Autor Wątek: PZW idzie nowe... (Okręg w Zamościu)  (Przeczytany 38374 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
Odp: PZW idzie nowe... (Okręg w Zamościu)
« Odpowiedź #135 dnia: 01.02.2017, 14:10 »
Spotkanie w sprawie uzyskania prawa do wędkowania w Czechach

Mamy tu niechybnie do czynienia z jakąś pomyłką lub grubym nieporozumieniem. Dlaczegóż to polscy wędkarze mieliby marzyć o wędkowaniu w Czechach, gdzie łowisk jest znacznie mniej niż w Polsce, a zestaw rybich gatunków zasadniczo taki sam? Że łatwiej tam o rozmiarowo atrakcyjny połów? Jakim niby cudem? Wszak Czechom obca jest "racjonalna gospodarka rybacka" uprawiana u nas od niepamiętnych czasów pod patronatem PZW/IRŚ, zaś czeska organizacja wędkarska z pewnością nie działa wydajniej od PZW w zakresie ochrony wód/rybostanu, zwalczania postaw mięsiarskich etc.

Miejmy nadzieję, że nieporozumienie szybko się wyjaśni, a PZW życzliwie rozpatrzy prośbę naszych południowych sąsiadów o udostępnienie czeskim amatorom i wyczynowcom polskich łowisk (ze szczególnym uwzględnieniem mazurskich jezior oraz Zalewu Zegrzyńskiego).

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #136 dnia: 01.02.2017, 14:15 »
To są świnie najpierw dopuścili do tego że w polskich wodach nie ma ryb a teraz chcą zawody zorganizować w Czechach :facepalm: . Wstyd jak h.....
Podobna sytuacja i u nas. Koło z okręgu mazowieckiego nie pamiętam które zwróciło się z prośbą o przeprowadzenie zawodów do prezesa jednego z kół w okręgu ciechanowskim. Gościu im odmówił nie wiem dlaczego ale ja też bym tak zrobił.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #137 dnia: 01.02.2017, 14:24 »
Do wszystkich narzekających wietrzących spisek itd.  zadzwoniłem do Katowic - we Frydku Mistku odbędą się zawody muchowe Juniorów na Ostravicy, dlaczego w CZ - bo w Katowickim rzeki górskie są mało atrakcyjne - jest ich 5, czy 6 kawałków w większości cieków - uregulowanych rowów.
Zawody dorosłych - seniorów odbywają się zazwyczaj na Dunajcu, Sanie, Popradzie, jak zawody 90 % polskich okręgów, po prostu jak jakiś okręg nie ma wód górskich to może się zesrać ale zawodów muchowych nie zorganizuje  :D.
Do wietrzących spisek dlaczego CZ - bo np z Katowic do Ostravicy jest cca 70km do Dunajca, Popradu 300 km - wiem, że to i tak jest bardzo źle i to wina zarządu PZW Okręgu Katowice, że mają zanieczyszczone wody w których pstrąg się nie utrzyma, ale tak jest - jak kogos to boli to niech popatrzy na okręg w którym sam łowi, gdzie są rozgrywane zawody.
PS GP Okręgu Katowice w Wędkarstwie morskim rozgrywane są na Bałtyku !!!!

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 01.02.2017, 14:30 »
Kiedyś już to pisałem ale jak by tak 80% ludzi nie opłaciło karty to może by w końcu ktoś coś zrozumiał. Wiem że to nie możliwe bo nie każdy kocha lub stać go na komercje ale w cenie kart mamy około 10-15 wjazdów. Trzeba było by zacisnąć posady przez rok oglądać ryby w internetach ale po roku nie było by pewnie PZW albo było by nowe. Niestety kasa rządzi a jak jej nie będzie to rozpadnie się te całe towarzystwo.
Ludzie psioczą ale opłacają dalej darmozjadów.

A druga sprawa to zaostrzyć karty za kłusownictwo 10k pln grzywny i 3 miesiące robót publicznych.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #139 dnia: 01.02.2017, 14:51 »
Ludzie psioczą ale opłacają dalej darmozjadów.

Tak jest ja też narzekam i opłacam bo nie mam innego wyjścia.

Offline anna sulka

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #140 dnia: 01.02.2017, 14:57 »
Katowice mają również porozumienie z Niemcami , ja nie widzę powodu żeby trzeba się było tego wstydzić. Od wielu lat są organizowane zawdy Katowice-Halle na zbiorniku El.Rybnik i w Halle .
Startuje w tych zawodach i jest bardzo fajnie. :)

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #141 dnia: 01.02.2017, 14:59 »
Wiesz każdy ma inny punkt widzenia rok nie wyrok można w chwili słabości pojechać na komercje w cenie kart jest te 10-15 wejść, nie każdemu to pasuje ale lepszy rydz niż nic, poza tym można pospamować na forum i ponarzekać.
Ciekawe co by PZW zrobiło jak by tak nagle spadły im wpływy do prawie zera. na szczęście z tego co tutaj czytałem co roku maja mniejszą ilość opłacających składki wiec może kiedyś ten próg bólu dla PZW zostanie osiągnięty.
Jestem bardzo ciekawy jak wygląda statystyka z wydawaniem nowych kart bo z tego co widzę to młodzi ludzie raczej maja w 4 literach PZW i wala od razu na komercje bo tam jest szansa na spotkanie z rybą.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 01.02.2017, 15:04 »
Do wszystkich narzekających wietrzących spisek itd.  zadzwoniłem do Katowic - we Frydku Mistku odbędą się zawody muchowe Juniorów na Ostravicy, dlaczego w CZ - bo w Katowickim rzeki górskie są mało atrakcyjne - jest ich 5, czy 6 kawałków w większości cieków - uregulowanych rowów.
Zawody dorosłych - seniorów odbywają się zazwyczaj na Dunajcu, Sanie, Popradzie, jak zawody 90 % polskich okręgów, po prostu jak jakiś okręg nie ma wód górskich to może się zesrać ale zawodów muchowych nie zorganizuje  :D.
Do wietrzących spisek dlaczego CZ - bo np z Katowic do Ostravicy jest cca 70km do Dunajca, Popradu 300 km - wiem, że to i tak jest bardzo źle i to wina zarządu PZW Okręgu Katowice, że mają zanieczyszczone wody w których pstrąg się nie utrzyma, ale tak jest - jak kogos to boli to niech popatrzy na okręg w którym sam łowi, gdzie są rozgrywane zawody.
PS GP Okręgu Katowice w Wędkarstwie morskim rozgrywane są na Bałtyku !!!!

Czyli burza w szklance wody. :bravo:

Pstrągiem i lipieniem zarybiają teraz rzeki w których się nie utrzymają ale operat.

Offline anna sulka

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #143 dnia: 01.02.2017, 15:06 »
:D Ptaku_1 zapraszam na zbiornik rybnicki, na pewno miałbyś okazję spotkania z taaaaaką :fish:

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #144 dnia: 01.02.2017, 15:09 »

Ciekawe co by PZW zrobiło jak by tak nagle spadły im wpływy do prawie zera. na szczęście z tego co tutaj czytałem co roku maja mniejszą ilość opłacających składki wiec może kiedyś ten próg bólu dla PZW zostanie osiągnięty.
Jestem bardzo ciekawy jak wygląda statystyka z wydawaniem nowych kart bo z tego co widzę to młodzi ludzie raczej maja w 4 literach PZW i wala od razu na komercje bo tam jest szansa na spotkanie z rybą.
Każdy łowiący w PL musi mieć Kartę wędkarską (nawet na prywatnych zbiornikach) i to w dużym stopniu trzyma ludzi przy PZW. Poza tym nie każdy lubi karp-komercje w formie jaka dominuje w PL. A jak spadną wpływy, to PZW nie będzie miało kasy na dzierżawę wód, więc powstaną Stowarzyszenia, firmy prywatne, kolejni dzierżawcy, którzy wezmą wody i wprowadzą swoje zasady, to już się dzieje, ale wymaga lat. Tu gdzie ja mieszkam jest to bardzo Widoczne - szokiem kilka lat temu było dla wielu wędkarzy wydzierżawienie Wisły (królowej Polskich rzek) przez prywatną Spółkę - co stoi na przeszkodzie, żeby za 5 lat wydzierżawić obwód rybacki Wisła 5 (przykładowo). 

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 01.02.2017, 15:13 »

Każdy łowiący w PL musi mieć Kartę wędkarską (nawet na prywatnych zbiornikach) i to w dużym stopniu trzyma ludzi przy PZW. Poza tym nie każdy lubi karp-komercje w formie jaka dominuje w PL. A jak spadną wpływy, to PZW nie będzie miało kasy na dzierżawę wód, więc powstaną Stowarzyszenia, firmy prywatne, kolejni dzierżawcy, którzy wezmą wody i wprowadzą swoje zasady, to już się dzieje, ale wymaga lat. Tu gdzie ja mieszkam jest to bardzo Widoczne - szokiem kilka lat temu było dla wielu wędkarzy wydzierżawienie Wisły (królowej Polskich rzek) przez prywatną Spółkę - co stoi na przeszkodzie, żeby za 5 lat wydzierżawić obwód rybacki Wisła 5 (przykładowo).
Kartę na prywatnym zbiorniku? ??? Pierwsze słyszę. Chyba, że stałego wędkarza :P
Kartę wydaje chyba starostwo co ma 'pezetwu' do tego?

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #146 dnia: 01.02.2017, 15:17 »
Dokładnie na prywatnej wodzie karta nie potrzebna trzeba stosować się do regulaminu wody i tyle.

Co do dzierżawy mam nadzieje ze będzie coraz więcej stowarzyszeń i innych "prywatnych" akwenów bo wiadomo że jak jest państwowe (PZW) to trzeba okraś a później nasrać bo i tak będzie $$$$ puki będzie monopol.
Pzdr. Paweł

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #147 dnia: 01.02.2017, 15:17 »
Ale w myśl przepisów żeby dostać kartę wędkarską musisz  zdać egzamin w kole PZW

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #148 dnia: 01.02.2017, 15:20 »
Nierealne jest, żeby 80% wędkarzy przestało opłacać kartę. Sami miłośnicy uboju zarybieniowego karpia stanowią w mojej okolicy większość. Skąd wezmą tanie mięcho jak nie opłacą PZW?

Zmiany postępują, ale dzieje się to wolno. PZW prędzej, czy później padnie, ale zajmie to wiele lat.
Marcin

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #149 dnia: 01.02.2017, 15:21 »
Karty wędkarskie na prywatnych łowiskach nie słyszałem o tym jeszcze ale kto wie mają swoje regulaminy więc nic mnie już nie dziwi jak by w jednym z punktów na prywatnym łowisku było by napisane że jest obowiązek posiadania karty wędkarskiej.
Mi się wydaje że najlepsze były by stowarzyszenia.
 A tak przy okazji to proszę mi powiedzieć jak z wody nizinnej zrobiono zalew którym opiekuje się miejscowe koło PZW to czy taka woda w przyszłości mogła by być pod opieką stowarzyszenia a nie jak teraz PZW