Autor Wątek: Zestawy gruntowe oraz spławikowe do łowienia w nocy  (Przeczytany 7728 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Witajcie :)

Na łowieniu w nocy, znam się jak na grze na fortepianie... Czyli wcale ::)

Tak więc, zakładam taki wątek, żeby każdy z Was mógł podzielić się swoimi sprawdzonymi zestawami gruntowymi oraz spławikowymi do połowu nocą.

Szczerze, nie mam pojęcia czy różnią się one czymś od tych którymi łowimy w dzień, ale...

Mi bardzo zależy na znalezieniu alternatywy dla Method Feeder :)

Mam nadzieję, że taki wątek pomoże innym, niedoświadczonym nocnym łowcom :)

Zapraszam do dyskusji ;)

Ps. Chyba nie było takiego wątku, prawda? :-X
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Krzysztof-Chodzież

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Zestawy gruntowe oraz spławikowe do łowienia w nocy
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2016, 19:11 »
Witam
Najważniejsza jest organizacja stanowiska żeby się nie zabić albo nie wpaść do wody.
Ja łowie tak: -bat, spławik ze świetlikiem, -gruntówki z sygnalizatorem dźwiękowym albo z pingpongiem ze świetlikiem (najczęściej jedna na białą rybę a druga na coś większego (węgorz,sum itp.)
Jako oświetlenia używam ze dwie lampy naftowe i czołówkę.
Podejrzewam że metodę można by śmiało stosować.
Dodatkowo małe radyjko,termosik herbaty i max.do drugiej w nocy można posiedzieć,chyba że ryby biorą to do rana.
Pozdro.
Krzysztof

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2016, 20:10 »
Żeby nie mieć problemów z poruszaniem się po łowisku w nocy musisz je dobrze poznać za dnia. Wszystkie potrzebne rzeczy trzeba ulokować tak, żeby nie wymagało to chodzenia po ciemku.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Merkusz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2016, 20:33 »

A propos stanowiska w nocy :)

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 15.03.2016, 13:29 »
Panowie,

"Wymyśliłem" sobie taki zestaw:
Ciężarek centryczny na żyłce głównej (taki 30/40 g.)- tego typu: http://www.rockworld.pl/k,5,ciezarki-olowiane/pk,76,ciezarki-fox/p,6883,fox-camotex-square-inline.html , to tego przypon od Methody, a całość przed zarzutem spakowana w siatke PVA i zasypana pelletami np. 4 i 6mm. Do tego na przypon śrucinka i na włos kuleczka PoP-up. I to będzie taka Methoda, tyle że bez podajnika :)
Co myślicie?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #5 dnia: 15.03.2016, 13:42 »
Że rybka pobierze pellety z dna i nie zauważy, że coś pływa nad?
Marcin

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 15.03.2016, 13:44 »
Że rybka pobierze pellety z dna i nie zauważy że coś pływa nad?
Ale właśnie ta śrucinka ma spowodować, że ta kuleczka będzie ok. 2cm nad dnem :)
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 15.03.2016, 15:58 »
Filip, Zestaw jak najbardziej OK, ale jest kilka 'zapytań'. 

Zacznijmy od końca: dlaczego chcesz używac kulek pop-up? Chciałbym poznać kogoś, kto z gruntu łowi więcej na te kulki niż na przynęty tonące (ale łowi dużo)... Jest jakaś moda... :D Karpiarze używają często kulek pływających, ale oni poluja na największe karpie. Przy feederze nie trzeba absolutnie tak kombinować. Zaopatrzyłbym się ewentualnie na Twoim miejscu w waftersy, są to zbalansowane przynęty, zatapiane przez hak, unoszące się lekko nad dnem, łatwo zasysane przez rybę.

Dlaczego przypon do Metody? W momencie jeżeli nie chowasz przynęty w podajniku, lepiej używać delikatnych przyponów, w zależności od ryb które są w łowisku. 0.26 mm to zbyt dużo raczej. Kolejna rzecz to długość. To, że stosujesz kulkę pop-up wcale nie da ci lepszych wyników w połączeniu z krótkim przyponem,lepiej go wydłużyć i dołożyć śrucinkę aby zatapiała kulkę na danej wysokości od dna.
Jeżeli jest warstwa mułu, ciężarek wciągnie przynętę na krótkim przyponie  i niczego nie widać... Przy dłuższym naciągasz zestaw, ciężarek/koszyk się zapada, ale przynęta nie zostaje wciągnięta.

Ciężarek in-line, czy naprawdę potrzebny? Tutaj problemem jest to, że trudno się je wymienia. Łowiąc zestawem gruntowym prostym, możesz wymieniać dowolnie obciążenie, użyć koszyka, podajnika do białych. Przy przelotowych ciężarkach jesteś raczej uziemiony.

Rozumiem, że całość chciałeś pakować do woreczków PVA, jak karpiarze. Nie wiem czy to najlepszy pomysł, to działa, ale nie jest to łowienie aktywne. Mając miękką szczytówkę korzystasz z jej wskazań. Więc o wiele lepiej jest zarzucać częściej, ale mniejszą ilością. Jeżeli łowisz w nocy - to tutaj można używać po prostu torebek PVA, ewentualnie większych kiełbasek, zakładanych na przypon. Zarzucając w to samo miejsce i tak robisz mały dywan.
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 15.03.2016, 16:09 »
Filip, Zestaw jak najbardziej OK, ale jest kilka 'zapytań'. 

Zacznijmy od końca: dlaczego chcesz używac kulek pop-up? Chciałbym poznać kogoś, kto z gruntu łowi więcej na te kulki niż na przynęty tonące (ale łowi dużo)... Jest jakaś moda... :D Karpiarze używają często kulek pływających, ale oni poluja na największe karpie. Przy feederze nie trzeba absolutnie tak kombinować. Zaopatrzyłbym się ewentualnie na Twoim miejscu w waftersy, są to zbalansowane przynęty, zatapiane przez hak, unoszące się lekko nad dnem, łatwo zasysane przez rybę.

Dlaczego przypon do Metody? W momencie jeżeli nie chowasz przynęty w podajniku, lepiej używać delikatnych przyponów, w zależności od ryb które są w łowisku. 0.26 mm to zbyt dużo raczej. Kolejna rzecz to długość. To, że stosujesz kulkę pop-up wcale nie da ci lepszych wyników w połączeniu z krótkim przyponem,lepiej go wydłużyć i dołożyć śrucinkę aby zatapiała kulkę na danej wysokości od dna.
Jeżeli jest warstwa mułu, ciężarek wciągnie przynętę na krótkim przyponie  i niczego nie widać... Przy dłuższym naciągasz zestaw, ciężarek/koszyk się zapada, ale przynęta nie zostaje wciągnięta.

Ciężarek in-line, czy naprawdę potrzebny? Tutaj problemem jest to, że trudno się je wymienia. Łowiąc zestawem gruntowym prostym, możesz wymieniać dowolnie obciążenie, użyć koszyka, podajnika do białych. Przy przelotowych ciężarkach jesteś raczej uziemiony.

Rozumiem, że całość chciałeś pakować do woreczków PVA, jak karpiarze. Nie wiem czy to najlepszy pomysł, to działa, ale nie jest to łowienie aktywne. Mając miękką szczytówkę korzystasz z jej wskazań. Więc o wiele lepiej jest zarzucać częściej, ale mniejszą ilością. Jeżeli łowisz w nocy - to tutaj można używać po prostu torebek PVA, ewentualnie większych kiełbasek, zakładanych na przypon. Zarzucając w to samo miejsce i tak robisz mały dywan.
Dlaczego kulki Pop-up? Nie wiem, po prostu podałem taki przykład :D

Mi chodziło, właśnie o coś takiego, co będzie zbliżone do Methody - krótki przypon, ciężarek zamiast podajnika, wszystko w PVA, żeby tworzyło taką "pułapkę". Nie chodzi mi o aktywne łowienie jak przy typowej Methodzie, tylko o zestaw przy którym nie będę musiał przerzucać "co chwilę". A wędkę chciałem ustawić normalnie na sygnalizatory elektroniczne :)
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 15.03.2016, 20:53 »
Pomyślałbym o tunelu PVA, gdzie dasz do środka jakieś smakołyki - kukurydza, trochę pelletów, zanęty, pokruszonych kulek może, i założył na przypon zwykłego zestawu. Jako przynęta -  na przykład kukurydza, kilka ziaren (jedno może być pływające), połowa rosówki, pellet w paście, kulka proteinowa.  Taki zestaw wytrzyma sporo w wodzie, nawet z 2-3 godziny, chociaż noca lepiej przerzucać częściej zestawy.

Filip - jakby nie było zawsze trzeba coś podnęcić. Można spodować, wprowadzić coś koszykiem, wystrzelić kule procą. Na noc dobrze jest sie odpowiednio przygotować, nęcąc póki jeszcze jest jasno najlepiej. Jak zestaw którym będziesz łowił będzie miał coś ekstra, to juz dobrze. Polecam zwykły zestaw, ale dodatek torebki PVA na haku, działa to bardzo dobrze. Metoda tez jest OK, ale duża - taka z ESP.

Zestaw o którym piszesz też ma sens. Mając większy ciężarek (2 oz - 56 gram wzwyż), możesz wprowadzić dużo towaru używając woreczka PVA. Niekoniecznie musi to być kulka pływająca, jeżeli już to dałbym małą śrucinę, aby podniosła się z 2-4 cm nad dno. Dobrze jest dodać rurkę na żyłkę, zatapiająca ją dobrze przed ciężarkiem, lub leadera. Do woreczka można dać więcej  towaru, można też go solidnie zadipować. Jak zakleisz rogi, to pakunek dobrze leci. Takie bomby ładowane w jedno miejsce też dobrze zanęcają. Tutaj można dać sporo konopi i kukurydzę na włos, to świetna kombinacja...
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 15.03.2016, 22:18 »
Mam jedno pytanie, czym jest "zwykły zestaw"? :-[
Have fun.
Do what makes you happy.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15.03.2016, 22:22 »

Wywal rurkę i sprężynę i masz zwykły ;D

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
« Odpowiedź #12 dnia: 15.03.2016, 23:28 »
FilipJann. Poruszyłeś piękny i ciekawy temat. Tylko co dalej? Czyli:

- czy chodzi Ci o połowy w rzece czy w wodzie stojącej;
- jak wygląda dno łowiska;
- czy woda płynie czy stoi;
- jaka jest pora roku;
- jaki jest księżyc (inaczej się łowi podczas pełni i inaczej podczas nowiu, inaczej kiedy łowiąc księżyc widzisz na niebie i inaczej, kiedy go nie widać);
- co to znaczy alternatywa do Metody? Alternatywą omawianą, może być jedynie zestaw do danego konkretnie łowiska;
- czy jest głęboko, czy płytko?
- jaki kolor ma woda, czy jest to woda czysta czy poburzowa, a może zimowa?
- jak daleko od siebie/stanowiska chcesz łowić?
- jakie gatunki ryb chcesz łowić i jakiej wielkości?
- którą z technik gruntowych chcesz zastosować?
- czy łowisko jest zaczepowe?
Itd., itd.

Dalej:
- jak chronić swoje zdrowie?
- jak ochronić się przed ewentualnymi napastnikami? Jakie zastosować środki obrony?
- jak zdobyć informację, że ktoś idzie w Twoją stronę (niekoniecznie w dobrych intencjach)?
- jak zabezpieczyć swój majątek nad wodą?

Pytań mogę jeszcze zadać Ci dziesiątki i wyobraź sobie, że takie pytania zawsze sobie zadaję, kiedy planuję taktykę. Czyli inaczej planuję „przebieg bitwy”. Mam tzw. 61 pytań i na każde odpowiadam.

Ja Tobie podam inną taktykę, mianowicie 7 złotych pytań stosowanych w kryminalistyce:
1.   Co?
2.   Gdzie?
3.   Kiedy?
4.   Jak?
5.   Czym?
6.   Dlaczego?
7.   Kto?
Na podstawie 7 pytań można formułować wnioski.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 15.03.2016, 23:41 »
FilipJann. Poruszyłeś piękny i ciekawy temat. Tylko co dalej? Czyli:

- czy chodzi Ci o połowy w rzece czy w wodzie stojącej;
- jak wygląda dno łowiska;
- czy woda płynie czy stoi;
- jaka jest pora roku;
- jaki jest księżyc (inaczej się łowi podczas pełni i inaczej podczas nowiu, inaczej kiedy łowiąc księżyc widzisz na niebie i inaczej, kiedy go nie widać);
- co to znaczy alternatywa do Metody? Alternatywą omawianą, może być jedynie zestaw do danego konkretnie łowiska;
- czy jest głęboko, czy płytko?
- jaki kolor ma woda, czy jest to woda czysta czy poburzowa, a może zimowa?
- jak daleko od siebie/stanowiska chcesz łowić?
- jakie gatunki ryb chcesz łowić i jakiej wielkości?
- którą z technik gruntowych chcesz zastosować?
- czy łowisko jest zaczepowe?
Itd., itd.

Dalej:
- jak chronić swoje zdrowie?
- jak ochronić się przed ewentualnymi napastnikami? Jakie zastosować środki obrony?
- jak zdobyć informację, że ktoś idzie w Twoją stronę (niekoniecznie w dobrych intencjach)?
- jak zabezpieczyć swój majątek nad wodą?

Pytań mogę jeszcze zadać Ci dziesiątki i wyobraź sobie, że takie pytania zawsze sobie zadaję, kiedy planuję taktykę. Czyli inaczej planuję „przebieg bitwy”. Mam tzw. 61 pytań i na każde odpowiadam.

Ja Tobie podam inną taktykę, mianowicie 7 złotych pytań stosowanych w kryminalistyce:
1.   Co?
2.   Gdzie?
3.   Kiedy?
4.   Jak?
5.   Czym?
6.   Dlaczego?
7.   Kto?
Na podstawie 7 pytań można formułować wnioski.

Że tak powiem... Zatkało mnie. :bravo:

Stworzyłem ten wątek z myślą o zrobieniu "bazy" zestawów, na każdą wodę i każdą rybę :)

Ale jeśli chodzi o mnie, to...

Chciałbym, znaleźć zestaw gruntowy, który umożliwi mi w miarę skuteczne łowienie - głównie leszczy/linów, na wodzie stojącej o głębokości maksymalnej 4m. Dno jest raczej twarde, miejscami występują duże skupiska podwodnej roślinności. Na nocki zacznę jeździć pewnie późną wiosną, aż do końca lata.
Do takiego łowienia chciałbym wykorzystać mój feeder, który ustawię na podpórki z elektronicznymi sygnalizatorami brań. I tu ważny będzie ciężar całego zestawu (ciężarek chciałbym maks. 40 g) i odległość (z tym mam zawsze problem) 30 może 40 metrów.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na każde ze złotych pytań :)

Have fun.
Do what makes you happy.