Autor Wątek: Picker Drenanna. Pomoc w wyborze  (Przeczytany 11569 razy)

MrProper

• Gość
Picker Drenanna. Pomoc w wyborze
« dnia: 10.04.2016, 09:47 »
Prosi bym użytkowników o doradzenie, którą wędkę wybrać
Dlaczego Drennan - nie upieram się przy tej firmie ale poszukuję wędki z pełnym korkiem na uchwycie (pianka mnie irytuje)
Dobrze jak był by to Drennan, ponieważ posiadam w chwili obecnej kilka wędek tej firmy i jestem z nich zadowolony a najlepiej jak była by to Seria7
Nie nastawiam sie nigdy stricte na Karpia no ale jak już weźmie coś większego to dobrze by było żeby kijek wytrzymał.

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Picker Drenanna. Pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 10.04.2016, 10:06 »
Mariusz, napisz coś więcej, na jakiej wodzie będziesz łowił i jaką metodą, w jakiej odległości i co głównie chcesz łowić. No i chyba sprawa najważniejsza, to budżet jakim dysponujesz, choć jak mogę się domyślać, po Twojej sugestii serii 7, to jest on zacny ;)
Robert

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10.04.2016, 10:18 »
I tu jest pies pogrzebany :P ponieważ chcę poznawać w wody w Holandii
a są tu różne od kanałów prawie stojących o szerokości od 4m do kilkunastu
Są kanały o większym nurcie, jak i jeziora głębsze o dość sporym rozlewisku,a są też "baseny" (Ja to tak nazywam) o głębokości jednego do 1,5metra w kształcie prostokąta o szerokości około 60 metrów na około 200 m
Ale do dalszych rzutów posiadam method feeder i feeder competition
Myślę ze - nie wiem co myślę :D
Jak pisałem w pierwszym moim poście na tym forum w metodzie feeder jestem laikiem
Więc zdaje się na wasze sugestie
Jeśli jakichś danych jeszcze potrzeba - aha jakie ryby :D
przede wszystkim płoć, karaś, lin, leszcz.
Jak pisałem nigdy się nie nastawiałem na karpia i nastawiać nie mam zamiaru, ale jak już weźmie.

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #3 dnia: 10.04.2016, 12:35 »
Jakiś czas temu kupiłem red Range Mini Carp Feeder. Używam na leszcze i mniejszy białoryb na odległości do 30 m. Na delikatniejszej szczytówce komfortowo zarzucam podajnikami 20 g plus zanęta. Jest to kij o głębszym ugięciu i fajnie pracuje już przy leszczu 1 kg, ale jest zapas mocy i podoła również kilkukilogramowym karpiom. Wykonaniu nic nie mogę zarzucić.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14.04.2016, 19:44 »
Jakiś czas temu kupiłem red Range Mini Carp Feeder. Używam na leszcze i mniejszy białoryb na odległości do 30 m. Na delikatniejszej szczytówce komfortowo zarzucam podajnikami 20 g plus zanęta. Jest to kij o głębszym ugięciu i fajnie pracuje już przy leszczu 1 kg, ale jest zapas mocy i podoła również kilkukilogramowym karpiom. Wykonaniu nic nie mogę zarzucić.
Dzięki wielkie za opinie- Ale dla mnie najważniejszy jest uchwyt z pełnego korka, dlatego pisałem że nie upieram się przy drennanie ale wolał bym ponieważ posiadam feedery serii 7
Do tego Acolyte plus
Jakością i wykonaniem jestem zachwycony więc dobrze jak był by to Drennan, ale nie koniecznie

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 14.04.2016, 20:39 »
Według mnie najlepszy tutaj jest picker 'Drennan 7' 3 - 3.30 metra. Kombinowana długość to po prostu mistrzostwo świata. Aby przedłużyć wędkę nie trzeba niczego rozmontowywać.  Takiego sobie mam zamiar sprawić właśnie :D
Lucjan

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.04.2016, 21:27 »
Według mnie najlepszy tutaj jest picker 'Drennan 7' 3 - 3.30 metra. Kombinowana długość to po prostu mistrzostwo świata. Aby przedłużyć wędkę nie trzeba niczego rozmontowywać.  Takiego sobie mam zamiar sprawić właśnie :D

Nie znam tego kijka o którym pisze Luk , ale miałbym go na uwadze ze względów metrowych oraz montażowych :thumbup:

A z drugiej strony Mariusz chłopie Ty sam nie wiesz czego chcesz :) :) :) :)

Jeśli już masz dłuższe kijeczki to bez sensu pchać się w taki sam rozmiar . Wód i różnego rodzaju bajorków czy kanałów w holandii masz masę , a ponadto trudno znaleść czy też są  w mniejszości zbiorniki powyżej 3 h gdzie spokojnie można sobie powędkować bez udziału jednostek pływających :-X  Tak więc kijek podany przez Luk-a byłby idealny , a po drugie krótszym wędziskiem szybciej wyholujesz rybę niż dłuższym i masz pewniejszą kontrolą nad nią a uwierz mi że tak na prawdę nigdy do końca nie będziesz wiedział co Ci się nawinie na koniec zestawu :P

Ja osobiście zamiast zestawu do methody poszedłbym w typowe koszyczki do feedera , tudzież tzw. helikopter .

Jeśli wybierzesz zestaw typowo methodowy to przeważnie i szybciej skusi Ci się karp , a jak wiesz karp w Holandii jest "święty" ;D królewski i nie można go absolutnie brać . I tutaj , wcale bym się nie zdziwił ( o ile już Ci się skusi ) że zdarzy Ci się wyholować jakiegoś 2 cyfrowego :) Widziałem takie byki które spokojnie sobie w kanałach pływały i wygrzewały się do słońca .

Bawię się methodą krótki czas, ale w większości na drugim końcu zestawu znajduję się właśnie karpisko, w tym sezonie o dziwo ( pierwszy raz w życiu ) są to też jaźie . A w poprzednim sezonie zaledwie kilka leszczy i parę linów i tyle , a tak to karp, karp i jeszcze raz karp.

Jeśli chodzi głównie o Holladnię to jak dla mnie nr 1 i tak pozostaje spinning :D Można na prawdę ładne sztuki wyhaczyć i pobić swoje rekordy życiowe :)

Luk podrzuć jakiś link tego picerka , z chęcią sam go obejrzę :beer:

Z poważaniem Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 15.04.2016, 01:23 »
To ten picker - Puddle Chucker  http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=575

Seria 7 jest jak dla mnie rewelacyjna. To już wyższa półka, fajne blanki, charakterystyczna akcja. Każdy kij z tej serii jest ciekawy (jest ich bodajże 25!). Wiele dedykowanych jest Metodzie, czyli łowieniu na komercji większych ryb. Ten tutaj ma szczytówki 2 i 3 oz, ale ten picker: http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=441 jest bardziej czuły jakby ktoś.
Lucjan

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #8 dnia: 15.04.2016, 09:34 »
To ten picker - Puddle Chucker  http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=575

Seria 7 jest jak dla mnie rewelacyjna. To już wyższa półka, fajne blanki, charakterystyczna akcja. Każdy kij z tej serii jest ciekawy (jest ich bodajże 25!). Wiele dedykowanych jest Metodzie, czyli łowieniu na komercji większych ryb. Ten tutaj ma szczytówki 2 i 3 oz, ale ten picker: http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=441 jest bardziej czuły jakby ktoś.
Na dopałce jest przelotka więc trzeba zestaw wiązać od nowa...
pozostaje jeszcze Ultralight Bomb & Feeder 10ft To 11ft  ale może być za delikatny na holenderskie prosiaki :] lub Matchpro Medium Feeder Combo 11ft 6in to 12ft 6in ale może być za długi :] obydwa modele posiadają dopałke bez przelotki

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 15.04.2016, 10:12 »

pozostaje jeszcze Ultralight Bomb & Feeder 10ft To 11ft  ale może być za delikatny na holenderskie prosiaki :] lub Matchpro Medium Feeder Combo 11ft 6in to 12ft 6in ale może być za długi :] obydwa modele posiadają dopałke bez przelotki

drennan podaje, że nie trzeba zdejmować zestawu by zmienić długość .... fotka zapewne od innego kija (no chyba, że opis)
Pozdrawiam
Olo

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 15.04.2016, 10:14 »

Na zdjęciu na stronie Drennana nie wiem czemu ma on przelotkę, ja znalazłem film, gdzie jest pokazany bez

Ciekawa sprawa, gdyby nie ta cena to by mi się nawet podobał :P
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 15.04.2016, 10:22 »
Chyba zdjęcie jest z innej wędki, wiem, na ich stronie jest spora nieścisłość... Mają takich kwiatków więcej :)

Lucjan

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #12 dnia: 15.04.2016, 10:30 »

Na zdjęciu na stronie Drennana nie wiem czemu ma on przelotkę, ja znalazłem film, gdzie jest pokazany bez

Ciekawa sprawa, gdyby nie ta cena to by mi się nawet podobał :P

Ja jestem zwolennikiem wędek o jak najmniejszej ilości składów, 2 składy ok, 3 to już max, tutaj moim zdaniem to juz jest przekombinowane, chociaz jako pickerek plecakowy by był fajnym rozwiązaniem...
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 15.04.2016, 10:43 »
Dwa składy są dobre, sam w tym roku poszedłem właśnie w takie wędki. Tylko problem pojawia się przy transporcie, jak mam wędkę 3,3 to ma 170 cm.
Myślę, że przy tej klasie wędki straty na łączeniach są mniejsze i nie ma to takiego wpływu na pracę całości.

Wysłana z Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #14 dnia: 15.04.2016, 10:53 »
Dwa składy są dobre, sam w tym roku poszedłem właśnie w takie wędki. Tylko problem pojawia się przy transporcie, jak mam wędkę 3,3 to ma 170 cm.
Myślę, że przy tej klasie wędki straty na łączeniach są mniejsze i nie ma to takiego wpływu na pracę całości.

Wysłana z Taptalk

Zgadza się, ja mam 3,20- 160 cm a w sumie tuba ma 165 cm i ciężko z tym sie pomieścić w samochodzie, ale mam na to dobry patent ;) Faktycznie moze za taka kase jest to bardziej dopracowane, ale na bank praca takiej wędki będzie moim zdaniem o wiele gorsza jak wędki dwu składowej.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.