Autor Wątek: Co byśmy zmienili, co nas drażni na forum SiG  (Przeczytany 77574 razy)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Co byśmy zmienili, co nas drażni na forum SiG
« Odpowiedź #120 dnia: 02.09.2016, 11:36 »
Już to wyjaśniałem ale napiszę ponownie.

Rankingi:

Ranking to jednak jest rywalizacja. Dlatego jest podział ponieważ podajemy wielkość ryby i na tej podstawie wybierany jest zwycięzca. Nie można porównywać np. lina z UK i lina z PL bo dorastają do zupełnie innych rozmiarów.

Robiąc ranking, czyli tabelę z wynikami żeby były sprawiedliwe uwzględniamy podział na wody bo UK nie jest równia PL, komercja nie jest równa PZW (na komercji często są kupowane duże ryby żeby podnieść jej atrakcyjność).

Wyniki:

Tu jest dla mnie jasna sprawa, są to "Wyniki nad wodą", a nie wyniki na PZW (często mierne z powodu ich stanu) i komercjach (lepsze z powodu dbałości o te wody).

Tyle razy było już porównywane PZW do komercji i głosy, że komercja to "wanna z rybami", "burdel", "ryba atakuje pusty haczyk" itp. Głównie przez osoby łowiące tylko na PZW. Nie rozumiem tego. Czy to jakiś kult PZW jako "dzikiej wody", którą nie jest bo są sztucznie zarybiane? Przecież różnica między PZW, a komercją to to, że na komercji zwykle nie bierze się ryb, zachowuje większy porządek i przede wszystkim łowi ryby. Komercja i PZW są zarybiane sztucznie, różnica jest taka, że na PZW każdy z kartą może przyjść, natrzaskać ryb i je zabrać i tak w kółko.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline kroszo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #121 dnia: 02.09.2016, 11:52 »
A mnie drażnią zdjęcia Pyzy z gołą klatą :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( ??? ??? ??? ??? ??? ???
Dziki Wschód

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #122 dnia: 02.09.2016, 12:06 »
Michał nie rozumiemy się. Ja jednak jestem za podziałem wód w dziale wyniki nad wodą 2016 na komercje i PZW. W swoim życiu byłem chyba 2 lub 3 razy na komercji i złowienie ryby nie było dla mnie trudnością dlatego już tam nie wędkuję. Z czego mamy wieksza satysfakcje z tego co dostaniemy czy z tego co sami zdobędziemy. Jak jest na wodach PZW wszyscy wiemy  pokazywanie jakim się jest wędkarzem z rybą z łowiska komercyjnego to jest jak chwalenie się malego dziecka przed kolegami nowymi zabawkami.
Co byśmy zmienili, co nas drażni na forum SIG- dodał bym np. w dziale wyniki nad wodą- komercja 2016 lub coś podobnego. I to tyle

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 02.09.2016, 12:14 »
Jurek nie zrozum mnie źle
Możesz zawsze założyć swój temat np.
Wyniki nad woda PZW 2016
Na wzór
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4249.0

Nikt głowy tobie nie urwie ;D ;)

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #124 dnia: 02.09.2016, 12:16 »
Możesz nam wyjaśnić, co ten podział ma nam dać. Większość z nas zapewne traktuje ten wątek jako miejsce do pochwalenia się tym co nam się udało złowić. Przecież nik nie zabrania Tobie na podpisanie dużą czcionką nawet, swoich wyników wędkarskich ZŁOWIŁEM NA WODACH  PZW możesz również opisywać swoje wyprawy w osobnym Wątku. Ja sam tak robię jako że wędkuję obecnie tylko na komercji. Nie traktuj tego czasem jako atak na swoją osobę, ale dlaczego zmieniać coś co dobrze funkcjonuje.
Robert

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
« Odpowiedź #125 dnia: 02.09.2016, 12:31 »
Mariusz wiem że tak można zrobił to Pyza

Robert temat zakończyłem jednak odpowiadając Tobie dlaczego wlanie dlatego że złowienie ryby na komercji nie sprawia właściwie żadnej trudności tam nawet dziecko potrafi rybe złowić. Panowie kończymy temat nie dlatego że więcej już nic nie mam do podiedzenia ale dlatego że sie tego nie zmieni.

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #126 dnia: 02.09.2016, 12:32 »
Witam

Ja łowię na swoich wodach, założyłem swój wątek i dobrze mi z tym. Kto chce oglądać moje wpisy i wyniki odwiedza mój wątek, jeżeli ktoś nie chce, nie zmuszam. Każdy wie i nie muszę nikomu przypominać na jakich wodach łowię :)

Pozdrawiam

Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #127 dnia: 02.09.2016, 12:37 »

Robert temat zakończyłem jednak odpowiadając Tobie dlaczego wlanie dlatego że złowienie ryby na komercji nie sprawia właściwie żadnej trudności tam nawet dziecko potrafi rybe złowić. Panowie kończymy temat nie dlatego że więcej już nic nie mam do podiedzenia ale dlatego że sie tego nie zmieni.
:beg:  :beer:
Robert

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #128 dnia: 02.09.2016, 12:38 »
A mnie drażnią zdjęcia Pyzy z gołą klatą :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( ??? ??? ??? ??? ??? ???

Nie przesadzaj :D Bo jest zarośnięta :D :D :D Goła to dopiero będzie jak ją zgolę ;D ;D ;D ;D ;D :P :P :P Ale to na zimę zrzucam sierść :) A tak na poważnie, dostosuję się, żeby się tak więcej nie pokazywać z gołą klatą :D :)

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #129 dnia: 02.09.2016, 12:40 »
Dobra, dobra. Posmyrałbyś niedźwiedzia... :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #130 dnia: 02.09.2016, 13:47 »

Nie zgodzę się , ze każdy złowi rybę na komercji. Czasem jest ciężko, jak nie masz wiedzy, nie kombinujesz to niewiele złowisz.
Krzysztof

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 185
    • kanał YT
« Odpowiedź #131 dnia: 07.09.2016, 10:59 »
Brakuje mi opcji "ignoruj" pod wątkiem.
Jest "odpowiedz", "powiadamiaj", "zaznacz jako nieprzeczytane/przeczytane", itp.
Opcja "ignoruj" powodowałaby, że wątek/temat nie wyświetla się ani w liście "ostatnie wątki...", ani "pokaż wiadomości od ostatniej wizyty".
Mnie osobiście posłużyłoby to do oznaczenia "ignoruj" wszelkich wątków politycznych, religijnych, itp. rozważań wyższości Gwiazdki nad Wielkanocą.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline szumeq

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • tylko PZW
« Odpowiedź #132 dnia: 07.09.2016, 11:48 »
Michał nie rozumiemy się. Ja jednak jestem za podziałem wód w dziale wyniki nad wodą 2016 na komercje i PZW. W swoim życiu byłem chyba 2 lub 3 razy na komercji i złowienie ryby nie było dla mnie trudnością dlatego już tam nie wędkuję. Z czego mamy wieksza satysfakcje z tego co dostaniemy czy z tego co sami zdobędziemy. Jak jest na wodach PZW wszyscy wiemy  pokazywanie jakim się jest wędkarzem z rybą z łowiska komercyjnego to jest jak chwalenie się malego dziecka przed kolegami nowymi zabawkami.
Co byśmy zmienili, co nas drażni na forum SIG- dodał bym np. w dziale wyniki nad wodą- komercja 2016 lub coś podobnego. I to tyle

W 100% zgadzam się z Tobą kolego.
Dzika woda ma swój urok, lasy dookoła itp, nie jak na komercjach gdzie  trawka jak na polu golfowym i parasole.
Chyba tu nikt nie wmówi mi że na komercji jest trudniej...
Ten wpis nie jest  atakiem na nikogo jak coś....
Pozdrawiam...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #133 dnia: 07.09.2016, 12:26 »
Panowie, komercje to komercje. Są różne różniste. Są łowiska specjalne PZW lepsze niż niektóre komercje - i trudno o jakąś generalizację. Są Kacze Doły, jest i łowisko w Zawadzie - dwa niedaleko siebie. Jedno trudne i położone w lesie, drugie jest wanną z dużą ilością ryb. Całkiem inny klimat. Przyklejanie łatki 'komercja' obydwu nie jest rozsądne. Tak jak może być łowisko 'no kill' pod Opolem w Brzeziu, a może być Kanał Ulgi w Opolu. Obydwa to wody PZW a różnica jak pomiędzy syrenką a Mercedesem...

Ja napiszę co mnie drażni lekko...

Panowie - wiele osób dzieli się wynikami znad wody, mając w nosie wyniki innych wędkarzy. Nie rozumiem dlaczego nie mielibyśmy sobie gratulować, dać :thumbup: za dobry połów. Tak naprawdę każdy chce się podzielić swoimi wynikami, być zauważonym (nie ma co ściemniać, że nie), ale wielu nie ma zamiaru tego zrobić w odniesieniu do innych. Ogólnie reguła wzajemności działa zawsze, więc jeżeli my komuś pogratulujemy, to inni pogratulują nam. Nie gratulujesz innym? Nie licz, że tłumnie będą gratulować i Tobie.
A to taka podstawa bycia miłym dla innych, nieprawdaż? Można ludzi podbudować w ten sposób, zachęcić do jeszcze większych wysiłków. Żałuję, ze często jest to takie 'sobkowe' pisanie o swoich połowach...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #134 dnia: 10.09.2016, 13:29 »
Brakuje mi opcji "ignoruj" pod wątkiem.
Jest "odpowiedz", "powiadamiaj", "zaznacz jako nieprzeczytane/przeczytane", itp.
Opcja "ignoruj" powodowałaby, że wątek/temat nie wyświetla się ani w liście "ostatnie wątki...", ani "pokaż wiadomości od ostatniej wizyty".
Mnie osobiście posłużyłoby to do oznaczenia "ignoruj" wszelkich wątków politycznych, religijnych, itp. rozważań wyższości Gwiazdki nad Wielkanocą.

Faktycznie, nie ma takiej opcji. Jest dostępny pewien dodatek, jednak nie jest on uaktualniany od 3 lat. Niewykluczone, że może działać, ale ja takich dodatków raczej staram się unikać.

Przy okazji chciałbym raz jeszcze zwrócić uwagę kolegom, że podczas tworzenia odpowiedzi domyślnie aktywna jest opcja "Powiadamiaj mnie o odpowiedziach" widoczna tuż pod okienkiem wiadomości. Wysłanie odpowiedzi z zaznaczoną tą opcją powoduje, że wątek zostaje dodany do listy wątków śledzonych!
Warto więc zwracać uwagę na tę opcję oraz od czasu do czasu zrewidować listę śledzonych tematów w swoim profilu -> http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?action=profile;area=notification;

Można w ustawieniach powiadomień w swoim profilu wyłączyć domyślnie aktywną wspomnianą wyżej opcję "Powiadamiaj mnie o odpowiedziach" pod okienkiem wiadomości. W tym celu należy odznaczyć wybór przy "Włącz powiadomienia, kiedy wysyłasz nowy wątek lub wiadomość".
Ja w ten sposób mam to właśnie ustawione. Opcję zaznaczam jedynie wtedy, gdy chcę subskrybować dany wątek.
Pozdrawiam
Mateusz