Autor Wątek: Wędka matchowa do 300 zł - Browning/Daiwa/Trabucco  (Przeczytany 15864 razy)

Offline Monika

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Drodzy Panowie :)

Potrzebuję fachowej porady. Zbliżają się moje urodziny i marzy mi się wędka matchowa. Czytałam już tu na forum kilka tematów i pomogło mi to wybrać 3 potencjalne wędki, które spełniłyby moje oczekiwania:

Browning Force Silver Match  390, cw. 15
Daiwa Aqualite Power Match 390, cw. 10-40
Trabucco Precision XT Match Plus 390, cw. 8-25

Łowię głównie krasnopiórki, karasie czy liny, ale i karpie ok. 2kg, choć czasem złapie się coś większego ;). Odległości na jakich łowię to 15-20 metrów, na spławiki o gramaturze między 2 a nawet 9 g. W zależności od warunków.
Szukam lekkiej wędki, która przyniesie mi radość z łowienia powyższych gatunków. Chciałabym wędkę o akcji progresywnej, parabolicznej.

Czy w Waszej opinii powyższe wędki są odpowiednim wyborem? Nie zawiodę się?

Z góry dziękuję za rady! Mam nadzieję, że nie powieliłam tematu, przejrzałam naprawdę dużą część działu Sprzęt ;)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka matchowa do 300 zł - Browning/Daiwa/Trabucco
« Odpowiedź #1 dnia: 20.03.2016, 16:15 »
A może warto pomyśleć jeszcze nad Tubertini Xenia Match Light? Sam taką posiadam i po dwóch wypadach z tą wędką jestem mega zadowolony... Co prawda nie wiem jak jest z holem "większych" ryb, ale może inni koledzy którzy jej używają się wypowiedzą.

CW tej wędki jest opisane jako 4-15 i ja sam już to odczułem, spławikiem 1 g z lekkim bocznym wiatrem trochę ciężko się zarzuca (chociaż, przyczyna może leżeć w tym, że nie mam jeszcze wprawy w łowienu wędkami typu "match" :) ). Lecz spławikiem 1,5 g rzuca się dobrze, nie mówiąc już o 2 gramowym, który pięknie leci :D

Wędka jest bardzo lekka (o ile mnie pamięć nie myli - 195 g) i jest po prostu piękna :-[

Można ją dostać w sport-fishing.pl za troszkę ponad 200 zł (po rabacie).

Polecam! :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20.03.2016, 16:42 »
W dziale giełda znajdziesz Browninga nowego za 230 zł :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #3 dnia: 20.03.2016, 16:53 »
Monika ja mogę Ci polecić Trabucco Precision XT Match Plus 390, cw. 8-25. Świetna i dobrze wykonana wędka w tym przedziale cenowym. Bardzo ładnie pracuje podczas holu i daje sporo frajdy.
Pozdrawiam,
Maciek

Offline sekra

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 20.03.2016, 17:33 »
Monika ja mogę Ci polecić Trabucco Precision XT Match Plus 390, cw. 8-25. Świetna i dobrze wykonana wędka w tym przedziale cenowym. Bardzo ładnie pracuje podczas holu i daje sporo frajdy.

Też Moniko polecam Ci tę wędkę. Łowienie nią daje naprawdę dużo frajdy.  Wędkę ważyłem osobiście i waży tylko 182 g.
Ja myślę kupić jeszcze drugą taką samą. W tej cenie według mnie, jest naprawdę dobrym wyborem.
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #5 dnia: 20.03.2016, 18:40 »
Daiwa o cw 10-40 może być trochę za sztywna żeby komfortowo rzucało się spławikami 2-9 gramów, to raczej wędka do łowienia ciężkimi sliderami.
Ja od siebie polecić mogę Tubertini Xenie Light. Używałem jej cały poprzedni sezon, w tym nie miałem jeszcze okazji. Fajnie holuje się nią i 10 cm płoteczki i 3 kg karpie, chociaż przy karpiu mam trochę mniej do powiedzenia, ale wędka daje im radę. Pięknie pracuje i amortyzuje odjazdy. Wyważenie wędki jest dobre, nie męczy nadgarstka. I przede wszystkim będzie Ci się lepiej rzucało lekkimi spławikami.
Bardzo dobra wędka, godna polecenia, i na bank spełni Twoje oczekiwania.   
Pozdrawiam
Marcin

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #6 dnia: 20.03.2016, 19:24 »
Osobiście też używam Trabucco Precision XT Match Plus tylko, że w wersji 420 cm.. Jest bardzo ładnie wykonana i lekka. Nawet 10 cm płotka daje się ładnie odczuć na wędce mimo takiego cw jaki posiada ;)

Offline Monika

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20.03.2016, 20:20 »
Dzięki Panowie! W takim razie Daiwę sobie odpuszczę. Jutro idę do Multifishing zobaczyć Browninga na żywo. Natomiast o Xeni dużo czytałam na tym forum, jak również o Trabucco. Szkoda, że nie można ich zobaczyć w Warszawie. Raczej jestem z tych wędkujących, którzy przez większość czasu trzymają wędkę, więc istotne dla mnie jest wyważenie i waga wędziska.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 20.03.2016, 20:34 »
Dzięki Panowie! W takim razie Daiwę sobie odpuszczę. Jutro idę do Multifishing zobaczyć Browninga na żywo. Natomiast o Xeni dużo czytałam na tym forum, jak również o Trabucco. Szkoda, że nie można ich zobaczyć w Warszawie. Raczej jestem z tych wędkujących, którzy przez większość czasu trzymają wędkę, więc istotne dla mnie jest wyważenie i waga wędziska.
Tak wygląda wyważenie Xeni z kołowrotkiem Shimano (waga- 270 g ) :)

Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 20.03.2016, 20:41 »
Generalnie rzecz biorąc Trabucco i Tubertini to praktycznie identyczne wędki. Tubertini ma minimalnie głębsze ugięcie, jest delikatniejsza, poza tym nie różnią się praktycznie niczym :) Nie wiem jak Browning, ale jeśli wybierzesz Xenie albo Precission, nieważne którą, będziesz zadowolona.
Ja macałem obie przed zakupem, zdecydowałem się na Xenie tylko dlatego, że była delikatniejsza, a tego oczekiwałem od wędki która służy mi głównie do połowu płoci i leszczy :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #10 dnia: 20.03.2016, 20:51 »
Proponuje Browninga Silver
Mam i każda płoteczka sprawia dużo radości. Progresywna. Do paraboli nie poszedłem :) lecz bardzo dobrze czuć hol nawet małej ryby. 10 cm płoć czuć dolniku.
Marcin

Offline Monika

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20.03.2016, 21:26 »
Tak wygląda wyważenie Xeni z kołowrotkiem Shimano (waga- 270g ) :)

Robi wrażenie! Jak na tę klasę cenową - jest świetnie!

Ok, widzę że czy wybiorę Browninga czy Trabucco czy Tubertini - powinnam być zadowolona :D Jutro dam znać czy kupiłam Browninga czy zamawiam Trabucco lub Tubertini. Jeśli kupię jutro - pierwsze testy w weekend!

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 20.03.2016, 21:45 »
Tak wygląda wyważenie Xeni z kołowrotkiem Shimano (waga- 270g ) :)

Robi wrażenie! Jak na tę klasę cenową - jest świetnie!

Ok, widzę że czy wybiorę Browninga czy Trabucco czy Tubertini - powinnam być zadowolona :D Jutro dam znać czy kupiłam Browninga czy zamawiam Trabucco lub Tubertini. Jeśli kupię jutro - pierwsze testy w weekend!
W takim razie czekamy :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Monika

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 21.03.2016, 20:45 »
Pojechałam - wędki nie kupiłam :). Natomiast pozostałe elementy zestawu już mam!

Obejrzałam Browninga i wędka świetna. Nie mieli Trabucco matchówek, ale za to mieli feedery Trabucco i ... coś wspaniałego! Bardzo mi się spodobały wędki tej firmy i jutro zamierzam obdzwonić sklepy czy mają gdzieś na stanie Trabucco Precision XT Match Plus.

Jeszcze tylko zanim ją zamówię - szybkie pytanie do posiadaczy tej wędki - czy będę mogła na nią łowić z powodzeniem również lekkimi spławikami ok. 2 g? Może ktoś z Was ma zdjęcie pracującej wędki?

Z góry dzięki!!

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #14 dnia: 21.03.2016, 20:51 »
Wydaje mi się, teoretyzuję, bo nie mam żadnej z wymienionych wyżej wędek, że najlepiej do gramatur o jakich pisałaś, czyli 2-8 g, sprawdzi się właśnie Browning lub Xenia. Inne mogą mieć problemy z mniejszymi spławikami. Ale zawsze jest to coś za coś, wędki do 15 g będą minimalnie słabsze, co odczujesz dopiero na większej rybie. Jeśli nastawiasz się na rybki w 99% max 3 kg, wtedy wybierz taką właśnie finezyjną wędeczkę. Jeśli spodziewasz się częstych przyłowów karpiowych Tubertini lub coś mocniejszego będzie dobrym wyborem.  :-)
Dawid