Autor Wątek: Kulki Balansujące Diffusion  (Przeczytany 10464 razy)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
Kulki Balansujące Diffusion
« dnia: 22.03.2016, 23:06 »
Witam, co sądzicie o tej przynęcie Kulki Balansujące?

Oczywiście w opisie można przeczytać, że są dedykowane do Method Feeder "Diffusion Micro Boilies to idealne przynęty do tzw. method feeder na wody o dużej presji wędkarskiej ". Nigdy nie miałem styczności z przynętami, które wytwarzają chmurę pod woda. I zastanawiam się, czy to na pewno tak wabi ryby?

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kulki Balansujące Diffusion
« Odpowiedź #1 dnia: 22.03.2016, 23:47 »
Jak dla mnie to ta przynęta na pewno zwabi..... wędkarzy skorych do kupna :)
Przezroczystosć wody w akwarium, a w prawdziwym akwenie, to kolosalna róznica. Większość wód karpiowych (a na takie jest dedykowana ta przynęta) ma przezroczystość pół metra, a nawet mniej i te kolorki nie będą dla ryb widoczne - ale jeśli kolorkom w tym samym stopniu towarzyszy smak i zapach, to owszem, może to działać . Według mnie mniejsze karpie na komercjach na pewno będą zainteresowane. Na dzikich wodach z małą populacją dużych i ostrożnych ryb, raczej wątpię, by produkt był skuteczny.
Pozdrawiam - Gienek

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #2 dnia: 23.03.2016, 00:23 »
Winner i Tandem Baits to to samo? Czy o co, cholera, chodzi?

Michał z Bytomia

Offline laskovik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 23.03.2016, 01:11 »
Do mnie już jadą próba nie strzelba, mam nadzieje ze to nie będzie tani bubel ryby zweryfikują skutecznosc :)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 23.03.2016, 02:35 »
Kupiłem 3 opakowania Dambelsów tej firmy, i na samym początku marca raz byłem nad wodą, łowiąc metoda na sekretna kałamarnice i pomarańcze. Przynęta dała mi 4 klenie, a ogólnie innym wędkarzom tego dnia nic nie brało, może to zaleta metod feeder, a może tylko trochę szczęścia. Rybki, które się zameldowały zdecydowanie wolały dambelsa pomarańczowego.
Dlatego teraz się jeszcze zastanawiam czy nie spróbować tych smużących kupić, myślałem że ktoś już na to łapał i coś poradzi.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 23.03.2016, 03:58 »
Przynęta zbalansowana to taka, którą zatapia hak. Na filmie jest pop up. Nie polecam do Metody pop-up'ów, jeżeli już to dodajemy śrucinkę na przypon, aby kulka była nad miksem, około centymetra, dwóch. Dobrze jest to sprawdzić w pojemniku z wodą lub nad woda przy dnie. Jeżeli hak nie zatapia przynęty, to wtedy można dodac mini śrucinkę, i ustawić sobie na jakiej wysokości nad podajnikiem mamy przynętę. To co dobre - to przypon, który nie może być cienki - jest schowany w podajniku. Według mnie zaś jeżeli sterczeć będzie niczym antena, to wiele ryb może się płoszyć, doskonale wyczuwając pułapkę.  To co na zdjęciu jest pokazane, nie sprawdza się raczej przy Metodzie (10 cm nad podajnikiem). Użyłbym tego ewentualnie jak nic innego nie działa.

Co do tych chmur, jakie robi przynęta, to też byłbym ostrożny. Zgadzam się z Gienkiem, że często takie smużenie najlepiej działa na kupujących, na ryby już niekoniecznie :) Jeżeli normalne przynęty nie działają, można użyć takich tutaj. Sonubaits wypuścił oozingi do Metody, czyli smużące kulki, i jakoś nie ma rzesz tysięcy fanów kupujących ten produkt.

Ostrzegam też przed kopiowaniem tego co pokazują na filmie, najlepiej sprawdźcie to sami czy zadziała - przynęta wysoko nad podajnikiem to nie jest wcale jakaś super taktyka. Łatwo o fałszywe wskazania, podczepienie ryby. Przynęta może być OK, i dodawać tego 'czegoś', ale lepiej aby była zawieszona tuż nad podajnikiem. Zauważcie jak wielu wędkarzy stosuje pop-upy w swoim łowieniu. W UK rzadko się spotykam aby ktoś ich używał. Zazwyczaj są dobre w innych zestawach. Ale producenci często dodają chwytliwą nazwę - method feeder lub Metoda, o prostu aby lepiej się sprzedawało. Same pop-up'y zaś wchodzą do gry albo jak jest zimno, albo do innych zestawów. Smużące przynęty są o wiele lesze na rzekach, gdyż rybie łatwiej je lokalizować.

Z tymi pelletami tez bym uważał. Bo wrzucić podajnik nabity pelletami do akwarium, a na 2 metrową wodę, to kolosalna różnica. Jeżeli przynęta się unosi, to po co w ogóle ją wkładać do środka?

Tak więc przynęta może być OK, ale sposób w jaki ją zaprezentowano wcale nie musi dawać większej ilości brań, wręcz może dawać zero. Raczej pokazano jakie ona daje możliwości. Ringers wypuścił waftersy do Metody (nie tylko - do innych technik też) - i tam kulkę zatapia hak nr 12 z Guru, z cienkiego drutu. Hak nr 14 sprawi, że lekko będzie się unosić nad miksem. Tak więc aby uzyskać pożądany efekt, trzeba wypróbować te Winnery w pojemniku z wodą -  polecam się temu przyjrzeć.
Lucjan

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 23.03.2016, 06:04 »
Wielkie dzięki za odpowiedz i fajnie wytłumaczenie, mój wniosek trzeba kupić dambelsy z sprawdzonych  firm jak np  Drennan

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #7 dnia: 23.03.2016, 08:24 »
Przecież na tym filmie nie chodzi o to żeby pokazać zestaw do łowienia, że trzeba zrobić przypon 15cm tylko chcieli zaprezentować walory przynęty. Celowo poszła kilkanaście centymetrów do góry żeby było widać że jest pływająca i daje super chmurę a kolorowy aromacik idzie do dna. Jeśli daliby to 4cm nad podajnikiem z pelletem efekt wizualny w filmie byłby słabszy.
Trochę się gubię w opiniach. Mówicie że na taką kulkę nasączoną aromatem uważać, nie podniecać się może być słabo, to wabi tylko wędkarza.
Ale jak polejemy podobną kulkę GOO i zobaczymy podobne smużenie to już jest ekstra, ogólna euforia i wszyscy kupują.

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #8 dnia: 23.03.2016, 08:41 »
Trochę się gubię w opiniach. Mówicie że na taką kulkę nasączoną aromatem uważać, nie podniecać się może być słabo, to wabi tylko wędkarza.
Ale jak polejemy podobną kulkę GOO i zobaczymy podobne smużenie to już jest ekstra, ogólna euforia i wszyscy kupują.

jakub_wr witam w klubie, to samo mam na myśli :thumbup:
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 23.03.2016, 17:01 »
Zacytuję swoje słowa : Tak więc przynęta może być OK, ale sposób w jaki ją zaprezentowano wcale nie musi dawać większej ilości brań, wręcz może dawać zero. Raczej pokazano jakie ona daje możliwości.

Nie mam zamiaru uważać jakieś przynęty za słabą jak jej nie próbowałem (może inaczej jest z pewnymi pelletami) :) Panowie - chodzi mi o to, aby sprawdzić, czy przynęta się nie podniesie na długość przyponu. Smużenie przynęty może być pomocne, ważne aby przy Metodzie być pewnym, że przynęta jest przy dnie.
Wielu wędkarzy kupuje pop-up'y teraz - bo na nich napisane jest Metoda lub method feeder. A one według mnie działają bardzo słabo. O wiele lepiej jak przynęta jest schowana lub lekko ponad podajnikiem.

Na filmie pokazano jak smuży - i to jest OK, jednak nazwa zbalansowana przynęta jest myląca. Prawdopodobnie trzeba dużego haka aby ją zbalansować - dlatego warto mieć to na uwadze. Nie wiem tez czy każda partia jest taka, może to tylko dla potrzeb filmu tak wygląda?

Z trzy, cztery lata temu kupiłem pierwsze pellety haczykowe z Winnera. Łowię, łowię - i bach - wzdręga. Zaraz znowu ryba - znów wzdręga! Coś mi nie pasowało - wrzucam pellet do wody - a ten pływa! :D Miało to swoje dobre strony, warto jednak być pewnym, że łowimy na coś co się zachowuje odpowiednio -'pellet haczykowy pływający' dałby mi pewną wiedzę jak go użyć.

Lucjan

Offline marcinm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #10 dnia: 09.10.2016, 16:56 »
Cześć! Dawno tu nikt nie pisał, ale troszkę nie mogę się zgodzić z opinią, że przynęty ,,wysoko,, podwieszone nad podajnikiem są mniej skuteczne od tych zbalansowanych lub leżących na dnie. Wiem, że dzisiaj królują nowoczesne przynęty , super zanęty , nowoczesne przypony , haczyki i techniki podania, ale wiem jedno przynęta podana 7 - 10 cm nad podajnikiem przez lata dawała mi ryby, o których dzisiaj mogę marzyć ale to też inne czynniki mają na to wpływ, jak to dzisiaj wygląda.
Przez około 25 - 30 lat głównie łowiłem na przynęty podwieszone nad podajnikiem w dobie gdzie jeszcze sklepy wędkarskie , internet , fora , czasopisma w Polsce  raczkowały na temat methody , nowoczesnych przynęt , zanęt , technik i rodzajów połowów. Zaczynałem w latach, gdzie supermarkety spożywcze dopiero zaczęły raczkować w naszym kraju . A dlaczego supermarkety, ano dlatego, że poświęciłem jeden sezon, aby poszukać w nich przynęty pływającej nad podajnikiem, która da oczekiwane rezultaty. I tak przetestowałem około 25 przynęt typu chrupki , płatki śniadaniowe , popcorny , ryż dmuchany do mleka i wyszła z tego testowania jedna przynęta, którą na ostatniej Rybomani w Poznaniu widziałem jako ,, nowość ,, ;D. A jest nią pszenica preparowana w miodzie o nazwie Kanguski . Z Kanguskami moje wędkowanie jest związane od kilkudziesięciu lat. Zawsze jest to przynęta nr 1 i co może zdziwić większość łowię w 95 % w nocy na tą przynętę . Oczywiście jestem zapalonym poławiaczem :) leszczy w nocy i linów i karasi w dzień i nigdy nie było lepszej przynęty na moim haczyku od kangusków. Dochodzą do kangusków również takie przynęty podwieszane jak ryż preparowany i popcorn. Mógłbym ,, książkę ,, napisać o wymienionych przynętach o rodzajach brań , porach roku w których są skuteczne , jak modyfikować i podkreślać podwieszoną przynętę , czym dipować , na jakie haczyki są brania w 100 % do zacięcia , czym nęcić pod takie przynęty , czym nabijać koszyk - sprężynę do takiej metody ale wiem że dzisiaj idzie to w inną stronę i że podwieszona przynęta stanowi margines stosowanych przynęt . Wiem jedno bez chwalenia przetestowałem kanguski ( przynęta podwieszona ) w pierwszym okresie, w którym pojawiły się w polskich marketach i szkoda tylko, że nie wypromowałem ich i przynęty podwieszanej lata temu, którą stosuję do dnia dzisiejszego . PS. w razie pytań jestem otwarty na dyskusję i opowiem co i jak . Pozdrawiam Marcin 

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 09.10.2016, 16:59 »
Marcin, w jakich porach roku stosujesz Kanguski? Jak je zakładasz na haczyk/włos? Jakich zestawów używasz?

Ode mnie już masz :thumbup:
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline klimakg

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #12 dnia: 09.10.2016, 17:14 »
PS. w razie pytań jestem otwarty na dyskusję i opowiem co i jak . Pozdrawiam Marcin

Zaciekawiłeś :thumbup:, dawaj więcej szczegółów!!!
C&R

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 09.10.2016, 17:16 »
Marcinm zapodał ciekawym tematem. Co to ten kangusek?

Offline marcinm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #14 dnia: 09.10.2016, 17:19 »
Wiosna i wczesne lato na lina i karasia. Od początku żerowania leszcza w moim łowisku do nastania lodów. Zakładam w zależności od dnia, bo to różnie bywa, od jednego do dwóch ziaren kangusków przebranych, bo lubię te większe na haczyk nr 2 - 4 LS 2210G gamakatsu przebijając dwa człony ziarna za jednym razem , spinając je w całość z wystawionym grotem.