Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1783999 razy)

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #1170 dnia: 29.03.2015, 20:07 »
Wesoło było do póki nie trzeba było kopać :D Byłem cały w błocie moje buty nie istniały ;D
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline tomq

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1171 dnia: 29.03.2015, 20:08 »
Pierwsze "ryby" 2015 :) Małe ale cieszą :)
Tomek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #1172 dnia: 29.03.2015, 21:52 »
U mnie dziś raczej porażka, bo ani ryby nie chciały współpracować, ani nie siedziało się zbyt przyjemnie.
Chłodno. Deszczyk wprawdzie niewielki, ale ciągły. Sporego wiatru może aż tak nie odczuwałem, bo jezioro jest dobrze osłonięte i w zagłębieniu. Jednak nie siedziało się przyjemnie. Trzeba było naprawdę sporo grubych ubrań założyć.
3 płocie po 22 cm, 1 jaź 30 cm.

Tak się siedziało - cały czas pod parasolem.

W dodatku, mojego nastroju nie poprawiał fakt, że nad zbiornikiem zaczęło pojawiać się coraz więcej "wędkarzy" polujących na zarybieniowe karpiki. Wielu też było wędkarzy-zwiadowców. Za każdym razem pytanie padało to samo - "Nie wie pan czy zarybili karpiem?".

Pan z Mazdy miał dziś rano zajęte miejsce, więc usiadł na stanowisku, które ja zawsze wybieram (po przeciwnej stronie zbiornika).

Cieszyłem się, że nikomu nic nie brało.

Kiedy się zwijałem, chciałem pożegnać się z wędkującymi obok. Oczywiście znowu padło pytanie - "Nie wie pan czy tutaj zarybiali?". Więc odpowiedziałem - "Jasne, były fajne zarybienia. Sam prezes mi opowiadał. Wpuścili 50 kg karasia złocistego. Wprawdzie takiego po 15 cm, ale jak urośnie, to będzie super zabawa. Wpuścili też fajne zdrowe jazie, wprawdzie niewielkie, ale na pewno szybko urosną". Miałem wielką satysfakcję, patrząc na ich miny. Najwyraźniej stwórca uznał, że mam się stamtąd wynosić ze swoim sarkazmem, bo nagle na jednej z wędek pytającego wędkarza nastąpiło branie. Zaciął, wędka się wygięła. Od razu rzucił do kompana - "Jest! Wyciąg podbierak!". Po chwili karpiczek 35 cm był już w wielkim podbieraku, którego nie powstydziłby się sumiarz.
No cóż. Na odchodne pozostało mi powiedzieć - "O, i takie karpiczki też wpuścili, żeby mięsiarze mieli trochę radości". Odszedłem w stronę samochodu.

Tak się właśnie zastanawiam. Co by się zmieniło, gdyby w tym kraju przestano zarybiać karpiem? Pewnie nic by się nie zmieniło. Polowano by na zarybieniowe linki czy karasie.
Z pewnością wolałbym, żeby zamiast tych karpi wpuszczano do wody liny lub karasie złociste, ładne leszcze, płocie.
Coś się zmienia na korzyść, bo od tego roku będzie wolno zarybiać tylko kroczkiem. Tak więc koniec z zarybieniami handlówką.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #1173 dnia: 29.03.2015, 21:54 »
Gratulacje,fajna sesja. Co to za kosz ?
Fox Matrix Fine Mesh net 50 x 40. Bardzo fajny kosz polecam jednak maksymalnie dla rybek do 2-3kg. Siatka jest zbyt delikatna w większe ryby mogą ją uszkodzić.
Poniżej link do kosza
http://www.fishpoint.pl/fox-matrix-fine-mesh-net-50-x-40-p-16861.html
Jožin z bažin

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #1174 dnia: 29.03.2015, 21:58 »
No i mi dziś udało sie skoczyć na rybki. Pogoda mało ciekawa. Rano dość mocny przymrozek. Potem silny wiatr i deszcz. Nad woda byłem ok 7. Szybkie przygotowanie zanety i zestawy lądują w wodzie.  Łowiłem pickerem (metoda) i wagglerem. Na jednym i na drugim kiju brania zaczęły się bardzo szybko. Zlowilem sporo karpikow jednak żaden nie przekroczył 40cm. Spadajace mocno ciśnienie spowodowało że po 10 brania karpi ustały. To dość nietypowa sytuacja na tym łowisku raczej jest odwrotnie czym później tym lepiej ryba żeruje.  Jedyna ryba godną fotki był karaś 35cm. Karasi na spławik złapałem mnóstwo nawet nie liczyłem ile bo brały jak szalone. Dziś najlepsza okazala się mielonka i białe

Gratulacje ,sesja udana ,muszę spróbować mielonki jako przynęty 
Pierwszy raz używałem mielonki pod spławik.  Kroilem w drobną kosteczke i zakladalem na hak nr 16. Świetnie się sprawdzała
Jožin z bažin

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1175 dnia: 29.03.2015, 22:17 »
Mateo u mnie normalka,  takich "łowców" to większość siedzi nad zbiornikiem....nawet płotką i wzdręgą nie przepuszczą, bo jak ostatnio powiedział mi znajomy w pracy... do słoika z octem jak znalazł... ::) Odnośnie wyników, ja wczoraj też łowiłem, jednak bez sukcesów. Próbowałem po raz kolejny w tym sezonie swoich sił z method feederem jednak nieskutecznie. Jednak nasza woda wczoraj dla nikogo nie była łaskawa, nawet szwagier łowiąc na pickerka z białymi i pinkami nie doczekał się brania... :'( Za to naoglądaliśmy się szczupaków, które zaczeły miłosne harce na płyciznach :)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1176 dnia: 29.03.2015, 22:19 »
Mateusz widze radyjko czy sie myle aura nie sprzyja wedkowaniu
ja sie ciesze że pogoda sie zepsuła bo u mnie też w sypali kroczka to zalamanie skutecznie zniecheci zawodnikow glodnych miesa a pozwoli rybce zadomowic sie
U mnie plan zarybieniowy zmienili az o 100 kg karasia smiech zadnej ploci zadnego leszcza
tak sobie pomyslalem ze jak dozyje do zebrania u mnie w kole to juz tak latwo im nie odpuszcze z zarybianiem biala ryba zawsze mieli argumentn w postaci operatu ten fakt z tym karasiem w ilosci 100 kg wykorzystam w rozmowie o zarybieniu bialo rybem
Maciek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1177 dnia: 29.03.2015, 22:28 »
Ja dziś tak samo jak wczoraj tyle że ryb mniej. Łowiłem pickerem 30m od brzegu , kombinowalem z przynętami, koszykami ale figa z makiem. Woda zimna i ryby mało aktywne
Widziałem trące sie szczupaki - mamuśka taka koło 80cm i koło niej kilka samczyków takich 40cm
Dobrze że skurkowane kormorany wyniosły sie, oby na amen
Pozdrawiam - Gienek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #1178 dnia: 29.03.2015, 22:36 »
Mateusz widze radyjko czy sie myle aura nie sprzyja wedkowaniu
Tak. Jak mi jest smutno, to radyjko pomaga :)

tak sobie pomyslalem ze jak dozyje do zebrania u mnie w kole to juz tak latwo im nie odpuszcze z zarybianiem biala ryba zawsze mieli argumentn w postaci operatu ten fakt z tym karasiem w ilosci 100 kg wykorzystam w rozmowie o zarybieniu bialo rybem
Bardzo słusznie. Ja też walczę u siebie.

Widziałem trące sie szczupaki - mamuśka taka koło 80cm i koło niej kilka samczyków takich 40cm
Niesmaczny widok. Jak one mogą taką starą babkę obrabiać ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1179 dnia: 29.03.2015, 22:51 »
Gratuluje wytrzymałości! Pogoda trudna ale masowo ruszyliście nad wodę... Widzę, że jakieś strasznie załamnaie pogody nastapiło :o Wszędzie zimno i siąpi, brrr... Ale gratulacje dla łowców! :thumbup:

Mateo, Twoje doniesienia znad wody nie są zbytnio budujące :D  Fajnie wygląda ten parasol  bdw...
Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #1180 dnia: 30.03.2015, 07:57 »
Widzę ze kolega jest z Żywca:) czasami spędzam urlop w okolicach kolegi w Zabnicy na Wojtatowce.

U kogo na Wojtatówce spędzasz urlopy ? Tam pół górki to mojej rodzinki :) też często bywam ...spokój, cisz i cudne tereny ( moje rodzinne)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1181 dnia: 30.03.2015, 13:42 »
Gratuluję wszystkim.

W sobotę byłem na komercji na treningu przed zawodami. Ciężko było się zebrać bo pogoda nie zapowiadała się dobrze ale okazało się nie tak źle bo tylko 30min padało a obok miałem schronienie pod wiatą:) Tylko straszny ziomb. Udało się złowić 6 karpi o łącznej masie ok 6,5kg

Wczoraj odbyły się owe zawody. Nie padało ale zimno było szczególnie rano. Zawody wypadły dla mnie pomyślnie. Tylko 5 ryb(4 karpie i jeden amur) o łącznej wadze 8,2kg wystarczyły żeby zająć 5 miejsce( na 50 - wyprzedzam szyderstwa )
Ryba niestety przez te ważenie wytarzala się po trawie:-(
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1182 dnia: 30.03.2015, 14:58 »
Gratulacje :bravo:
Robert

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #1183 dnia: 30.03.2015, 16:43 »
Gratuluję udanych zawodów! :thumbup: :bravo:
Arek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #1184 dnia: 30.03.2015, 16:52 »
Gratuluje bycia w pierwszej piątce  :thumbup:
Krzysztof