Ankieta

Jakich podajnikow do method feeder używasz i uważasz za najlepsze?

Drennan/ESP
195 (40.4%)
Preston
138 (28.6%)
Korum
12 (2.5%)
Guru
40 (8.3%)
Jaxon
29 (6%)
Traper
1 (0.2%)
Behr
11 (2.3%)
Browning
11 (2.3%)
Avid
2 (0.4%)
Inne
44 (9.1%)

Głosów w sumie: 324

Autor Wątek: Jakich podajników do method feeder używacie i uważacie za najlepsze?  (Przeczytany 84829 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Podajniki XL Prestona są niewiele większe niż L-ki, aczkolwiek towaru wchodzi wg mnie 40- 50% więcej.
Są też metody nabijania podajnika L foremką XL, ale nie próbowałem jeszcze.
XL mieszczą swobodnie większą przynętę co jest dla mnie osobiście plusem ;)
Łączniki pasują te same.
Czesiek

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
Czasami nabijam podajnik "L" formą "XL" i nawet ciekawie to wychodzi :D

Takie nabijanie polecam na płytszych wodach, gdyż robi się taki "rant" bez podparcia ze strony obciążenia i towar może uciekać bokiem... 

Chyba lepiej "L" nabijać "L" :D

// Teraz spróbuje nabić Prestona "XL" formą z ESP :D

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dzięki za informacje.

Interesuje mnie ten konkretny - Koszyk Preston Inline Flat Method Feeder - gramatura 30g. Kwestia tylko, jak już napisałem - rozmiar L czy XL..
To, że XL będzie zabierał więcej towaru niż L, jest raczej logiczne ;) Pytanie tylko, czy nie będzie tego towaru "za" dużo. Koszyki Drennan mam w rozmiarze L.

EDIT.

Ok, zdecydowałem się na rozmiar XL. Do tego jeszcze dokupię Łączniki Preston Method Feeder Quick Change Beads (będą dobre?).

@Michał Mikuła Te nowe, z systemem ICS będą chyba tylko w 2 rozmiarach S i L.?
Na razie mają być tylko S i L. Sam będę brał L bo zabierają dla mnie dość dużo zanęty, jak chce żeby było jej więcej nabijam drugi raz.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline nojbau

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Zdecydowanie Preston wersja L/15g.

Offline STEV40

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
  • Ulubione metody: waggler method
Ja używam Behr z przeróbką kolegi Grzegorza,szybka wymiana ,bardzo dobrze trzyma się  mix.
Super szczególnie 30-40 gr.

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
Dużo więcej towaru wchodzi do podajnika Mikado Aperio  w wersji xl w porównaniu do l ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
Dużo więcej towaru wchodzi do podajnika Mikado Aperio  w wersji xl w porównaniu do l ?
Do XL wchodzi naprawdę dużo. Z foremki wychodzi ogromna gruszka. Tyle że nie ma on żadnych żeberek i naprawdę obawiam się, że to wszystko rozpada się przy uderzeniu o wodę. Za to do kiełbasek - ideał.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Nie polecam aperito. Na zawodach pierwszy raz uzyłem i musiałem używać ręki zamiast foremki, bo wszystko wypadało.. -.-

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
Jeśli uda się do tego dorobić jakoś ze dwa żeberka, będzie bardzo dobry podajnik. Coś pokombinuję. Na razie myślę, z czego to zrobić...
Krwawy Michał

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
Do XL wchodzi naprawdę dużo. Z foremki wychodzi ogromna gruszka. Tyle że nie ma on żadnych żeberek i naprawdę obawiam się, że to wszystko rozpada się przy uderzeniu o wodę. Za to do kiełbasek - ideał.
Mosteque, a czy z tymi podajnikami dodawane są jakieś krętliki lub inne mocowanie do zmiany przyponu czy też trzeba samemu coś dopasować? Nigdy ich nie używałem a rzeczywiście wyglądają ciekawie pod względem użycia ich do torebek PVA i mają ciekawe gramatury.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Pierwszy raz używałem elasticated dura banjo  ver.  small 30g  prestona  po za tym ze to strasznie małe to przyjemnie się łowi, tylko trzeba  zabezpieczyć jakimś stoperem ten kapturek z góry bo jak mi ostatnio ryba poszła w zestaw kolegi i po żyłce straciłem podajnik tylko rurka została.
Nie wiem dlaczego ale guru hybryda do mnie bardziej przemawia i można ładować je przez foremkę z jaxona czy drennana bądź ręką jak kto woli..
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
Mosteque, a czy z tymi podajnikami dodawane są jakieś krętliki lub inne mocowanie do zmiany przyponu czy też trzeba samemu coś dopasować? Nigdy ich nie używałem a rzeczywiście wyglądają ciekawie pod względem użycia ich do torebek PVA i mają ciekawe gramatury.
Jest w środku krętlik osadzony w takim gumowym materiale, coś jak w esp. Ale dość luźno chodzi. Rzekłbym, że nawet ciut za luźno.
Krwawy Michał

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
Nie polecam aperito. Na zawodach pierwszy raz uzyłem i musiałem używać ręki zamiast foremki, bo wszystko wypadało.. -.-

Ja teraz w weekend testowałem apertio L vs drennan ta sama przynęta ten sam mix, zestawy położone w promieniu 3 metrów od siebie - mikado 6 ryb drennan tylko 3, tylko ten podajnik napełniałem formą od drennana jest bardziej miękka.

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
Jest w środku krętlik osadzony w takim gumowym materiale, coś jak w esp. Ale dość luźno chodzi. Rzekłbym, że nawet ciut za luźno.
Dzięki. Za 8 zł można zaryzykować zakup :D Przetestuję z PVA.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Major0013

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
Odnośnie jeszcze koszyków: Koszyk Preston Inline Flat Method Feeder.

Jakich używacie do nich łączników?

Kupiłem do nich Łączniki Preston Method Feeder Quick Change Beads , ale nie jestem zadowolony. Jakoś mi "nie leżą".

Wolałbym zakładać krętliki, ale z możliwością szybkiej wymiany przyponu. Pytanie - jakiej wielkości krętlik wejdzie w tę dziurkę..?
MM