Autor Wątek: PZW idzie nowe... (Okręg w Zamościu)  (Przeczytany 38355 razy)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: PZW idzie nowe... (Okręg w Zamościu)
« Odpowiedź #15 dnia: 07.04.2016, 19:23 »
Robert u nas ciężko jest dziadkom wbić do łba, ze zamrażarka to nie jest najlepsze wyjście.
Cieszę się , że takie zamiany u nas wprowadzili, jednak doszły mnie słuchy, ze ludzie nie wpisują po prostu ryb do rejestru >:O
Zobaczymy czas pokaże liczę, ze dzięki takim obostrzeniom pójdzie fama na każdy okręg w Polsce
Feeder & spinning

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 07.04.2016, 20:43 »
Takie limity roczne i dobowe to dobra sprawa. Przydałyby się jeszcze górne wymiary ochronne dla lina i karasia.

Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.04.2016, 20:54 »
Jest to jakiś krok do przodu, mnie jednak to nie rajcuje zbytnio. Skoro do tej pory regulamin nie był przestrzegany, to nie wydaje mi się aby nagle coś się w tej kwestii zmieniło. Zgadzam się z jednym z przedmówców, mentalność wędkarzy musi się zmienić. Same kontrole nic nie dadzą, zresztą ileż musiało by być tych strażników aby ogarnąć całość zagadnienia. Mnie bardziej przekonuje projekt realizowany na jednym z jezior w okręgu Lublin. Otóż na jeziorze Zagłębocze powstało koło wędkarskie które zajmuje się tym konkretnym łowiskiem. Na łowisku obowiązuje dodatkowy wewnętrzny regulamin połowów, a jego przestrzeganie egzekwują członkowie koła. Oczywiście trzeba też wnieść dodatkową opłatę za korzystanie z łowiska, są to jednak opłaty naprawdę symboliczne, a przeznaczone są w całości na rozwój tego akwenu.
Pewnie i tak wszystko śie tak zakończy jak na Waszym Zagłęboczu , bo PZW tak jak i UE powinna zostać zniszczona ;) a wzorem np UK powstanie ileśtam stowarzyszeń które będą indywidualnie dbały o każdy zbiorniczek ;)

Offline beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #18 dnia: 07.04.2016, 20:57 »
Jest to jakiś krok do przodu, mnie jednak to nie rajcuje zbytnio. Skoro do tej pory regulamin nie był przestrzegany, to nie wydaje mi się aby nagle coś się w tej kwestii zmieniło. Zgadzam się z jednym z przedmówców, mentalność wędkarzy musi się zmienić. Same kontrole nic nie dadzą, zresztą ileż musiało by być tych strażników aby ogarnąć całość zagadnienia. Mnie bardziej przekonuje projekt realizowany na jednym z jezior w okręgu Lublin. Otóż na jeziorze Zagłębocze powstało koło wędkarskie które zajmuje się tym konkretnym łowiskiem. Na łowisku obowiązuje dodatkowy wewnętrzny regulamin połowów, a jego przestrzeganie egzekwują członkowie koła. Oczywiście trzeba też wnieść dodatkową opłatę za korzystanie z łowiska, są to jednak opłaty naprawdę symboliczne, a przeznaczone są w całości na rozwój tego akwenu.
Pewnie i tak wszystko śie tak zakończy jak na Waszym Zagłęboczu , bo PZW tak jak i UE powinna zostać zniszczona ;) a wzorem np UK powstanie ileśtam stowarzyszeń które będą indywidualnie dbały o każdy zbiorniczek ;)

Daj Boże! O:)
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline Robert_X

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 07.04.2016, 21:02 »
Modlę się o to co wieczór ;)

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #20 dnia: 07.04.2016, 21:07 »
Życzę Kolegom powodzenia! :D Założenia oczywiście super. Proza życia wszystko zweryfikuje... Zawsze  z uporem maniaka powtarzam: ,,do złowienia ryby potrzebna jest... ryba...".
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #21 dnia: 07.04.2016, 21:10 »
Moim zdaniem kierunek nie jest dobry, chociaż jest lepszy od tego który był.
Wprowadzona zmiana w jakości wody nie zmieni nic poza dodatkową kasą dla PZW za dodatkowe limity.

Najpierw trzeba by było odpowiedzieć sobie na pytanie z jakimi problemami boryka się PZW, mianowicie z jałowym wodami i gospodarką rybacką.

A w kogo uderzy zmiana? W wędkarza który będzie sumiennie wypełniał rejestr.
A taki Pan Zenon największy miesiarz zbiornika który nie wypełnia rejestru dalej będzie prowadził swoją działalność wyżywienia rodziny i wszystkich sąsiadek.

Jedyne zmiany na plus moim zdaniem które są wymienione to wymiary ;)
Przy tym jestem w stanie się zatrzymać, uśmiechnąć, dać łapkę w górę :thumbup: i przebić piątkę.
Pozostałe punkty to bez ostrej kontroli to jedynie dodatkowe kartki z jakimiś grezmołami :(

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 07.04.2016, 21:18 »
Małymi kroczkami coś się zmienia :bravo: U mnie też na rzece od tego roku wprowadzili limit na szczupaka 1szt/dobę. Z tym,że złapanie nawet tej jednej sztuki to jest nie zła sztuka :)
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 07.04.2016, 21:25 »
Oj będą dziadki płakać :) :thumbup: :thumbup:
Krzysztof

Offline Robert_X

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 07.04.2016, 21:39 »
Płaczu już się nasłuchałem, chociaż byłem nad wodą raptem kilka razy, jeszcze lepszy numer Z.O. zrobił w zeszłym roku po jesiennych zarybieniach, zamykając część zbiorników typu wanna z rybami do końca roku, to dopiero był zgrzyt, sam nie byłem za szczęśliwy, że musiałem przenieść się na rzekę, bo mnie jakoś to mało rajcuje, za leniwy chyba jestem i wolę, jak woda się nie rusza za bardzo ;)

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #25 dnia: 08.04.2016, 09:05 »
Płaczu już się nasłuchałem, chociaż byłem nad wodą raptem kilka razy, jeszcze lepszy numer Z.O. zrobił w zeszłym roku po jesiennych zarybieniach, zamykając część zbiorników typu wanna z rybami do końca roku, to dopiero był zgrzyt, sam nie byłem za szczęśliwy, że musiałem przenieść się na rzekę, bo mnie jakoś to mało rajcuje, za leniwy chyba jestem i wolę, jak woda się nie rusza za bardzo ;)
Robert a na jakich zbiornikach najczęściej łowisz ?
Ja też należę do tego okręgu i staram się często jeździć nad wodę gdyż niebawem zabraknie czasu z powodu prący, i szczerze wam powiem, że od początku roku tylko raz podszedł do mnie znajomy i poprosił o kartę. I sprawdził wszystkich oczywiście. Natomiast oprócz jednego razu nie widziałem żeby ktokolwiek sprawdził czy kartę juz nie mówiąc o siatce.....
Przepisy nowe są świetne ale za mało kontroli a jak już to upomnienie panowie dostaną bo znajomy znajomego itd....

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline szlendi1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #26 dnia: 08.04.2016, 09:53 »

Robert a na jakich zbiornikach najczęściej łowisz ?
Ja też należę do tego okręgu i staram się często jeździć nad wodę gdyż niebawem zabraknie czasu z powodu prący, i szczerze wam powiem, że od początku roku tylko raz podszedł do mnie znajomy i poprosił o kartę. I sprawdził wszystkich oczywiście. Natomiast oprócz jednego razu nie widziałem żeby ktokolwiek sprawdził czy kartę juz nie mówiąc o siatce.....
Przepisy nowe są świetne ale za mało kontroli a jak już to upomnienie panowie dostaną bo znajomy znajomego itd....

Panowie powoli dopiero wprowadzono ten przepis zobaczymy pod koniec sezonu czy są jakieś efekty
Lepiej próbować zrobić coś niż nie robić nic
Krzysiek

Offline Robert_X

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 08.04.2016, 10:17 »
W zeszłym roku Krynice, w tym roku jeszcze tam nie byłem. Na pewno nie ma co spodziewać się, że nowe zasady od razu przyniosą jakieś wymierne efekty i większość wędkujących grzecznie dostosuje się do nowej rzeczywistości. Nawet na to nie liczę, jednak samo uchwalenie nowych zasad pokazuje, że potrzeby zmian dotarły już do władz okręgu, jestem na tak wszelkim zmianom, które chociaż w małym stopniu ograniczą szabrownictwo wędkarskie "gumowfilców" nad naszymi wodami.

Offline szlendi1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #28 dnia: 08.04.2016, 10:24 »
W zeszłym roku Krynice , w tym roku jeszcze tam nie byłem .Na pewno nie ma co spodziewać się że nowe zasady od razu przyniosą jakieś wymierne efekty i większość wędkujących grzecznie dostosuje się do nowej rzeczywistości nawet na to nie liczę , jednak samo uchwalenie nowych zasad pokazuje że potrzeby zmian dotarły już do władz okręgu , jestem na tak wszelkim zmianom które chociaż w małym stopniu ograniczą szabrownictwo wędkarskie "gumowfilców" nad naszymi wodami

Popieram w 100%
Krzysiek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #29 dnia: 08.04.2016, 10:28 »
Panowie byłem w tym roku dwa razy na krynicach
i dwa razy miałem kontrole :bravo: dla Panów strażników.

Na innych zbiornikach trochę gorzej , bo tylko raz jegomości widziałem.
To dopiero początek roku jak i nowego regulaminu, sądzę, że jeśli sami dam odczuć dziadkom , ze ich obserwujemy wszystko będzie dobrze :thumbup:
Feeder & spinning