Autor Wątek: Korum Barbel Rod 13 ft - pytania do użytkowników  (Przeczytany 7987 razy)

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam,

Szukam mocnego kija na rzekę, feedery które posiadam czasem nie dają rady (140 i 160 gram wyrzutu).
Szukam czegoś do około 200 gram  i nie wiem czy iść w kolejny feeder czy kupić tą brzanówkę z Koruma. Nigdy nie miałem do czynienia z takim kijem i stąd pytania do Was co lepsze.
Będę stosował koszyki max 150 gram + towar w środku, miejsce to opaska z głęboką rynną. Kije które teraz mam gną się niemiłosiernie i muszę rzucać z dużym wyczuciem żeby ich nie uszkodzić co czasmi nie pozwala osiągnąć wystarczającej odległości rzutu.
Zainteresowałem się tym Korumem bo widzę w nim duży potencjał na taką rezerwową wędkę do wszystkiego, martwa rybka, taka a'la karpiówka na wodach stojących itd..

Prosiłbym jeżeli są na forum użytkownicy tego kija o opinię na jego temat.

Pozdrawiam.

Marcin

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Korum Barbel Rod 13 ft - pytania do użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: 18.03.2016, 10:18 »
Myślę, że ważną rzeczą jest to co chcesz łowić. Kije tego typu są miękkie, ale przy odpowiednim ciężarze, zaś sama szczytówka jest mocna. Na normalnej rzece więc możesz mieć problem z odczytywaniem brań.
W normalnych warunkach, prąd wody naciągnie zestaw, co spowoduje ugięcię się szczytówki. Nie każda ryba jednak będzie miała tyle siły aby dać czytelne brania. Ja używam zestawu samozacinającego, przez co przy koszyku 112 gram mała ryba nie potrząśnie wystarczająco szczytówką, musi być większa.

Jeżeli więc nastawiasz się na leszcze, brzany, karpie, klenie - to kij jest OK. Jeżeli jednak chcesz łowić wszystko. lepszy okazać może się feeder. Sam kij na pewno jest wielozadaniowy, jednak zdecydowanie do połowu większych ryb.

Jeżeli chcesz łowić na pellety, kulki, duże przynęty - jak najbardziej będzie OK. Przy dendrobenia i białych, możesz mieć oskubaną przynętę, bez żadnych wskazań. Kij zaprojektowano z myśłą o łowieniu brzan na podniesionych wodach.

Lucjan

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 18.03.2016, 10:39 »
Pozdrawiam

Marek

Offline Ostry

• Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 18.03.2016, 14:19 »
Tu było sporo w tym temacie Ostry http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2315.msg59194#msg59194

Dzięki wielkie za podlinkowanie tego tamatu, dla Ciebie :thumbup:

Luk wędka ma służyć do połowu właśnie większych ryb na duże przynęty ser, pellety itd. + nie ukrywam że myślę o jej zastosowaniu do martwej rybki z sygnalizatorem i ewentualnie lekka karpiówka. Gdzie feeder nie końca mi się sprawdza przed duża liczbę małych przelotek.

Poczytam jeszcze trochę na ten temat ale chyba się na nią skuszę.
Marcin

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 18.03.2016, 16:23 »
Jak do dużych to spokojnie możesz łykać...
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 18.03.2016, 18:51 »
Jako że mam trochę kijków brzanowych (dokładnie 5) z Koruma, ale tego akurat jeszcze nie (tylko sprawdzałem go w sklepie), mogę Ci powiedzieć, że są to świetne budżetowe kije.
Ten 13 ft jest w sumie 3 składowy, ale akcja kija zachowana.
Chodzi jak krótsze, a wręcz powiedział, że akcja jest na nim pełniejsza.
Moim zdaniem minusem tych wędzisk jest tylko uchwyt skręcany od góry (przy takim sprzęcie lepiej sprawują się uchwyty dolne), poza tym spoko różdżka ;)

Offline Ostry

• Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 21.03.2016, 08:14 »
Jako, że mam trochę kijków brzanowych (dokładnie 5) z koruma ale tego akurat jeszcze nie (tylko sprawdzałem go w sklepie) mogę Ci powiedzieć że są to świetne budżetowe kije.
Ten 13 ft jest w sumie 3 składowy ale akcja kija zachowana.
Chodzi jak krótsze a wręcz powiedział, że akcja jest na nim pełniejsza.
Moim zdaniem minusem tych wędzisk jest tylko uchwyt skręcany od góry (przy takim sprzęcie lepiej sprawują się uchwyty dolne) poza tym spoko różdżka ;)

Dzięki za opinię, widziałem właśnie ten uchwyt, bo wychwyciłem ten kijek na jednym z filmików Korum'a na YT. Poszukam jeszcze czegoś podobnego, ale chyba go kupię. Co do 3 składów to takiego właśnie szukam, max. po złożeniu to 150 cm, a ten jest jeszcze krótszy, tylko takie kije mieszczą mi się do pokrowca i do samochodu.
Marcin

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #7 dnia: 07.11.2016, 21:17 »
Odświeżam temat - czy ktoś już miał kontakt fizyczny z tymi 13-tkami Koruma :P - ważne są dla mnie opinie z użytkowania tych patyków nad wodą. Podobnie jak Ostry potrzebuję wędzisk do połowów z sygnalizatorami (lekka karpiówka, metoda pow. 60g) czy też drapieżników na żywca lub martwą rybkę. Bardzo okazjonalnie zastosowanie ich na Odrze, ale też raczej z sygnałkami. Nie potrzebuję sztywnych pał, ani wierzbowych witek. Dodam, że posiadam już karpiówki czy feedera, więc patyki tego typu odpadają. Obecnie rolę "takich Korumów" spełniają mi gruntówki do 60g, ale to pewnie niebo a ziemia. Z góry dzięki za cenne wskazówki :thumbup: ;D.

Edit:
Dziś stałem się posiadaczem (mam nadzieję, że szczęśliwym) 2szt w/w barbelków ;D. Pierwsze wrażenia (wygięcia :narybki: kija) świetne. Na razie tylko podpiąłem pod nie swoje Spro Freeliner XS 6000 i myślę, że to odpowiednie zestawienie. Jeśli w tym roku jeszcze będę miał okazję do jakichś recenzji, to nie omieszkam ich Tu zamieścić.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 20.11.2016, 18:16 »
Zagadkowa sprawa z tym C.W. Korum'ów - to w końcu 180 czy ok.227g?

Przy okazji wrzucam parę fotek pracy wędki (hol walecznej butelki z wodą :P):

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.11.2016, 21:33 »
W wersji dwuskładowej na 2017 mamy taki opis C.W.

Bądź tu mądry i rzucaj Korum'em  - 150-220g, 180g czy 8oz :o ??? :'(?

Offline pawlica

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #10 dnia: 23.11.2016, 21:46 »
Ładnie się ugina, kiedy ją przetestujesz nad wodą, bo po złamaniu twin tipa też myślę nad tym patykiem? I taka rada - uważaj z rzucaniem albo jak któryś kolega napisał - rozgrzej najpierw małym ciężarem haha. Tak na poważnie to bym oscylował przy tych 180 g - nie więcej.

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.11.2016, 22:42 »
Nie potrzebuję nawet rzucać powyżej 180 g, ale dobrze wiedzieć czym się macha :P. Co do testów w/w kijków to czekam na to jak "Żydzi na Chrystusa" (jak raczył mawiać mój nauczyciel od chemii w l.o. :facepalm:). Chciałbym jeszcze w tym roku wybrać się nad Odrę, ale na ten weekend szału z temp. nie będzie. Bardzo dokładna (jak dla mnie 80% trafności) prognoza pogody, jaką jest newmeteo.pl, mówi żebym w sobotę siedział na dupie w domu :'(.

http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=983

Jeśli w tym roku zdarzy się okazja do komfortowego wypadu nad wodę z K-barbelkami, to na pewno zdam relację.

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #12 dnia: 24.11.2016, 01:21 »
Ten Barbel Twin TIP to będzie coś innego niż wprowadzony w tym roku Twin TIP i Twin TIP Plus?
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline pawlica

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 24.11.2016, 08:53 »
Ten Barbel Twin TIP to będzie coś innego niż wprowadzony w tym roku Twin TIP i Twin TIP Plus?
Nie ma takiej wędki jak "barbel twin tip" jest albo barbel , twin tip i twin tip plus. Ta pierwsza jest najmocniejsza te dwie pozostałe różnią się o ile dobrze pamiętam ilością przelotek i długościa dolnika.

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
« Odpowiedź #14 dnia: 24.11.2016, 10:47 »

Bądź tu mądry i rzucaj Korum'em  - 150-220g, 180g czy 8oz :o ??? :'(?
[/quote]

8oz x 28g = 224g czyli podany max. ciężar wyrzutowy 220g niewiele od tego odbiega,  zaś 180g można przyjąć za takie optimum przy którym wykorzystamy wszystkie walory wędki.
Co do podanych 150g jako minimum cw. to może być podany ciężar minimalny który napnie nam zestaw i odpowiednio ugnie szczytówkę. Przy mniejszym ciężarze może być sytuacja że próbując odpowiednio napiąć szczytówkę będziemy przesuwać zestaw.
To tak czysto teoretycznie i matematyczne
Jest to kij wg opisu na duże rzeki i uciągi więc raczej wyklucza to malutkie obciążenia ale rzeka to rzeka i może być inaczej.
I jeszcze jedno, czasem opisy producentów są z dupy wzięte, aczkolwiek moje patyki od Koruma raczej niewiele odbiegają w rzeczywistości od opisu katalogowego
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.