Autor Wątek: Targi wędkarskie Big One 2016 - relacja wideo Luka  (Przeczytany 13348 razy)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Targi wędkarskie Big One 2016 - relacja wideo Luka
« Odpowiedź #15 dnia: 05.04.2016, 23:26 »
A gdzie ci wszyscy którzy Targi w Poznaniu czy Sosnowcu nazwali bazarem ?! Przepraszam a to niby co ma być ? U nas wszystko lepiej i ciekawiej wyeksponowane a tutaj stolik, regał , miska ???
Idź zjedz snickersa...
Konkretnie proszę, byłeś w Polsce, czy z relacji kolegów znasz. A może podniecasz się, że producent pokazał na stoliku nowa zanętę i wrzucił do brudnej czerwonej wody zanętę z lavą i tak naprawdę nic z tego nie wynikło.
Brawo Luk, relacja super, ale oprócz Daiwy gdzie faktycznie wystawca pokazał dużo, reszta mizerna ( mam na myśli ekspozycję towaru).
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline MarcinMarcuss

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 20
  • BiG or Small love then All :D
    • Moje Wedkarskie Przygody
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 05.04.2016, 23:34 »
To jeszcze nie jest pełna relacja.
Były stoiska dużo większe od Daiwy, po prostu jeszcze nie zostały pokazane.
Miałem okazję też być na targach w Polsce. Te w UK są robione z większym rozmachem, jest dużo więcej firm niż samych sklepów, które mają prawie wszystko.
Mi osobiście zabrakło na tych targach Shimano oraz większej ilości stoisk ze sprzętem spinningowym czy muchowym.
Korzystaj z życia tak, by na strosc mieć o czym wnukom opowiadać. - by Marcuss

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 05.04.2016, 23:45 »
Jean72 ludzie opisują polskie targi wędkarskie mianem bazarów nie z powodu ich rozmiaru a są one większe niż np w UK tylko z powodu tego kto tam się wystawia czyli sklepikarze a nie producenci.

I to jest zasadnicza różnica o tym, że impreza w Polsce bardziej mi odpowiadała był fakt obecności shimano?
Które mimo licznej grupy zwolenników nie wystawiło się w UK.

Ze snikersem chodzi mi o ton twojej wypowiedzi i o dział raczej nieadekwatny.
Zwróć też uwagę kto nazwał targi w Polsce bazarem..

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 05.04.2016, 23:57 »
Jean72 ludzie opisują polskie targi wędkarskie mianem bazarów nie z powodu ich rozmiaru a są one większe niż np w UK tylko z powodu tego kto tam się wystawia czyli sklepikarze a nie producenci.

I to jest zasadnicza różnica o tym, że impreza w Polsce bardziej mi odpowiadała był fakt obecności shimano?
Które mimo licznej grupy zwolenników nie wystawiło się w UK.

Ze snikersem chodzi mi o ton twojej wypowiedzi i o dział raczej nieadekwatny.
Zwróć też uwagę kto nazwał targi w Polsce bazarem..
Jeśli "angole" się nie wystawiają u nas (mimo że kupujemy ich produkty), to wystawiają się sklepy, które ten towar sprzedają (chyba logiczne).
Większość zarzutów dotyczących naszych targów dotyczyło sprzedaży towarów przez wystawców, a Tu proszę, nie dość, że sprzedają, to jeszcze robią to producenci (czyż nie jest to szczyt hipokryzji?).

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 06.04.2016, 00:01 »
Odnośnie samych targów Big One, to były stoiska robione z rozmachem, jak też strasznie skromne. Sonubaits miało mniejsze niż rok temu, ale tym razem był ich sklep, gdzie można było wszystko kupić. Ważne były nowości u nich, i to, że można byłoich dotknąć, powąchać, a nawet zjeś :D . Lava na przykład jest bardzo gęsta, o mocnym aromacie. To nie to co Goo, działa jednak troszkę inaczej. Na pewno warto jedną mieć.

Co do zanęty Maggot fishmeal - ma totalnie odmienny zapach od reszty zanęt. Czuć tam co nieco białe. Ale aby wiedzieć więcej, trzeba ją wypróbować. Co ciekawe kolor jest szarobrązowy, czyli nie taki ostry jak w ochotce, powinien lepiej się sprawdzać w zimniejszych porach roku.

Jak zauważyliście - karpiowe rzeczy od Sonu są droższe od wyczynowych. Cholera wie z czego to wynika, może karpiarze mają więcej kasy? :D 

Jean, co do rozmachu targów. Na pewno w Polsce było więcej ludzi. Na Big One tylko 20 tysięcy łącznie przez dwa dni. Różnica jaka jest to podejście firm. Pokazują się producenci, ci najwięksi też - może nie było Drennana, ale był Preston, Fox, Korda, Guru, Matrix, Garbolino, Maver, Browning, Sensas, Colmic, Daiwa - pewnie nie wymieniłem wielu firm. Byli słynni wędkarze, którzy doradzali, pomagali przy wyborze. Był Will Raison (tyczki Daiwy), Bob Nudd, Steve Ringer, Tommy Pickering, Lee Kerry - to połowa kadry Anglii już. Oprócz tego masa mniejszych firm, reklamowały się kluby, łowiska, no i nie brakowało sklepów. Ogólnie towar był 10-30% tańszy niż w sklepach - okazje goniły okazje.

Nie twierdzę, że targi w Polsce są gorsze, bardziej skłaniałbym się do tego, że mają inny charakter. Przy tak wielkim zainteresowaniu producenci powinni się wystawiać, z jakiegoś powodu nie chcą, co mnie dziwi. Gdyby taki Piotr Lorenc ze swoja załogą pokazał zanęty tak jak Sonubaits, na pewno by się więcej mu tego sprzedawało. Ludzie w Polsce są głodni nowości, szukają rzeczy skutecznych, chcą się dowiedzieć co i jak. Zamiast tego często mają sam towar, to troszkę za mało. Na dodatek ciężko o rabaty.

Myślę, że z czasem się to zmieni. Reklama dźwignią handlu, nieprawdaż? :)
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 06.04.2016, 00:15 »
To, co piszesz, to dla mnie jest logiczne, gdyż większość producentów, których wymieniłeś, to firmy z UK, dodatkowo zawodnicy, to też reprezentanci UK, więc pokazują się u siebie. Dlaczego u nas zawodnicy tego nie robią, nie wiem. Fajnie, że nasi producenci też w UK się pojawiają.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 06.04.2016, 00:29 »
Angole się pojawią w Polsce, i to w dużej liczbie. Już całkiem sporo firm wyczuwa, że rynek UK jest z roku na rok coraz słabszy, a taka Polska to jeden z najmocniejszych rynków wędkarskich w Europie, i warto tam sprzedawać. Gdyby nie bariera językowa, pewnie byłoby ich mnóstwo już teraz...

Polskie firmy tez mogą próbować coś zwojować w UK, aczkolwiek rynek jest ciasny. Na pewno spinning zdobywa w UK coraz większą popularność i tu można działać, rok temu sprzedano po raz pierwszy więcej kijów do spina niż karpiówek w UK. Ale polscy producenci też mają swoje widzimisię. Jak pisałem w innym wątku, czołowa firma z Polski nie chce sponsorować dobrego spinningisty z UK, który by łowił sporo wielkich szczupaków, okoni i kleni, i świetnie by promował produkty tej firmy w UK. Po co? Same się sprzeda :)
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 06.04.2016, 00:43 »
Dokładnie, jeśli chodzi o marketing to firmy z UK są lata świetlne przed nami, a u nas ciągle myśli się kategoriami - "tak czy owak i tak się sprzeda".

Offline Tomek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 06.04.2016, 06:28 »
Bardzo fajna relacja z targów, bardzo mi się podobało, nawet moja żona oglądała ze mną, ją również zaciekawił ten materiał :).
PS Nie dostrzegłem, żeby ten materiał miał gorszą jakość, moim zdaniem było wszystko OK. Czekamy na kolejną część.
Pozdrawiam
Tomek

Offline skocznaryby

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Wędkuje w sprawdzonych miejscach
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #24 dnia: 06.04.2016, 08:07 »
A gdzie taką Jave można kupić :-)

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Rafał

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #25 dnia: 06.04.2016, 08:11 »
... i to, że można byłoich dotknąć, powąchać, a nawet zjeść :D
...

jak smakowało? :)
Pozdrawiam
Mirek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #26 dnia: 06.04.2016, 08:19 »
Smakowanie przynęt i zanęt doustnie było opcją, z której nie korzystałem :D
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #27 dnia: 06.04.2016, 08:33 »
Mi się bardzo podobało,choć jeden dzień to za mało,potem żałowałem ,bo mogłem kupic coś więcej ;) Fajna relacja Lucjan ;)

Offline pippen75

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #28 dnia: 06.04.2016, 10:19 »
To kiedy zobaczymy twoja fotke w watku "kupilismy"? :-)
Super i czekam na part 2.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #29 dnia: 06.04.2016, 10:20 »
To kiedy zobaczymy twoja fotke w watku "kupilismy"? :-)
Super i czekam na part 2.
Chyba już była, ta z sygnalizatorami.