Autor Wątek: Kołowrotek pod ciężki feeder  (Przeczytany 13733 razy)

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Kołowrotek pod ciężki feeder
« dnia: 06.03.2016, 23:20 »
Jak w temacie; szukam kołowrotka pod ciężki feeder na rzeki. Używam na dzień dzisiejszy zestawów wędka Korum Barbel quiver 3.60 I kołowrotek Shimano Baitrunner x Aero 4000. Uważam że to dobre zestawienia ale czasem potrzebuje czegoś Mocniejszego i myślę nad tym czy kupić Shimano Baitrunner x Aero 6000 czy 8000. Szkoda mi orać tych 4000 do ciężkich zestawów 120 g+.  Ponadto myślę nad zakupem jakiegoś feedera do 180-200 g.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek pod ciężki feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 07.03.2016, 05:24 »
Podaj jeszcze przedział cenowy jaki Ciebie interesuje, sam pewnie wiesz, że rozstrzał może być ogromny.

Ja zaproponuję abyś obejrzał kołowrotki Penn Spinfisher V Liveliner. Rozmiar dobierzesz pod swoje potrzeby.

Mam wersję 4500 tego kołowrotka i zbiorniki zaporowe, które u mnie występują nie robią na nim wrażenia.

Używam trzy sezony i nie widzę oznak zużycia.

Praca, nawój żyłki, wolny bieg, metalowy korpus i bardzo mocny hamulec przedni to jego główne atuty.

Powinien się u Ciebie sprawdzić.

Tutaj jest on w dobrych cenach.

http://www.askari.pl/index.php/produkt/penn-spinfisher-v-ssv-ll-wolny-bieg
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07.03.2016, 08:01 »
Ja w zasadzie, jak napisałem, chyba kupię drugi komplet Baitrunner-ow x aero, wiec cena kolo 500-600 zł sztukę? Bardziej chodzi mi o to, jaką wielkość polecacie i czy 6000-8000 to dobry wybór czy za duże? Mam obecnie 4000 i trochę wydają się małe na takie łowienie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 07.03.2016, 09:52 »
Ja używam Soników 6000 do cięższego łowienia. Nie ma niestety Shimaniaka DL w wersji 6000 - dlatego szukałem czegoś w ten deseń i znalazłem. Spoko kręcioł
http://www.anglingdirect.co.uk/sonik-6000-fs-black-reel?gclid=Cj0KEQiA6vS2BRDH8dq06YDHz_IBEiQAzNdBmTjKvUNh1pQMJcPvSn8k4IYE5G3fQHrFh3vjNN1DjMEaArDk8P8HAQ
Lucjan

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07.03.2016, 10:52 »
Ja mam okazję kupić x aero 6000 za 100 tylko dlatego ze kupie więcej sztuk. I nie wiem bo odziwo 6000 jest cięższy i ma więcej łożysk niż 8000 i jestem jakiś zmieszany chwilowo

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #5 dnia: 07.03.2016, 11:04 »
Ja mam okazję kupić x aero 6000 za 100 tylko dlatego ze kupie więcej sztuk. I nie wiem bo odziwo 6000 jest cięższy i ma więcej łożysk niż 8000 i jestem jakiś zmieszany chwilowo
Dobra cena ,a porównywałeś 4000 i6000 wielkościowo. Chyba bardzo się nie różnią co?

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 07.03.2016, 11:35 »
No to ja już teraz wiem, dlaczego moje kołowrotki nie dożywają często końca okresu gwarancji i są "zajechane"...
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07.03.2016, 12:33 »
dobra cena ,a porównywałeś 4000 i6000 wielkościowo.Chyba bardzo się nie różnią co?

Trochę się różnią ale chciałbym zobaczyć wszystkie 3.
4000/6000/8000 kolo siebie i miałbym jakieś odniesienie.  Wiem ze 6000 jest cięższy od 8000 o dobre 50gr. I to jest dziwne.  Wygląda na to ze ta 6000 jest najbardziej wypasiona i masywna.  Obawiam się ze na targach może ich nie być żeby porównać.  8000 ma już pojedyncza rączkę a 4000 i 6000 podwójne.  Dodatkowo 6000 ma już oba hamulce z tyłu.  Koleś dał mi cenę dokładnie 105 za sztukę z przesyłka i jakbym wziol więcej może bym utargowal więcej.  Ktoś chętny?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #8 dnia: 07.03.2016, 20:03 »
Jeśli to faktycznie ma być coś mocnego to moi faworyci to :
- Penn Slammer LL lub Penn Spinfisher LL ( Slammer jest mocniejszy,ale pracę ma bardziej "betoniarkową" , Spinfisher ciut słabszy,ale bardziej płynny).
- jeśli Shimano to ja szukałbym Baitrunnera D ,lub amerykańskiego B.
- z tańszych pozycji Quick Calyber FS lub Okuma Trio Baitfeeder
Czesiek

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07.03.2016, 20:14 »
Penna mam do spina i nie jest zły ale też nie jest to jakieś cudo. Ja uparlem się już na te baitrunner-y bo już jedne mam i pracy tych kolowrotkow nie mogę porównać z niczym co mama mam kreciolow dużo naprawdę.  Mam penna battle,  ryobi zauber, quantum smoke,  abu garcia revo beast, shimano stradic.  Są to niezle maszynki do spina ale do feederow widzę bardziej takie firmy jak shimano, daiwa,sonik, fox. Jak by nie było do gruntu kołowrotki są robione troszkę "inaczej" .  A może ktoś miał z was baitrunnera 4000 i 6000 w rękach?  Duża różnica wielkości? 

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07.03.2016, 20:19 »
A z tymi wersjami d i b wiem ze są dobre ale zazwyczaj są używki.  Kiedyś kupiłem uzywke i bardzo żałowałem. Zazwyczaj dobry kołowrotek nawet używany jest w cenie i tak naprawdę kupisz taniej może z paręnaście złotych czy funtów a nowy TP nowy i ma gwarancję.  A jakie są jeszcze dobre mocne wersje baitrunnera?  Bo na ebayu widzę ceny od 35funtów do 200 funtów.  Każdy rodzaj inny. Znam tylko x aero.  Są świetne ale możliwe ze dużo tu się płaci za wygląd.  Są modele parę funtów tańsze ale czy one też są tak zbudowane w środku jak te aero?

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 07.03.2016, 21:23 »
Baitrunner D jest nadal produkowany i można kupić nowe sztuki.

Oprócz Baitrunnera X-aero jest jeszcze XT (bardziej polecałbym wersję A -można często jeszcze kupić "leżaki") - nie ma on jednak takiej szpuli o dużej średnicy, reszta w zasadzie taka sama,a przynajmniej bardzo podobna.

Tańszy jest DL,ale już słabszy,a najtańszy ST.

Jak pisałeś potrzebujesz czegoś mocniejszego - spójrz na moje typy ponownie, świat nie kręci się wokół Shimano :P
Czesiek

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07.03.2016, 21:35 »
Musze powiedzieć ze ten D mi się bardzo podoba i przede wszystkim ma pojedyncza długa rączkę co daje dobra siłę zwijania :-) rozważę go a za chwilę popatrzę na te inne typy ;-) nie zrozum mnie źle w Anglii w naszym klubie co druga osoba przerabiała Penna i każdy miał super opinie ale tylko góra jeden sezon.  teraz z czasem słyszę bardzo dużo negatywnych opinii.  Ja mojego odstawiłem narazie na rzecz Ryobi zauber.  Zobaczymy jak długo on pochodzi.  Juz niedługo u nas wielkie targi wędkarskie i tam popatrzę trochę na inne kołowrotki :-) świat może się nie kończy ale dopóki na spina nie kupiłem Stradica a na grunt aero to sam byłem lekko źle nastawiony do Shimano.  Te droższe to naprawdę świetne maszynki.  Ale te budżetówki które też przerabiałem są naprawdę bardzo słabe.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 07.03.2016, 21:43 »
Jest tutaj na forum kolega Kop3k ,podpytaj go,on ostatnio kupował Baitrunnery D (chyba D),bo potrzebował czegoś konkretnego. Kop3k też rezyduje w GB.
Czesiek

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 07.03.2016, 21:49 »
Znam gościa on jest na forum PAA. Tez łowi brzany. Przekręcę do niego jutro ;-) ale teraz już widzę ze urzekły mnie te D i XT. Oba wyglądają dobrze i solidnie a są ciut tańsze od Aero.  Dobrze mam już kilka kołowrotków do obejrzenia.  Może przed targami wyskoczymy z Lukiem jeszcze na Brzany to obejrzę jego Soniki :-)