Autor Wątek: Dla początkujących  (Przeczytany 5698 razy)

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Dla początkujących
« dnia: 07.03.2016, 07:37 »
Panowie

Na YT jest kanał Pana Marka Malmana - wiem, że budzi on wiele emocji, ale jedno czego nie można u odmówić, oczywiście poza permanentnym reklamowaniem sprzętu firmy York, to jest wiedza. Rozpoczął on teraz nowy projekt, w którym prowadzi szkołę wędkarstwa gruntowo spławikowego. Moim zdaniem bardzo dobre miejsce na zdobycie, sprawdzenie i skonfrontowanie wiedzy.

Polecam i zapraszam do rzeczowego komentowania prezentowanych metod, sposobów, wykorzystania sprzętu i w ogóle wszystkiego, no może poza stylizacją autora, bo ta zatrzymała się trzydzieści lat temu - i to dodaje dodatkowego klimatu jego filmom. Ja osobiście bardzo lubię filmy Pana Marka, jako zbiór dobrych praktyk.
Robert

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
Odp: Dla początkujących
« Odpowiedź #1 dnia: 08.03.2016, 08:20 »
Jeśli Marek porządnie się do tego przyłoży to może być to naprawdę fajny projekt dla początkujących wędkarzy.Obczajcie np.poradniki Lucia.Dziwie się jeszcze ich nie usunął,wprowadza w nich często w błąd.No ale dają mu kliknięcia i to się liczy.Filmy Marfisha mają swój klimat i lubię je oglądać.Facet nie szuka na siłę popularności,nie musi jeść białych robaków czy wypuszczać w wigilie karpia.Wpada na pomysł i tworzy projekt tak jak np.Marfish News czy Hangouty i to mu przysparza popularności.A co do współpracy z firmą York,to co miał odmówić??Przecież widać,że groszem się śmierdzi i wszystko na wędkarstwo wydaje.
Trzymam za niego kciuki.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 08.03.2016, 08:25 »
Jeśli Marek porządnie się do tego przyłoży to może być to naprawdę fajny projekt dla początkujących wędkarzy.Obczajcie np.poradniki Lucia.Dziwie się jeszcze ich nie usunął,wprowadza w nich często w błąd.No ale dają mu kliknięcia i to się liczy.Filmy Marfisha mają swój klimat i lubię je oglądać.Facet nie szuka na siłę popularności,nie musi jeść białych robaków czy wypuszczać w wigilie karpia.Wpada na pomysł i tworzy projekt tak jak np.Marfish News czy Hangouty i to mu przysparza popularności.A co do współpracy z firmą York,to co miał odmówić??Przecież widać,że groszem się śmierdzi i wszystko na wędkarstwo wydaje.
Trzymam za niego kciuki.

Wasiu, ja nie mam nic przeciwko sponsorowaniu, choć jak kiedyś zapytałem się wprost, to Pan Marek zarzekał się, że nikt go nie sponsoruje, natomiast niestety nie mogłem się doprosić zrobienia jakiś testów, porównania lub też wprost napisu, że audycja zawiera lokowanie produktu i ok. Moim zdaniem taka postawa podważa wiarygodność, ale nie umniejsza jego wiedzy, choć i czasami Pan Marek, jak coś palnie lub zrobi, to można boki zrywać.

Niemniej jego audycje mają więcej plusów i dlatego je polecam. Wszystkie węzły jakie umiem wiązać, nauczyłem się właśnie z jego filmów. Trzymam kciuki za ten projekt.

Aby zachowac kolejność, to wstawiam link do drugiej lekcji 
Robert

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2016, 08:54 »
Marek bardzo mocno podszedł do tematu. Tak naprawdę te filmy nie są tylko dla początkujących.
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2016, 10:22 »
Wasiu, wiedza jest dla wszystkich. Widzę, że Pan Marek bardzo serio podszedł do tematu, a to tylko jeszcze bardziej zachęca mnie do śledzenia jego kanału.
Robert

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2016, 14:19 »
Marek chyba wzoruje się na książce T. Andrzejczyka "Wędkarstwo jeziorowe". Śp. Pan Tadeusz opisywał jeziora Pojezierza Mazurskiego. Marfish robi to samo, tylko że z jeziorami pojezierza zachodniopomorskiego.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 19.03.2016, 14:38 »
Moim zdaniem troche za poważnie podszedł do tematu i brzmi to, jak on sam to mówi, bardzo akademicko i do części młodzieży to może nie dotrzeć, bo w szkole maja wystarczająco dużo takiego gadania. Brakuje mi to jego własnych słów i opisu tego, o czym mówi :) To wszystko są słowa przepisane z materiałów, a taką wiedzę nie każdy łatwo przyswaja :/
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 19.03.2016, 14:54 »
Jedno, co mnie boli w tych filmach, to fakt, że Pan Marek tę wiedzę sam zdobył dopiero teraz. Przekazywanie jej, które polega na czytaniu suchych definicji to zła droga, nudna i męcząca dla widza. Lepiej gdyby ubierał to w swoje słowa. Obecna forma momentami bardzo męczy. Chociaż faktycznie porusza ciekawe kwestie i bardzo fajnie, że coś takiego powstało. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Marcin