Autor Wątek: Picker Drenanna. Pomoc w wyborze  (Przeczytany 11646 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Picker Drenanna. Pomoc w wyborze
« Odpowiedź #30 dnia: 15.04.2016, 22:00 »
no to Panie niezły klops :D
Dosłownie ;D

Może nasz "GURU" Z angolami się dogada i dowie się więcej :P

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 15.04.2016, 22:01 »
A do czego cw? Masz podane rodzaje szczytówek, więc wszystko jest jasne :D
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15.04.2016, 22:04 »
MrProper. Ja wedkuje w Holandii. Kupilem picker Prestona z serii Competition 2 70m. Puki co najwiekszy karp jakiego wuciagnalem tym kijem miam okolo 4 kg, ale wyszedl jak plotka. Szczerze polecam. Inwestycja bez pudla.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Może i być, pewnie ma i zapas mocy na większe sztuki, tylko ja się uparłem na pełen korek na uchwycie. Nie leży mi piankowy uchwyt.
Ale szczere dziękuję za podpowiedź :thumbup:

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #33 dnia: 15.04.2016, 22:05 »
Z tymi "big feeders" byłbym ostrożny. W opisie wędziska MatchPro Super Feeder są podobne deklaracje, a maksymalny zalecany cw. to 60 g :)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 15.04.2016, 22:05 »
A do czego cw? Masz podane rodzaje szczytówek, więc wszystko jest jasne :D
No właśnie Luk, wyjaśnij mi to dokładnie :D czy Ja to dobrze rozumuję  z tymi szczytówkami?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #35 dnia: 15.04.2016, 22:08 »
Jakby co to w UK rzadko kiedy podaje się cw. Nie trzeba raczej. Pickerem daleko się nie zarzuca, i wiadomo, że obciążenie 45 gram plus zanęta wchodzi w grę, a takie to bez problemu te kije obsłużą. Szczytówki 2 i 3 oz sa do Metody i zestawów samozacinających. Jeżeli są słabsze, to kij jest czulszy i dobrze się sprawdza z delikatniejszymi  zestawami. U Drennana jeżeli jest w nazwie method feeder, to kij jest mocniejszy, specjalnie przystosowany do łowienia ryb na komercji.

Im kij dłuższy, tym cw jest większe. Normalnie nazwy sugerują akcję kija.
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 15.04.2016, 22:09 »
Z tymi "big feeders" byłbym ostrożny. W opisie wędziska MatchPro Super Feeder są podobne deklaracje, a maksymalny zalecany c.w. to 60 g :)

Te pojęcia względne lekki ciężki mnie drażnią, bo jednemu się wydaje, że jest lekki, mimo że waga pod nim trzeszczy, a drugiemu, że za ciężki jest, a przy wietrze trzyma się poręczy.
Wiem, to taka skrajność, ale i słynący z czarnego humoru angole może podchodzą dokładnie tak samo i ten "big feeders" może pasować do tego, co się trzyma oporęczowania :P

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15.04.2016, 22:12 »
Jakby co to w UK rzadko kiedy podaje się cw. Nie trzeba raczej. Pickerem daleko się nie zarzuca, i wiadomo, że obciążenie 45 gram plus zanęta wchodzi w grę, a takie to bez problemu te kije obsłużą.

Luk, to powiedz mi może, jesli masz kij do machania na odległość ok 60 m, to jakie max obciążenie on wytrzyma?  Oczywiście przy wyrzucie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #38 dnia: 15.04.2016, 22:17 »
Zależy od wędki. Jeżeli jest 3.60 metra to podajniki do 85-90 gram powinien miotać bez problemu. Przy cięższych - takich 4 oz czyli 120 gram już nie zarzuca się komfortowo.

Zazwyczaj jeżeli masz szczytówki 6 oz - to te są do wagi 120 gramów. Przy 4 oz już 90 gramów.
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 15.04.2016, 22:21 »
Zależy od wędki. Jeżeli jest 3.60 metra to podajniki do 85-90 gram powinien miotać bez problemu. Przy cięższych - takich 4 oz czyli 120 gram już nie zarzuca się komfortowo.

Zazwyczaj jeżeli masz szczytówki 6 oz - to te są do wagi 120 gramów. Przy 4 oz już 90 gramów.
Ja liczyłem sobie 30 gr na 1 oz, czyli jak bym policzył jakieś 20 gr na 1 oz, będzie oki - kij powinien wytrzymać
I o to mi chodziło. Dziękuje pięknie Panu ;)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 16.04.2016, 09:05 »
MrProper, ja wędkuję w Holandii. Kupiłem picker Prestona z serii Competition 2,70 m. Póki co, największy karp jakiego wyciągnąłem tym kijem miał około 4 kg, ale wyszedł jak plotka. Szczerze polecam. Inwestycja bez pudla.

A gdzie wędkujesz? Region?

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 16.04.2016, 21:36 »
Noord Brabant. Mieszkam w Tilburgu.

Pozdrawiam. Łukasz

Offline Manfred1979

• Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 16.04.2016, 23:30 »
To ten picker - Puddle Chucker  http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=575

Seria 7 jest jak dla mnie rewelacyjna. To już wyższa półka, fajne blanki, charakterystyczna akcja. Każdy kij z tej serii jest ciekawy (jest ich bodajże 25!). Wiele dedykowanych jest Metodzie, czyli łowieniu na komercji większych ryb. Ten tutaj ma szczytówki 2 i 3 oz, ale ten picker: http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=441 jest bardziej czuły jakby ktoś.
Na dopałce jest przelotka więc trzeba zestaw wiązać od nowa...
pozostaje jeszcze Ultralight Bomb & Feeder 10ft To 11ft  ale może być za delikatny na holenderskie prosiaki :] lub Matchpro Medium Feeder Combo 11ft 6in to 12ft 6in ale może być za długi :] obydwa modele posiadają dopałke bez przelotki
To błąd na ich stronie - w rzeczywistości na dopałce nie ma przelotki. Genialny kij, właśnie do mnie dotarł :)
Ale w żadnym razie nie nazwałbym go pickerem, którgo szuka autor wątku. To feeder z wielkim zapasem mocy, raczej na komercje. Jeśli szukasz czegoś na mniejsze ryby - to może być za ciężki kaliber. Ja dodatkowo dokupiłem szczytówkę 1,5 oz, aby ta wędka była delikatniejsza. I o ile na komercje to będzie fajny kij, to na wody PZW (u mnie to głównie płoć, leszcz, lin i karaś) muszę dokupić coś delikatniejszego. Czyli muszę dokupić 13 feedera... Zwariuje normalnie :)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 17.04.2016, 06:46 »
A co powiecie na ten kij http://www.drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=724
Posiada w zestawie szczytówki od 1oz, a i żyłka zalecana do niego jest taka sama co do pickera serii 7, http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=441 ale ma jednak o tą jedną szczytówkę wiecej niż siódemka
Czy nie będą to te same kije, tylko za dwie różne ceny?

Offline Manfred1979

• Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 18.04.2016, 20:04 »
A co powiecie na ten kij http://www.drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=724
Posiada w zestawie szczytówki od 1oz, a i żyłka zalecana do niego jest taka sama co do pickera serii 7, http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=441 ale ma jednak o tą jedną szczytówkę wiecej niż siódemka
Czy nie będą to te same kije, tylko za dwie różne ceny?
heh... nie to nie są te same kije. Zdecydowanie NIE. Acolyte to najwyższy model, bardziej miękki, bardziej paraboliczny, na cieńszych blankach, itd, itd... W mojej ocenie Acolyte to rewelacyjna wędka, jednak nie sprawdzi się na kanałach o których pisałeś na początku. No może na tych z prawie stojącą wodą. Jeśli jednak pojawia się nurt to one się nie sprawdzą.