Autor Wątek: Method Feeder - sezon 2016 - kamil1989  (Przeczytany 22451 razy)

Offline kamil1989

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Method Feeder - sezon 2016 - kamil1989
« Odpowiedź #15 dnia: 02.04.2016, 17:03 »
Ogarniałem ładowanie koszyka Drennana. Pierwsze ładowanie, przemoczyłem zanętę. Po zarzucie wyciągnąłem ja z koszykiem. Po kilku miksach obczaiłem, błędem było zbyt wiele zanęty pakowałem do formy.

.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Offline kamil1989

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 02.04.2016, 17:04 »
Kamil radzę przednią podpórkę montować metr bliżej kołowrotka, bo takie ustawienie może się nawet skończyć złamaniem szczytówki przy silnym braniu.
Ten czerwony pas na linii wody to jakieś glony czy tam jest tyle żelaza w glebie i wodzie?
To z drzewa spadało

Offline kamil1989

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 02.04.2016, 17:05 »
Mam mnóstwo pytań, dotyczących dzisiejszej wyprawy.

1. Czy o tej porze, powinienem zarzucać bardziej przy czcinach czy na głęboką wodę.
2. Jak wy zatapiacie żyłkę, ja zarzucając stopowałem żyłkę palcem i odległość zaznaczałem na klipsie, po wpadnieciu koszyka do wody, szczytówka do wody i parę obrotów kołowrotka, by naciągnąć żyłkę.
3. Wydaje się wam że lepiej jak bym na hak założył kuku ryby byłyby bardziej zainteresowane niż kulkami? (na jeziorach przynęty to głównie dendrobena, pinka, białe)
4. Miałem założonego czerwonego na pushstopa i za każdym razem robak znikał!
5. lepiej siadać pod wiatr?
6. Czy macie jakieś spostrzeżenia?

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 02.04.2016, 18:27 »
1. Zdecydowanie przy Trzcinach, na płytkiej wodzie, gdzie świeci słońce. Ale nie jest to żelazna zasada. Szukamy ryb.
2. Nigdy nie skręcaj gwałtownie żyłki w metodzie. Rozwalasz miks i cały sens metody. Zarzuć, połóż wędkę na podpórki i wolno naprężaj żyłkę do delikatnego ugięcia szczytówki.
3. Trzeba kombinować. Ja jak mam wskazania, a nie mam brań (ryba jest, nie pasuje przynęta) to zmieniam przynęte do skutku. Jak nie ma wskazań albo zmiana miejsca albo w ostateczności miksu.
4.Czerwony pewnie spadał bo przebijales go w poprzek. Trzeba go przebić wzdłuż na odcinku ok 1cm i wyjść pushstopem na zewnątrz. Sam nie spadnie wtedy.
5. Warto siadać pod wiatr bo fala niesie cząstki pokarmu, plankton itp, które ściągają ryby. Bardziej działa latem.
6. Już pisałem o podpórkach.
Dawid

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #19 dnia: 02.04.2016, 18:31 »
1. O tej porze roku szuka się ryb, rzuca się w rózne miejsca. Czyli mogłeś spróbowac na głębokiej jaki o pod trzcinami.
2. Ja zarzucam, szybko zamykam kobłąk, i ruch wędką jeśli potrzebny żeby nie było łuku i do wody szczytówka i czekam aż się zatopi, następnie kładę na podpórkę i napinam żyłkę.
3. Na każdym łowisku sprawdza się co innego, nie spróbujesz to się nie dowiesz :)
4. Mogła jakaś drobnica obskubac, myślę że pushstop to nie najlepszy pomysł odnośnie robaków.
5. Ja zawsze siadam pod wiatr, podobno ryba idzie z wiatrem, czyli jak wieje wiatr w Cb to wiatr nanosi ryby w twoją stronę.
6. Tak jak DvD już pisał rozstawienie podpórek i dolewaj stopniowo wody do zanęty lepiej dac za mało niż za dużo, chyba że to zanęta typu Sonubaits to lejesz tyle wody ile zanęty i odczekujesz aż wsiąknie i zrobi się dwa razy więcej zanęty :)
~Dominik

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 02.04.2016, 18:35 »
1. O tej porze roku szuka się ryb, rzuca się w rózne miejsca. Czyli mogłeś spróbowac na głębokiej jaki o pod trzcinami.
2. Ja zarzucam, szybko zamykam kobłąk, i ruch wędką jeśli potrzebny żeby nie było łuku i do wody szczytówka i czekam aż się zatopi, następnie kładę na podpórkę i napinam żyłkę.
3. Na każdym łowisku sprawdza się co innego, nie spróbujesz to się nie dowiesz :)
4. Mogła jakaś drobnica obskubac, myślę że pushstop to nie najlepszy pomysł odnośnie robaków.
5. Ja zawsze siadam pod wiatr, podobno ryba idzie z wiatrem, czyli jak wieje wiatr w Cb to wiatr nanosi ryby w twoją stronę.
6. Tak jak DvD już pisał rozstawienie podpórek i dolewaj stopniowo wody do zanęty lepiej dac za mało niż za dużo, chyba że to zanęta typu Sonubaits to lejesz tyle wody ile zanęty i odczekujesz aż wsiąknie i zrobi się dwa razy więcej zanęty :)
Ok 20% mniej objetosciowo wody niż zanęty. Nie wprowadzajmy kolegi w błąd :) ogólnie nie warto raczej ryzykować takiego rozrabiania jeśli nie jesteśmy 100% Pewni produktu. Dobrze napisałeś, łatwiej wody dolać niz zanętę osuszyć.
Dawid

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 02.04.2016, 18:39 »

Po kilku miksach obczailem, błędem było zbyt wiele zanęty pakowalem do formy.

Stopień ubicia zanęty wpływa troche na jej prace, ale kluczowe jest namoczenie. Luk nabija podwójne na filmach i nie ma problemu. Po prostu miałeś za mokry miks dalej. Jeśli lekko go ścisnąleś po wyciągnieciu podajnik był pusty, ale miks źle pracował na dnie. Wypadał dopiero przy zwijaniu zestawu.
Dawid

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #22 dnia: 02.04.2016, 18:42 »
Ok 20% mniej objetosciowo wody niż zanęty. Nie wprowadzajmy kolegi w błąd :) ogólnie nie warto raczej ryzykować takiego rozrabiania jeśli nie jesteśmy 100% Pewni produktu. Dobrze napisałeś, łatwiej wody dolać niz zanętę osuszyć.

Przepraszam coś mi się przekręciło z tym ile wody dolewać. Kamil spokojnie tak możesz rozrabiać zanętę Sonu Spicy meat i Match Method Mix.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=588.0
~Dominik

Offline kamil1989

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02.04.2016, 21:27 »
Próby domowe pracy zanęty.

Po ubiciu podajnika

Po wrzuceniu

1 min później

3 min później

5 min później

Co Wy na to?

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02.04.2016, 21:30 »
Założyłbym śrucinę 2 cm od haczyka, żeby ta kulka nie dyndała 10 cm nad podajnikiem.

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 02.04.2016, 21:57 »
I tak samo miałeś zanętę namoczoną nad wodą?
Widzisz, po wrzuceniu już zaneta pracuje. Jeśli teraz ruszysz podajnik zwijajac żyłkę, to cała zaneta zostaje metr od twojej przynęty. Kto wie czy nie to było przyczyną braku choćby wskazań.
Dawid

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #26 dnia: 02.04.2016, 22:16 »
Widze że kolega początkujący jak ja i zapewne wiele pytań :)
Założyłbym stucine 2 cm od haczyka żeby ta kulka nie dyndała 10 cm nad podajnikiem

Czy możesz bardziej wytłumaczyć, co dokładnie masz na myśli, bo za bardzo nie rozumiem. Pewnie mam ten sam problem co kolega.
Mateusz "Majcher"

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 02.04.2016, 22:19 »
Widze że kolega początkujący jak ja i zapewne wiele pytań :)
Założyłbym stucine 2 cm od haczyka żeby ta kulka nie dyndała 10 cm nad podajnikiem

Czy możesz bardziej wytłumaczyć co dokładnie masz na myśli bo za bardzo nie rozumiem. Pewnie mam ten sam problem co kolega.
Kulka dyndajaca 10cm nad kopczykiem zanęty jest mniej naturalna niż taka 2cm nad :)
Pop up jest stworzony żeby się wyróżniać na dnie, ale nie wolno przesadzać. W methodzie lepiej jak tyko lekko wystaje z zanęty. Śrucina za haczykiem przytrzyma kulkę przy dnie. Można tak regulować ustawienie kulki nad zanętą. Oczywiście najpierw należy sprawdzić jaka Śrucina utrzyma kulkę na dnie :)
Dawid

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #28 dnia: 02.04.2016, 22:32 »
Dziękuję.
Co do czerwonych robaków to znajomy ma taki patent, mówi że działa.
Trzyma je przez całą noc w lodówce w temperaturze 2 stopni C, później nad jeziorem trzyma je w lodówce samochodowej z lodem. Nabija je takie "uśpione", co ledwo się ruszają albo nawet wcale. Wciska w podajnik i wyrzuca. Mówi, że pod wpływem wody i jej temperatury się ożywają i zostają na podajniku żywe i kuszące.
Mateusz "Majcher"

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 02.04.2016, 22:37 »
Jest to całkiem niezły patent na ograniczenie ruchliwości. Faktycznie czerwony nie jest idealną przynętą do methody bo albo ucieka z podajnika albo rozbija miks. Można robaka przeciąć i pushstop przeciągnąć pod siodełkiem, co utrudni drobnicy zerwanie go, ale nie będzie się atrakcyjnie poruszał. Z drugiej strony krew i soki wabi ryby. Ile wędkarzy tyle teorii :D
Dawid