Autor Wątek: Mała mata  (Przeczytany 7322 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Mała mata
« Odpowiedź #15 dnia: 19.02.2017, 10:14 »
Ja wagę już mam. Pozostaje przystosować matę. Ja wszyję jej uszy na 4 rogach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline biedrona

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • .... Piękno natury ...
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 19.02.2017, 12:08 »
Mosteque mówisz tu o macie Rona tak (przyszyć uszy)? Bo właśnie zamierzam zamówić albo tą albo Mikado :)
Pozdrawiam DaWid

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #17 dnia: 19.02.2017, 14:01 »
Mosteque mówisz tu o macie Rona tak (przyszyć uszy)? bo właśnie zamierzam zamówićalbo Tąalbo mikado :)

Ja nawet nie wiem, co mam za matę. Chyba Mikado.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 19.02.2017, 14:44 »
Mam matę Ron Thomson. Kilka lat użytkowania nie robi na niej wrażenia.

Kolega  rococo1234 wkleił link z matą Mikado. Ma po bokach cztery napy, dzięki którym można przymocować ją do podłoża szpilkami do namiotu . Fajne rozwiązanie jak wieje silny wiatr.

http://www.wedkarski.com/akcesoria/8708-mata-do-wazenia-i-wyhaczania-ryb-mikado.html

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 26.02.2017, 14:10 »
Odkopie temat.

Mateo czy ta Mata Rona pozwala na ważenie ryb? Zastanawiam sie nad którąś z tych dwóch.

http://allegro.pl/mikado-mata-karpiowa-aix-2000a-i6111108208.html
http://allegro.pl/ron-thompson-mata-karpiowa-do-wazenia-i6724174946.html

Dopiero dziś dokopałem się do tego wątku :)
Mata Thompspna nie ma żadnych zaczepów do wagi. Ma tylko gumę do zabezpieczenia maty po złożeniu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 26.02.2017, 16:13 »
Dzięki, w takim razie trzeba brać Mikado.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #21 dnia: 26.02.2017, 17:13 »
Posiadam taką małą matę, pod szyldem Mistrall (miało być Mikado a przysłali Mistralla ;)).

http://allegro.pl/8mata-karpiowa-wedkarska-carper-cmk003-i5348618187.html

Na potrzeby matcha, feedera czy w sytuacjach, gdzie nie nastawiamy się na ryby, powiedzmy +5 kg, to jest wystarczająca. Moja ma wymiary 45x90 cm, jak na zdjęciu - jest rolowana i spinana za pomocą gum, posiada dwa kółeczka do przyszpilenia do podłoża, jeśli jest taka potrzeba.
Na rower jak znalazł ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 23.03.2017, 22:26 »
Panowie, postanowiłem odświeżyć nieco temat :)
Mianowicie, na początku zeszłego sezonu przekonany zostałem przez Kolegów z forum SiG :bravo: do konieczności posiadania maty do odhaczania ryb, za co bardzo dziękuję :beer:. Wybór padł wtedy na małą i niedrogą matę Ron Thompson 80x45cm, o której złego słowa nie napiszę, spisała się świetnie, służyła mi calutki sezon i nie raz jeszcze na pewno się przyda :).
W trakcie sezonu do podbieraka trafiały różnego kalibru rybki, w tym także kilka pokaźnych rozmiarów karpi i amurów, powiedzmy takich 6+. Pojawił się wówczas problem. Jak przetransportować ryby z powrotem do wody? Nie pozostawało nic innego jak transport ryby w rękach, co mogło się skończyć źle >:(, na całe szczęście się nie skończyło ;) :beer:.
Postanowiłem rozwiązać ten problem, i tak dziś stałem się posiadaczem maty karpiowej na zamek w rozmiarze "L" od firmy Tandem B.

http://tandembaits.com/mata-karpiowa-na-zamek-l-60-cm-x-90-cm.html

Mata występuje w dwóch rozmiarach: L i XL, wybrałem tą mniejszą, o powierzchni z gąbką 90x60cm.
Jako, że jest to raczej mała mata ;), postanowiłem wrzucić kilka fotek w tymże wątku.

Matę po złożeniu transportujemy w praktycznym worku zapinanym na rzep

Mata po wyjęciu z worka z zapiętym suwakiem

Mata w całej swojej okazałości :)

Poniżej jeszcze kilka fotek, m.in. porównanie rozmiarów z poprzednią moją matą oraz kosz podbieraka Korum Folding Spoon Net 26" na macie.

Pamiętajmy Panowie, aby jak najostrożniej obchodzić się z rybami na brzegu. Im mniej krzywdy i stresu im wyrządzamy, tym szybciej będziemy mieli szansę spotkać się z nimi powtórnie :fishonhook: ;).
Opisałem mój dzisiejszy zakup, nie chcę aby ktoś przypadkiem pomyślał, że promuję tutaj firmę T.B; podobne maty widziałem również pod innymi markami.
Jako że pierwszy raz opisuję na forum sprzęt wstawiając foto z galerii, jeżeli coś technicznie nie wyszło to z góry przepraszam.
Pozdrawiam :beer:

Pozdrawiam Darek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #23 dnia: 18.04.2017, 16:17 »
Darek M

Miałeś już okazję wyhaczać leszcze na tej macie? Śluz łatwo z niej schodzi?

Zastanawiam się nad identyczna matą i koszem podbieraka. Twój jest ten lateksowy czy zwykły? Jak śluz się go trzyma?

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #24 dnia: 18.04.2017, 18:24 »
Darek M

Miałeś już okazję wyhaczać leszcze na tej macie? Śluz łatwo z niej schodzi?

Zastanawiam się nad identyczna matą i koszem podbieraka. Twój jest ten lateksowy czy zwykły? Jak śluz się go trzyma?

Niestety nie udało mi się jeszcze połowić w tym sezonie, pogoda odstrasza :(. Jak tylko pierwsze leszcze wylądują na macie, dam znać.
Kosz z siatką pokrytą lateksem. W podbieraku zagościł już jeden mały karpik, siatka sucha momentalnie :thumbup:
Wielu Kolegów z forum posiada te kosze, warto poszukać odpowiedniego wątku :beer:
Pozdrawiam Darek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 18.04.2017, 18:29 »
Darek :thumbup: za prezentację.
Robert

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #26 dnia: 18.04.2017, 18:35 »
Daro, fajna ta Twoja mata. Gdyby nie to, że na pobliskich komercjach zmieniły się regulaminy, to też bym przy takiej został.
Na wspomnianych komercjach, właściciele zaczęli wymagać wanny albo kołyski, aby ryby częściej  wracały do wody w nienaruszonym stanie.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18.04.2017, 18:38 »
Daro, fajna ta Twoja mata. Gdyby nie to, że na pobliskich komercjach zmieniły się regulaminy, to też bym przy takiej został.
Na wspomnianych komercjach, właściciele zaczęli wymagać wanny albo kołyski, aby ryby częściej  wracały do wody w nienaruszonym stanie.
Czyli, że co? Już nawet mata jest "be"??

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #28 dnia: 18.04.2017, 18:41 »
Czyli, że co? Już nawet mata jest "be"??

Tak, zwykła mata, cienka bez obrzeży być nie może. Z perspektywy paru lat obsługi wielkich ryb na zwykłej macie Jaxona, podzielam zdanie pomysłodawców tych przepisów. Wiem z własnego doświadczenia, że wielka ryba może mocno ucierpieć na takim listku :(

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18.04.2017, 18:51 »
Bez jaj :facepalm: to nie lekka przesada? A jeżeli takim łowiskiem byłaby rzeka i łowiłbym na muchę lub wypuszczankę z wody to też miałbym sobie do szyi "kajfos" wiązać??? Ludzie, o ryby yrzeba dbać, ale pamiętajmy, że ryba w ciągu swojego życia łapie infekcje, podczas tarła traci mnóstwo śluzu i bywa atakowana przez drapieżniki...i żyje :) nie dajmy się zwariować. W takim wypadku jak powiem, że nawet głupiej maty nie posiadam to wyjdę pewnie na barbażyńcę przez wielkie B..