Autor Wątek: Jaki picker do 150 zł??  (Przeczytany 15306 razy)

Wędkarstwo JWo

• Gość
Odp: Jaki picker do 150 zł??
« Odpowiedź #15 dnia: 08.04.2016, 22:15 »
Mam Robinson Dynacore, wspomnianego powyżej przez kmc23. Lekki, czuły, a przy tym mocny. Super pokazuje branie nawet uklejek, a wyciągnąłem nim i 2 kg sumika na delikatny zestaw z Wisły. Dodam, że koszyka 20 g pełnego zanęty się nie boi.

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 08.04.2016, 23:49 »
Mam Robinson Dynacore, wspomnianego powyżej przez kmc23. Lekki, czuły, a przy tym mocny. Super pokazuje branie nawet uklejek, a wyciągnąłem nim i 2 kg sumika na delikatny zestaw z Wisły. Dodam, że koszyka 20 g pełnego zanęty się nie boi.
Ja już po oględzinach pickera. Rzuca się w oczy staranne jego wykonanie. Przelotki też całkiem spoko, wyglądają solidnie. Sam kij jest dosyć mocny. Przy zamontowaniu kołowrotka matchowego (kupiłem mocno budżetowego Jaxona Kotor 3000 - pierwszy w życiu kołowtotek Jaxona - na sucho chodzi fajnie..) wędka leci trochę na tzw "pysk". Wiedziałem, w co się pakuję i nie przeszkadza mi to.
Kolego, jakie miałeś fabryczne szczytówki przy tym kiju? Pytam, gdyż dostałem tylko jedną (w opisie było 2 + 2), ja dostałem tylko różową, dosyć mocną. Pozdro.
Rano nie brały, potem przestały.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 09.04.2016, 09:33 »
Jeżeli chodzi o pickery, to te nie mają akcji szczytowej, bo nie służą do dalekiego zarzucania. Każdy będzie 'miękki', chyba, że mamy do czynienia z jakimiś dziwnymi wersjami. Ryba łowiona na krótkim dystansie wymaga aby kij pochłaniał dużo energii, bo żyłka jest zbyt krótka. Tak więc nie ma co szukać informacji o 'akcjach' w pickerach, bo mają praktycznie tylko jedną :)

Ciężar wyrzutowy 10-30 gram. Kolejna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę. Jeżeli są to komercje, i łowić chcesz kilka razy w roku, domyślam się, że to nie będzie listopad ani luty. Tak więc bierz kija o porządnej mocy. Nie rozumiem co to jest 10 gram na zestawie. Tutaj o wiele więcej powiedzą szczytówki które są w komplecie a nie cw. To wartość podawana dla polskich wędkarzy, nie wiem po co. Kij im dłuższy tym automatycznie będzie miał większe cw - inny juz będzie picker 3 metry, inne feedery 3.30 i 3.60. Potrzebujesz kija najprawdopodobniej do 45 gram, o kilku szczytówkach najlepiej - 1 i 2 oz, tak aby dać radę na fali. Większość firm robi takie zestawy własnie.

Jeżeli łowisz Metodą, a na to się zapewne zanosi, potrzebujesz zwłaszcza mocnego kija. Nie żadnych witek do bomb fishingu, tylko konkretnej konstrukcji co da radę rybie do 10 kilogramów. Która zarzuca podajnikami 30 gram podwójnie załadowanymi, celnie. Wybrałbym tutaj uniwersalną długość 3 metrów. Skłaniałbym się do produkcji Mikado, to chyba najlepsza z polskich firm, robiąca naprawdę dobre kije w świetnych cenach. Absolutnie nie wchodziłbym w kij o jednej szczytówce, nie wiadomo zwłaszcza jakiej.

Normalny picker 3 metrowy ze szczytówką 2 oz pokaże każde branie, zwłaszcza przy Metodzie. O ile nie ma mułu, łowisz zestawami samozacinającymi, czyli Metoda, helikopter, prosty koszyk, więc brania będą sygnalizowane idealnie, wędkę podnosisz jak jest 'konkretne' ugięcie. 

Lucjan

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 09.04.2016, 09:40 »
Pickery nie mają akcji szczytowej, to jakiś żart. Pickery to nie tylko metoda w Twoim wykonaniu,to także kanał, jezioro, zalewy tam 1-2oz to to herezja. Picker to delikatność, a zarazem moc. Nie zgodzę się z Tobą

Normalny picker 3 metrowy ze szczytówką 2 oz pokaże każde branie, zwłaszcza przy Metodzie. O ile nie ma mułu, łowisz zestawami samozacinającymi, czyli Metoda, helikopter, prosty koszyk, więc brania będą sygnalizowane idealnie, wędkę podnosisz jak jest 'konkretne' ugięcie. 
To też nie do końca, łopaty potrafią ugiąć szczytówkę o 1-2 mm, delikatny ruch szczytówki 0,5 oz.Nie generalizuj i nie skreślaj wędek z jedną szczytówka bo są kije tzw. perełki.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 09.04.2016, 09:47 »
Podaj nazwy modeli o akcjach szczytowych zatem :) Akcja szczytowa jest do dalekich zarzutów, nie rozumiem po co jeszcze? Aby tracić ryby przy brzegu?
Lucjan

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 09.04.2016, 09:49 »
Prosty przykład z moich wędek: Dragon express 3m :D A kto powiedział, że pickerem musimy łowić tylko 20 m od brzegu? Dalej też można, a czasami trzeba.
Staś
Klasyczny Feeder

glizdziarz

• Gość

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 09.04.2016, 09:56 »
Zrób zdjęcie jak wyginasz szczytówkę zatem w nim, jak się ugina. Nie wierzę w żadną akcję szczytową w tym modelu.

Staszek, Ty piszesz o łowieniu kijami zazwyczaj do bomb fishingu, które są bardzo miękkie i spolegliwe. Akcja szczytowa w pickerach - po co to komu, wytłumacz mi...

Lucjan

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 09.04.2016, 09:58 »
Zrobię kiedyś zdjęcie w trakcie holu i wrócimy do tej rozmowy, choć jeszcze nigdy nie przyznałeś mi racji, ale Ci to udowodnię.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 09.04.2016, 10:00 »
Ja po raz kolejny już polecę Mikado Black Drafta dołożysz te 40 zł, a nie będziesz żałować!

Ja posłuchałem i mogę polecić
Sebastian

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 09.04.2016, 10:02 »
Nigdy nie pisałem, że Mikado jest złe. Mi nie pasuje. Tyle w temacie.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 09.04.2016, 10:03 »
Dla mnie akacja szczytowa w pickerze to podstawa. Tutaj chodzi o szybkość kija. Mój pierwszy picker to była miękka klucha, na zestawie przelotowym nie mogłem zacinać ryb. Musiałem dokręcać na maxa hamulec.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 09.04.2016, 10:05 »
To też nie do końca, łopaty potrafią ugiąć szczytówkę o 1-2 mm, delikatny ruch szczytówki 0,5 oz.Nie generalizuj i nie skreślaj wędek z jedną szczytówka bo są kije tzw. perełki.

Coś takiego ma miejsce przy źle wykonanych zestawach lub błędach popełnianych przy zarzucaniu. Zapewniam Cię, że łopata aby połknąć przynętę, musi ją zassać z dużą siłą, jest kilka cm nad dnem, więc przynęta z hakiem pokonuje około 10-15 cm. To co piszesz to taka lekka (może i ciężka) herezja :) To nie są brania, to są wskazania. Na czułej szczytówce oznacza to otarcie się ryby o żyłkę.
Złowiłem setki dużych leszczy i nigdy nie widziałem brań o jakich piszesz, a zazwyczaj mam bardzo duża skuteczność. Ale rozumiem Staszek, że prawdopodobnie chodzi Ci o rzekę i  o wędkę umieszczoną do góry, gdzie drgnięcia szczytówki oznaczają, że ryba płynąca pod prąd pobrała przynętę, co może być lekkim ugięciem właśnie.

Absolutnie coś takiego nie ma odniesienia do łowienia na wodach stojących i nie zdaje to egzaminu! Podstawowa zasada to 'siedź na swoich rękach' - czyli czekaj na mocne branie. Wskazań sie nie zacina.
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 09.04.2016, 10:21 »
Dla mnie akacja szczytowa w pickerze to podstawa. Tutaj chodzi o szybkość kija. Mój pierwszy picker to była miękka klucha, na zestawie przelotowym nie mogłem zacinać ryb. Musiałem dokręcać na maxa hamulec.

Pickery są progresywne. W zależności od wielkości ryby przechodzą w coraz większe ugięcie. Taką kluchą o jakiej piszesz to w ogóle się źle łowi, bo i zarzuty nie są celne, łatwo o splątania. Zdecydowana większość firm będzie robić więc jeden rodzaj pickera, teraz dodatkowo mocnego, do połowu karpi głównie, nazywać go method feeder często. Różnice powinny polegać na rodzaju węgla, osprzętu...

To są jakieś tam różnice, ale ja nie spotkałem się aby jakiś producent podawał jaką 'akcję' ma picker. Może to są jakieś własne rzeczy, które nam odpowiadają lub też nie, w danych modelach. Komuś kto szuka jakiegoś modelu (tutaj na komercję!), namiesza to tylko w głowie.
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 09.04.2016, 10:30 »
Podepnę się pod temat O:)

Chciałbym kupić swojego pierwszego pickera. Długość 3m i CW - tutaj zdaję się na Was :)
Ma być to picker który nie będzie tak miękki jak feeder "Trython" - przy karpiach daje radę, fajnie się holuje itd. ale ta parabola zaczyna mnie już wkurzać ;D
Picker ten ma być mocny, a zarazem delikatny :P

Na kijek mogę przeznaczyć 200 zł (no może 250).

Biorę pod uwagę "używki" w dobrym stanie :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)