie ustawić odległość na jaką wysuwasz ramię, przedłużka ze zdjęcia jest stała. Po drugie - na tej rurce będzie można zamontować kolana do uchwytu wędki - czyli można robić tak, że stolik oddalamy np. 40 cm od fotela - a w środku tej odległości ustawiamy sobie kija do wagglera. Oczywiście nie wspominam już, że przedłużka zabiera miejsce na nodze krzesła...

Teraz pomyślmy o innych plusach - jak chociażby parasol. Jest to wybawienie, ale często tez utrapienie. Bo nie można zarzucać, z prozaicznego powodu  - mocowany jest przy koszu lub fotelu. Teraz jednak można oddalić ramię maksymalnie i tem zamontować parasol. MOżna zarzucać wtedy, latem natomiast parasola można użyć jako parawanu chroniącego przed słońcem.

Ramiona można łączyć. Dodatkowe kombinacje są możliwe. Mocowania w ramionach pozwalają wykorzystać zwykłą podpórkę, w przedłużkach tak raczej się nie da. Pewnie znalazłoby się coś więcej :)

Tak więc jak dla mnie to idealne rozwiązanie. Łowienie teraz to poezja :)
Lucjan

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #79 dnia: 04.03.2016, 07:41 »
Myślę, że powinniśmy zebrać liczbę chętnych na ten fotel i kupić go bezpośrednio od producenta, a nie nabijać sklepy. Skoro do nas trafił na testy, to może właściciel zgodzi się na taki zakup?

Mario, podałeś cenę, lecz nie podałeś, czy to cena za goły fotel?

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline aro

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #80 dnia: 04.03.2016, 07:52 »
Myślę że powinniśmy zebrać liczbę chętnych na ten fotel i kupić go bezpośrednio od producenta a nie nabijać sklepy. Skoro do nas trafił na testy to może właściciel zgodzi się na taki zakup?

To by było fajne rozwiązanie, tym bardziej, że chętnych z forum na fotel nie brakuje .

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 04.03.2016, 09:18 »
Panowie, ja mam jedną wielką Prośbę, macie bezpośredni kontakt z producentem, aby tej nowości nie zabrakło na polskim rynku, a jakimś cudem będzie do nabycia np. Niemczech czy innym kraju (oczywiście drożej).
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 04.03.2016, 09:21 »
W innych krajach też będzie do nabycia, ale myślę, że o nas nikt nie zapomni.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #83 dnia: 04.03.2016, 09:24 »
Nie róbmy scen, fotel będzie przeznaczony na polski rynek... :)
Lucjan

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #84 dnia: 04.03.2016, 11:18 »
Lucjan, z tymi przedłużkami wszystko fajnie, ale naprawdę nie trzeba wiele wysiłku, żeby to wszystko było pozakańczane okrągłymi uchwytami na nogę o średnicy 25 mm.
Co zrobić z tackami, pólkami bocznymi, miskami itd., jak wszystko było robione na fi 25, a tu nagle mamy kwadratowy otwór, zdaje się o przekroju 12 mm.
Ja do F5R nalatałem się po wszystkich marketach, żeby kupić kawałek profilu aluminiowego i zrobić cobie jakiś adapter. No wymiar taki, że nic nie dobierzesz.  Z pomocą dopiero przyszedł kolega z forum i pospawał mi te adaptery, że teraz przynajmniej mam do czego zaczepić uchwyty, fajki i półki. A i to nie jest idealne, bo po przykręceniu śrubką i tak jest luz i majta się na boki, dopiero połączenie z tackami Capelan i nogą fi 25 usztywnia konstrukcję.
Na plus w Cuzo jest to, że teraz są dwie śrubki :)
Nawet na swoim filmie pokazałeś, że musiałeś wetknąć w ten kwadratowy otwór jakąś podpórkę. Mówisz w materiale "zwykłą podpórkę", ale wierz mi - nie jest zwykła, jest od groma podpórek i ciężko będzie dopasować się do otworu.
Powiedz mi jeszcze, jak zamocować parasol, ja mam taki, gdzie sztyca jest 19 mm bodajże ,,, wejdzie mi w ten kwadratowy otwór ?

Żeby była jasność, uważam produkt za rewelacyjny i rewolucyjny. Sam pewnie taki kupię, jak sprzedam f5r, ale mówię o tym wszystkim dlatego, że mam trochę akcesoriów pod nogi fi 25 i co z nimi teraz. Myślę że więcej osób stanie przed tym dylematem.

I jeszcze jedno te wszystkie dodatkowe profile to jest aluminium ?

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
« Odpowiedź #85 dnia: 04.03.2016, 11:29 »
Myślę że powinniśmy zebrać liczbę chętnych na ten fotel i kupić go bezpośrednio od producenta a nie nabijać sklepy. Skoro do nas trafił na testy to może właściciel zgodzi się na taki zakup?

To by było fajne rozwiązanie, tym bardziej, że chętnych z forum na fotel nie brakuje .

Uważam, że koniecznie powinniśmy zrobić jedno duże zamówienie - może uda coś się utargować, w ogóle za samo zamówienie z SiG już powinna być promocja, a co  dopiero większe zamówienie.

Jak tylko będzie w sprzedaży, kupuję.
Sebastian

Chub

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 04.03.2016, 12:40 »

I jeszcze jedno te wszystkie dodatkowe profile to jest aluminium ?

Kurde, jak aluminium to będzie problem...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #87 dnia: 04.03.2016, 13:16 »
Chyba to jest metal, ale niezbyt ciężki, nie jest to amelinum :D

Panowie, nowa wersja krzesła będzie zapewne jeszcze bardziej wymiatać niż te prototypowe. Podobno już wkrótce ruszy produkcja, trwaja poprawki. A kiedy trafi do sklepów/odbiorców? Nie mam pojęcia... Ale trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Lucjan

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 04.03.2016, 13:47 »
Chyba to jest metal, ale niezbyt ciężki, nie jest to amelinum :D

Nie no, to nie może być ameliniowe, bo tego nie dałoby się pomalować. :P
Janusz

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #89 dnia: 04.03.2016, 13:48 »
MarioG - Świetna recenzja :thumbup: Dzięki za poświęcony czas, ja już jestem zdecydowany na zakup tego fotela... Pozdrawiam :thumbup: