Autor Wątek: Zanęta premium na bazie mączek własnej produkcji  (Przeczytany 61673 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zanęta premium na bazie mączek własnej produkcji
« Odpowiedź #180 dnia: 03.05.2016, 23:35 »
Pany  :D :D :D  Ja też dzisiaj byłem na testach , chociaż nie miałem tego w planach :-X :P :-X

Hmmm od czego tu zacząć ;)

Zanętę rozrobiłem coś ok. 50 % tego co dostałem , za wiele z nią nie kombinowałem bo chciałem w zasadzie rozrobić ją w czystej postaci ale się nie dało :-[

Na początek delikatnie dodałem tylko konopi oraz Power Powder Amino z Feeder Baita no i chcą nie chcą kleju pv1 bo zanęta absolutnie nie chciała się formować nawet w dłoni . Co zauważyłem to, to że zanęta dużo pije i potrzebuje wody . I tutaj z klejem bym uważał , dodając go za dużo zanęta przykleja się do foremki .

Na początek zanętę śćisnełem w dłoni i wrzuciłem do wody , rozpad ok. 15 min . Hmm być może za mocno zdusiłem :D

Postanowiłem pół tego co rozrobiłem, przerzucić do innego pojemnika i dodać Feeder Mix Active FB i problem się rozwiązał . W końcu zanęta pięknie się formował w podajniku , i nie było mowy o żadnym rozpadzie na części przy zdejmowaniu foremki itp. rzeczy.

Miałem jeszcze parę rzeczy które chciałem zrobić , ale nie mogłem się doczekać zarzutu i to też uczyniłem :-[

Rzut na ok . 20 m, wędzisko na podpórki .

Nie mija 5 min. pierwsza rybka karp , drugi zarzut w to samo miejsce coś ok. 7 min. leszcz ??? Myślę o panie , czy ja zdążę się po tyłku podrapać jak tak dalej będzie :P

Rzut , mija coś ok 10-12 min następne branie , ryba spięta podczas holu :(

I na tym koniec , przez następne 2 h absolutnie nic . Rozrabiam pellet 3 mm i dodaję do miksu .

Tym razem podajnik ląduje na 50 m , przy następnym zarzucie branie po 10 min , ryba spięta >:(

Myślę jaka cholera :-X

Następny rzut , branie jaź :-[ 34 cm ;D

Przez następną godz. nic . Później miałem jeszcze jedno branie , ale przypon przecięty w połowie :-X :-X

I na tym koniec .

U mnie osobiście sprawdził się miks : zanęta Katmay-a + F.M.A.F.B + Pellet + delikatne dodatki.

Ale Marcinie , sam wiesz jakie wyniki miałeś wczoraj na komercji to samo mówi za siebie :bravo:

Jeszcze jedno , ten wypad i test przyniósł mi coś jeszcze ..... muszę pozmieniać przypony :-[
Z poważaniem Marcin

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #181 dnia: 04.05.2016, 00:32 »
A spróbuj zrobić kulkę jak jest jeszcze nie domoczony. Potrafi spić dużo wody, ale nie przekłada się to zawsze na klejenie. Czasami mi lepiej klei, zanim dam jej się porządnie opić tego co dolałem.
Rozpad 15 minut...
Kulki które lepie też się obsypują długo. Ale jakbyś je chciał palcem po jakimś czasie ruszyć, to się okazuje, że 2/3 objętości to miękka otoczka która skrywa jeszcze ubity środek z zanęty. Jak gazowy gigant z twardym jądrem :) Jak ruszysz patykiem obok takiej kuli to powstaje smuga, chmura.
Fajnie taką chmurę widać na filmie Ringersa, kiedy robili filmy spod wody. Po zarzucie koszyka z zanętą i jego wycofaniu (jak przy nęceniu wstępnym) powstaje chmura. Przy koszyku nabitym peletem podczas gwałtownego zwijania, pelet rozsypuje się na większej powierzchni.
Dlatego jak lokuje w łowisku kilka koszyków, najpierw lecą te z peletem (3-4 sztuki). Dopiero jak zrobię dywan z peletów zarzucam czysty miks (2, 3 koszyki), aby zrobić chmurę z zanęty i zwrócić uwagę rybek.
Po takim wstępie daje już koszyki 50/50, czy nawet 30/70 w zależności jak ryba jest aktywna.
Mam wtedy pole usiane rozsypanym peletem, ładną chmurkę zanęty i podajnik 50/50 z przynętą będący koncentracją smakołyków. Działa

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #182 dnia: 15.05.2016, 10:08 »
Dzisiaj pierwsze testy Twojej zanęty.

Niestety nie zwabiła ryb. Kombinowałem w różnych konfiguracjach ale nic nie chciało podejść.

Na drugim zestawie SSM i pellety amino dały 7 rybek.

Mam jeszcze połowę więc może następnym razem będzie lepiej.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #183 dnia: 15.05.2016, 10:14 »
Ok. Sprawdzałeś przy brzegu jak pracuje?
Marcin

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #184 dnia: 15.05.2016, 13:42 »
Nie, nie sprawdzałem. Ciężko było ją skleić więc następnym razem dodam mączki kukurydzianej.

Generalnie na method feeder bardzo słabo biorą u mnie więc nie upatrywał bym tutaj przyczyny w miksie.

Drugi zestaw to był helikopter i to był klucz do łowienia, z resztą jak od początku sezonu.

Drugą część przetestuję dopiero jak zaczną brać na methode.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #185 dnia: 15.05.2016, 13:54 »
Ja jutro wybieram sie na PZW . Biorę na testy twoja zanętę i Golden Salmona z Lorpio,sie okaże jutro.
No to do jutra :narybki:

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #186 dnia: 15.05.2016, 16:00 »
Trochę ciężko jest skleić na początku, ale jak już się złapie co i jak z namaczaniem, będzie dobrze. Niby mokra i nie klei, ale jak się dobrze dociśnie to potrafi długo się z formy uwalniać. Daj jej wypić co wlałeś. Składniki są raczej twarde i suche, bez wypełniacza, i to musi potrwać.
Spróbuj też zaraz po pierwszym namoczeniu (1min) ubić w foremce.
Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #187 dnia: 15.05.2016, 17:42 »
Marcinie , mi jeszcze zostało co najmniej połowę tego co dostałem .Czekam na odpowiedni moment i ponownie będzie test oraz wpis w wątku ;)

Ja również miałem problem ze "sklejeniem" , ale jakoś sobie poradziłem . Po pierwszych testach jest pozytywnie i najważniejsze że rybki na zanętę K-Y się skusiły :)
Z poważaniem Marcin

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #188 dnia: 15.05.2016, 17:58 »
Ja robię z tego miks. Dodaje kruszonych pelletów, konopii i przed łowieniem jakiś smaczek np betaine. Z lepieniem nie mam problemów.
Na czysto też raczej nie. Dociskam mocniej w foremce i ładnie się trzyma. Jak się rozlatuje, to albo dosypuje suchej, albo czekam aż więcej spije.
Marcin

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #189 dnia: 15.05.2016, 18:41 »
A jak dodam płatków owsianych zmielonych ?będzie git z klejeniem ?

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #190 dnia: 15.05.2016, 18:50 »
Nie próbowałem. Ale chyba tak
Marcin

Offline iras-m66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #191 dnia: 15.05.2016, 19:26 »
Cześć Katmay, jakbyś dorabiał trochę tego specjału (najlepiej tak z tonę w tym rozgrzanym śrutowniczku ;)), to zapisuję się na listę kolejkową po zacną porcję spod lady :D
Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #192 dnia: 15.05.2016, 23:41 »
Ok, mogę zrobić 20 kilo. Niestety dopiero za tydzień. Aktualnie cena mączki duńskiej poszybowała, ale mam zapas. Dotarła do mnie nowa mączka produkcji niemieckiej o zbliżonych właściwościach. Testy ruszają jutro. Czekam na ładnych parę kilo pelletu i mogę ruszać z produkcją garażową.
Podliczę koszta i dam znać ile kosztuje produkcja. Aktualnie nie mam pozwolenia na sprzedaž, ale po kosztach  znajomym nikt mi nie zabroni

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #193 dnia: 16.05.2016, 00:12 »
Katamay, czy konopie dajesz prazone? :)

Offline iras-m66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #194 dnia: 16.05.2016, 06:46 »
Z góry dziękuję za dawkę. Po przeczytaniu wątku jestem bardzo ciekaw Twojej receptury w praktyce. I dzięki za Twoją pracę i chęć dzielenia się wynikami na forum.
  Co do czasu, oczywiście kiedy Ty będziesz mógł. Daj znać kiedy i ile Ci podesłać :)
Pozdrawiam serdecznie
 :bravo: :thumbup: :beer:
Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek